Zašto je početnicima Linux tako "težak"

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Grof
Site Admin

Re: Zašto je početnicima Linux tako "težak"

Post Postao/la Grof »

Puno je istine u ovome što si rekao... no nekako mi se čini da se Linux sve više bliži uobičajenom korisniku, a to je jedna od glavnih zadaća open zajednice - privući što više korisnika!

pozdrav tebi i hvala na pohvalama :)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Sad ću vjerojatno zaraditi dojam fundamentalista, ali moje je osobno mišljenje i uvjerenja da Linux nikako ne bi treba obiti poput prozora. Razlog leži u činjenici da su Windowsi rađeni da budu što jednostavniji za krajnjeg korisnika što se jedino i isključivo može postići nižom sigurnosti i večom nestabilnosti sistema.

Terminal NIKADA neće i nesmije postati stvar prošlosti. Iako se tom adminu pod windowsima sviđa to što mora klikati a na linuxu mrzi tipkati, činjenica ostaje da je brže utipakti par naredbi nego doći do tamo mišem. Isto tako, POSIX daje infrastrukturu automatizacije u vidu hrpa jako dobriha alata (recimo, sed, awk,grep, C-shell, tcl/tk...) koji omogućuju puno efikasnije iskorištavanje računala i unapređenje mreže. Ako taj čovjek sporije radi sa tastaurom, to znači da on u stvari ne razumije to što radi nego je zapamtio par klikova mišem i nekoliko naredbi. To je žalosno.
Linux je stvoren da bude multi-user, multi task operativni susta, dok Windows to nije. Ono što Windows Seven najvaljuje, *nix može već jaaaako dugo. Fileystemi *nixa su dalkeo napredniji od NTFS/DOS, organizacija korisničke baze, sigurnost,...

Linux ne pokušava kopirati Windows, već zan biti jako puno situacija obrnutoga. Aero nije došao prije beryl-a recimo.
Opet, Linux neće tak oskoro postati popularan OS iz jednog drugog razloga: prekompliciran je.
Iako teminal je dobra stvar za iskusne, ispostavlja se da jedan korisnik nemože izbijeći isti dok ne posloži sistem do korisne razine. Nadalje, problemi sa driverima i to ne samo u vidu nedostatka, nego u tome što trebaj udrugi čak i za minorne revizije kernela. Primejra, za moj modem treba jedan driver za 2.6.0, drugi za 2.6.8, pa treći za 2.6.13, četvrti za 2.6.18 i peti za 2.6.21. To je sranje. BSD stil gdje se isti driver može koristiti na bilo koje mBSD-u od '94 pa naovamo je ono što bi linux sviejt trebao uvest pod pronto. Nažalost, neće tome tako brzo.

Opet, imamo probleme sa programima. Instalcija je drugačija, i iako ekipa inzistira na instaliranju u windows stilu skidanjem *deb i rpm-a, to i dalje ne radi kako bi trebalo. Onda imamo problem di je recimo, Grof krivo informirao da je deb ili rpm isto što i exe a nije. Dependency je postavljen previsoko na razini sistema. Sami programi čsto stvarno jesu škrti, jer se ide sa idejom kvantitete umjesto kvalitete. No, kako god bilo: trenutno dostupni software je dovoljan za osobno računalo, a ko bi baš htjeli, dosta poslovnjaka može svoje programe vrtititi na wineu. Problem dakle nije u programima, nego u tome što bi jako puno koštalo ljude naučit ljude da koriste Linux.

