Gigolo je napisao/la:Suko, ja znan da ti mene nevoliš, al moran te pohvaliti za ovaj ppost....
Rasprave o politici
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Linux i politika
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Pitajmo Erica Raymonda:Gigolo je napisao/la: Usput jeste li primjetili sklonost HDZ-ovaca prema M$, a nas komunista Linuxu? Kako to komentirate?
http://www.youtube.com/watch?v=69ZyX5sN2NA
HDZ-ovci imaju sklonost tamo gdje se vrte pare, korupcija, nepotizam, kao i većina hrvatskih političara i stranaka.
Zadnja izmjena: pingu, dana/u 06 stu 2010, 12:52, ukupno mijenjano 1 put.
Gigolo je napisao/la:Usput jeste li primjetili sklonost HDZ-ovaca prema M$, a nas komunista Linuxu? Kako to komentirate?
Pa cijeli svijet koristi Windows, i to je činjenica.
Što se tiče uvođenja Linuxa političkim putem - pa to je moguće. Zašto ne? Mislim da neke države u EU već koriste Linux u nekim državnim institucijama. Evo npr.:
http://www.linuxzasve.com/novost/francu ... ubuntu/542
Zar nije i predsjednik Josipović koristio Linux i Open Office tijekom svoje kampanje?
Hrvatska bi mogla koristiti Linux, u osnovnom obrazovanju, nekim državnim institucijama i sl. no ne bi mogla na nekim fakultetima i obrazovnim institucijama u kojima je potreban neki alat koji nema na Linuxu, kao što je Auto CAD.
No s druge strane prelazak državnih institucija na Linux bi u kratkom roku napravio velike troškove (edukacija zaposlenih), što bi još više kočilo prelazak na Linux, ali bi na duži rok bio isplativo riješenje.
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Ne znam što bi to neki običan službenik trebao znati u korištenju GNU/Linuxa? Malo prilagođavanja novom sučelju i naučiti koristiti OO.o.Hugo je napisao/la:No s druge strane prelazak državnih institucija na Linux bi u kratkom roku napravio velike troškove (edukacija zaposlenih), što bi još više kočilo prelazak na Linux, ali bi na duži rok bio isplativo riješenje.
Drugo je, ako postoje programi u državnim službama koji su ovisni o Windowsima (na pamet mi pada ona sramota od e-Matice powered by King aj si ti). Treba analizirati gdje je moguća zamjena i sukladno tome, početi raditi na zamjeni Windowsa i napraviti programe za državne službe koji su multiplatformski. Makedonija je puno više od Hrvatske napravila na tom području barem što se tiče školstva.
http://www.ubuntu.com/news/macedonia-school-computers
Ok, ali možda bi se koristili neki drugi alati čija bi primjena zahtijevala određeno predznanje koje nisi mogao pokupiti s Windowsa.pingu je napisao/la:Ne znam što bi to neki običan službenik trebao znati u korištenju GNU/Linuxa? Malo prilagođavanja novom sučelju i naučiti koristiti OO.o.Hugo je napisao/la:No s druge strane prelazak državnih institucija na Linux bi u kratkom roku napravio velike troškove (edukacija zaposlenih), što bi još više kočilo prelazak na Linux, ali bi na duži rok bio isplativo riješenje.
I to prilagođavanje novom sučelju bi potrajalo, tako da bi i to rezultiralo nekim troškom jer zaposleni ne bi obavili posao tako brzo kao prije.
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Kolko se sjećam tih priča o Josipovićevoj kampanji, ljudi su tamo mjesecima radili na Linuxu a da pojedini od njih toga uopće nisu bili svjesni jer im to niti nije bilo rečeno. Mislim da i to nešto govori o problemima prelaska na Linux, odnosno o izostanku tih problema ako se sve dobro organizira.Hugo je napisao/la:Zar nije i predsjednik Josipović koristio Linux i Open Office tijekom svoje kampanje?
Hrvatska bi mogla koristiti Linux, u osnovnom obrazovanju, nekim državnim institucijama i sl. no ne bi mogla na nekim fakultetima i obrazovnim institucijama u kojima je potreban neki alat koji nema na Linuxu, kao što je Auto CAD.
No s druge strane prelazak državnih institucija na Linux bi u kratkom roku napravio velike troškove (edukacija zaposlenih), što bi još više kočilo prelazak na Linux, ali bi na duži rok bio isplativo riješenje.
Turci su već prije ne znam koliko godina počeli razvijati vlastitu Linux distru s idejom da vojska i barem one važnije državne institucije prijeđu na tu distru. Oni su to postavili kao pitanje državne sigurnosti. Zato danas imaju jednu od najboljih distribucija uopće, i jednu od rijetkih čiji razvoj financira država preko jednog tehnološkog instituta.
