DUO/TRIO.CARNet i Linux

Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost

Moderator/ica: Moderatori/ce

glaskoncILLa

Re: DUO/TRIO.CARNet i Linux

Post Postao/la glaskoncILLa »

gnome manager da, ali ako se vratis malo unazad po topicu vidjeti ces da mu gnome network manager ne kuzi wireless, pa je instalirao wicd, a wicd kod instalacije deinstalira gnome network manager.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

glaskoncILLa je napisao/la:gnome manager da, ali ako se vratis malo unazad po topicu vidjeti ces da mu gnome network manager ne kuzi wireless, pa je instalirao wicd, a wicd kod instalacije deinstalira gnome network manager.
a nisam ja to baš tako shvatio da mu netowrkmanager ne kuži wireless, nego da je odmah krenuo sa pppoe-om.

U NM-u mu vrlo vjerojatno kuži wireless kao takav, ali za Carnet to nije dovoljno nego treba, pretpostavljam podesiti određene stvari u VPN Tab-u.... a ja nisam nigdje u postu vidio da je to pokušao, nego je odmah krenuo na pppoe

EDIT:

vidiš:
Pokušam li bilo što na način da u to uključim bežičnu mrežu (wlan0 veza), ništa naprosto ne radi. Štoviše, sve izgleda podešeno kako treba, čak dobijem i obavijest o uspostavljenoj vezi, ali stvar jednostavno ne radi.
Dakle, NM vezu uspostavi, ali kako nema u VPN-u daljne postavke za tuneliranje, od veze - ništa!
BMT
Spol: M

Post Postao/la BMT »

Ako smijem reći, glaskoncILLa je ispravno pretpostavio.

Dakle, ako se čitaju postovi otpočetka teme, vidi se da koristim li "stari" network manager (nazovimo ga NM) i pokušam li prtljati po njemu bilo što, ne mogu se spojiti na mrežu. Jedino što je palilo bilo je da se spojim na bežičnu mrežu na način da mu stavim da traži skrivene mreže i onda upišem ime mreže i lozinku. Nakon toga jedino što sam mogao bilo je podesiti sve u konzoli naredbom pppoeconf. I dok sam sistem podizao s CD-a, sve se činilo OK. Međutim, kad sam ga jednom instalirao na disk, ovo je radilo do prvog restarta, a poslije mi NM uopće nije prepoznavao mrežu niti se na nju spojio niti sam imao njegovu ikonicu da mu zadam da traži skrivene mreže. (Odnosno, tako je barem izgledalo, mada je sistem javljao da je sve OK.) Jedino što sam mogao je ući u postavke + "network connections" i onda pokušati nešto prčkati, ali to nije davalo baš nikakav rezultat.

Uglavnom, sad je sve dobro. Nije baš najkomotnije, ali preživjet ću. Uostalom, ovaj post je napisan u Ubuntuu. 8-)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

@BMT

Malo mi je čudna ova priča sa Networkmanagerom i čini mi se da brkamo dvije stvari:

Prvo, bežično povezivanje između tvojeg PC-a i tvojeg kućnog routera i povezivanje na internet.

Naime, volio bih znati, poveže li se tvoje računalo uredno bežičnom vezom na router? Ako ti već tuda ne šljaka, onda bi prvo trebalo razmrsiti taj gordisjki čvor. To nema nikakve veze sa Carnetom i tuneliranjem do Carneta.

Ako ti NM ne vidi mrežu, onda treba postaviti postavke na routeru da je vidljiv, no zanima me da li vidiš u NM-u druge mreže. Tek kada imaš wireless do routera složen kako treba, tek onda treba rješavati tuneliranje na Carnet ;)
BMT

Post Postao/la BMT »

Grof je napisao/la:@BMT

Malo mi je čudna ova priča sa Networkmanagerom i čini mi se da brkamo dvije stvari:

Prvo, bežično povezivanje između tvojeg PC-a i tvojeg kućnog routera i povezivanje na internet.

