kernel sa 32bitnog linuxa na 64bitni

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
DoDo
Spol: M

Re: kernel sa 32bitnog linuxa na 64bitni

Post Postao/la DoDo »

shrike je napisao/la:imaš li ti ARM doma ili x86?

na laptopu x86_64, na desktopu x86, u mobitelu ARM9
shrike je napisao/la:Koliko se ja sjećam, a slobodno me korigiraj, x86-64 nemože raditi to što si opisao da ARM može.
Otkud ti to? Zašto bi se onda AMD i Intel natjecali čiji će 64 bitni procesori imati bolju podršku za izvođenjem x86 instrukcija?
Kolko se ja sjećam s predavanja o Intelovim procesorima, od pentiuma 3 nadalje, a pogotovo Intel Core mikroarhitektura je bazirana na RISC modelu. Budući da x86 instrukcije nisu kompatibilne sa RISC modelom (već su plod starijeg CISC modela, za koji su nas učili da je školski primjer kako ne raditi procesor :) ), današnji procesori svaku x86 instrukciju preprocesiraju i pretvaraju je u niz RISC intrukcija koje se mogu strahovito velikim brzinama izvoditi (za razliku od CISC instrukcija koje su spore). To zvuči sporo i to JE sporo. Zato se nadam da je x86_64 arhitektura odmah stvarana po RISC modelu (iako zapravo ne znam je li). No dok god ovisimo o izvođenju x86 instrukcija, performanse računala ne možemo puno povečavati.
I tu se onda tek vidi velika prednost open sourcea. Čim se pojavi novi procesor, dovoljno je napraviti C kompajler za njega i iskompajlirati kod tak da on radi u processor native instrukcijama - što osigurava najbrže izvođenje koda.
shrike je napisao/la:Jer opet, da može, čemu onda svi ti problemi sa nepostojanjem 64-bitnog flasha?
Kao što su rekli iz Adobea: 64 bitni flash plugin za windowse nije trenutno moguće napraviti jer flash plugin koristi funkcije iz nekih DLL-ova koji postoje samo na 32 bitnim windowsima. Na 64 bitnim windowsima su M$ vjerojatno drugačije rasporedili funkcije po DLL-ovima, tako da sad moraju pisati flash plugin iznova. Budući da već ga pišu iznova, onda će odmah dodati i neke nove feature, tako da 64 bitnu verziju flasha 9 nećemo uopće vidjeti, dok bi 64 bitni flash 10 plugin mogli ugledati možda već i sljedeće godine (jučer sam obrisal 32 bitnu betu - 9-tka zasad bolje radi). Za linux nisu dali komentar (kolko ja znam).
shrike je napisao/la:Samo bi trebalo dati instrukciju da se vrti na 32-bitnom djelu proca. Zanimljivo, to se nikada ne događa.
Kako ne? Upravo to radi nspluginwrapper. Operi (ili firefoxu) se predstavi kao 64 bitni plugin, a on zapravo izvodi 32 bitni flash plugin. I radi savršeno!
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
DoDo

Post Postao/la DoDo »

coccolino je napisao/la: OK opet ne znam o kojem je emulatoru riječ? Ne, on koliko sam skužio ne kompajlira. ja kompajliram u eclipseu a njemu pošaljem .elf file(to je njegov exe) ali ne znam da li se njegov cross-compiler može koristiti,odnosno prilagoditi za korištenje na 64 bitnom ubunutu?
Kako ti glasi naredba za kompajliranje koju eclipse zove?

Moral bi se moći koristiti i na 64 bitnom ubuntuu. Ionako on kompajlira za arm-a, pa bi mu trebalo biti svejedno gdje se sam kompajler izvodi.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Zanimljivo, do sada sam više nego jednom naišao na informaciju da je nemoguće izvršavati takve stvari. No dobro, ako je to tako, onda ok.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
DoDo

Post Postao/la DoDo »

shrike je napisao/la:Zanimljivo, do sada sam više nego jednom naišao na informaciju da je nemoguće izvršavati takve stvari. No dobro, ako je to tako, onda ok.
Istina, puno se o tome pričalo, no support postoji - iako ne skroz kompletan. Već sam rekao da su x86 instrukcije loše za zdravlje procesora i da bi ih trebalo pod svaku cijenu izbjegavati. No dobrom kombinacijom softverske i hardverske emulacije mogu se postići solidne performanse.
coccolino