Dakle, da zaključim, ljudi generaln oni neznaj ušto linux je, kako ga instalirati niti kako ga koristiti jer su vjerojatno u konstantnom uvjerenju da je Linux ~ Windows samo sa drukčijim GUI-jem.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Sad ću vjerojatno zaraditi dojam fundamentalista,
Nećeš, zašto bi?! Ti si samo iznio svoje viđenje Linux - Windows problema pri usporedbi i korištenju, a to je pohvalno i prilično si to dobro argumentirao! Svaka čast! :)
Grof krivo informirao da je deb ili rpm isto što i exe a nije.
U smislu prave .exe datoteke u windozama si u pravu, ali u smislu jedne instalacijske .exe datoteke i nisi, jer startanjem jedne instalacijske .exe datoteke (znači kada je cijela instalacija potrpana u jednu .exe datoteku) dobivamo isti instalacijski učinak kao da si pokrenuo instalaciju .deb ili .rpm datoteke (pustimo ovdje na stranu pozivanje potrebnih dependecija koje windoze ne rade).
Slažem se da je kod windoza i instalacijsli program u exe datoteci, a kod .deb i .rpm radi se o asocijacijama na instalacijski program koji nije unutar .deb-a ili .rpm.a. no takvo detaljiziranje krajnjem korisniku i nije bitno...

Zapravo, ono što je ovdje kod nas na Linuxu .deb i .rpm - to je u windozama .msi

Eto, stari - sve pet.
Splinter

Post Postao/la Splinter »

Vas forum je zaista super i puno pomaze ljudima.Žena i ja smo pocetnici u linuxu al nam se jako svidio,sebi sam instalirao mandrivu a ona koristi live cd verziju na laptopu.Ucimo pomalo i svaki dan otkrivamo nesto novo,stvarno je super taj linux i svi ovi dobri ljudi koji pomazu.Sve pohvale i najbolje zelje,stvarno ste SUPER.Lijep pozdav i uzivajte u Linux-u! :lol:
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

heh Shrike bi sve na konzolu ali zaboravlja da s razllogom postoji masa razlicitih linux distribucija nekek su full za geekove koji nemogu i NECE bez svoje konzole dok su neki UBUNTU sve vise i vise za one koji zele sve na klik i sto manje u najboljem slucaju s 0% koristenja konzole

I da ja sam jedan od tih igram se s linuxom vec malo duze ali do ubuntua 8.04 nisam bas ozbiljnije koristio Linux, a sada instalirao Ubuntu i 90% stvari sredio s klikanjem ono malo sto sam morao koristiti konzolu sam sredio jednostavim googlanjem i copy/paste naredbi s neta u konzolu,,,,, sve u svemu jednostavno da nemoze jednostavnije

instalacija samog Ubuntua mi je odavno poznata sa Simply Mepisa booras Live i instaliras kao bilo koji .exe program na winsima BOLESNO JEDNOSTAVNO

bavim se web dizajnom i volim kad mi OS izgleda "cool" tako da i compiz jednostavno obozavam a i nije bas da je sve fancy vecinom samo par opcija koristim koje su vise korisne nego fancy

jedini minus ide jos dosta slaboj podrsci za X64 sto se tice nekih programa,,,, i Ubuntu sto nikako da sredi Hibernaciju da radi kako treba,,,, ta hibernacija je ujedno i jedina stvar koja mi je na winsima bolja nego na Ubuntu :D

sto se samog OSa tice i koristenja pa tu nema filozofije ako znas windowse znas i ubuntu i bilo da si home user ili ga dobijes na poslu to MORAS ZNAT BEZ DODATNE EDUKACIJE, nekakva posebna obuka za rad s linuxom je potrebna samo onima koji se ni u windowsima nesnalze

1. linux jednostavniji od windowsa
2. sigurniji od windowsa
3. BESPLATAN

treba li se jos sto reci? rofl
kaiwan
Spol: M

Post Postao/la kaiwan »

Evo moga osvrta na moja iskustva s linuxom:

