Zašto je početnicima Linux tako "težak"

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Grof
Site Admin

Re: Zašto je početnicima Linux tako "težak"

Post Postao/la Grof »

devil je napisao/la: ponavljam nisam za to da se ide u dodatno okaksavanje linuxa u svrhu privlacenja windowsasa. kud zvat ljude s windowsa kad imaju stvarno okejs ustav na kojem se mog igrat a nekima zato bas i sluzi racunalo.
Hmm, tvoj način gledanja je prilično destruktivan i negativan (ne zamjeri, ne mislim ništa loše o tebi, samo te želim potaknuti na drugačiji način razlišljanja). Zašto?
Evo:
Velika večina informatički pismenih ljudi i dalje je na Windowsima. Znači privuči ljude na Linux automatski z nači - odvuči ih od Windowsa. To je uzročno-posljedično.
Zašto ljude uopće privući na Linux, e pa baš zato što je to otvoreni sustav u kome baš svatko može konstruktivno sudjelovati.
Zato, nema ništa boljeg od privlačenja ljudi sa Windowsa, osobito onih koji još znaju i razvijati programe i prebaciti ih na Linux, pa neka za Linux razvijaju programe. Od toga i te kakve koristi ima čitava Open zajednica.

Svi koji su na Linuxu, u neku ruku su primorani biti kreativni. Što za cijelu zajednicu, što samo za sebe, ako žele Linux prilagoditi sebi...

Eto, ja sam veliki pobornik da se što više ljudi privuče na otvorene sustave. GNU/Linux? Zašto ne! ;)

Windowsaši uglavnom samo pričaju o igranju igrica. Ma pustite igrice i postanite korisni i sebi i drugima, bavite se konstruktivnim stvaranjem...

Neću zaboraviti svog ZX Spectruma. Mjesec dana sam igrao igrice, a onda me zanimalo kako ja sam mogu natjerati računalo da radi za mene i naučih BASIC. Eto, to vam nudi i Linux, samo pametnije, naučite C....
DoDo
Spol: M

Post Postao/la DoDo »

Grof je napisao/la: Zašto ljude uopće privući na Linux, e pa baš zato što je to otvoreni sustav u kome baš svatko može konstruktivno sudjelovati.
Zato, nema ništa boljeg od privlačenja ljudi sa Windowsa, osobito onih koji još znaju i razvijati programe i prebaciti ih na Linux, pa neka za Linux razvijaju programe. Od toga i te kakve koristi ima čitava Open zajednica.
Mislim da je problem u tome da ljudi nisu baš voljni konstruktivno djelovati. Kolko sam ja upoznat sa situacijom, većina ljudi očekuje da im računalo radi i točka. Bez zezancije sa driverima, bez dependency hell-a, bez kompajliranja programa, itd...

Isprva kažeš ljudima da s linuxom ima manje zezancije nego sa win, ali njima je to svejedno jer im računalo slažu ionako "administratori iz susjedstva" (aka lokalni geekovi), pa kad saznaju da njihova omiljena igra ili softver neće raditi na linuxu, odmah odustanu.
Trenutno slušam kolegij "Operacijski sustavi" na FER-u, gdje nas dosta stimuliraju da koristimo Unixoidne operativne sustave (štoviše, na istima moramo napraviti domaće zadaće, jer iste nije moguće napraviti na windowsima), pa sam ovih dana poinstalirao nekoliko linuxa kolegama koji su nakon toga bili manje-više oduševljeni.

No, da se vratim na "main point": na već spomenutom kolegiju su nas učili da postoje 4 vrste korisnika računala:

1) Obični korisnici, koji moraju samo moći pokrenuti svoje primjenske programe i savladati uporabu istih.
--> To su zapravo oni korisnici koje HULK želi privući na linux. Problem je samo u tome da su takvi tabula rassa za računala - trebalo im je puno da nauče windowse, ma kakav sad još i linux???

