A čuj, probaj fsck, ne može škoditi, ali ja ti sa time nemam iskustva jer nemam Windowse tamo gdje imam Linuxfritz62s je napisao/la:Onda jedno pitanje
Npr. imam tu situaciju da driver nece da otvori ext3 particije. Kako bi bilo da tada recimo dignem Puppy, ili Gparted Live i u Gpartedu pod Manage Flags proverim ima li neshto neuobichajeno? Ili da pustim fsck sa Live?
Probao sam sa klasicnom deistalacijom, chishcenjem registra i reinstalacijom drvera pod Winom, ali ista pricha.
ubuntu 8.10
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: ubuntu 8.10
Ma sad mi trenutno radi, ali ako se zaglupi ili promenim distro (kod vishe njih nije htelo da radi). Inache Win upalim oko 2-3 puta mesechno, updateujem anti virus i proverim nadogradnje za Win, eventualno kad mi zatreba skener, ova starudija ne radi pod Xsane. Btw. sad kada dignem xsane i on pochne da trazi uredjaje, javlja gresku jer pokushava da mi otvori Logitech E3500 web kameru.
Failed to open device `v4l:/dev/video0': Invalid argument
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža!
apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
fritz62s je napisao/la:Ma sad mi trenutno radi, ali ako se zaglupi ili promenim distro (kod vishe njih nije htelo da radi). Inache Win upalim oko 2-3 puta mesechno, updateujem anti virus i proverim nadogradnje za Win, eventualno kad mi zatreba skener, ova starudija ne radi pod Xsane. Btw. sad kada dignem xsane i on pochne da trazi uredjaje, javlja gresku jer pokushava da mi otvori Logitech E3500 web kameru.
Otvara ti kameru jer SANE može i kamere hendlad, no to se može isključiti u mislim sane.conf-u
BTW, kak oti radi kamerica? Imam istu takvu, i radila je ok dok nisu u kernelu zbrljali uvcvideo drivere. Onda sam morao downgrejdati modul, no sa zadnjom kernel updateom pod Fedorom radi opet OK.
Radi kao zmaj, na Hardy 32 bita, od skoro sam sishao sa 64 bita jer pravim prijatelju remaster za njegov 32 bitni komp. Tako da je na 64 bita nisam probao, kao ni na Intrepidu. Pod mojim Kernelom 2.6.24-23 radi super, u Skype, aMSN, Cheese, ali ne radi mikrofon na kamerici.
Kupio sam je jer je stvarno pristojna za 29 eura i video sam na wiki da je podrzana out of the box.
Kupio sam je jer je stvarno pristojna za 29 eura i video sam na wiki da je podrzana out of the box.
apt-get moo
Tako je, no na novijim kernelima 2.6.27 npr. ne radi kako treba. Pomiješa boje.....zato drži se ti Hardya jer je ta verszija fakat dobra. Ibex me otjerao sa Ubuntua....fritz62s je napisao/la:Radi kao zmaj, na Hardy 32 bita, od skoro sam sishao sa 64 bita jer pravim prijatelju remaster za njegov 32 bitni komp. Tako da je na 64 bita nisam probao, kao ni na Intrepidu. Pod mojim Kernelom 2.6.24-23 radi super, u Skype, aMSN, Cheese, ali ne radi mikrofon na kamerici.
E pa hvala, ne verujem da cu zarad Ibexa da odem sa Hardyja, ali poshto uvek imam dobar backup preko Remastersysa, mogu svashta da isprobavam i koristim postojece particije. Ovo sa kamerom bi trebalo da mogu da proverim i na Live...
Kazesh da na istom Kernelu u Fedori 10 radi? Definitivno instaliram Fedoru 11 kad izadje, pa cemo videti, mozda i ostane. Kako ti se svidja Fedora? Ja sam je kratko imao na hardu i bio sam zadovoljan, ali sam je maknuo, jer u tom periodu nije josh bilo drivera za nvidiu.
