Ubuntu prelazi na Yahoo!
Moderator/ica: Moderatori/ce
- glaskoncILLa
Re: Ubuntu prelazi na Yahoo!
dakle, linux kernel je pun zatvorenog softwarea, vecinom drivera/firmwarea, flash je zatvoren i djdije midje, uglavnom, u svakodnevonom radu cim instaliras neprocisceni linux kernel ( a vrlo malo distri ima procisceni ), instalirao si i hrpu vlasnickog softwarea koji vjerovatno i upotrebljavas..
ok, recimo da to iz pragmaticnog progleda i nije toliki problem, ne postoje alternative, a proizvodjaci su ok sa tim.
ono sto bi bilo ideoloski problematicno je recimo da se canonical u svom novom projeku zdruzivanja loginova odlucio za zatvoreni software.
i ako to gledas iz perspektive firme, ok, neka firma treba neko rjesenje, mogu se ili odluciti platiti programere da im ga razviju ili kupiti gotovo rjesenje.
bacili su kalkulaciju i vidjeli da im se vise isplati kupiti gotovo i to je sve u redu, naravno ako se ne radi o firmi koja mase open source zastavom i istice svoju slobodu.
ok, recimo da to iz pragmaticnog progleda i nije toliki problem, ne postoje alternative, a proizvodjaci su ok sa tim.
ono sto bi bilo ideoloski problematicno je recimo da se canonical u svom novom projeku zdruzivanja loginova odlucio za zatvoreni software.
i ako to gledas iz perspektive firme, ok, neka firma treba neko rjesenje, mogu se ili odluciti platiti programere da im ga razviju ili kupiti gotovo rjesenje.
bacili su kalkulaciju i vidjeli da im se vise isplati kupiti gotovo i to je sve u redu, naravno ako se ne radi o firmi koja mase open source zastavom i istice svoju slobodu.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
- dalibor.klobucaric
- Spol: M
- Kontakt:
ok now i get it.
Sve u svemu ja vjerujem da canonical radi i takve korake imajući na umu da u što više domova stavi distru i da svi budu zadovoljni. Slažem se i sa idejom da trebaju nofce pa odlaze u udruživanja sa raznim kompanijama koje su voljne dati dio kolača. Te se nadam da je sve to u duhu promicanja Linux-a
EDIT: neko je spominjal da google prihvaća OpenID? Nemogu nigdje naći točnu informaciju, koliko je meni poznato to je za google LiLa ideja
vidim da postoji nešto
http://openid.net/get-an-openid/
ali nisam naročito siguran da je to to
Sve u svemu ja vjerujem da canonical radi i takve korake imajući na umu da u što više domova stavi distru i da svi budu zadovoljni. Slažem se i sa idejom da trebaju nofce pa odlaze u udruživanja sa raznim kompanijama koje su voljne dati dio kolača. Te se nadam da je sve to u duhu promicanja Linux-a
EDIT: neko je spominjal da google prihvaća OpenID? Nemogu nigdje naći točnu informaciju, koliko je meni poznato to je za google LiLa ideja
vidim da postoji nešto
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
--
- glaskoncILLa
rekao bih da je to vise u cilju promicanja ubuntua kao takvog, a ne bas linuxa/slobodnog softwarea, u tome i je potencijalni problem..dalibor.klobucaric je napisao/la:ok now i get it.
ok, nije samo ubuntu taj koji se pokusava prodati, ali ostali barem razvijaju open source i nesto i vrate zajednici od koje zive, ubuntu se bavi redizajnom i micanjem buttona.. mislim, jebemu zeca, red hat kao firma je napravio red hat kao distru koja je opet temelj za druge distre ili ce u njoj zavrsiti paketi iz drugih projekata koje supportaju. situacija nije bas cista, ali recimo da je u vagi.
a nakon x godina sto ubuntu postoji, sad su dali neke developere da rade na debianu, ali ne znam koliko njih ( ako u canonicalu radi 20 developera, koliko ih moze biti? i koji je postotak tih ljudi naspram preko 3000 debian developera? ), ali i to mi se cini da je samo zato jer sad izlazi lts, ali izlazi u totalno krivo vrijeme, ubuntu je napravio freez sida prije par mjeseci, a debian testing je i danas pun rc bugova zbog cega je odgodjeno zamrzavanje i izlazak squeeza..
