Trebalo bi možda malo pojasniti s tehničke strane "brzinu" startanja aplikacija.
Ne kažem da je Dolphin savršeno optimiziran, ali postoje neke tehnički uvjeti zašto "ne leti", a da nije problem lošeg koda.
1. Dan danas, diskovi su i dalje usko grlo sustava (ne znam kakva je situacija s SSD-ovima, no unatoč njihovoj brzini, ne znam moglu li se mjeriti s RAM/CPU/GPU-om).
2. Mislim da vrijedi korelacija - što je aplikacija "veća" (pogotovo ako sadrži puno grafičkih elemenata) to disku treba više vremena da je očita. To se manifestira duljim učitavanjem u memoriju (RAM) i time i duljim podizanjem.
Taj hardverski problem imaju svi - i Win i Linux (KDE/Gnome/...) i onda se taj problem zaobilazni različitim trikovima. Najčešći je taj da se često korištene aplikacije učitaju u memoriju iako nisu "pokrenute" (vidi
Windows Prefetcher ili već gore spomenuti Preload). Drugi način je da smanjite aplikacije (CLI itko?

), no onda vam nedostaje eyecandy ili 1001 mogućnost.
Stoga nemojmo više raspravljati o brzom "startanju" aplikacija jer je to u ovom slučaju nema smisla. Prvo uključite Preload i onda uspoređujte koji je od ta dva sustava brži iako to nema smisla jer su oba trenutna pri svakodnevnom korištenju (samo ne znam zašto distre ne uključuju preload po defaultu).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'