Dominacija Linux desktopa

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
pingu

Re: Dominacija Linux desktopa

Post Postao/la pingu »

glaskoncILLa je napisao/la:nema beskomprimisnog stvaranja, stvaranje kosta, ili kompromisiras s vremenom ili imas bogate starce ili si se uspio uglaviti negdje kao znanstvenik..
u krajnjoj lniji cemu uopce opterecenost s time, svatko ima pravo na izbor, a izbor je i biti bogati kapitalist. :)
Izbor, tj. nasljedstvo. :)
microbot
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la microbot »

glaskoncILLa je napisao/la:nema beskomprimisnog stvaranja, stvaranje kosta, ili kompromisiras s vremenom ili imas bogate starce ili si se uspio uglaviti negdje kao znanstvenik..
u krajnjoj lniji cemu uopce opterecenost s time, svatko ima pravo na izbor, a izbor je i biti bogati kapitalist. :)

Kolega , M$ je škovaca za usere vulgaris , ako moja blentava (što se tiče informatike) bolja polovica koristiti linuxom za svakodnevni rad , može svatko , a što se tiče M$ gori OS nisam u životu koristio a vjeruj mi negledal sam se svega ! Istina da možeš biti kapitalista , a da te pitam koliko možeš gurati tu filozofiju , novi OS svakih 2 god , to se ne dela tako kava , Debian je najbolji primjer kako se dela , savršeno stabilan sustav koji se može poslužiti kao OS za servere , iako nije na visini Solarisa ili BSD-a koji mogu izdržati opterećenja (za što su i napravljeni) , želim reć da Debian prvo sve detaljno testira pa pusti u pogon, MS samo izbacuje vanka i onda kada baci BSOD u produkcijskome okruženju , nastane čitava banana i nastanu štete koje mogu dovesti do zatvaranje kompanije ! Kako sam negdje već napisao , windows je jedino dobar kada se nalazi u konkurenstkoj tvrtci ! A gnjlux ima svijetlu budućnost, samo treba ubaciti kapitala
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

microbot je napisao/la: Istina da možeš biti kapitalista , a da te pitam koliko možeš gurati tu filozofiju ,
dok je svijeta i vijeka.. :)
uostalom, microsoft nisu samo windowsi, a za neke stvari koje sacinjavaju ono sto je microsoft ne postoji ekvivalinet u opensourceu, a za neke postoji, ali nije dovoljno razradjen.

ono sto je zapravo bila glavna misao mog posta je da su obicno ljudi koji jako promicu slobodu u bilo kojem obliku sa druge strane vrlo iskljucivi prema svemu sto ne spada u njihovo vidjenje funkcioniranja stvari sto je kontradiktorno.

dakle, ok, ti koristi linux ili solaris ili sto vec hoces, ali nema nista lose u tome da netko koristi i windowse, to je izbor koji bi kao i svaki drugi trebao biti slobodan.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
ecvis17
Spol: m

Post Postao/la ecvis17 »

:) Evo ga opet glaskoncilla skace u obranu prava MS korisnika kao da se radi o manjini. :misli:

Ako govorimo o desktop useru (vecinskom) dakle onom koji treba surfati, pisati mailove i office-type dokumente, chatati , skype-ati i slicno. Meni u ovom scenariju jedino u cemu prednjaci MS je rad sa flashom koji malo vise smooth radi. Govorim o iskustvu koristenja ... znam da flash ne razvija MS :D
Ovo je problem i kod maca ... takodjer je flash na njemu sranje.

MIslim da je linux konkurentan prije za recimo neku firmu, ili urede gdje ionak imas nekoga tko administrira racunala. Naime podesavanje linuxa da sve standardne potrebe usera budu zadovljene i da to fino radi nije bas simple za vecinu ljudi ... tako da mislim da ovo odbija ljude. No ako se radi o firmi tamo ionako imas covjeka koji uredjuje strojeve ... tako da jednako tako moze uredjivati i linux umjesto MS-a.

Nakon sto podesis recimo Debian da je potpuno funkcionalan za to sto ti treba radi dosta stabilno i ne vidim zasto nebi bio konkurentan ... no ako se ocekuje da si useri osposobe OS ... mislim da bi to bio linuxov Fail.

Do sad mi je Debian po tom pitanju nekako najuvjerljivija distra od onih koje sam ja probao.

