openSUSE 11

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Re: openSUSE 11

Post Postao/la iv@n »

Izvini, dao sam ti upute za mountat Win particije. Evo za linux:

Kod: Označi sve

sudo sfdisk -l

mkdir /media/disk1

mount -t ext3 /dev/sda1 /media/disk1
znači, pomoću prve naredbe saznaš naziv particije. Pomoću druge kreiraš direktorij gdje ćeš mountat. Treća ide mount -t ext3 particija putanja_do_direktorija_u_kojeg_ćeš_mountat.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Markec

Post Postao/la Markec »

nemoras se ispričavati, bile su windows particije.
htio bih pokrenuti
dvije fat32 i jednu ntfs

ispis postojecih particija

marko@linux-8d2k:~> df -hT
Filesystem    Type    Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda9     ext3    9,2G  3,7G  5,1G  42% /
udev         tmpfs    1,7G  132K  1,7G   1% /dev
/dev/sda10    ext3     14G  182M   13G   2% /home
/dev/sda1  fuseblk     50G   41G  9,2G  82% /windows/C
/dev/sda5     vfat     19G   16G  3,2G  83% /windows/D
/dev/sda7     vfat     20G   18G  1,6G  93% /windows/E
gvfs-fuse-daemon
fuse.gvfs-fuse-daemon    9,2G  3,7G  5,1G  42% /home/marko/.gvfs
marko@linux-8d2k:~> 
i sda1 je NTFS, a ove ostale sda5 i sda7 su fat32

uradio sam prema onim uputama
dakle ovo je za NTFS

marko@linux-8d2k:~> sudo mount /dev/sda1 /media/windisk -t ntfs
Lozinka: 
mount: /dev/sda1 already mounted or /media/windisk busy
mount: according to mtab, /dev/sda1 is mounted on /windows/C
a ovo za fat32 sda5

marko@linux-8d2k:~> sudo mount /dev/sda5 /media/windisk -t ntfs
mount: /dev/sda5 already mounted or /media/windisk busy
mount: according to mtab, /dev/sda5 is mounted on /windows/D

i za sda7 je ista stvar, u cemu je greska, nemam linux particije zato jer zelim da budu vidlive i na windowsima.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Već su ti mountane particije od Windowsa. Potraži ih u filesystem.

(/Windows/C i /Windows/D)
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Markec

Post Postao/la Markec »

adminivan je napisao/la:Već su ti mountane particije od Windowsa. Potraži ih u filesystem.

(/Windows/C i /Windows/D)
hvala, ja sam inace trazio te mape, samo sto sam ih ocekivao u mapi Media, tako je inace na ubuntu. hvala opet. :D
Markec

Post Postao/la Markec »

Evo isprobao sam Opensuse11 gnome i KDE4

izbornik na gnomeu - loše je posloženo, nepregledno, i treba vise klikova napraviti da bi se doslo do odredenog programa (radije bih klasicni gnome traku gore i dolje)
a na KDE je puno bolje, ljepse poslozena, ugodnija. i brže se dode do odredenog programa

Tražilica
Na gnomeu - je zastarjela, cim nest upises odma te seli na firefox i traži rjesenje
dok na Kde - tražilica je slicna onoj Mac osx ili vistinoj- čim upisujes slova vec dolje prikazuje fileove cak i ako treba nest na netu pronaći.

Kde4 prvi put isprobavam, i zmenadio sam se novim mogucnostima, widgeti :D hmm samo bi jos trebalo proraditi oko njega.
Pitanjce, dali je moguce selektirati ikone na desktopu, ja nemogu.
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Markec je napisao/la: Pitanjce, dali je moguce selektirati ikone na desktopu, ja nemogu.
Ne iz razloga sto je to Plasma Desktop. Cak nemozes imati ni foldere na Desktopu. http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_(KDE)
Markec

Post Postao/la Markec »

Tux Slave je napisao/la:
Markec je napisao/la: Pitanjce, dali je moguce selektirati ikone na desktopu, ja nemogu.
Ne iz razloga sto je to Plasma Desktop. Cak nemozes imati ni foldere na Desktopu. http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_(KDE)
Zanimlivo, nemogu stvoriti mapu na desktopu ali mogu je prebaciti na desktop iz druge lokacije. Ljudi di ste, kaj mislite o novom suseu, hocete li ga zadržati, dali vam se svida KDE4 cini mi se da je postao stabilan nego sto se prije pričalo.
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

To je nova generacija Desktop enviormenta. Tako uvijek bude u KDEu. Sad vise nepostoje icone na desktopu. Mogu se opisati kao neki widgeti ili linkovi na pravu mapu/program. Ali ja se jos uvijek drzim KDE 3.5.9 jer kompajliranje KDEa 4.x je strava i uzas. Pogotovo sad kad sam skoro gotov s instalacijom Gentoo-a - kompajliram vec 3 dana - jedini razlog zasto mi nekad ide na zivce.
Markec

Post Postao/la Markec »

Tux Slave je napisao/la:To je nova generacija Desktop enviormenta. Tako uvijek bude u KDEu. Sad vise nepostoje icone na desktopu. Mogu se opisati kao neki widgeti ili linkovi na pravu mapu/program. Ali ja se jos uvijek drzim KDE 3.5.9 jer kompajliranje KDEa 4.x je strava i uzas. Pogotovo sad kad sam skoro gotov s instalacijom Gentoo-a - kompajliram vec 3 dana - jedini razlog zasto mi nekad ide na zivce.
Nevidim smisao kompajljiranja, zar nebi bilo draze da to rade proizvođaći igara ili programa. Na jesen bi trebao doci KDE 4,1 ako se ne varam nadam se da ce vam olaksati to komapajliranje. Nekako mi se cini ovaj novi KDE ugodniji, cool izgled a sto se tice stabilnosti, nebi preporucio na starim kompjuterima, ali nova racunala postaju sve jača, brža i jeftinija pa ako je nest zahtjevniji od gnome-a nebi smetalo.
A sto se tiće widgeta umjesto ikona očito oni u tome vide budučnost,ja iskreno mislim da bi u buducnosti mogli imati nest kao 3Ddesktop, nesto gdje bi compiz bio stalno upaljen recimo ona compiz kocka, da bi u srediste kocke stavlljali ikone (4dimezijalno). i da bi imali nest i nest na desktopu poput crvotočine, kada bismo zeljeli uči u drugi komp da bismo tamo vidjeli njegov desktop njegove ikone, uf, jos je daleka ta budučnost :o
Dali ima netko ovdje tko koristi Enlightenment
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Pošto nisam mogao izdržati, a da ne probam stavio sam preko LiveCD-a GNOME verziju OpenSUSE-a 11.0

Evo mog prvog pregleda:

Nije loše, no sve vrvi od dječijih bolesti...

1. Compiz i Nvidia se baš ne slažu (compiz prikazuje hrpe artefakata)
2. Suspend to RAM uopće ne radi ako ne znate ručno to postaviti (doduše sve postoji na Novellovim stranicama, ali treba to znati naći)
3. Svako tolko kad želim nešto novo skinuti preko Suseovog installera pukne instalacija jer repozitoriji ne rade ispravno...
4. Nisam primjetio da je nešto brz u odnosu na Ubuntu.
5. Prilikom instalacije nije uzeo u obzir moje druge diskove (sa ext3 particijama) i automatski ih mountao (kako to Ubuntu radi), nego ne postoje (vjerojatno dok ne preuredim fstab)
6. Raspored stvari u menijima je manje logičan od onih u ubuntuu

Sve u svemu, više sam očekivao od ove distribucije.....
Odgovori