Gentoo Linux

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
max360se
Spol: M

Re: Gentoo Linux

Post Postao/la max360se »

MinneBar 7: Gentoo Linux, or Why in the World You Should Compile Everything

src: http://youtu.be/pC-sw6w4u3A
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
max360se

Re: Gentoo Linux

Post Postao/la max360se »

Ako netko ima problema sa disableanjem use_system_colors u binarnoj verziji Firefoxa potrebno je u

Kod: Označi sve

/opt/firefox/
urediti all-gentoo.js, te tamo postaviti na false.

https://support.mozilla.org/en-US/questions/956231

EDIT:
Izgleda da je problem specifican za Gentoo
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
PunkBastard

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la PunkBastard »

Najbolje se nauči kada ništa ne ide kako treba pa treba znati što će riješiti problem i malo čitati dokumentaciju. Uostalom dok sve ide kako piše po koracima, nije zabavno.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
abcdefghijkl

Post Postao/la abcdefghijkl »

Zane je napisao/la: Na primjer, znam par wanna-be-archija koji su uspjeli "školski" instalirat distru.
Nemaju pojma kaj i kak su napravili, i onda me zovu svakih 5 minuta za neke osnovne stvari tipa kofiguracija wirelessa i sl.
Znači, poanta priče je ako već neko hoće malo kompliciraniju distru, a nezna kaj radi,
nek rađe instalira neki od derivata (u slučaju s gentoom, to je sabayon) koji je prilagođeniji početnicima.
To im je prilika da nauce..
Ja sam se osobno odmah zaletio na gentoo, sabayon i sl distre su mi smijesne podsjecaju me na ono kad nemas sta drugo pa koristis desanku :hihi
Regao se ovdje u slucaju da zatreba pomoc ali eto uspio sam i bez tlacenja drugih
Zane je napisao/la: To je stvar ukusa. Ja osobno preferiram rolling release.
Pa da, rolling release, danas apgrejtas kernel, sutra neki x manager ili de, prekosutra nesto trece, za pola godine opet kernel.. itd dok ne dodes do trenutka kad ce ti biti jednostavnije formatirati nego dalje apgrejtati
lako je apgrejtati kad se radi o aplikacijama sekundarnog tipa, no kad se nakupi apdejtova za bazne aplikacije to je u binarnim distrama problem za razliku od portage koji mi se cini da to odradi bez ikakvih problema
npr nek ostavim gentoo na godinu dana i zatim ga pokrenem, uz minimalan trud i jedan compile preko noci bit ce apdejtan bez problema, pokusaj arch ne apdejtati 1 god

Jedina zamjerka mi je brzina portagea, za razliku od pacmana spor je sa poludit ali s obzirom koliko je slozeniji nije ni cudo
svida mi se to sto poznajem svoj os za razliku od archa gdje sam samo mislio da znam sto se ispod haube desava, ovdje kad nesto pokrenem tocno znam kojim instrukcijama proca i mogucnostima schedulera taj program radi u memoriji, tocno znam koje mi kernel catche pogodnosti koristi da optimizira rad tog programa, pogotovo kernel srce sustava, u svakom trenutku znam kako kuca bas zato sto sam ga rekompilirao 8 puta dok nije proradio kako se spada uz minimalne ali mocne postavke. i jos mislim da moze bolje pa cu se zazati kad mi se bude dalo

Da prekinem, jer je krenulu u toku arch vs gentoo, distre koje se ne mogu usporedivati
nije mi to namjera. u svakom slucaju kao dugogodisnji arch korisnik mislim da je vrijeme da njegovu particiju iskoristim za nesto drugo. Nakon ove afere sa gentoo nekako se glupo i prazno osijecam kad pokrenem arch pa taman i da radi brze i bolje od gentoo, ali kad smo vec kod toga, za sad mi se gentac cini dosta brzim trebao bi neke testove odraditi

sad sam se raspisao ali moram nest raditi dok se kompiliraju zavrsne aplikacije, ovo mi je cetvrti dan kompiliranja vec sam lud, a za secer na kraju me ceka cijeli libreoffice ali necu .bin nema smisla ovdje
Zane

