Instaliranje PCMCIA VX kartice
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Instaliranje PCMCIA VX kartice
Čudno, prosvirala je samo kad si unio lsmod??
lsmod je naredba koja samo daje listu trenutno aktivnih modula.... ona ne inicira ništa.
Možda je stvar u tome da joj treba neka početna incijalizacija prilikom sviranja....
Kažeš da je prijavljena u sistemu, ali ne svira. Da nije po defaultut uvujek mutana??
lsmod je naredba koja samo daje listu trenutno aktivnih modula.... ona ne inicira ništa.
Možda je stvar u tome da joj treba neka početna incijalizacija prilikom sviranja....
Kažeš da je prijavljena u sistemu, ali ne svira. Da nije po defaultut uvujek mutana??
NIje ni meni jasno. Nije mutana nego uopce ne radi premda je prijavljena u mikseru. U Postavkama zvuka pise " VX pocket (not conected)" gurnem karticu u slot - prijavi se, odaberem VX pocket, stisnem "test" i izbaci mi gresku, a nekad ako se kartica ocigledno uredno prijavi i digne, odvira onaj sinusni ton i radi normalno.
Sigurno je neki problem sa firmwareom a mozda i sa adresama u sistemu.
Jos mi nije jasno cemu sluzi config.optis fajl i zasto se kartica prijavi kad ga nema u PCMCIA folderu.
Ako fajl vratim nazad i umetnem karticu, cijeli sistem se smrzne. Na Windowsima sam imao slicne probleme bio kad je bilo sudaranja u IRQ adresama i slicnim stvarima.
Jos nesto, nisam je nazalost gurnuo u slot dok sam instalirao Ubuntu studio nego tek kasnije kad se sve instaliralo. Ne znam da li bi pomoglo da jos jednom sve skupa instaliram.
Sigurno je neki problem sa firmwareom a mozda i sa adresama u sistemu.
Jos mi nije jasno cemu sluzi config.optis fajl i zasto se kartica prijavi kad ga nema u PCMCIA folderu.
Ako fajl vratim nazad i umetnem karticu, cijeli sistem se smrzne. Na Windowsima sam imao slicne probleme bio kad je bilo sudaranja u IRQ adresama i slicnim stvarima.
Jos nesto, nisam je nazalost gurnuo u slot dok sam instalirao Ubuntu studio nego tek kasnije kad se sve instaliralo. Ne znam da li bi pomoglo da jos jednom sve skupa instaliram.
Ne vjerujem da bi sa reinstalacijom nešto riješio...Pule je napisao/la: Jos mi nije jasno cemu sluzi config.optis fajl i zasto se kartica prijavi kad ga nema u PCMCIA folderu.
Ako se sistem smrzne, očito je problem na kernelsko/modulskoj razini. Ili se potuku interupti ili memorijske lokacije. Da li imaš u sistemu još koju PCMCIA karticu (ako imaš, onda je izvuci van...) ako imaš još koji PCMCIA slot, pokušaj prebaciti karticu u drugi slot.
config.opts fileu su definicije interupta za ISA bus kartice (mislim da tvoja to nije nego da je standardna PCI bus kartica) tako da interupti nisu problem....
u svakom slučaju u ovom fileu se podešavaju PCMCIA opcije. Čim kartica proradi, ako taj file makneš, očito je da se u tom fileu nešto treba dodatno podesiti. Što? još ne znam, ali moguće je da tu leži problem....
Kad istražim nešto više javim, a u međuvremenu ti možeš na terminalu probati ovo:
Kod: Označi sve
vxloader --helptakođer pokušaj otvoriti /etc/pcmcia/config.opts
te u prvoj sekciji na prvom include-u dodati komentar, tako da izgleda ovako:
Kod: Označi sve
#include port 0x100-0x3af
include port 0x3e0-0x4ff
include port 0x820-0x8ff
include port 0xc00-0xcf7Re: Instaliranje PCMCIA VX kartice
Problem rijesen!
