Imam malu particiju sa novim ubuntuom ali ne koristim ga, koristio ga kratko i za 10 min se vratio na Mavericka.
Koliko često reinstalirate Linux
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Markec
- Spol: M
Re: Koliko često reinstalirate Linux
Moj Maverick je na disku od bete verzije
Imam malu particiju sa novim ubuntuom ali ne koristim ga, koristio ga kratko i za 10 min se vratio na Mavericka.
arch na starom desktopu je skoro 3 godine izdrzal. sad imam novi komp i tu je gore mint debian jer sam se uljenio malo, a na starom laptopu koji sam prodal je arch od 2. mjeseca 2009 bil gore.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Prednosti koje donosi ("light" osjećaj, AUR i mnoštvo paketa, te rolling release) nisu me se dovoljno dojmili da bi opravdali zezancije koje imam kod ažuriranja sustava, relativno lošu kvalitetu paketa (dosta toga ekipa zaboravi spakirati) te samu količinu vremena dok želim nešto podesiti (pogotovo kad se to kosi s nekom prije napravljenom postavkom).csx je napisao/la: 2 4ndY - zbog čega si odustao ak se smije znati? ^^
Zaključak: "rolling release" u teoriji znači da nema "problema" s nadogradnjama, ali u praksi se to jako razlikuje jer kad dođe veća revizija nekog programa često se mijenja i njegova konfiguracijska datoteka gdje pacman, jasno, ne može pregaziti staru bez pitanja - pa korisnik mora uspoređivati novu i staru da prebaci postavke iz stare u novu... Meni je lakše dok to radim jednom godišnje dok reinstalliram neku "ne-rolling-release" distru, nego da to radim (gotovo) svaki put kad dođe novi update... a nije da mi treba u svakom trenu najnovije izdanje softvera (iako je Fedora tu jako ažurna).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
- pootzko
- Kontakt:
pa po meni fedora ima više problema s potrganim paketima nego arch, pogotovo u početku svake nove verzije kad stvari koje su prije radile normalno, odjednom više ne rade, ali otompotom...4ndY je napisao/la:Prednosti koje donosi ("light" osjećaj, AUR i mnoštvo paketa, te rolling release) nisu me se dovoljno dojmili da bi opravdali zezancije koje imam kod ažuriranja sustava, relativno lošu kvalitetu paketa (dosta toga ekipa zaboravi spakirati) te samu količinu vremena dok želim nešto podesiti (pogotovo kad se to kosi s nekom prije napravljenom postavkom).
Zaključak: "rolling release" u teoriji znači da nema "problema" s nadogradnjama, ali u praksi se to jako razlikuje jer kad dođe veća revizija nekog programa često se mijenja i njegova konfiguracijska datoteka gdje pacman, jasno, ne može pregaziti staru bez pitanja - pa korisnik mora uspoređivati novu i staru da prebaci postavke iz stare u novu... Meni je lakše dok to radim jednom godišnje dok reinstalliram neku "ne-rolling-release" distru, nego da to radim (gotovo) svaki put kad dođe novi update... a nije da mi treba u svakom trenu najnovije izdanje softvera (iako je Fedora tu jako ažurna).
ja osobno uopće nemam nikakvih problema s tim već preko 2ipo godine drže po jedna instalacija na laptopu i jedna na desktop mašini.. osim i isključivo u situacijama kada sam nešto strgao jer nisam pratio nekakve upute ili nešto.. ili ako nisam gledao output instalacije gdje se ispiše uvijek ako nešto treba još ručno iskonfigurirat, a meni baš bilo lijeno pa eto mi na
...I put on my robe and a wizard hat...