2) Napredni korisnici, koji žele optimirati izvođenje primjenskih programa i iskoristiti maksimum svog računala.
--> Takvih je zadnjih dana sve više na linuxu, no problem je u tome da još uvijek preferiraju windowse - prvenstveno zbog boljih drivera za win. Uzmimo npr. trajanje baterije na laptopu: dok sam vistu imao na svom laptopu, baterija je bez problema trajala preko 4 h, otkad imam ubuntu, sretan sam ako dobijem 2.5 h rada. Ista je priča i sa driverima za grafiku - linux driveri ne iskorištavaju punu snagu grafičkih kartica. Isto se događa i sa mnoštvom drugog hardware-a. Linux driverima je bitno da stvar radi, a ne i da radi najbolje što može i tu nastaju problemi.

3) Programeri primjenskih programa, koji pripremaju nove primjenske programe, te moraju biti dobro upoznati sa mogućnostima OS-a i API-jem na kojem rade.
--> Takvima možemo zahvaliti postojanje linuxa u obliku u kojem ga danas imamo. To su svi developeri programa tipa Amarok, pidgin, itd. Oni obično "danju" rade u nekoj softverskoj firmi pišući softver za win, a "noću" pišu programe za linux, iz hobija. Svaka im čast!

4) Specijalisti iz područja računarstva, koji se bave zasnivanjem, projektiranjem i održavanjem računalnih sustava.
--> Navedeni su obično odrasli uz linux, odakle im i dolazi to silno iskustvo u poznavanju rada operacijskih sustava i računala općenito. Ti "über geekovi" su proizveli linux kernel, mnoge drivere, X server, Qt, Gtk, itd... Takvih ljudi je malo u svijetu i jako su traženi, pa nije čudo da ih ubrzo kupe Apple ili Microsoft. Kako god okrenuli, o takvima ovisi budućnost linuxa.

Zato, da zaključim:
Slažem se da treba privući korisnike sa windowsa na linux, no to je teško, često i neizvedivo. Windows looseri (windows useri :P) su promašeni slučaj i teško će ih biti preobratiti. Ja sam više za Grofovu soluciju - podučavati linux u školama. Naučiti djecu od malih nogu da koriste linux - njima će to ionako biti svejedno, jer je malo onih koji vole školu, a puno onih koji igraju Battlefield, UT, WoW, itd... Istina da je wine tu, ali vidi točku 2 gore. No ipak bolje išta nego ništa - ako ćemo djecu u školama podučavati linuxu, barem će biti svjesni da postoji još nešto osim windowsa, pa se možda netko odluči i doma ga isprobati.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

DoDo je napisao/la: Mislim da je problem u tome da ljudi nisu baš voljni konstruktivno djelovati. Kolko sam ja upoznat sa situacijom, većina ljudi očekuje da im računalo radi i točka. Bez zezancije sa driverima, bez dependency hell-a, bez kompajliranja programa, itd...

Isprva kažeš ljudima da s linuxom ima manje zezancije nego sa win, ali njima je to svejedno jer im računalo slažu ionako "administratori iz susjedstva" (aka lokalni geekovi), pa kad saznaju da njihova omiljena igra ili softver neće raditi na linuxu, odmah odustanu.
Točno tako!!
Većini ljudi se ne da proučavati što njihov kompjuter može.
Sve na njemu ionako je služio "susjedov mali" i kada nešto šteka ne pada im na pamet da sami traže problem.
Kompjuter opet ide kod susjeda na remont.
Kako očekivati od takvih ljudi da će koristiti Linux?
Kako utjecati na njih?
Da li im reći da se koriste piratskim programima? Da li im reći da je na Linuxu sve besplatno i legalno? Da li im spomenuti veću sigurnost rada?
Mislim da ne bi ništa dobili s tim.

