Sigurnost na Linuxu

Aktivno sudjelujte u stvaranju sadržaja na portalu.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Sigurnost na Linuxu

Post Postao/la shrike »

Evo, dakle ovo je heavy duty rad u progresu. pred big bang izdanje. Nije editirano ,nije prilagođeno za lakše čitanje, nije razdijeljeno po grupicama, ...
Privitak/ci
sigurnost.tar.gz
(47.81 KiB) Preuzeto 221 put.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Prije nastavka pisanja, čekam neki komentar.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Odličan uvod! :thumbs
Dobro si postavio i razradio temu.
Jako je logično i lako razumljivo.
Nakon što završiš općeniti dio, trebao bi se spuštati na specifičnosti Linuxa, općenito pojasniti firewall, ako znaš nešto i o opasnostima internetskih preglednika, flash i java aplikacija...
Dakle, postaviti stvari kakve jesu. Koliko je Linux siguran, što treba ( ako treba ) dodatno uraditi da bi osigurali svoj stroj.
Još jednom ću staviti link koji je Tuxi ostavio.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=510812url
Čini mi se da je dosta dobro postavljen tekst na ovu temu. Pa, ako ti može pomoći ...
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 27 srp 2008, 10:40, ukupno mijenjano 1 put.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Slažem se, dobar je tekst za sada, samo bi se trebalo posvetiti više Linuxu.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Hvala. Ovo je samo uvod. Ne možemo diskutirati kako se zaštiti od nečega ako neznamo kako to nešto funkcionira, zar ne? Ili od kud sliejdi opasnost. Svaki kvalitetni esej sadrži i opis problema, od kud teorije potječu i kako su se razvile. Na kraju krajeva, ipak je ovo tekst za početnike.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nadam se da ćeš izgurati do kraja.
Imaš još puuuuuuuno posla... :komp
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Znam, znam. No, ima se i vremena. Zato sam pitao da li se može staviti na wiki dio po dio, jer će neke stvari neminovno biti sposbne stajati kao samostalne cjeline, ako ništa, bar kao poglavlje.
tuxi

Post Postao/la tuxi »

Odličan rad za početak, samo tako nastavi :thumbs
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:Evo, dakle ovo je heavy duty rad u progresu. pred big bang izdanje. Nije editirano ,nije prilagođeno za lakše čitanje, nije razdijeljeno po grupicama, ...
Pročitah!

Odlično Shrike...pišeš ležerno i razumljivim jezikom...lagano si duhovit što ljude motivira da čitaju dalje.
Nemoj se bojati koristiti "obične" pojmove. Koje si odlično iskoristio za objašnjenje IP adresi i portova. Portove si odlično objasnio, a ljudi o njima uglavnom pojma nemaju i ne mogu si ih predočiti.
Bravo!

Svakako moraš na istom nivou objasniti što je protokol i što znači FTP, Telnet i http protokol. Treba posebnu pažnju posvetiti https protokolu, enkripciji (ne pre duboko, ne treba objašnjavati pretjerano pojmove javni, privatni ključ i slično). Treba upozoravati da prilikom davanja podataka o karticama svakako obratiti pažnju da li je veza kriptirana i zašto! Tu ljude malo treba splašiti, jer se iz toga rađa opreznost, a to je dobro!
Isto vrijedi za firewall. Treba objasniti što on točno radi, al itako da je malom djetetu jasno...

Eto, nastavi dalje - odlično ti ide.

Pozz.
Markec

Post Postao/la Markec »

I ja mislim da je lijepo napisao, iskreno znam sto je fireval sto je ftp itd,
Više bi me zanimalo da objasni kako zaštititi linuxe, kako kofiguirati fireval i ostalo. Kad je to naveo pa da uz to kratke definicije stavi.
Odgovori