problemi sa bootanjem
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- Davor
- Spol: M
- Kontakt:
Re: problemi sa bootanjem
Čudno!Kao sve uspješno izvršeno, a sad sam probao ponovno dići komp i on po starom u PCLOS.
E da, zaboravih reči.PCLOS je instaliran na vanjski USB disk
E da, zaboravih reči.PCLOS je instaliran na vanjski USB disk
A u BIOS-u? kako je poštelano u BIOS-u. koji disk/uređaj se prvi boota? Da nije USB device??
- Davor
- Kontakt:
Nije, provjerio sam.Hard 160Gb na kojima je XP je boot prvi po redu.Je li kako moguće sa sticka ubaciti menu u MBR, jer taj koji mi je pohranjen u sebi ima LinuxMint?Grof je napisao/la:A u BIOS-u? kako je poštelano u BIOS-u. koji disk/uređaj se prvi boota? Da nije USB device??
Ajd mi još jednom opiši sve diskove koje imaš spojene i particije i što je na kojoj i koja se prvo boota u BIOS-u....
- Davor
- Kontakt:
Evo ovako.Grof je napisao/la:Ajd mi još jednom opiši sve diskove koje imaš spojene i particije i što je na kojoj i koja se prvo boota u BIOS-u....
1. SATA 160 Gb- 3 particije: 1.Win XP 2.programi 3.Documents and Settings (sve NTFS)
2. SATA 80 Gb LinuxMint podijeljen na / i HOME (Obje Ext3)
3. Externi USB 500 Gb 3 particije 1.Arhiva za Win 2..Arhiva za Linux 3.PCLOS (1 i 2 NTFS 3 Ext3)
BIOS podešen za boot sa SATA 160 Gb
Ako bootam sa ugašenim Externim USB diskom, kod ulaska u boot, grub javlja grešku i zablokira.
Kako u Linuxu vidim podjelu diskova na jednom mjestu s obzirom da me još malo muči označavanje u Linuxu i nisam još siguran što je što kad gledam odavde?
Zadnja izmjena: Davor, dana/u 11 lis 2008, 16:07, ukupno mijenjano 1 put.
- Davor
- Kontakt:
Ovako to izgleda u GPartedu:
1. Koju grešku javlja? Napiši cijelu liniju greške...Davor je napisao/la:Evo ovako.Grof je napisao/la:Ajd mi još jednom opiši sve diskove koje imaš spojene i particije i što je na kojoj i koja se prvo boota u BIOS-u....
1. SATA 160 Gb- 3 particije: 1.Win XP 2.programi 3.Documents and Settings (sve NTFS)
2. SATA 80 Gb LinuxMint podijeljen na / i HOME (Obje Ext3)
3. Externi USB 500 Gb 3 particije 1.Arhiva za Win 2..Arhiva za Linux 3.PCLOS (1 i 2 NTFS 3 Ext3)
BIOS podešen za boot sa SATA 160 Gb
Ako bootam sa ugašenim Externim USB diskom, kod ulaska u boot, grub javlja grešku i zablokira.
Kako u Linuxu vidim podjelu diskova na jednom mjestu s obzirom da me još malo muči označavanje u Linuxu i nisam još siguran što je što kad gledam odavde?
2. A ako ga podesiš u BIOS-u da boota sa drugog HDD-a, što se onda dešava?
Gledajući tvoj GRUB instal, koji je instaliran na hd(1,0), što se čita kao 2.disk u sistemu (to je kod tebe sdb) na 1. particiji (znači sdb1). Kada je grub napravio svoj setup, on je smjestio MBR na disk sdb, a ne sda, što znači da bi ti trebao pozivati taj MBR iz BIOS-a, a ti pozivaš iz biosa MBR od diska sda, gdje GRUB nije napravio instalaciju.
Zato mislim da ako u BIOS-u podesiš da ti diže sistem sa 2. diska (ovog od 80 GB) da bi trebalo proraditi...
- Davor
- Kontakt:
1.GRUB Loading stage 1.5 Error 211. Koju grešku javlja? Napiši cijelu liniju greške...
2. A ako ga podesiš u BIOS-u da boota sa drugog HDD-a, što se onda dešava?
Gledajući tvoj GRUB instal, koji je instaliran na hd(1,0), što se čita kao 2.disk u sistemu (to je kod tebe sdb) na 1. particiji (znači sdb1). Kada je grub napravio svoj setup, on je smjestio MBR na disk sdb, a ne sda, što znači da bi ti trebao pozivati taj MBR iz BIOS-a, a ti pozivaš iz biosa MBR od diska sda, gdje GRUB nije napravio instalaciju.
Zato mislim da ako u BIOS-u podesiš da ti diže sistem sa 2. diska (ovog od 80 GB) da bi trebalo proraditi...
2.Kada bootam sa 80Gb diska na kojem je Mint, podigne Mintov menu i sve je izgledalo kao da je to to, ali kad počne podizati, zapne:
root (hd1,0)
Filesystem type unknown partition type 0x7
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=/dev/sdb1 ro quiet splash
Error 17:Cannot mount selected partition
pokušaj u menu.lst od Minta umjesto root(hd1,0) upisati root (hd0,0)
i još nešto napravi ovo:
pa provjeri da li su UUID-ovi iz komande vol_id i i onaj u menu.lst-u u liniji koja diže kernel - iste!
Ako nisu onda copy/paste one iz vol_id-a u menu.lst.
i još nešto napravi ovo:
Kod: Označi sve
sudo vol_id /dev/sdb1Ako nisu onda copy/paste one iz vol_id-a u menu.lst.
- Davor
- Kontakt:
Ajde molim te kad imaš vremena vidi ti da nešto opet ne sprčkam!Grof je napisao/la:pokušaj u menu.lst od Minta umjesto root(hd1,0) upisati root (hd0,0)
i još nešto napravi ovo:pa provjeri da li su UUID-ovi iz komande vol_id i i onaj u menu.lst-u u liniji koja diže kernel - iste!Kod: Označi sve
sudo vol_id /dev/sdb1
Ako nisu onda copy/paste one iz vol_id-a u menu.lst.