Grof je napisao/la:
Zašto ljude uopće privući na Linux, e pa baš zato što je to otvoreni sustav u kome baš svatko može konstruktivno sudjelovati.
Zato, nema ništa boljeg od privlačenja ljudi sa Windowsa, osobito onih koji još znaju i razvijati programe i prebaciti ih na Linux, pa neka za Linux razvijaju programe. Od toga i te kakve koristi ima čitava Open zajednica.
Mislim da je problem u tome da ljudi nisu baš voljni konstruktivno djelovati. Kolko sam ja upoznat sa situacijom, većina ljudi očekuje da im računalo radi i točka. Bez zezancije sa driverima, bez dependency hell-a, bez kompajliranja programa, itd...
Isprva kažeš ljudima da s linuxom ima manje zezancije nego sa win, ali njima je to svejedno jer im računalo slažu ionako "administratori iz susjedstva" (aka lokalni geekovi), pa kad saznaju da njihova omiljena igra ili softver neće raditi na linuxu, odmah odustanu.
Trenutno slušam kolegij "Operacijski sustavi" na FER-u, gdje nas dosta stimuliraju da koristimo Unixoidne operativne sustave (štoviše, na istima moramo napraviti domaće zadaće, jer iste nije moguće napraviti na windowsima), pa sam ovih dana poinstalirao nekoliko linuxa kolegama koji su nakon toga bili manje-više oduševljeni.
No, da se vratim na "main point": na već spomenutom kolegiju su nas učili da postoje 4 vrste korisnika računala:
1) Obični korisnici, koji moraju samo moći pokrenuti svoje primjenske programe i savladati uporabu istih.
--> To su zapravo oni korisnici koje HULK želi privući na linux. Problem je samo u tome da su takvi tabula rassa za računala - trebalo im je puno da nauče windowse, ma kakav sad još i linux???
2) Napredni korisnici, koji žele optimirati izvođenje primjenskih programa i iskoristiti maksimum svog računala.
--> Takvih je zadnjih dana sve više na linuxu, no problem je u tome da još uvijek preferiraju windowse - prvenstveno zbog boljih drivera za win. Uzmimo npr. trajanje baterije na laptopu: dok sam vistu imao na svom laptopu, baterija je bez problema trajala preko 4 h, otkad imam ubuntu, sretan sam ako dobijem 2.5 h rada. Ista je priča i sa driverima za grafiku - linux driveri ne iskorištavaju punu snagu grafičkih kartica. Isto se događa i sa mnoštvom drugog hardware-a. Linux driverima je bitno da stvar radi, a ne i da radi najbolje što može i tu nastaju problemi.
3) Programeri primjenskih programa, koji pripremaju nove primjenske programe, te moraju biti dobro upoznati sa mogućnostima OS-a i API-jem na kojem rade.
--> Takvima možemo zahvaliti postojanje linuxa u obliku u kojem ga danas imamo. To su svi developeri programa tipa Amarok, pidgin, itd. Oni obično "danju" rade u nekoj softverskoj firmi pišući softver za win, a "noću" pišu programe za linux, iz hobija. Svaka im čast!
4) Specijalisti iz područja računarstva, koji se bave zasnivanjem, projektiranjem i održavanjem računalnih sustava.
--> Navedeni su obično odrasli uz linux, odakle im i dolazi to silno iskustvo u poznavanju rada operacijskih sustava i računala općenito. Ti "über geekovi" su proizveli linux kernel, mnoge drivere, X server, Qt, Gtk, itd... Takvih ljudi je malo u svijetu i jako su traženi, pa nije čudo da ih ubrzo kupe Apple ili Microsoft. Kako god okrenuli, o takvima ovisi budućnost linuxa.
Zato, da zaključim:
Slažem se da treba privući korisnike sa windowsa na linux, no to je teško, često i neizvedivo. Windows looseri (windows useri

) su promašeni slučaj i teško će ih biti preobratiti. Ja sam više za Grofovu soluciju - podučavati linux u školama. Naučiti djecu od malih nogu da koriste linux - njima će to ionako biti svejedno, jer je malo onih koji vole školu, a puno onih koji igraju Battlefield, UT, WoW, itd... Istina da je wine tu, ali vidi točku 2 gore. No ipak bolje išta nego ništa - ako ćemo djecu u školama podučavati linuxu, barem će biti svjesni da postoji još nešto osim windowsa, pa se možda netko odluči i doma ga isprobati.