Kao prvo, Linux sam instalirao iz inata
Zanimalo me što je to toliko odlično na tom nekom Linuxu, pa sam ga i ja odlučio isprobati. Prvih nekoliko puta sam odustao, ali uvijek me nešto vuklo nazad. Godinu dana sam koristio Ubuntu, kada sam se malo uhodao, išao sam sve dublje i dublje, prčkanje po sistemu, konfiguracija... Ubuntu mi je postao jednostavan, dosadan i natrpan svime i svačime što uopće ne koristim. Ogolio sam ga do kraja, ali to jednostavno nije to, nije me zadovoljilo, htio sam probati nešto kompliciranije.
Odlučio sam se za instalaciju Archa, jer mogu složiti sam svoj sistem od nule, bez nepotrebnih programa i gluposti.
U početku mi je bilo malo teže snaći se (normalno), ali nisam odustao. Polako sam slagao svoj sistem i pronašao zadovoljstvo u tome - kada ne dobiješ sve na
tacni, nego složiš nešto svoje.
Nakon nekoliko tjedana korištenja Archa, totalno sam se zaljubio u distru i nebih ju mijenjao ni za koju drugu distru, jednostavno sam oduševljen.
Zašto koristim Arch:
-Dokumentacija je odlična, Wiki je jednostavno i savršeno napisan.
-Brzina boota, izvršavanja radnji, pokretanja programa.
-Jednostavnost, bez hrpe nepotrebnih stvari.
-Instalacija programa iz službenog repozitorija pomoću pacmana. Hrpetina ažuriranih paketa, o brzini samog pacmana da ne pričam, ludilo.
-AUR - jedna od stvari koja mi se najviše svidjela, mislim da ne moram ništa posebno reći.
-Rolling Release.
-Sloboda odabira WM/DE bez predinstaliranih gluposti.
-Stabilnost - ne sjećam se jesam li ikada morao napraviti hard reset ili da se nešto smrznilo do te granice da moram napraviti hard reset.
-Community - more entuzijasta koji će se potrgati samo da mogu nekako pomoći.
-Također moram spomenuti Flash - usudim se reći da mi radi jednako kao i na Prozorima - savršeno.
-Konfiguracija samog sistema, WM/DE, kojekakvih konfiguracijskih datoteka i skripti.
-Zauzimanje resursa - najviše resursa mi poždere Firefox, sa samim sistemom nema problema.
-Hardverska podrška - sav hardver mi radi out-of-the-box.
Mislim da bi to uglavnom bilo to. Preporučio bih Arch svakome tko je željan učenja nečeg novog i slaganja vlastitog sistema - neće promašiti.
Prije sam mislio da je Arch za geekove i h4x0re, ali uopće nije toliko kompliciran za onoga tko ima volje nešto naučiti. Ja sam većinu stvari svladao dosta brzo.
Arch mi je najdraža distra i dižem ga u nebesa, tako da preporučam svakome tko je željan nečeg novog da isproba upravo Arch.
Evo i screenshot u prilogu:
Toliko od mene