Post Postao/la Zane »

abcdefghijkl je napisao/la: To im je prilika da nauce..
Ja sam se osobno odmah zaletio na gentoo, sabayon i sl distre su mi smijesne podsjecaju me na ono kad nemas sta drugo pa koristis desanku :hihi
Ali neće svi učit, u tom je problem. :hmm
Ni je ne volim previše derivate.
Al opet ima onih koji ne služe ničem, ali i nekih koji su čak i bolji od orginalnih distri.
Neću sad konkretno davat imena, da ne navučem bijes kompletne LZS zajednice na sebe. :zvizdi
abcdefghijkl je napisao/la: pokusaj arch ne apdejtati 1 god
Haha, malo teže. U prosjeku mijenjam distru svaka 2-3 mjeseca.
Al opet, stvar ukusa.
abcdefghijkl je napisao/la: Jedina zamjerka mi je brzina portagea, za razliku od pacmana spor je sa poludit ali s obzirom koliko je slozeniji nije ni cudo
Pod složeniji, misliš na kompajliranje svakog paketa? :hihi
abcdefghijkl je napisao/la: ovo mi je cetvrti dan kompiliranja vec sam lud, a za secer na kraju me ceka cijeli libreoffice ali necu .bin nema smisla ovdje
Svaka čast na čeličnim živcima i sretno! :thmb-up
One OS to rule them all, one OS to find them.
One OS to call them all, and in salvation bind them.

In the bright land of Linux, where the hackers play.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Ako sa kompajliranom distrom uštediš dnevno 15 minuta (i ovo je brutalna procjena, mislim da je realna svega 5 min) u brzini rada os-a (razliku vidiš u boot-u i eventualno pokretanju nekih programa), tada za kompajliranje koje do sada traje 4 dana tu distru moraš koristit 384 dana da bi ti se to isplatilo :-D

Kompajliram programe samo ako nema već pripremljenog paketa ili ako sam modificirala source. Kompajlirat zato da bi kompajlirala je čisti gubitak vremena :-D
abcdefghijkl

Koji si ti statisticar :hihi
Kompiliro sam zato da programi podrzavaju samo ono sto meni treba jer manji program ce uvijek biti i brzi program, zanemarimo sad dodatne optimizacijske pogodnosti koje nemaju veze sa velicinom
firefox npr ne samo da se starta brze, jednostavno funkcinira optimiziranije u radu, brze otvori stranice sa puno videa i reklama, nema onog google images search pa listaj stranicu brzo i gledaj kako se slika po slika otvara
meni se osobno isplatilo vec sad iz vise razloga
bas cu probat przit cd ovdje i u archu sa istim programom, vjerujem da ce ga sprziti puno prije jer ovisi o kernelu i aplikaciji za przenje
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

abcdefghijkl je napisao/la:bas cu probat przit cd ovdje i u archu sa istim programom, vjerujem da ce ga sprziti puno prije jer ovisi o kernelu i aplikaciji za przenje
pface
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

abcdefghijkl je napisao/la: bas cu probat przit cd ovdje i u archu sa istim programom, vjerujem da ce ga sprziti puno prije jer ovisi o kernelu i aplikaciji za przenje

Pazi da ti se u VLC-u film ne izvrti brže nego drugdje jer je i VLC optimiziraniji. :hihi
abcdefghijkl

ja ne znam kako to jednom linux korisniku moze biti smijesno
kernel kao i scheduler su direktna veza izmedu cdroma i aplikacija za przenje, kad klinkemo eject ta obavjest ide u kernel i on je taj koji otvori cdrom, isto tako prgrami za przenje predhodno checkiraju cdove a brzina toga ovisi o tome kakvi su ili bolje receno kako su kompilirani

isto kao da kezete kako se moze sustav brze butati kad je hardware isti...
brzina przilice se ne mjenja ali bez software to nije brzina vec mrtva potencija, kako taj software cini zivim hardware ,, on ce zivit onako kakav je software
vidi se da nemate iskustva sa gentoo :zvizdi nemam ni ja jos
Zaključano