Kazesh da na istom Kernelu u Fedori 10 radi? Definitivno instaliram Fedoru 11 kad izadje, pa cemo videti, mozda i ostane. Kako ti se svidja Fedora? Ja sam je kratko imao na hardu i bio sam zadovoljan, ali sam je maknuo, jer u tom periodu nije josh bilo drivera za nvidiu.
apt-get moo
Jako sam zadovoljan... odmah mi je ušla pod kožu i u fazi sam totalne migracije na nju.fritz62s je napisao/la: Kazesh da na istom Kernelu u Fedori 10 radi? Definitivno instaliram Fedoru 11 kad izadje, pa cemo videti, mozda i ostane. Kako ti se svidja Fedora? Ja sam je kratko imao na hardu i bio sam zadovoljan, ali sam je maknuo, jer u tom periodu nije josh bilo drivera za nvidiu.
Sviđaju mi se tehnikalije koje RedHat puca u nju....
- anubis
- Spol: M
taj isti sam instalirao, winXP+SP3...ali neće...kao da igraš far cry na voodoo akceleratoru 
očaj....evo stavio sam da mi kopira nazad sa USB diska...još samo 68 sati za 59 GB....
očaj....evo stavio sam da mi kopira nazad sa USB diska...još samo 68 sati za 59 GB....
Markec je napisao/la:koji si instalirao, daj probaj ovaj http://www.fs-driver.org/download.htmlanubis je napisao/la:Instalirao sam ext3 support na windows i komp mi je blokavao...ali teže my computer otvorim i treba mu do 5 min za reakciju
čim sam ga makao sve je bilo super
...kopirat ću sve fileove preko linuxa...windowse koristim radi igara...većinom sam u linuxu...
piše ext2, no mislim da bi trebalo raditi i za ext3 jer su skoro slični. Nažalost nisam našao ext3 no budem još pogledao, javi kako ti radi.
Empires rise and fall but linux is eternal
anubis je napisao/la:....evo stavio sam da mi kopira nazad sa USB diska...još samo 68 sati za 59 GB....
To i mene sada ceka, evo bas skidam na dvd-ove (na 15-tom sam) da nekako ispraznim jedan disk, imam ih 3 po 110-125 Gb skoro pa punih... sve ide na ext3...
Pitanje jedno usput... kada budem prelazio na ext4 opet cu morati isprazniti diskove i sve formatirati?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- anubis
- Spol: M
[/quote]
To i mene sada ceka, evo bas skidam na dvd-ove (na 15-tom sam) da nekako ispraznim jedan disk, imam ih 3 po 110-125 Gb skoro pa punih... sve ide na ext3...
Pitanje jedno usput... kada budem prelazio na ext4 opet cu morati isprazniti diskove i sve formatirati?[/quote]
pa trebalo bi, ja nisam upoznat s promijenom fs a da podaci ostanu na novom fs, znam samo da prilikom formatiranja imaš taj izbor, nikako drugačije, osim ako ext4 nema neku vrstu updatea koja će samo nadogradit prethodni fs ext3, a nisam baš pogodan za potvrdit takvu informaciju....
to radije pitaj Grof - a ili nekoga sa više znanja u tom području...to je ono što ja znam o tome..
Pitanje jedno usput... kada budem prelazio na ext4 opet cu morati isprazniti diskove i sve formatirati?[/quote]
pa trebalo bi, ja nisam upoznat s promijenom fs a da podaci ostanu na novom fs, znam samo da prilikom formatiranja imaš taj izbor, nikako drugačije, osim ako ext4 nema neku vrstu updatea koja će samo nadogradit prethodni fs ext3, a nisam baš pogodan za potvrdit takvu informaciju....
to radije pitaj Grof - a ili nekoga sa više znanja u tom području...to je ono što ja znam o tome..
Empires rise and fall but linux is eternal