Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la bertone »

Ja ne znam kak-av/ve vi Linux(e) imate, ali meni moji prave samo jedan problem.. nemrem igrati Skyrim :-D

Šalu na stranu, Linux običnim korisnicima ne pravi nikakve probleme, probleme imaju khm.. napredniji korisnici s viškom vremena.
Zašto? Pa zato što obični korisnik i za instalaciju najbanalnijeg programa ili bilo kakvog problema zove malog Pericu iz susjedstva ili nosi komp u servis i tu je možda Linux i u prednosti jer softver instaliraš jednim klikom.

E sad, oni malo khm khm.. korsnici nisu oni entuzijasti o kojima plavi govori, već oni koji su negdje nešto načuli ili vidjeli i/ili malo pročitali pa krenu nešto čačkati, ali su prelijeni ozbiljno se uhvatiti u koštac s problemom ili barem pažljivo pročitati neki man ili tutorijal.. i takvi zapravo najviše pljuju po Linuxu da ništa ne valja, ma takvi zapravo pljuju i po Windowsima i na žalost, takvi su najglasniji.

Entuzijasti i profesionalci su klase za sebe, svaki vudereni na svoj način no nisu problematični ni glasni.

Iz svega napisanog, moj zaključak je da GNU/Linux nema problema i nedostataka sovtversko/hardverske prirode, već isključivo problem s khm khm korisnicima.

PS. Problem iz prve rečenice i nije problem.. Skyrim će kad tad biti portan na Linux (ak već nije) :D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Bertone je napisao/la:Iz svega napisanog, moj zaključak je da GNU/Linux nema problema i nedostataka sovtversko/hardverske prirode, već isključivo problem s khm khm korisnicima.
Mislim da si u pravu. To su oni korisnici koji bi htjeli biti nešto više od "prosječnog" (jer valjda je to sramota ili nije dovoljno kul), ali bi htjeli takvima postati bez previše truda i po mogućnosti što brže. Kakvo sad sotonino čitanje wikija ili nedajbože man stranica. Tko je to vidio. Pa na Windowsima nikad nisu morali ništa čitati, i SVE je radilo, ej! (Barem do onog trenutka kad se više nije moglo ništa spasiti i bio je potreban reinstall sustava.)

I onda kad se nešto pokvari, Linux je kriv, a ne korisnik, jer "šta ja imam učit o računalu, pa računalu meni treba da služi, ne ja njemu!!11one". Računalo bi trebalo valjda samo prepoznati da je korisnik upisao pogrešnu naredbu ili napravio neku glupost, samo to na vrijeme popraviti i još se ISPRIČATI korisniku što je uopće pretpostavilo da bi on, kao njegov vlasnik, možda mogao snositi mrrrrvicu odgovornosti za svoje klikanje po desktopu i slijepo pejstanje naredbi u terminal. E, i nakon što se ispriča, trebalo bi mu još skuhati i kavu. I napraviti sendvič.

Očekujem da ćemo tom logikom jednog dana za prometne nesreće suditi automobilima, a ne vozačima, jer će auti biti krivi za nesreće. Šta ja imam učit kako se vozi, pa auto je stroj koji meni treba služiti. Ne moram znati promijeniti ulje, kad uvijek mogu otići automehaničaru da to napravi umjesto mene.

E, tako. A sad me zaspite već sto puta viđenim argumentima koje smo prežvakali u svim ovakvim i sličnim temama :D "Nemaju svi vremena čitati dokumentaciju, ne znaju svi dovoljno dobro engleski, ne zanima sve ljude Linux..."