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Pa skoro cijeli dan i tako već 2 goddomi je napisao/la:je ti comp upaljen ilinicky je napisao/la:Đizs, kubuntu nisam reinstalirala već 2 godine, još je verzija 9.04
I radi ko zmaj (ispušta vatru
Sta kod updatea moras pratiti neke upute i rucno konfigurirati neke stvari... ako je tako nebu mene arch nikada vidiopootzko je napisao/la: ja osobno uopće nemam nikakvih problema s tim već preko 2ipo godine drže po jedna instalacija na laptopu i jedna na desktop mašini.. osim i isključivo u situacijama kada sam nešto strgao jer nisam pratio nekakve upute ili nešto.. ili ako nisam gledao output instalacije gdje se ispiše uvijek ako nešto treba još ručno iskonfigurirat, a meni baš bilo lijeno pa eto mi na
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
-
Lutherus
ma nemaš kaj gledati po forumima prije updatea na archu.
zna se " protolol ".
pacman -Syy da osvježiš repoe i pacman -Syu da napraviš update a možeš ako su dovoljno lud i imaš viška vremena možeš svaki paket zasebno apdejtati. a ako ti pacman neodgovara možeš uzeti clyde ili neki drugi paketer.arch je jednostavan a konfiguriranje nije uopće teško i zamorno iz čisto jednostavnog razloga, vrlo je elegantno riješeno.
svakako zole probaj arch.
nadam se da mi 4andy neće zamjeriti, fedora
e nju stvarno nevolim.ostavlja mi krajnji dojam testnog poligona za radhat
zna se " protolol ".
pacman -Syy da osvježiš repoe i pacman -Syu da napraviš update a možeš ako su dovoljno lud i imaš viška vremena možeš svaki paket zasebno apdejtati. a ako ti pacman neodgovara možeš uzeti clyde ili neki drugi paketer.arch je jednostavan a konfiguriranje nije uopće teško i zamorno iz čisto jednostavnog razloga, vrlo je elegantno riješeno.
nadam se da mi 4andy neće zamjeriti, fedora
Budem vjerojatno kada se oslobodi particija di su opet dosli windowsi xp jer ga necu stavljati ko glavni os na pocetku sigurnoodin je napisao/la:ma nemaš kaj gledati po forumima prije updatea na archu.
zna se " protolol ".
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
-
Lutherus
e dragon age je dobra igra.
ako imaš neki stari komp negdje na tavanu možeš se sa njime poigrati.
ja imam jedan amd duron na 1.0 Ghz , 128 mb rama i voodoo 3 2000 na kojem skoro pa svaki djedan ima nova distra ili bsd ili solaris.
ako imaš neki stari komp negdje na tavanu možeš se sa njime poigrati.
ja imam jedan amd duron na 1.0 Ghz , 128 mb rama i voodoo 3 2000 na kojem skoro pa svaki djedan ima nova distra ili bsd ili solaris.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Ne znam zašto se to gleda kao negativnost - sva praksa i metode koje se primjenjuju u RHEL-u pokušavaju se primjeniti i u Fedori - tako da je procedura izrade paketa za Fedoru vrlo stroga (Grof nam to može potvrditi), administratorski alati vrlo kvalitetni i stabilni, a unifikacija i standardizacija kroz cijelu distru ključna.odin je napisao/la: nadam se da mi 4andy neće zamjeriti, fedorae nju stvarno nevolim.ostavlja mi krajnji dojam testnog poligona za radhat
Nasuprot tome, Arch nudi korisniku da podesi sustav kako on to želi i na svom (odličnom) wikiju nudi više načina kako da to učini - nekad će korisnik odabrati onaj jednostavniji, nekad onaj što nudi veći komfor itd. no ono što se na kraju dobije je kaos i kad nešto ne radi teško je naći pogrešku jer je možda greška baš u kombinaciji tweakova koje je korisnik odabrao... proizvoljno i nestandardno.
A kad na sve to dodamo update sustava koji korisnik često mora ručno voditi - noćna mora. (i onda mi se desi da nisam ja nigdje pogriješio u konfiguriranju sustava nego je ekipa zaboravila u novoj verziji paketa zapakirati neku datoteku
Razumijem zašto je Arch popularan među iskusnijim korisnicima koji žele sve sami podesiti i imaju znanje da to učine, ali ne razumijem zašto je popularan kod početnika?
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'