Ja mislim da je Linux početnicima težak.
Bar je meni. Uglavnom 90% stvari radi, ali ako ne radi treba se dobro poznojiti da se problem rješi.
Ne treba bježati od toga i lagati ljudima da je na Linuxu sve SUPER SUPER ...
Treba prepoznati ljude koje to zanima i voljni su se potruditi i njih uvesti u Linux.
A, što se tiče većine drugih, ne bi se blamirao i predlagao nešto što ionako ne znaju složiti i onda slušati kuknjavu kako im je prije bilo bolje...
Treba naći ljude koji su otvoreni u razmišljanju i nije im teško probati nešto novo.
I tako širiti Linux korisnike.
DoDo je napisao/la: Ja sam više za Grofovu soluciju - podučavati linux u školama.
I ovo podržavam.

Dakle,da zaključim, po meni je Linux težak za početnike iako 90% stvari radi isprve i bez problema. Ali, uvijek treba naglasiti da se debelo isplati potruditi na početku, jer nakon početnih muka slijedi debela nagrada za trud ...
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Jep.

I meni je linux u početku bio jako težak. Počeo sam sa fedorom 4 na kojoj baš apsolutno ništa nije radilo - ni zvuk ni 3D ni modem, a da ne spominjem tv karticu ili tako nešto. Zato sam bio odustao. Našao sam se u Suseu 10.0, kojega sam pomalo koristio kroz verzije 10.1, 10.2 i 10.3 s KDE-om jer je bio sličniji windowsima. I tada sam linux palio uglavnom jednom do dvaput mjesečno - tek da nešto isprobam ili se malo divim kako mi kompjutor ipak može brzo raditi. Od suse-a sam odustao zbog njegovog sporog package managera, ali i zbog toga što mi je na novom laptopu bateriju potrošio za 1 h i 20 min (dok je vista držala preko 4 h). Kubuntu mi je onda opet bila novost - jest da je bio KDE, ali opet je sve bilo totalno različito od suse-a: nema yast-a, nema rpm-ova, stvari ne rade od prve kao na suseu itd. Prelazak na GNOME je bio bolan i mukotrpan, ali to mi je sad najdraža stvar koju sam napravio otkad koristim linux. Iako još koristim KDE-ovske superzvijezde poput amaroka ili k3b-a, te mi ponekad malo nedostaju konqueror ili dolphin i "napravi sve iz jednog mjesta" pristup, GNOME mi se čini da je nekako prilagodljiviji, nekako više GNU.

No, skrenuh malo s teme. Linux mi je bio u početku težak, ali siguran sam da današnjim početnicima neće biti tako težak kako je bil nama "starijim" korisnicima. Ipak se neće ubijati u konzoli sa slaganjem ATI drivera, niti sa slaganjem WLAN mreže (uh... kad se sjetim onih silnih ifconfiga, iwconfiga, route-a, itd.), ni sa mnogo takvih stvari. Meni je to, s jedne strane, pomoglo da svladam unix naredbe, ali je također rezultiralo intenzivnim gubljenjem kose. Mislim da bi kroz sljedeću godinu linux mogao postati sustav za na korištenje običnim korisnicima - samo treba početi raditi dobre drivere za njega, koji neće nužno morati biti open source, nego bi mogli biti i proprietary koji bi iskorištavali puni potencijal korisnikovog hardvera. U neku ruku se slažem s jednom izjavom jednog člana phoronix foruma dok je nagovarao Bridgmana da pokrene open source strategiju ATI-ja: "Mislim da bi bilo dobro korisnicima ponuditi open source driver koji bi radio ono osnovno - omogućio korisniku korištenje GUI-ja, te eventualno gledanje videa ili igranje jednostavnijih 3D igara, te im ponuditi proprietary driver, koji bi iskoristio puni potencijal njegovog hardvera. Tada bi svi bili zadovoljni - i korisnici koji jednostavno žele dobru funkcionalnost, i GNU ekstemisti, koji ne priznaju non-free softver."
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ovo je dosta BITNO što si rekao. Baterija na laptopu je odličan realni pokazatelj koliko je neki OS brži od drugo., tj., optimiziraniji. Razlika 1.20 i 4 je drastična, ali pokazuje ono što sma već davno primjetio: linux je nekako.... sporiji. Kao da treba bitno više CPU-a da se nešto izvrši. Osobno krivim programere koji vole spore ali lagano za programirat jezike. Treba skratiti putanju u linuxu. previše servisa, previše pomoćnih sredstava, ... nekako to treba očistiti. Zanima me usporedba recimo kompajliranih distri vs. source distre na laptopu. Iskreno, kad i ako dobijem laptop, obavezno sve ide sa kompajliranjem na njemu.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

