BIOS ver. prob

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

zole052
Spol: M

Re: BIOS ver. prob

Post Postao/la zole052 »

Ja nisam nikada vidio niti neki jednostavan nacin za staviti novi bios iz linuxa ko sto ima u windowsima a kamo li da to sam radi szbunjen
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Treba svakako postati na Ubuntuov forum.
I pitati da li postoji teoretska šansa za takvo što.
Inzistirati da se promjena desila nakon instalacije Ubuntua i jasno dati do znanja da se ne radi o nekom ludom postu, nego o potencijalno kritičnom bugu.
Možda naiđe netko pametan, pa se pozabavi time?
Ja bi tako napravio.
Ne znam da li postoji mogućnosti da se direktno kontaktira ekipa iz Canonicala? Koliko je to Mission impossible?
drade

Post Postao/la drade »

Suko je napisao/la:Treba svakako postati na Ubuntuov forum.
I pitati da li postoji teoretska šansa za takvo što.
Inzistirati da se promjena desila nakon instalacije Ubuntua i jasno dati do znanja da se ne radi o nekom ludom postu, nego o potencijalno kritičnom bugu.
Možda naiđe netko pametan, pa se pozabavi time?
Ja bi tako napravio.
Ne znam da li postoji mogućnosti da se direktno kontaktira ekipa iz Canonicala? Koliko je to Mission impossible?
Pozdrav,

Linux nikada nece mijenjati/nadogradjivati/downgradeati verziju BIOS-a ! Nikada !

D.
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
madone

Post Postao/la madone »

zole052 je napisao/la:Ja nisam nikada vidio niti neki jednostavan nacin za staviti novi bios iz linuxa ko sto ima u windowsima a kamo li da to sam radi szbunjen
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=16&t=48422
Ja sam krenuo neki dan ali nikako da vremena ulovim.
Kod mene malo duže traje jer radim i OC procesora........ ma ubiti trebam zapisat dvije brojke ali zaboravim kad palim komp uči u bios a restart mrzim iz dna duše :D
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

drade je napisao/la: Linux nikada nece mijenjati/nadogradjivati/downgradeati verziju BIOS-a ! Nikada !

D.
Drade, jasno mi je to.
I meni je ovo nevjerojatno.
Da li postoji mogućnost da je BIOS čip neispravan i da se sam postavio na noviju verziju koja je zbog nekog razloga bila na njemu? Npr. Toshiba je isprobala noviji BIOS. Ta verzija nije valjala pa je napravila downgrade BIOS-a na tim matičnim pločama... A to nije napravljeno kako treba pa je ostala i ova novija verzija.
I to je blesavo, ali isto tako moguće rješenje ove zagonetke...
drade

Post Postao/la drade »

Suko je napisao/la:
drade je napisao/la: Linux nikada nece mijenjati/nadogradjivati/downgradeati verziju BIOS-a ! Nikada !

D.
Drade, jasno mi je to.
I meni je ovo nevjerojatno.
Da li postoji mogućnost da je BIOS čip neispravan i da se sam postavio na noviju verziju koja je zbog nekog razloga bila na njemu? Npr. Toshiba je isprobala noviji BIOS. Ta verzija nije valjala pa je napravila downgrade BIOS-a na tim matičnim pločama... A to nije napravljeno kako treba pa je ostala i ova novija verzija.
I to je blesavo, ali isto tako moguće rješenje ove zagonetke...
No, nije samo to pitanje ... ukoliko i postoji novija verzija BIOS-a, ona se mora skinuti pa iskoristiti na ovaj ili onaj nacin.

Osobno nikada nisam vidio komad hardvera koji ce cin bilo kakvog flasheanja uciniti automatski i bez korisnikova znanja, jer mnoge stvari se mogu zakomplicirati a proizvodjaci si bas i ne zele na postojece probleme dodati i te krajnjih korisnika koji kukaju kako im je hardver koji su kupili, ucinio isti neupotrebljivim.

Ovo je vjerojatno klasicni slucaj kojega opisuje akronim "PEBKAC" (Problem exists between keyboard and chair).

D.
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
zole052

Post Postao/la zole052 »

drade je napisao/la: Ovo je vjerojatno klasicni slucaj kojega opisuje akronim "PEBKAC" (Problem exists between keyboard and chair).

D.
rofl
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

It's a mistery ...
Computer goblins?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Siguran sam da se BIOS nije updejtao preko Linuxa!

Linux sam po sebi NEMA takve opcije i u svemu se slažem sa izjavama drade-a!!!!

Siguran sam da je nešto krivo protumačeno ili je neki drugi proces to učinio.

Npr, postoje semiautomatic flash programi pod winsima (koji čuče u trayu), koji skinu BIOS sa neta i fleshaju BIOS, ali OPET... to rade uz isključivu komunikaciju sa korisnikom.

proguglajte i vidjeti će te da Linux nema takve alate.... dajte ljudi, skulirajte se :)
shicy

Post Postao/la shicy »

meni prosto nevjerojatno zvuči da se BIOS sam nadogradio...sve i da je "htio", morao je "pitati" korisnika želi li to...
Odgovori