no, whatever, svatko moze odluciti za sebe sta mu odgovara i sto zeli supportati kao korisnik..
svatko ce si staviti trazilicu na koju je navikao.
meni je svejedno jer ionako je sve stvar ukusa a o tome se ne raspravlja a sto se tice financiranja, otvorenoga koda,promicanje ovoga ili onoga i svega sto vi navodite...........bah , ja na to gledam drugacije
meni je svejedno jer ionako je sve stvar ukusa a o tome se ne raspravlja a sto se tice financiranja, otvorenoga koda,promicanje ovoga ili onoga i svega sto vi navodite...........bah , ja na to gledam drugacije
- dalibor.klobucaric
- Spol: M
- Kontakt:
Slažem se ipak je činjenica da će se korisnik odlučiti koju distru će supportat. Premda debian i ubuntu imaju svojih mana i nedostataka kako si i sam neveo. Činjenica je da niti jedna distra nebi mogla opstati da nema support ovakvih zajednika kao ova. Ajde viditi ćemo nakon godine dvije možda se stvari iskristaliziraju. Google Chrome nam dolazi ne?

Because Open Source Matters
--
--
Meni nije jasna ta interoperabilnost Yahoo-a i Binga. Koliko je meni poznato, Yahoo se oslanjao na FreeBSD. A sada odjednom prelazi na Bingov search engine, možda i na Windows Server u pozadini.
Ne znam kako se Windows serveri 2003, 2008 Enterprise i Datacenter editioni ponašaju u odnosu na FreeBSD i GNU/Linux u mrežnim zadacima. Ipak je to za Microsoft još novo područje.
Uspjeli su izgurati pre/skupe UNIX+RISC workstatione uz pomoć Intela sa scene, ali po pitanju mreže, tu su još novi, a i sam proprietary ASP.NET+MS SQL im ne pomaže u konkurenciji prema LAMPP-u, zbog početne cijene, ne toliko radi proprietary koda, dok LAMPP može svatko bez problema upogoniti a početni troškovi su skoro minimalni, ne plačaš npr. Windows OS i MS Office Professional u slučaju da se oslanjaš na Access.
Od nečega moraju živjeti Canonical developeri. Ili se budemo oslanjali na nečije slobodno programersko vrijeme, da popravi bug u nekom programu ili se osloniti na vlastito programersko znanje ako ga imamo i imamo volje se baviti rješavanjem problema na sistemu, umjesto rada na sistemu.
Ne znam kako se Windows serveri 2003, 2008 Enterprise i Datacenter editioni ponašaju u odnosu na FreeBSD i GNU/Linux u mrežnim zadacima. Ipak je to za Microsoft još novo područje.
Uspjeli su izgurati pre/skupe UNIX+RISC workstatione uz pomoć Intela sa scene, ali po pitanju mreže, tu su još novi, a i sam proprietary ASP.NET+MS SQL im ne pomaže u konkurenciji prema LAMPP-u, zbog početne cijene, ne toliko radi proprietary koda, dok LAMPP može svatko bez problema upogoniti a početni troškovi su skoro minimalni, ne plačaš npr. Windows OS i MS Office Professional u slučaju da se oslanjaš na Access.
Od nečega moraju živjeti Canonical developeri. Ili se budemo oslanjali na nečije slobodno programersko vrijeme, da popravi bug u nekom programu ili se osloniti na vlastito programersko znanje ako ga imamo i imamo volje se baviti rješavanjem problema na sistemu, umjesto rada na sistemu.