Suko je napisao/la:
DoDo je napisao/la: Mislim da je problem u tome da ljudi nisu baš voljni konstruktivno djelovati. Kolko sam ja upoznat sa situacijom, većina ljudi očekuje da im računalo radi i točka. Bez zezancije sa driverima, bez dependency hell-a, bez kompajliranja programa, itd...

Točno tako!!
Većini ljudi se ne da proučavati što njihov kompjuter može.
Sve na njemu ionako je služio "susjedov mali" i kada nešto šteka ne pada im na pamet da sami traže problem.
Kompjuter opet ide kod susjeda na remont.
Kako očekivati od takvih ljudi da će koristiti Linux?
Kako utjecati na njih?
Da li im reći da se koriste piratskim programima? Da li im reći da je na Linuxu sve besplatno i legalno? Da li im spomenuti veću sigurnost rada?
Mislim da ne bi ništa dobili s tim.

Ja mislim da je Linux početnicima težak.
Bar je meni. Uglavnom 90% stvari radi, ali ako ne radi treba se dobro poznojiti da se problem rješi.
Ne treba bježati od toga i lagati ljudima da je na Linuxu sve SUPER SUPER ...
Treba prepoznati ljude koje to zanima i voljni su se potruditi i njih uvesti u Linux.
A, što se tiče većine drugih, ne bi se blamirao i predlagao nešto što ionako ne znaju složiti i onda slušati kuknjavu kako im je prije bilo bolje...
Treba naći ljude koji su otvoreni u razmišljanju i nije im teško probati nešto novo.
I tako širiti Linux korisnike.
DoDo je napisao/la: Ja sam više za Grofovu soluciju - podučavati linux u školama.
I ovo podržavam.

Dakle,da zaključim, po meni je Linux težak za početnike iako 90% stvari radi isprve i bez problema. Ali, uvijek treba naglasiti da se debelo isplati potruditi na početku, jer nakon početnih muka slijedi debela nagrada za trud ...
neznam meni je na Ubuntu 8.04 sve perfektno osim cinjenice da sam zakinut za neke sitnice zato sto koristim x64 distru (no to nije problem Ubuntua)

susjedi sam pricao i pricao o linuxu i ona je samo odgovarala NE NE NE dok joj jednog divnog krasnog dana nisam nasao 600+ virusica na XPu i stavio x32 Hardy Heron,,,,, e sad vise nema povratka u windowse (iako sam ostavio dual boot)

i da ona je cisti korisnik malo neta malo office i malo filmovi i mjuza,,,,,, proslo je mjesec dana odkako sam joj stavio Ubuntu i jos se na nista nije zalila,,,,,,, dok je s XPom bila puno drugacija prica :D (bez obzira na kolicinu smeca za zastitu koju sam stavljao na XP uvjek se nesto sje***)

po meni je Linux vec danas i vise nego spreman za end usera , da ubuntu je malo nestabilan ali to nije nista kad se usporedi s windowsima i siguran sam da ce se jos tih par bugova koji su bas problematicni ispraviti u nadolazecim verzijama

to sto nova verzija distre "iskace" svakih 6mjeseci je samo + a ne minus naravno dan nakon izlaska ce biti bugova ali mjesec dana nakon izlaska ce se stvari vec normalizirati i tako do sljedece verzije se "stara" fino ispegla i sve radi za 5

mislim kad bi MS uspio napraviti nekakvu kvalitetnu zastitu da se neoriginaln windows nemoze koristiti da bi brzo svi presli na linux :D

i sada se opiru sve dok ne vide kako to stvarno ide na danasnjim distrama (vecina jos misli da se sve mora preko konzole jer je tamo neko rekao da se samo tako moze u linuxu) :D

staviti linux u skole naucit klince da nije sve u igricama i bude to islo lagano, i da neke distre svakako treba napraviti za mase i da se sve na klik sreduje (bez imalo konzole), nema razloga da MS ima monopol nad obicnim userima ;)
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