Post Postao/la coccolino »

DoDo je napisao/la:
coccolino je napisao/la: OK opet ne znam o kojem je emulatoru riječ? Ne, on koliko sam skužio ne kompajlira. ja kompajliram u eclipseu a njemu pošaljem .elf file(to je njegov exe) ali ne znam da li se njegov cross-compiler može koristiti,odnosno prilagoditi za korištenje na 64 bitnom ubunutu?
Kako ti glasi naredba za kompajliranje koju eclipse zove?

Moral bi se moći koristiti i na 64 bitnom ubuntuu. Ionako on kompajlira za arm-a, pa bi mu trebalo biti svejedno gdje se sam kompajler izvodi.
Iskreno nemam pojma. Naime ja eclipseu dam stazu do mog kompilera i linkera te includam one headere koji su mi potrebni za projekta a on odradi sve ostalo sam. Dakle, automatski mi izgenerira makefile
carpe diem
DoDo

Post Postao/la DoDo »

coccolino je napisao/la: Iskreno nemam pojma. Naime ja eclipseu dam stazu do mog kompilera i linkera te includam one headere koji su mi potrebni za projekta a on odradi sve ostalo sam. Dakle, automatski mi izgenerira makefile
E daj mi pliz reci tu stazu. Ja imam 64 bitni ubuntu, pa ću isprobati...
coccolino

DoDo je napisao/la:
coccolino je napisao/la: Iskreno nemam pojma. Naime ja eclipseu dam stazu do mog kompilera i linkera te includam one headere koji su mi potrebni za projekta a on odradi sve ostalo sam. Dakle, automatski mi izgenerira makefile
E daj mi pliz reci tu stazu. Ja imam 64 bitni ubuntu, pa ću isprobati...

to ti je stazan. Dakle Samoin je cross-compiler. Gledaj,ja sam to instalirao na 64bitni Ubunti i pokušao pokrenuti ali neće, ne prepoznaje ga uopće
Zadnja izmjena: coccolino, dana/u 13 lis 2013, 20:12, ukupno mijenjano 1 put.
carpe diem
DoDo

Post Postao/la DoDo »

coccolino je napisao/la: /usr/samoa/platforms/steenhuffel/toolchain/bin/arm-linux-g++
to ti je stazan. Dakle Samoin je cross-compiler. Gledaj,ja sam to instalirao na 64bitni Ubunti i pokušao pokrenuti ali neće, ne prepoznaje ga uopće
Kužim sad u čem je problem. Nađoh negdje na netu "It will work if you are running a 32-bit version of linux. If you are running a 64bit version you will have to make sure that 32-bit emulation is supported by your kernel."

Znači probaj se malo raspitati po guglu o navedenoj 32bitnoj emulaciji.
coccolino

DoDo je napisao/la:
coccolino je napisao/la: /usr/samoa/platforms/steenhuffel/toolchain/bin/arm-linux-g++
Kužim sad u čem je problem. Nađoh negdje na netu "It will work if you are running a 32-bit version of linux. If you are running a 64bit version you will have to make sure that 32-bit emulation is supported by your kernel."

Znači probaj se malo raspitati po guglu o navedenoj 32bitnoj emulaciji.
OK,hvala. Vjerovatno ću tu naći nešto i za kako prebaciti simulaciju na 64bitni ubuntu
carpe diem
coccolino

Evo ekiopa uspio sam naći gnu-arm kompiler za 64bitni Ubuntu na stranici http://gnuarm.org/files.html
Ovaj kompiler izgleda da radi no međutim imam jedan problemčić. Kad idem kompajlirati u eclipseu 3.4(za 64 bitni linux) javlja mi greške unutar headera koji su dio ovog kompilera,tj kao da nije nešto u redu sa library-ima od ovog kompilera? Da li je itko imao kakvu sličnu situaciju sa možda starijim verzijama gnu-arm-a?
carpe diem
Odgovori