- glaskoncILLa
dalibor.klobucaric je napisao/la:Premda debian i ubuntu imaju svojih mana i nedostataka kako si i sam neveo.
samo da ne bi mijesali kruske i jabuke, debian ima procisceni kernel ( nijedan non-free dio kernela ili paket se ne instalira po defaultu ) i kompletne sustave koji sluze odrzavanju distre mozes dobiti pod gplv2 ili gplv3 licencom i instalirati na pc ako zelis..
takodjer nema problema sa rc bugovima jer nema time based izdavanje stablea, nego stable izadje kad developeri procijene da je zbilja ono sto mu ime kaze.
ne znam kakva je sad situacija, ali negdje u vrijeme kad sam se poceo baviti linuxom je netko provalio da je microsoft.com na linuxu..pingu je napisao/la:Meni nije jasna ta interoperabilnost Yahoo-a i Binga. Koliko je meni poznato, Yahoo se oslanjao na FreeBSD. A sada odjednom prelazi na Bingov search engine, možda i na Windows Server u pozadini.![]()
ali ne vidim tu problem sa interoperabilnoscu na cemu god to bilo, vjerovatno su pripremili bing za nekakav load, a da li na sucelju prema korisniku pise bing ili yahoo..
Ne razumijem, linkao si službenu stranicu OpenID-a, prvi navedeni servis je Google... osim ako nisi odlučio primjenjivati kartezijanski princip sumnjanja u sve pa tako i sebe (jer te možda obuzeo zli demon), ne vidim problem :)dalibor.klobucaric je napisao/la: EDIT: neko je spominjal da google prihvaća OpenID? Nemogu nigdje naći točnu informaciju, koliko je meni poznato to je za google LiLa ideja
vidim da postoji nešto
@glaskoncila
Te rasprave koje kome koliko dao ne vode nikud Debian > Ubuntu = GNU > Linux.
Ta je tema bez veze kao i kad neko pljuje po Win samo da bi pljunuo.
Ali što se tiče ubuntua, kažeš oni imaju 20 programera a deb 3000.
A šta je sa bugovima u tim paketima koje otkrije dio zajednice koji koristi ubuntu zar to ne olakšava i ubrzava posao i u debianu ? Koliki je ciklus izlaska debiana prije i poslije pojave ubuntua ? Linux korisnika sigurno ne bi bilo toliko da nema ubuntu-a, dali bi ih debian privukao ? Dali je broj korisnika koji je privukao ubuntu od koristi svima ?
Kažeš u debian-u nema non-free, da na serverima. Ali ne u praksi na desktopu jer bi nam doživljaj bio kao da je 1998.
Richard Stallman i GNU, on su jedini idealisti a svi ostali su subjektivno pragmatični. Vidio si kako izgleda njegov komp(da sad ne tražim) to je tak kad si free.
Canonical nije ništa dužan debianu, šta god da je dao dobro je dao. Ipak je Ubuntu baziran na Debianu a ne obrnuto pa sukladno tome jedan drugom i daju.
Te rasprave koje kome koliko dao ne vode nikud Debian > Ubuntu = GNU > Linux.
Ta je tema bez veze kao i kad neko pljuje po Win samo da bi pljunuo.
Ali što se tiče ubuntua, kažeš oni imaju 20 programera a deb 3000.
A šta je sa bugovima u tim paketima koje otkrije dio zajednice koji koristi ubuntu zar to ne olakšava i ubrzava posao i u debianu ? Koliki je ciklus izlaska debiana prije i poslije pojave ubuntua ? Linux korisnika sigurno ne bi bilo toliko da nema ubuntu-a, dali bi ih debian privukao ? Dali je broj korisnika koji je privukao ubuntu od koristi svima ?
Kažeš u debian-u nema non-free, da na serverima. Ali ne u praksi na desktopu jer bi nam doživljaj bio kao da je 1998.
Richard Stallman i GNU, on su jedini idealisti a svi ostali su subjektivno pragmatični. Vidio si kako izgleda njegov komp(da sad ne tražim) to je tak kad si free.
Canonical nije ništa dužan debianu, šta god da je dao dobro je dao. Ipak je Ubuntu baziran na Debianu a ne obrnuto pa sukladno tome jedan drugom i daju.
