Developer Dolphina napušta KDE?

Teme vezane za KDE grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

blacx
Spol: M

Re: Developer Dolphina napušta KDE?

Post Postao/la blacx »

max360se je napisao/la:Nema tabove, možda ovaj u W8 ima.

Superiorno - pa nestabilnost je veća.
Pa kakva nestabilnost? Meni se explorer svako malo rušio. A tek ako je koji film ili slika u folder pa generirati thumbnail :udri_glavom :udri_glavom
Niste nikad imali ovo?
slika
Plus što se toga nisam mogao riješiti, niti codeci nisu pomagali. Dok na linuxu uvijek ima rješenja.
U najgorem slučaju napraviš preinaku koda :mrgreen:
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Evo i ja koji koristim KDE od verzije 4.1 da potvrdim da je dolphin tromiji od explorera. Nautilus je za dlaku brži, jedino me PCmanFM nikada nije izneverio. Dolphin-u neretko treba 2, 3 sekunde da se podigne, a nije da imam slab komp, ili da nešto nije u redu sa njim. Volim KDE, ali je generalno spor. Gledajući na kakvim ga mašinama teramo, trebalo bi u deliću sekunde KDE aplikacije da se otvaraju.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

ne bih rekao da je problem generalno u gnome ili kdeu, prije u xorgu..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Trebalo bi možda malo pojasniti s tehničke strane "brzinu" startanja aplikacija.

Ne kažem da je Dolphin savršeno optimiziran, ali postoje neke tehnički uvjeti zašto "ne leti", a da nije problem lošeg koda.

1. Dan danas, diskovi su i dalje usko grlo sustava (ne znam kakva je situacija s SSD-ovima, no unatoč njihovoj brzini, ne znam moglu li se mjeriti s RAM/CPU/GPU-om).
2. Mislim da vrijedi korelacija - što je aplikacija "veća" (pogotovo ako sadrži puno grafičkih elemenata) to disku treba više vremena da je očita. To se manifestira duljim učitavanjem u memoriju (RAM) i time i duljim podizanjem.

Taj hardverski problem imaju svi - i Win i Linux (KDE/Gnome/...) i onda se taj problem zaobilazni različitim trikovima. Najčešći je taj da se često korištene aplikacije učitaju u memoriju iako nisu "pokrenute" (vidi Windows Prefetcher ili već gore spomenuti Preload). Drugi način je da smanjite aplikacije (CLI itko? 8-) ), no onda vam nedostaje eyecandy ili 1001 mogućnost.

Stoga nemojmo više raspravljati o brzom "startanju" aplikacija jer je to u ovom slučaju nema smisla. Prvo uključite Preload i onda uspoređujte koji je od ta dva sustava brži iako to nema smisla jer su oba trenutna pri svakodnevnom korištenju (samo ne znam zašto distre ne uključuju preload po defaultu).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

glaskoncILLa je napisao/la:ne bih rekao da je problem generalno u gnome ili kdeu, prije u xorgu..
Možda je i to problem, ali zašto bi se onda neke GUI aplikacije unatoč tome pokretale trenutačno? Baš ću pogledat jedan dan da vidim u kojem grmu leži zec 8-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
zole052

Post Postao/la zole052 »

kada procitam vase postove zamislim vas kako cijeli dan kopirate fileove okolo po disku, premjestavate, brisete, otvarate... boze moj, meni tako svejedno da li se otvori instant ili mu treba sec dvije i tako ga par puta dnevno otvorim uvrh glave, koji put ni jednom... :mrgreen:

a recimo meni je surfanje masu ugodnije i brze u linuxu nego na windozama uvijek u firefoxu...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Evo kako se meni ponaša...
Možda je subjektivan dojam, ali loadanje mi se čini sporije zbog screen capturinga...
Browsanje po folderima je turbo brzo.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

4ndY je napisao/la:
glaskoncILLa je napisao/la:ne bih rekao da je problem generalno u gnome ili kdeu, prije u xorgu..
Možda je i to problem, ali zašto bi se onda neke GUI aplikacije unatoč tome pokretale trenutačno? Baš ću pogledat jedan dan da vidim u kojem grmu leži zec 8-)
po mojim iskustvima, vrlo malo aplikacija se pokrece trenutacno..

da budem precizniji (pricam o istom stroju sa dual bootom):

- ako stroj ima nedovoljno hardwarea da bi se windowsi osjecali udobno, onda je linux responzivniji
- ako stroj ima dovoljno hardwarea da windowsi disu punim plucima, onda su windowsi responzivniji iako u idlu trose barem duplo vise resursa

i to se odnosi i na gnome i na kde u rijetkim trenucima kad sam ga testirao.

iako nemam ni priblizno dovoljno low level znanja u programiranju da bih mogao biti siguran, meni se nekako cini da je problem u tom mamutu xorgu jer je to nesto se se dogadja vec godinama..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Kod mene je situacija ista kao i kod stefana, openSUSE 12.1.
Ne bi reko da je to sporo.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
max360se

Post Postao/la max360se »

glaskoncILLa je napisao/la:
4ndY je napisao/la:
po mojim iskustvima, vrlo malo aplikacija se pokrece trenutacno..

da budem precizniji (pricam o istom stroju sa dual bootom):

- ako stroj ima nedovoljno hardwarea da bi se windowsi osjecali udobno, onda je linux responzivniji
- ako stroj ima dovoljno hardwarea da windowsi disu punim plucima, onda su windowsi responzivniji iako u idlu trose barem duplo vise resursa

i to se odnosi i na gnome i na kde u rijetkim trenucima kad sam ga testirao.

iako nemam ni priblizno dovoljno low level znanja u programiranju da bih mogao biti siguran, meni se nekako cini da je problem u tom mamutu xorgu jer je to nesto se se dogadja vec godinama..
Upravo to. Primjerice moj desktop. (P4 2.4, 2GB RAM) Win XP leti, Linux baš i ne (govorimo naravno o GUI-u). Sve ovisi o HW-u. Danas sam radio na P4 2.8, 512RAM sa Win XP. Sustav leti.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Odgovori