Naime, volio bih znati, poveže li se tvoje računalo uredno bežičnom vezom na router? Ako ti već tuda ne šljaka, onda bi prvo trebalo razmrsiti taj gordisjki čvor. To nema nikakve veze sa Carnetom i tuneliranjem do Carneta.

Ako ti NM ne vidi mrežu, onda treba postaviti postavke na routeru da je vidljiv, no zanima me da li vidiš u NM-u druge mreže. Tek kada imaš wireless do routera složen kako treba, tek onda treba rješavati tuneliranje na Carnet ;)
Odgovor je sljedeći. Pri pokretanju s CD-a ili pri prvom startu nakon instalacije NM vidi mreže i može se spojiti. Pri svakom idućem spajanju NM se uopće ne pokrene (ili barem ja toga nisam svjestan niti to znam iskoristiti). Prvi je problem bio da se spojim do rutera, pa je bilo potrebno dalje na mrežu. Drugi je problem, kojeg sam, logično, postao svjestan tek po instalaciji na disk, da kasnije nisam mogao uopće doći do rutera. Barem ne bežično.
Zlatko

Post Postao/la Zlatko »

Zanima me, BMT, da li si riješio problem sa Carnetom.
Ja imam isti problem.
BMT

Post Postao/la BMT »

Zlatko je napisao/la:Zanima me, BMT, da li si riješio problem sa Carnetom.
Ja imam isti problem.
Kao što se u ovoj raspravi može vidjeti, problem je riješen na Ubuntuu (zasad ga jedinog imam instaliranog). Dakle, kao što je glaskoncILLa napisao u svojim prethodnim postovima, bežičnu mrežu treba podesiti preko wicd-a kojeg prvo valja instalirati.

Citiram ga:
"upises u terminal aptitude install wicd, on ce ti denistalirati gnome network manager i instalirati sebe."

Wicd će prepoznati sve mreže i ako nemaš skriveni SSID jednom kad se spojiš na ruter (ime mreže + lozinka) taj je dio riješen. U slučaju da, kao i ja, imaš skriveni SSID, onda svaki puta moraš dodatno kliknuti na ikonicu wicda i potražiti svoju skrivenu mrežu. Tome zasad nema lijeka (barem koliko sam ja uspio prerovati Internet). No bar ne moraš ponovno upisivati lozinku.

Što se tiče postavki za CARNet, jednom kad uspostaviš bežičnu mrežu, u terminalu treba ukucati naredbu "pppoeconf" i u dobivenom wizzardu upisati korisničko ime i lozinku od CARNeta. Jednom kad se podesi, više se ne treba dirati, a kad se uspostavi bežična mreža s ruterom, u terminalu se ukuca naredba "pon dsl-provider" i Internet dalje radi.

Pokušaj rješavanja problema na PCLinuxOS-u sam ostavio za kasnije kad izdaju 64-bitnu inačicu OS-a.
glaskoncILLa

ovaj dio sa pon dsl-provider mozes rijesiti smikerski, recimo u svom home direktoriju napravis file koji se zove pppoe i onda u njega upucas;

Kod: Označi sve

#!/bin/bash
/usr/bin/pon dsl-provider
pa kazes da se to moze i izvrsavati;

chmod +x pppoe
pa onda u wicd-u pod skripte upises

/home/username/pppoe
i to bi trebalo svaki put kad se spojis na wireless podignuti i pppoe..
pisah napamet, mozda treba malo doraditi da bi proradilo..
a mozda se nesto da uciniti i sa wicd-om in general, pogledam kad dodjem doma..
glaskoncILLa

daj pliz napravi

iwlist scan
BMT

Post Postao/la BMT »

glaskoncILLa je napisao/la:daj pliz napravi

iwlist scan
Jesam. Dobio sam za lo eth0 i ppp0 "Interface doesn't support scaning", a za wlan0 hrpu nekih kodova podijeljenih od cell1 do cell6.
Odgovori