Malo sam cackao po netu i shvatio da se dosta ljudi zali na slican problem u Ubuntu distribuciji, odnosno sa prijavom raznih externih kartica. Problem je u tome koliko sam uspio pohvatati- ubuntu-ubuntustudio ne dolazi sa kompletnim alsa firmware paketom nego se treba naknadno (najjednostavnije preko medibuntua) instalirati firmware data koji je izgleda non free, dok je loader vec instaliran.
Kad sam instalirao linux ocekivao sam da mi pola stvari nece proraditi iz prve ali sam se iznenadio kad je poslije instalacije sve radilo kao urica...
Ja sam vec ranije stavio firmware koji sam nasao u nekom deb.paketu ali je bio stariji i ocito nije odgovarao. Promijenio sam ga sa novijim izdanjem i sad za nagradu upravo slusam preko VX pocket kartice, izgleda da radi dobro. U PCMCIA folderu sam stavio nazad config.optis fajl i sve radi i dalje OK i izgleda da je sve stabilno.
Malo sam cackao po netu i shvatio da se dosta ljudi zali na slican problem u Ubuntu distribuciji, odnosno sa prijavom raznih externih kartica. Problem je u tome koliko sam uspio pohvatati- ubuntu-ubuntustudio ne dolazi sa kompletnim alsa firmware paketom nego se treba naknadno (najjednostavnije preko medibuntua) instalirati firmware data koji je izgleda non free, dok je loader vec instaliran.
Kad sam instalirao linux ocekivao sam da mi pola stvari nece proraditi iz prve ali sam se iznenadio kad je poslije instalacije sve radilo kao urica...
Ja sam vec ranije stavio firmware koji sam nasao u nekom deb.paketu ali je bio stariji i ocito nije odgovarao. Promijenio sam ga sa novijim izdanjem i sad za nagradu upravo slusam preko VX pocket kartice, izgleda da radi dobro. U PCMCIA folderu sam stavio nazad config.optis fajl i sve radi i dalje OK i izgleda da je sve stabilno.
Izuzetno mi je drago da sada sve radi kako spada!
Daj mi molim te samo reci, ta kartica je nešto kao profi za mixanje, spajanje externih instrumenata i sl. ili se radi o nečemu drugome....
Daj mi molim te samo reci, ta kartica je nešto kao profi za mixanje, spajanje externih instrumenata i sl. ili se radi o nečemu drugome....
To je profesionalna kartica za snimanje, masteriranje , mjerenje i slicno. Koristim je kad mi se ne da nosakati hrpa opreme nego je ustekam direktno na monitore u studiju ili kad nesto doma na slusalicama editiram,rezem...
Koja je razlika u odnosu recimo na integrirane kartice ili sound blastere? Prvo u kvaliteti , jasnoci zvuka, konektorima -ima balansiranu vezu XLR sto joj omogucava da se koristi sa ostalom profesionalnom opremom, ima SMPTE sinhronizaciju itd. Koliko znam, jedina profesionalna audio solucija koja je izasla u PCMCIA formatu. Postoje PCX verzije u istom formatu sa 4 kanala i sa DSP-om za realtime obradu audiosignala u kartici.
Koja je razlika u odnosu recimo na integrirane kartice ili sound blastere? Prvo u kvaliteti , jasnoci zvuka, konektorima -ima balansiranu vezu XLR sto joj omogucava da se koristi sa ostalom profesionalnom opremom, ima SMPTE sinhronizaciju itd. Koliko znam, jedina profesionalna audio solucija koja je izasla u PCMCIA formatu. Postoje PCX verzije u istom formatu sa 4 kanala i sa DSP-om za realtime obradu audiosignala u kartici.
Zanimljivo.... naime o toj temi (muzika) nemam blage veze, pa me čisto zanima zbog opće kulture....Pule je napisao/la:To je profesionalna kartica za snimanje, masteriranje , mjerenje i slicno. Koristim je kad mi se ne da nosakati hrpa opreme nego je ustekam direktno na monitore u studiju ili kad nesto doma na slusalicama editiram,rezem...