Zahvaljujući takvom razvoju i odgovarajućim političkim odlukama u Turskoj se ne može dogoditi da ti recimo FINA određuje koji ćeš operativni sustav koristiti i točno koje alate moraš koristiti, ko što radi kod nas.
nova ljubav se rađazole052 je napisao/la:Gigolo je napisao/la:Suko, ja znan da ti mene nevoliš, al moran te pohvaliti za ovaj ppost....
nemaju oni pojma, nit ih je briga. da im se travi linux na komp oni bi ga koristili, neko je drugi zadužen za to. vecina njih i nezna za linux, ja bar tako mislim.Gigolo je napisao/la:Usput jeste li primjetili sklonost HDZ-ovaca prema M$, a nas komunista Linuxu? Kako to komentirate?
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
-
Gigolo
Dobro glede Suke valjda se ne sjećate, al valjda se on sjeća. Samo bi još ponovija da programiran 30 godina i ne mislin da san vrthunski programer, al programi u kojima stoji moje ime su moj rad. Bilo bi me sram staviti svoje ime u tuđi rad. Al Suko je moj dragi kolega Linuxaš i mi možemo biti dobri prijatelji i stisniti ruku međusobno ako se ikad saretnemo. Pa i popiti pivicu. Dobro ne osvrćimo se na to i "idemo dalje" kako bi reka jedan Dr. peder.
Ponavljam inicijalna ideja je sjajna i treba je progurati, a najveću ulogu u tome treba imati naša krovna organizacija HULK. Možda da se krene od osnovnih škola držati pionirima predavanje na temu opena i linuxa nakon nastave? Na mladima svit ostaje.
Ponavljam inicijalna ideja je sjajna i treba je progurati, a najveću ulogu u tome treba imati naša krovna organizacija HULK. Možda da se krene od osnovnih škola držati pionirima predavanje na temu opena i linuxa nakon nastave? Na mladima svit ostaje.
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Ne bi htio stvarati tenzije.
Politika je prokleta stvar.
Gigolo i ja smo imali sukob misljenja u jednoj raspravi.
I dalje mislim da je politika izvor prljavstine i izbjegavam bilo kakve rasprave o politici i u privatnom zivotu.
Iako ova tema ima smisla jer je pozitivna i hvale vrijedna ideja iza nje. Linux i te kako ima smisla u drzavnim ustanovama.
I te kako velike ustede bi imali da je nasa birokratska masinerija barem dijelom na Linuxu.
Bilo kakva opravdanja koja smisljamo za njih ne stoje.
Svi alati za vodjenje drzavnih ustanova postoje na Linuxu.
Lijenost, inercija i korumpiranost su razlog zasto sve tete salteru ne koriste npr. Ubuntu i Open Office. Nego koriste Windowse i MS Office koji nas deru milijune kuna godisnje za licence.
Ali eto, niti vece drzave sa sposobnijim drzavnim aparatom nisu puno drugacije, pa zasto bi se mi trudili.
Osobno mislim da je ovo bitka s vjetrenjacama, a nisam bas Don Quihotovski tip pa cu samo drzati fige da ih sto vise srusite.
Politika je prokleta stvar.
Gigolo i ja smo imali sukob misljenja u jednoj raspravi.
I dalje mislim da je politika izvor prljavstine i izbjegavam bilo kakve rasprave o politici i u privatnom zivotu.
Iako ova tema ima smisla jer je pozitivna i hvale vrijedna ideja iza nje. Linux i te kako ima smisla u drzavnim ustanovama.
I te kako velike ustede bi imali da je nasa birokratska masinerija barem dijelom na Linuxu.
Bilo kakva opravdanja koja smisljamo za njih ne stoje.
Svi alati za vodjenje drzavnih ustanova postoje na Linuxu.
Lijenost, inercija i korumpiranost su razlog zasto sve tete salteru ne koriste npr. Ubuntu i Open Office. Nego koriste Windowse i MS Office koji nas deru milijune kuna godisnje za licence.
Ali eto, niti vece drzave sa sposobnijim drzavnim aparatom nisu puno drugacije, pa zasto bi se mi trudili.
Osobno mislim da je ovo bitka s vjetrenjacama, a nisam bas Don Quihotovski tip pa cu samo drzati fige da ih sto vise srusite.
- ipernar
- Spol: M
- Kontakt:
upravo tako,Abnormal je napisao/la: A što se tiče ovog prijedloga, mislim da je na mjestu. Svi bi mi htjeli da se neke stvari u našem društvu promijene, al se one neće promijeniti same od sebe. Imamo izbor: ili barem pokušati nešto promijeniti ili šutjeti, trpiti i s vremena na vrijeme izjadati se na foumu.
da vam dam primjer, recimo SDPovac želi za kompove u mjesnoj samoupravi kupit Windows licence, a ja želim da su na Linuxu, al frajer ima većinu i nemreš mu niš!
nažalost je i ovo točnoSuko je napisao/la: Lijenost, inercija i korumpiranost su razlog zasto sve tete salteru ne koriste npr. Ubuntu i Open Office. Nego koriste Windowse i MS Office koji nas deru milijune kuna godisnje za licence.
Zadnja izmjena: ipernar, dana/u 05 stu 2010, 22:40, ukupno mijenjano 1 put.
"Microsoft asks us to imagine a world with no walls. Well then why would we need Windows?"