Dakle, koristim linux vec 2-3 godine. Vecinom su to bile distre: ubuntu, mandriva, openSuse, Fedora, Debian i jos poneke.
Nikada me nije zanimalo postati power user jer nemam vremena za to. Treba mi nesto pouzdano, jednostavno za podesiti i to je to. Prvih godinu dana kada sam se ucio raditi na linuxu izuzimam iz osvrta. Dakle, do sada sam ipak stekao neka znanja o linuxu i znam sta smijem raditi i sta ne smijem i znam kada sam ja kriv za raspad sustava i kada nisam. Zakljucio sam da je danas linux u velikim problemima. Problem distri tipa: Ubuntu, Mandriva, openSuse, Fedora je taj sto su, koliko god tvrdili suprotno, nestabilne. To su distre koje se baziraju na novim i nedovoljno testiranim tehnologijama ili sluze kao eksperimentalni labosi za komercijalne verzije, a istovremeno se jako trude (sto je naravo pohvalno) pribliziti obicnom korisnicima to sve skupa rezultira problemima kakve nikada nisam imao sa windowsima. Ipak je problem kada vam se odjednom ubuntu uspori, prestane prepoznavati stick ili firefox blokira, ili se openSuse posvadja sa svojim repozitorijem i moras radit akrobacije da bi skulirao sistem, pa onda se nece normalno gasiti i tako dalje. Dakle dosta stvari i problema zna krenuti po zlu, i znam da se one mogu mozda lako rijesiti googlanjem i forumima ali to nije u tome poanta. Poanta je da necu da mi se takve stvari (banalni, glupi cesti problemcici) desavaju, jer trebam komp za rad. Znaci pisem diplomski i odjednom mi linux nece prepoznati vise USB, i tocka. I kaj sad?! Pukne mi film i odem u XP. Ako se stavim na stranu svoju simpatiju prema GNU prici i opensourcu (skoro sve sto imam na Xp je vise manje opensurce ili bar freeware) objektivno linux je jos nespreman za siroke mase. I jos jedna stvar, lose ja kada distra izlazi svakih 6mj. Ne mozes ti razvit dobar i stabilan OS za 6mj, pogotovo kada iz verzije do verzije dolazi to tolikih pomaka i novih tehnologija. Plus OS se skalpa od nekoliko razlicitih projekata: Gnome+kernel+GNU+bla bla. Studiram inženjerstvo i znam da nema kvalitetnog projekta koji se radi na brzinu, a danas tako izlaze nove verzije OS-ova...na brzinu. Jedina distra koja me NIKADA nije zezala jest Debian. I dok ne izadje verzija 5, na zalost sam na XP, jer mi je dosta problema i njihovog rjesavanja. Zasto mi recimo na ubuntu ne radi samba, a na suse da, ali ubuntu mi vidi network printer na suse ne. Znam da ima razlog, ali mi se neda trosit 3 dana da ga otkrijem. Shvacam ja da je linux besplatan i da je produkt dobre volje velikog broja ljudi (makar je i to diskutabilno jer sve velike moderne distre imaju placene developere) i zato treba malo popustiti i vise se potruditi, ali sve ima svoju mjeru. Iskreno, ja se nikada nisam morao muciti sa XP koliko sa Linuxom, ali doslovno ni priblizno toliko. A obicnim korisinicma je na kraju krajeva to bitno. Jer ako ciljate samo na power usere ili geekove onda se ne treba ni truditi oko sirenja na siroke mase...sto je isto legitimno, ali neka se napravi odluka.

EDIT:
Tako da Linux nije jednostavniji od windowsa, a za sigurnost: OS je siguran koliko se ti sam pobrines za to.
Nije mi cilj blatiti linux, nego gledam stvari iz svoje perspektive.
Sve navedeno je moje misljenje i naravno subjektivno. :)
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

A ne znam što bi ti rekao. Moram priznati da ja ne dijelim tvoje mišljenje, jer u ovih godinu dana koliko se družim sa Linuxom nisam imao toliko problema koliko ih imama na poslu sa Win XP-om ili nedaj bože Vistom.

Meni je glavni štos u tome što ako nešto krene po zlu u Linuxu, znam da mogu to riješiti, dok pod Windowsima pali uglavnom reinstall za kojeg nemam niti volje niti vremena.