Dakle ti si našao načina da profi radiš pod Linuxom obradu muzike?
Eto, samo za usporedbu, ta kartica pod windowsima koristi ASIO drivere koji su na PC-u standard niske latencije, uspio sam jedva spustiti na 10-15milisekundi uz zrtvu zauzetosti procesora oko 50-60%,
U Ubuntu pod Realtime kernelom i Jack driverom latencija se spusta na 3-5 milisekunda uz zauzece procesora 5-8% sto je za ovu karticu cudo. Razlika me bas zacudila! Sad moram isprobati kako mi radi Presonusova kartica pod Linuxom.
Zasto niska latencija?
Zamisli da upalis neki softverski synth i na PC prikljucis klavijaturu. Ako ti zvuk kasni vise od 10 ms kasnjenje zvuka ce smetati i neces moci svirati u realnom vremenu, stisnes neku tipku na klavijaturi a zvuk iz PC-a cujes za pola sekunde...
Isto tako dok snimam uzivo koristim neke efekte u realnom vremenu i slusam direktno ono sto vec snimam. Ako zvuk kasni opet nastaju problemi, pogotovo ako kroz slusalice cujem i orginalni zvuk, u tim situacijama se cuje jeka koja smeta odnosno kasnjenje snimljenog zvuka. Zato je u snimanju ili sviranju preko kartice vazna niska latencija kartice.
Sto se tice sofwarea glavni programi sa windowsa-a se vrte i pod Linuxom, upravo sam instalirao Cubase ne vidim neku razliku u brzini dok mi se Linuxov Ardour ne cini uopce los, upravo ga pregledavam....
Harbal program u kojem cesto znam raditi spektralno balansiranje u masteringu za cd se isto tako vrti pod Linuxom....
U Ubuntu pod Realtime kernelom i Jack driverom latencija se spusta na 3-5 milisekunda uz zauzece procesora 5-8% sto je za ovu karticu cudo. Razlika me bas zacudila! Sad moram isprobati kako mi radi Presonusova kartica pod Linuxom.
Zasto niska latencija?
Zamisli da upalis neki softverski synth i na PC prikljucis klavijaturu. Ako ti zvuk kasni vise od 10 ms kasnjenje zvuka ce smetati i neces moci svirati u realnom vremenu, stisnes neku tipku na klavijaturi a zvuk iz PC-a cujes za pola sekunde...
Isto tako dok snimam uzivo koristim neke efekte u realnom vremenu i slusam direktno ono sto vec snimam. Ako zvuk kasni opet nastaju problemi, pogotovo ako kroz slusalice cujem i orginalni zvuk, u tim situacijama se cuje jeka koja smeta odnosno kasnjenje snimljenog zvuka. Zato je u snimanju ili sviranju preko kartice vazna niska latencija kartice.
Sto se tice sofwarea glavni programi sa windowsa-a se vrte i pod Linuxom, upravo sam instalirao Cubase ne vidim neku razliku u brzini dok mi se Linuxov Ardour ne cini uopce los, upravo ga pregledavam....
Harbal program u kojem cesto znam raditi spektralno balansiranje u masteringu za cd se isto tako vrti pod Linuxom....
A Cubase i Harbal su nativno pisani i za Linux ili ih vrtiš preko Wine-a....?Pule je napisao/la:
Preko Wine. Rade besprijekorno. Cubase je starija verzija (orginal) koji nema dongle zastitu, premda sam cuo da i novije verzije uglavnom rade. Ali... Ardour uopce nije za baciti, cak me zacudilo sto ima neke stvari zgodnije rijeseno od puno skupljih i razvikanijih programa. Zapravo, jako dobro, svaka cast, tko bi rekao da je program takvog kalibra putpuno besplatan! Jedino mi fali VST podrska. Mislim da sam procitao da se moze iskompajlirati Ardour sa VST-om. Zbog prava se ne moze dijeliti verzija sa ugradjenim VST-om. Moze pomoc, nisam nigdje naisao na VST 2.3 SDK koji je potreban, navodno je na Steinbergovim stranicama?