Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Nisam se uvrijedio nego sam se osjetio napodnuto hahahhaha 
@DokiZG ja te potpuno razumijem. Ovdje su svi nabrijani na terminal
. Hvala bogu pa su proizvođači automobila prihvatili napredak jer bi u suprotnom još uvijek pokretali aute na kurblu.
Pozz
Pozz
Ok i što sad?
pa u linuxu pokrene neki lijepi softver centar ili malo manje lijepi paketni manager i sa dva klika instalira program koji zeli umjesto da prvo surfa po netu i trazi di moze skinuti taj program pa onda ga skine pa tek onda instalira...DokiZG je napisao/la:...Ali za nekoga ko prvi put u zivotu treba nesto instalirati preko terminala misli si ovo sam na windowsu rijesio u par klikova i za njega je to mana.
skroz si los primjer nasao jer je instalacija programa skroz jednostavna na linuxu u velikoj vecini slucajeva
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
DokiZG je napisao/la:Ljudi ne shvacam zasto se tako "ljutite" kad neko napise svoje misljenje,nemojte se odma uvrijediti i svatiti to kao hejt...
Ovo je tema nedostatci Linuxa i naveo sam nedostatak za nekoga ko je nakon dugo godina koristenja windowsa prvi put koristi linux i siguran sam da 90% koji su u toj istoj situaciji ce reci da je terminal mana dok se ne upoznaju sa OS om...
Sto vi govorite da terminal nije mana,slazem se u potpunosti ima svoje prednosti...Ali za nekoga ko prvi put u zivotu treba nesto instalirati preko terminala misli si ovo sam na windowsu rijesio u par klikova i za njega je to mana.
No nakon nekog vremena kada se malo bolje upoznas sa OS om terminal ti vise nije mana jer si se navikao na njega i u prirodi ti je da ces ga koristiti tu i tamo za odredene stvari...
problem je u tvojoj percepciji stvari. Ti gledaš na cli kao na manu, no to je stvar dizajna. Kao da imaš helikopter i žališ se što ne može letjeti kao avion:D Dakle, nije to uopće mana, nego je to drugačiji dizajn stvari na koji se ti moraš priviknuti. Sama stvar zašto uopće misliš da je mana je jer si očekivoa zapravo sma oneki mod widnowsa, a ne totalno drugačiji koncept rada.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Abzeenth
- Site Admin
Žao mi je, ali ova analogija ti je promašena. "Pokretati auto na kurblu" bi ovdje bilo jednako valjda ručnom pisanju cijelih aplikacija, a to ne raditeNoMaam je napisao/la:@DokiZG ja te potpuno razumijem. Ovdje su svi nabrijani na terminal. Hvala bogu pa su proizvođači automobila prihvatili napredak jer bi u suprotnom još uvijek pokretali aute na kurblu.
Kad upišeš neku naredbu u terminal, ona radi isto što bi radio klik na button s tom istom naredbom u GUI-ju. Ne znam zašto svi imate impresiju da su terminal i aplikacije s GUI-jem dva odvojena svijeta. Probajte malo razmisliti zašto tražimo da pokrenete neku aplikaciju u terminalu i zalijepite ispis kad imate nekih problema s njom.
A kad već pišem ovdje, može li mi netko objasniti što je toliko strašno u terminalu? I ja sam bila početnik, i to ne tako davno, i kad su mi rekli ili kad sam pročitala "ok, ovo sad moraš napraviti u terminalu" ja sam rekla "ok, nema problema", otvorila terminal i slijedila upute. Sva sreća, upute postoje u knjigama, na forumima, na wikijima...nije kao da je poznavanje rada u terminalu neko mistično znanje dostupno samo tibetanskim svećenicima
Nadalje, nitko od vas ne očekuje da znate svih 500+ naredbi i kombinacija naredbi napamet...pogotovo kad se to sve može izguglati za 5 minuta. Ili pronaći u man stranicama. Plus, ne moraju se takve stvari raditi svaki dan...za terminalom se najčešće poseže kad se pojavi neki problem. Kako je točno nedostatak Linuxa to što par puta godišnje moraš nešto otipkati u terminalu? Onda je još veći i strašniji nedostatak Windowsa to što ih moraš reinstalirati jednom ili više puta godišnje kad se nakrcaju kojekakvim smećem i uspore do beskorisnosti.
