Clonezilla backup & restore

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
shicy
Spol: M

Re: Clonezilla backup & restore

Post Postao/la shicy »

pobogu, ljudi, droneov članak je mila majka...lagan za čitanje, ja sam tako napravio backup svog / direktorija, za slučaj da Sid krepa...jednom ću pokušat i restoreat backup...
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Ma nema te što plašiti taj dio sa chroot, to nećeš ni vidjeti. To sam ja morao jer sam klonirao particiju na disk, bile su različite veličine i na različitom mjestu (stara je bila sdb6, a nova sda1) pa sam morao i grub malo srediti i tako.

Ako ćeš klonirati disk na disk nećeš imati nikakvih vratolimija, jednostavnije ne može biti. Samo reci, kako namjeravaš ta dva diska spojiti na komp? Izvaditi stari disk i oba spojiti na desktop komp, klonirati i novi ugraditi u laptop? Ili raditi image na neki vanjski USB disk, pa onda taj image vratiti na novi disk ili nešto treće?

Jedina stvar na koju moraš pripaziti je da izabereš točno uređaje - source i destination. Ostalo se nema što zeznuti. Ako ne uspije kloniranje i dalje imaš stari disk netaknut, kako nicky kaže.

EDIT: sad pročitah ono o diskovima. Ako nemaš u što uštekati oba istovremeno (što bi bilo najlakše), onda ćeš morati napraviti image na neki disk s dovoljno mjesta, pa ugraditi novi disk pa taj image klonirati na novi disk. Za to ti treba eksterni disk ili stik (dovoljno velik da ti stane image cijelog diska). Image će biti manji nego kapacitet diska jer ga možeš kompresirati (izabereš kompresiju u Clonezilli). Mogla bi i pomoću DVD-a, ali to je dodatna gnjavaža i vrlo sporo.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Shicy je napisao/la:pobogu, ljudi, droneov članak je mila majka...lagan za čitanje, ja sam tako napravio backup svog / direktorija, za slučaj da Sid krepa...jednom ću pokušat i restoreat backup...
Pobogu, pročitala sam članak slika, ne razumijem zašto ti smeta ako imam par dodatnih pitanja za postaviti.
drone je napisao/la:Samo reci, kako namjeravaš ta dva diska spojiti na komp? Izvaditi stari disk i oba spojiti na desktop komp, klonirati i novi ugraditi u laptop? Ili raditi image na neki vanjski USB disk, pa onda taj image vratiti na novi disk ili nešto treće?
Kao što napisah, opcije su mi ili kupiti box za stari disk pa ga koristiti kao eksterni, pri čemu će novi biti ugrađen u laptop, ili snimati te klonove na DVD, eventualno posuditi od nekog stick pa ih snimiti na to. Ne mogu se sjetiti nečeg trećeg :D

EDIT: Sad vidim i tvoj edit :D, hvala na savjetu :ljubav
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Abzeenth je napisao/la:
Cooleech je napisao/la:No, ako možeš postojeću particiju na disku dovoljno "smanjiti" da je možeš iskopirati na USB stik, onda problema nemaš. I tako ti treba samo home, ostalo je lako instalirat. ;)
Mislim da ni Isus to ne bi uspio, jer je moj stick 1 GB; točnije 987 MB :(
I ne, ne treba mi samo home, važno mi je i sve ostalo jer sam napravila hrpu updatea sustava i ne želim sve ponovno morati nadograđivati. Mint 13 je izašao s KDE-om 4.8, a sad smo već na 4.10.3, ako se ne varam. Stvarno mi se ne da to sve ponovno skidati i instalirati. :( Zato sam se i ponadala da bi se to moglo bezbolno riješiti pomoću Clonezille.
Ako nabaviš ladicu za drugi disk, sve možeš preko Gparteda obavit, samo što ćeš morat instalirat GRUB na novi disk, jer ga neće biti u MBR-u. Isprobano nekoliko puta. Radilo bez greške. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shicy

Post Postao/la shicy »

@ šefica :)
ma ne smeta, ne me odma napadat...ovo "pobogu" nije bilo u stilu "ala šta si ovakva/onakva" ;)
nego mi se čini da članak daje sve potrebne informacije...ako si se uvridila, sorry, stvarno mi nije bila namjera ;)
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Ovo s boxom je isto ok ideja. Ugradiš stari disk u box, novi u komp, pokreneš Clonezillu s CD-a (ili sa stika) i kloniraš. Ili odnijeti oba diska do nekog s kantom.

@Cooleech
Clonezilla i taj dio s Grubom riješi automatski. Koliko znam gparted koristi dd, a Clonezilla malo naprednije alate ako je moguće. Ispravi me ako griješim vezano uz gparted i dd. Mislim, možeš ti sve to napraviti iz konzole, ručno korak po korak, ali čemu ako postoji alat poput Clonezille koji to odradi umjesto tebe?
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Abzeenth
Site Admin

Cooleech je napisao/la:Ako nabaviš ladicu za drugi disk, sve možeš preko Gparteda obavit, samo što ćeš morat instalirat GRUB na novi disk, jer ga neće biti u MBR-u. Isprobano nekoliko puta. Radilo bez greške. ;)
Kul. Hvala :thmbs-up , istražit ću i to...ovako kako si to opisao zvuči super-jednostavno :D
Abzeenth
Site Admin

Shicy je napisao/la:@ šefica :)
ma ne smeta, ne me odma napadat...ovo "pobogu" nije bilo u stilu "ala šta si ovakva/onakva" ;)
nego mi se čini da članak daje sve potrebne informacije...ako si se uvridila, sorry, stvarno mi nije bila namjera ;)
Ne znam Shicy, kad pogledam taj tvoj avatar osjećam kako me osuđuješ i promatraš s gađenjem jer sam noob :D :bleh
drone je napisao/la:Ovo s boxom je isto ok ideja. Ugradiš stari disk u box, novi u komp, pokreneš Clonezillu s CD-a (ili sa stika) i kloniraš.
To sam htjela čuti :D :bravo
shicy

Post Postao/la shicy »

Abzeenth je napisao/la:
Shicy je napisao/la:@ šefica :)
Ne znam Shicy, kad pogledam taj tvoj avatar osjećam kako me osuđuješ i promatraš s gađenjem jer sam noob :D :bleh
NO.

:lulz
Abzeenth
Site Admin

Shicy je napisao/la: NO.
:lulz
Misliš ovako? :D

slika
Odgovori