- glaskoncILLa
canonical ima 20 developera, postoji i community developeri za ubuntu, nastavak o tome malo poslije u postu.madone je napisao/la: Ali što se tiče ubuntua, kažeš oni imaju 20 programera a deb 3000.
anyway, ja uglavnom mislim na canonical, ubuntu je samo proizvod.
to je nesto za analizu, nisam nikad procitao nista o tome kako to funkcionira i koliko debian ima korisiti od toga osim na ubuntu stranicama gdje zapravo ne pise nista konkretno nego se to samo navodi kao zasluga, ali u svakom slucaju i to sa bugovima koji dijele oba os-a funkcionira dvosmjerno, koliko bugova u ubuntuu isprave debian developeri?madone je napisao/la: A šta je sa bugovima u tim paketima koje otkrije dio zajednice koji koristi ubuntu zar to ne olakšava i ubrzava posao i u debianu ?
koliko rc bugova moze ispraviti 3000 developera, a koliko 20?
postoje li uopce neki dio ubuntu communitya ili canonicala koji se bavi razvojem sistemskih stvari?
prva dva pitanja su bila vise retoricka, na zadnje bi me zanimao odgovor jer ne znam..
vise manje jednak, oko dvije godine..madone je napisao/la: Koliki je ciklus izlaska debiana prije i poslije pojave ubuntua ?
to je najveca zasluga ubuntua, da ne kazem skoro jedina.madone je napisao/la: Linux korisnika sigurno ne bi bilo toliko da nema ubuntu-a, dali bi ih debian privukao ? Dali je broj korisnika koji je privukao ubuntu od koristi svima ?
postoji non-free i na serverima, ali taj dio sa non-free je vise stvar stava, dakle debian se trudi odrzati free politiku, ali daje mogucnost izbora u slucaju kad nemas alternativu sto se odnosi na zatvoreni hardware.madone je napisao/la: Kažeš u debian-u nema non-free, da na serverima. Ali ne u praksi na desktopu jer bi nam doživljaj bio kao da je 1998.
dakle ti sa zatvorenim hardwareom nemas mogucnost izbora osim reverse engineeringa sto je hack, a ne rjesenje.
sa druge strane, da li ce launchpad biti open ili closed software je stvar iskljucivo izbora i canonical je izabrao sto je legitiman izbor, ali malo narusava onaj dio sa slobodom kojom se toliko dice.
ne vidim bas logiku u tome sto si rekao, odnosno postoji logika na papiru jer je debian free, pa tako tko god ga korisiti nije duzan nista osim da ostane free, ali pitanje je da li postoji nekakva moralna obveza vracanja necega toj istoj zajednici na cijem radu zaraduju novce?madone je napisao/la: Canonical nije ništa dužan debianu, šta god da je dao dobro je dao. Ipak je Ubuntu baziran na Debianu a ne obrnuto pa sukladno tome jedan drugom i daju.
pazi, ubuntu je 99% debian ( istina nestabilna verzija ), a sve to sto su oni napravili i sto olaksava zivot korisnicima je nesto sto vec postoji, ali je rekonfigurirano i nesto sminke na sucelju prema korisniku..
i tko je onda tu kome ( moralno ) duzan?
ako ti ja poklonim auto i ti stavis mirisni boric u njega i das i meni jedan, ali kasnije nastavis rentati taj auto, tko je vise profitirao?
opet se vracam na red hat koji takodjer zaraduje, ali koji je u razvojnom smislu daleko vise napravio za tu istu zajednicu.
da se razumijemo, nemam nista protiv ni ubuntua ni canonicala ni ubuntu korisnika, samo me zulja taj stav koji prodaje neku slobodu i velike zasluge kad tome bas i nije tako nego je to dio dobro postavljenog marketinga koji je i prodao ubuntu na mjesto gdje je danas.
a "kompromisa" je sa svakom verzijom sve vise i to je nesto o cemu bi mozda ubuntu korisnici trebali razmisliti, ako to nekoga uopce zanima, legitiman stav je da to ne brine ili ne zanima..
jer canonical != GNU/Linux.
kad smo vec tu, jucer je pobratim mio na irc zakacio jedan video o divnom open source googlu
http://www.youtube.com/watch?v=EzChTZeAWrY