openSUSE 13.2

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: openSUSE 13.2

Post Postao/la Max Bunker »

Hvala za plasmu.

Da, koristim btrfs i xfs, kako je i ponudjeno defaultnoa kernel je 316...

Javu vidim kod nadogradnji da je instalirao :170 i 180 verzije, valjda onih plugina...
sumski
Moderator
Spol: M

Post Postao/la sumski »

Onda se pazi https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=340657
Preporučam probati Kernel:Stable repo, u kojem su zadnji stabilni kerneli (trenutno je, mislim, neki 3.17.x)
jedino je pitanje dal koristiš vlasničke drivere, e.g. fgrlx i/li NVidiu?
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Max Bunker

Nekoristim vlasničke drajvere , nego koristim one koji su došli defaultno sa operativnim sustavom..

Dobro, i kada omogućim taj repo iz yasta, kako da se onda nadogradim na novi kernel ?

Oprostite kaj ovako rešetam sa pitanjima, ali imam veliku volju napokon dokraja savladati taj opensuse nakon dosadašnjeg niza neuspješnih pokušaja. Tamo na opensuse forumu ima na ista ili slična pitanja više potpuno različitih odgovora pa se nekako neusudim samo tako bubati neispitana rješenja. Instalacija je još uvjek djevičanski čista i ništa nije dodavano ili mjenjano tako da je još sve u tvorničkom stanju ( danas sam ponovio instalaciju tek toliko da utvrdim gradivo )
:-D
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

Pa onda najbolje, dok je još sveže, re-instalirat, pa stavit ext4, a ne btrfs :P
U suprotnom, da, dodaš taj repo, i instaliraš kernel-desktop iz njega (defaultni još uvijek ostaje instaliran, ako ti ovaj novi ne surađuje sa hardwareom)
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Max Bunker

Pa ostao bih zasad na btfrs da mogu koristiti snapper.

A kako da instaliram najnoviji stabilni kernel nakon kaj dodam repo ? I kako da posle obrisem stari kernel ak bu sve u redu?

Ili, ako nebu u redu, kako da se vratim u stari kernel i obrisem novi..možda snapperom da izbrisem promjene ?
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

Kod: Označi sve

zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/stable/standard \
    Kernel:stable

zypper in --from Kernel:stable kernel-desktop
a stari, ili novi, kernel obrišeš npr. preko YaST-a, ili zypper rm kernel-desktop-$točna-verzija-paketa
Max Bunker

E hvala ti puno za upute.
Sutra bum probao nadograditi kernel.Nakon nove instalacije os-a se plasma još nijednom nije srušila
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Samo da dodam primjer onog što Sumski navodi. Ovo oko brisanja sam se i ja pitao, bezopasno je radio sam ja ovako:
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 96#p217673
A sa pitanjima samo nastavi i ja sam jedno vrijeme najvise sumskom i stefanu smetao:) Dobri su oni, uvijek usput i ostali našeto nauče dodatno...
Zadnja izmjena: SuSe, dana/u 04 pro 2014, 23:00, ukupno mijenjano 1 put.
bluestree

Post Postao/la bluestree »

@ tex

Bit ce da je od mashine do mashine razlicito iskustvo. Ja koristim btrfs bez prestanka jos od prve factory instalacije , a i na 13.2 od RC (trenutno na nekih 15-ak mashina) i vjeruj mi jos ni jednom ni na jednoj nisam crashao. Citao sam i o tom tvom problemu checksum i po meni ako ti komanda

md5sum openSUSE-13.2-DVD-xxx.iso
ne izbaci nikakvu vrijednost , imas ove mogucnosti ili brenati na 1x brzini ili odraditi na nekoj drugoj mashini. Da nisi brenao dvd na windowsu? :-D pa ti progutao par sectora
To sa javom, malo si se zbunio sa JDK i JRE , u redu je tako kako je
People disagree with me. I just ignore them.
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Orkh je napisao/la:
Bit ce da je od mashine do mashine razlicito iskustvo.
Naravno, normalna pojava, koliko bi se samo napatio na nekim starijim mašinama, ma i novim... Nekada ista procedura prođe u 10 slučajeva i zaglavi na 11. iz sasvim bezazlenog razloga. Mada, da ne pišem dalje, to je normalno u ovom svijetu...
Odgovori