Sve je to divno i lijepo, ali linux u školama bi trebao biti onda više kao dodatna nastava. pogledajte samo satove informatike, profesor se neki put trudi objašnjavat neke stvari, ekipa visi po fejsbuku i myspaceu. A pogotovo što se linuxa tiče, ekipu nije volja učiti se kako instalirati programe, zašto nemogu gledat filmove, slušat mp3-ce. ja neznam nikog tko je linux savladao čisto jer je morao. linux se i danas (nažalost) nalazi na kompjuterima ljudi koji su voljni nešto novo probat i zauvijek ostat na tome.
linux bi možda bolje prolazio u svijetu kada bi se radili tečajevi i seminari vezani uz korištenje linuxa i njegove prednosti/mane u odnosu na windows.
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Gledaj, klincima je uvijek roditelj uzor - uvijek!
Ako mu roditelj već na početku na PC stavi Linux, on će ga prihvatiti i na kraju se čak osjećati i superiornije no oni na WIndozama. Zašto?
Zato jer nejgova glavica upija sve živo, pa će vrlo brzo pohvatati i Linux koncepciju, koja je složenija nego Windows koncepcija. Stoga će on već kao dijete znati s lakoćom baratati s oba OS-a!

Osnovne škole koje imaju fakultativnu informatiku mogle bi također puno pridonjeti podučavaju li djevu Linuxu jer su osnovnoškolci još uvijek dovoljno mali i zaigrani da na Linux gledaju sa tog aspekta. U njihovoj dobi sve što im daš pod ruku je dobro i oni će to iskoristiti, a oni veći "klipani" iz srednjaka već su formirani u kojekakve gamere, facebookovce, i ostale loše indoktrinirane korisnike...
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

Grof je napisao/la:Gledaj, klincima je uvijek roditelj uzor - uvijek!
Ako mu roditelj već na početku na PC stavi Linux, on će ga prihvatiti i na kraju se čak osjećati i superiornije no oni na WIndozama. Zašto?
Zato jer nejgova glavica upija sve živo, pa će vrlo brzo pohvatati i Linux koncepciju, koja je složenija nego Windows koncepcija. Stoga će on već kao dijete znati s lakoćom baratati s oba OS-a!

Osnovne škole koje imaju fakultativnu informatiku mogle bi također puno pridonjeti podučavaju li djevu Linuxu jer su osnovnoškolci još uvijek dovoljno mali i zaigrani da na Linux gledaju sa tog aspekta. U njihovoj dobi sve što im daš pod ruku je dobro i oni će to iskoristiti, a oni veći "klipani" iz srednjaka već su formirani u kojekakve gamere, facebookovce, i ostale loše indoktrinirane korisnike...
Da, istina... ali šta kada jedan klinac razgovara s drugim klincom o igricama i onda taj koji ima windowsi počne solit pamet ovom kako je windows za igrice, a linux ne... odmah se formiraju u "ostale loše indoktrinirane korisnike" kako bi ti rekao :mrgreen:
Naravno, nije da sam neki pesimista, ali što se linuxa tiče, mislim da bi on trebao biti promoviran u svakoj informatičkoj trgovini, da ljudima dosadi ta reklama i da je "više isprobaju" kad već svi spominju taj linux.
Škola bi tu onda uletjela u pravo vrijeme. Po školi bi lako podijelio distre i doma neka se vježba, a u školi neka se proučavaju problemi.
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Da, u pravu si, sve je zakon kritične mase. VEčina uvijek pojede manjinu. To je čista sociologija....

Zato, Linux treba promovirati....
Odgovori