Ako ne diraš sustav previše, problema nema u tolikoj mjeri. Imam Linux instaliran i na drugim strojevima kod kuće (i kod drugih korisnika) koji su ISKLJUČIVO korisnici i nikada, ali nikada ne petljaju po sistemu jer nemaju ni šifru za to. Sustav se autologina, pa nemaju potreba za utipkavanjem passworda. Rade svoje stvari koje smo instalirali na početku i šlus. Mjeseci prolaze, ja kad navirim poinstaliram nakupljene updateove i to je to... No oni su čisti korisnici.

Kod mene već zna biti problema jer ja PETLJAM po sistemu što nosi i određenu odgovornost. Eto, neki dan stari mi je na notebooku pokupio nekakav Vundo spjyware kojeg se izuzetno teško možeš riješiti na Windozama. Tako nečega nema na Linuxu i prebacio se na Linux sada... preoduševljen je.

Znači dosta je toga tu subjektivno, ali je i dosta toga na nama samima...

I na kraju, ljudi dosta šetaju sa distre na distru. To je isto problem svoje vrste. Ušaltajte se na jednu distru i nje se držite, izbjeći ćete mnogo problema. Ubuntu LTS distra je distra koja se ne mijenja baš tako često, samo se updatiraju istovjetni programi, ali se ne mijenja brzo...
kaiwan
Spol: M

Post Postao/la kaiwan »

Ne petljam ja previse po sustavu. Samo updatam i instaliram si ono što mi treba. Nema ni znanja za to petljanje pa to niti ne radim. Svako ima drugačije doživljaje, nekome nešto super radi, nekome ne, možda imam peh...
Uglavnom, ne odustajem od linuxa...samo čekam Debian Lenny jer mislim da će mi taj tip distre više odgovarati. :)

Što se tiće spywera...to se može spriječiti ...postoje programi kao Spyware Terminator koji je tipa install & forget. Osim toga, i u Win možeš raditi u limited user account modu, ne moraš radit kao admin, i onda se recimo broj virusa smanji za 80% jer i oni nemaju prava se instalirati. Ja nisam imo spyware vec nekoliko godina.
Tu je prednost linuxa, ne moraš imati svu tu zaštitu...to je istina...!

No, recimo da sam ja i u pravu s svojm argumentima u zadnjem postu...srečom linux ide toliko brzo naprijed da će se i to sve s vremenom ukloniti...dok win ide prema dolje. S tog gledišta linux ima svijetliju budućnost.
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
beetleman
Kontakt:

Post Postao/la beetleman »

Eto ja sam "pocetnik" tj. stari korisnik (Red Hat na P166mhz prije puno godina :) ).

Sad sam se odlucio na ovu varijantu, kako mi je posao Internet, bojao sam se najvise za posao, no snalazim se, mail accounti slozeni, word, pdf-i ostalo ce se vec poslozit.

Sve u svemu imam jednu stvar koja mi ne radi i to me najvise zivcira (prikazivanje ekrana racunala na TV-u), a u ostalom sam se vec asimilirao :)
I mozda to sto ne mogu igrat omiljene igre, pa zato i dalje drzim Windowse.

Ali preformanse? brzina itd... odusevljen sam :)
devil

Post Postao/la devil »

neznasm zasto svi tolko zelite cim vise ljudi na linuxu. to je stvarno nepotrebno. isto ko i priblizavanje linuxa end useru. ubuntu je super kul ali meni e zajebo komp recimo. na softverskoj razini doduse. sa archom sam moral dio po dio ispravljati(/home je ostal siti i pun smeca koje je trebalo srediti) nije linux tezak samo se treba malo prebaciti na drugaciji naci razmisaljnja,. ja bez terminala nabi mogel, a relativno sam novi na linuxu. i sve te beril/compiz stvari me jako zivciraju.neznam, ponavljam nisam za to da se ide u dodatno okaksavanje linuxa u svrhu privlacenja windowsasa. kud zvat ljude s windowsa kad imaju stvarno okejs ustav na kojem se mog igrat a nekima zato bas i sluzi racunalo.
Odgovori