Evo, stvarno ne kužim...u čemu je problem? Nikog ne "napadam", nego me baš zanima perspektiva vas koji ste tako žustro protiv korištenja terminala. Bilo bi lijepo i da objasnite svoje stajalište, a ne da se samo pozivate na činjenicu da "nije tako (bilo) na Windowsima". To već znamo da nije
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Doki, nismo te mi imali namjeru napasti. Možda je tako ispalo jer je u pisanoj komunikaciji teško korektno prenijeti emocije pa je ispalo da se ljutimo.
Možda malo energičnije želimo obraniti terminal jer se radi o korisnom alatu. I dobro ga je znati koristiti. Ali nije obavezno. Mislim da se 99% stvari na Linuxu sad da odraditi mišem. Pogotovo kod distri za početnike.
Tu i je vrijednost Linuxa što si svako može naći nešto što mu paše.
Inače, ovdje je slobodno i ne voliti terminal. Ne da se svakom zezati s tim.
Možda malo energičnije želimo obraniti terminal jer se radi o korisnom alatu. I dobro ga je znati koristiti. Ali nije obavezno. Mislim da se 99% stvari na Linuxu sad da odraditi mišem. Pogotovo kod distri za početnike.
Tu i je vrijednost Linuxa što si svako može naći nešto što mu paše.
Inače, ovdje je slobodno i ne voliti terminal. Ne da se svakom zezati s tim.
- Abzeenth
- Site Admin
Da, evo i ja priznajem da ne volim terminal
Ružan mi je. Kad god postoji neki GUI način za odraditi nešto, uvijek ću prvo probati tako. Ali u nekim stvarima je naprosto nezamjenjiv.
- Suko
- Site Admin
Meni je terminal kul. Kad se stave zelena slova na crnoj podlozi i kad se napravi da podloga bude prozirna i onda napises nesto sto dugo traje i ostavis da idu slova.
Onda sam si pravi haker. Nesto sam napisao i sad komp radi nesto u pozadini i slova skrolaju i iza toga se vidi Firefox i eventualno jos koji program.
I jos kad neko iza ledja gleda ko ima jos manje pojma od mene o tome sto se desava ....
Kuuul!

Onda sam si pravi haker. Nesto sam napisao i sad komp radi nesto u pozadini i slova skrolaju i iza toga se vidi Firefox i eventualno jos koji program.
I jos kad neko iza ledja gleda ko ima jos manje pojma od mene o tome sto se desava ....
Kuuul!

Ja mislim da bi bilo dobro da ima kvalitetno grafičko sučelje za terminal. U njemu bi trebale da budu ispisane sve važnije komande npr. njih 500 važnijih a ne da se luta internetom u potrazi za njima. Također da su poredane po kategorijama za čega služe. Mislim da bi se novi korisnici sa takvim terminalom lakše snašli. Terminal je dobra stvar i baš zbog toga bi bilo dobro da se na jedan lakši način približi novim korisnicima.
Zbog toga sam i napravio usporedbu Kurbla-Terminal.
Pozz
Zbog toga sam i napravio usporedbu Kurbla-Terminal.
Pozz
Ok i što sad?
- calisto053
- Moderator
Re: Odg: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Pa čemu onda služe man stanice?NoMaam je napisao/la:Ja mislim da bi bilo dobro da ima kvalitetno grafičko sučelje za terminal. U njemu bi trebale da budu ispisane sve važnije komande npr. njih 500 važnijih a ne da se luta internetom u potrazi za njima. Također da su poredane po kategorijama za čega služe. Mislim da bi se novi korisnici sa takvim terminalom lakše snašli.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.