Da, to sve stoji za određenu skupinu korisnika - one prosječne, kojima je većinu vremena sasvim dobro i koji, kao što je Bertone rekao, nemaju strašnih problema. Ali ovi koji bi htjeli biti 'akeri - njih očito zanima Linux dovoljno da prčkaju po njemu, ali opet nedovoljno da se detaljno pozabave materijom. Sve je super i zabavno je čačkati po Linuxu sve dok ne treba preuzeti odgovornost za neko sranje i prionuti na posao čitanja i popravljanja tog sranja. I tko je onda tu lud?
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Abz, da nisi malo napeta danas??? :hmm
Jedes li dovoljno? Kako spavas? Oblacis li se toplo?
Mislim da smo ovu temu prozvakali dovoljan broj puta... Tko ima zivaca, volje i vremena neka cita prethodnih 70-ak stranica + vezane rasprave i izvuce smislen zakljucak...
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
shicy

Post Postao/la shicy »

Abzeenth je napisao/la:.. ovi koji bi htjeli biti 'akeri - njih očito zanima Linux dovoljno da prčkaju po njemu, ali opet nedovoljno da se detaljno pozabave materijom. Sve je super i zabavno je čačkati po Linuxu sve dok ne treba preuzeti odgovornost za neko sranje i prionuti na posao čitanja i popravljanja tog sranja.
::bravo
calisto053 je napisao/la:Tko ima zivaca, volje i vremena neka cita prethodnih 70-ak stranica + vezane rasprave i izvuce smislen zakljucak...
i s ovim se apsolutno slažem :thmb-up
tko nema ni snage, ni pameti ni živaca, taj je pravi hipišizik metafizik :D
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

hmm.. calisto, nešt' si mi malo napet danas.. nisu djeca donijela dovoljno jabuka na sat ili.. ?? :hihi

@shicy, daj se odluči, nemreš sve podržavati.. nisi "naš" političar :-D

EDIT: i mogli ste na IRC navratiti da tamo malo mlatimo, a ne tu da spamamo "ozbiljnu" temu
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

calisto053 je napisao/la:Abz, da nisi malo napeta danas??? :hmm
Ne, zašto? Samo iznosim svoje mišljenje, valjda se to smije. :ljubav
Jedes li dovoljno?

Ne baš.
Kako spavas?
Neredovito. U zadnje vrijeme možda malo previše.
Oblacis li se toplo?
Ne baš, ali ni nema potrebe.
Mislim da smo ovu temu prozvakali dovoljan broj puta... Tko ima zivaca, volje i vremena neka cita prethodnih 70-ak stranica + vezane rasprave i izvuce smislen zakljucak...
I ja mislim :D Pa ni ovo što sam ja napisala nije ništa novo; isto mišljenje sam najmanje dvaput već iznijela na forumu, samo na drugim temama i ne baš istim riječima. :D
shicy

Post Postao/la shicy »

Bertone je napisao/la:@shicy, daj se odluči, nemreš sve podržavati.. nisi "naš" političar :-D
ma slažem se sa Abz, tobom i isto/sličnomišljenicima da je prosječnom 'rvatu i katoliku linux skroz dobar i ne zajebava ga previše dok su problem 'akeri koji bi tili bil hakeri :)

a opet, slažem se i s calistom da smo ovu temu odlaprdali barem 10 puta do sad :D
Zadnja izmjena: shicy, dana/u 29 tra 2014, 00:01, ukupno mijenjano 1 put.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Jbt.. kad malo razmislim, svi smo mi političari.. rođeni smo takvi.. genetika :lol:

EDIT: Blago meni, ja sam prvi put malo bacio oko na zadnjih par stranica topica :)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
zvir

Post Postao/la zvir »

Bertone je napisao/la:Ja ne znam kak-av/ve vi Linux(e) imate, ali meni moji prave samo jedan problem.. nemrem igrati Skyrim :-D

...

PS. Problem iz prve rečenice i nije problem.. Skyrim će kad tad biti portan na Linux (ak već nije) :D

Meni to ne predstavlja problem. Ja uredno igrao Crysis na Debianu, valjda onda može i Skyrim. ;)

@Abz: Krasno složen rant. :D
Beware of programmers who carry screwdrivers.
plavi zmaj77

Post Postao/la plavi zmaj77 »

Ja mislim da sam govorio o sitim korisnicima kao vi.
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
Zaključano