E sad kolika je verojatnost za dominaciju linux desktopa ... po mom sudu mala. Naprosto iz finacijsko marketinskih razloga + navika vecina ljudi. Vidljivosti linuxa u medijima i skolama.
Ono od ljudi koje poznajem 0.1% je uopce culo za linux a polovica njih misli da to sluzi za hakiranje sustavaz americke vlade za navodjenje projektila :rofl:

No koliko je to vazno?
Ili je?
Debian 10, Windows 10, MacOS
glaskoncILLa

kao i obicno, potpuno krivo shvaceno. :)

ne skacem u obranu nikoga osim neke prave slobode.
gle, ljudi nesto proizvode i to prodaju, neki drugi ljudi to mogu kupiti i ne moraju, to je osobni izbor i to je nesto sto bi se trebalo postovati, barem ekipa koja se deklarira kao slobodno misliocka. :)

ono sto me smeta u tome je sto vecina linuxasa vodi neki sveti rat protiv microsofta, a da ni u vlastitoj kuci nije sve sredjeno.
drugo, svi smo mi isti ti kapitalisti i prodali smo se, vecina radi u nekakvim koorporacijama, ima nekakve kredite i bla bla. i pazi, nitko ne radi besplatno, svi prodaju svoje znanje ili proizvode??
koliko linuxasa na forumu se i sa koliko radnih sati se moze pohvaliti sa nekim volontiranjem?
da li u zivotu mozes biti iskljucivo open source developer i zivjeti od toga?

nemojte mi sad spominjati red hat jer red hat leecha na zajedinici i usput pobere neku pinku, da moraju placati vojsku programera koji bi im radila sve from schratch, bila bi malo drugacija prica.

ecvis17 je napisao/la::)

MIslim da je linux konkurentan prije za recimo neku firmu, ili urede gdje ionak imas nekoga tko administrira racunala. Naime podesavanje linuxa da sve standardne potrebe usera budu zadovljene i da to fino radi nije bas simple za vecinu ljudi ... tako da mislim da ovo odbija ljude. No ako se radi o firmi tamo ionako imas covjeka koji uredjuje strojeve ... tako da jednako tako moze uredjivati i linux umjesto MS-a.
linux kao poslovni software moze biti konkurentan samo u nekoj manjoj firmi ili eventualno vecoj koja pociva na custom poslovnim rjesenjima koja su onda razvijana na linuxu, takvih je vrlo malo.

dalje, nije isto placati windows admina 5k kuna i linux admina 10k. takodjer nije isto placati 5 programera da ti dostrikaju ono sto ti na linuxu fali.
jednostavno je cinjenica da nema previse kvalitetnih erp ili crm rjesenja baziranih na open sourceu ili i komercijalnih koja se vrte na linuxu.

za sto bi to uopce napravio, za ubuntu koji mijenja setup svakih 6 mjeseci i kojeg se odricu i open source projekti?
za debiana za kojeg prije nego ga upalis trebas procitati jednu deblju knjigu?
za fedoru koja se mahnito updatea i gdje nema nikakve garancije da ce ono sto je danas radilo raditi i sutra?
ecvis17
Spol: m

Post Postao/la ecvis17 »

Kad sam rekao firme misio sam prvenstveno na office work, dakle internet + office programi, te komunikacija (voip i sl).
Dakle govorim o manjim firmama koje nisu osobito informaticarski orjentirane.
E sad obzirom da nema firmu izgleda da nisam bas informiran kako stvari stoje sa poslovnim softwareom za linux.

Niti sam znao da su linux admini skuplji - logicno ali i ironicno. :?
Sto se tvoje obrane MS-a tice cini mi se da si si uzeo malo da tu ulogu s obzirom na linux okruzenje (na forumu).
Sad ces to naravno demantirati ;)

Ja bih volio vidjeti da se na poslovnom i desktop planu nadje prava konkurencija MS-u naprosto jer je lijepo imati izbora ... a nemoze se bas reci da ga se ima ako je svaki izbor neceg drugog nekakav gubitak po pitanju funkcionalnosti i sl. A i zato jer osobno nevolim radu u windowsima ... zavolio sam rad na kompu tek nakon sto sam prestao koristiti win.

Mac nije konkurencija po meni jer ako ga ne koristis u podrucijama u kojima briljira ... ga nema bas smisla imati tj placati. A osobno i volim kad nisu bas prepopularni jer kako im skoci popularnost tako ima iz nekog razloga opada kvaliteta.

Meni je Debian stvarno dobro sjeo no istina jest da se treba dobrano prosjediti nad njime da sve radi kako treba. No nakon sto se stvari posloze (ja iih sve jos nisam jer nemam vermena ... kao npr da mounta sa read&write permissionima ostale particije) onda je skroz kul sistem.
Jesi probao ovaj BSD/Debian?

poz
Debian 10, Windows 10, MacOS
pingu

Post Postao/la pingu »

Mislim da glaskoncILLa gleda na širu sliku. Kapitalizam kao način poslovanja. Ali daleko smo dogurali od prvotne kapitalističke forme. FLOSS je našao svoje mjesto u takvom neprijateljskom okolišu. IBM, Google i ostala ekipa je uspjela iz toga naći način kako zaraditi, i to funkcionira. Optimističkim pogledom, čini mi se da ukoliko se ljudska vrsta ne istrijebi do 2012, nastupa novo vrijeme. Age of Aquarius. :)
glaskoncILLa

u pravu si ti, moze se ciniti da skacem u obranu microsofta, ali zapravo ne skacem u obranu microsofta nego nekih prilicno jednostavnih zivotnih cinjenica.

1) windowsi su na 99% racunala na svijetu, za to postoje razliciti razlozi, ali to je cinjenica.
da li su bas svih tih 99% ljudi zaludjeni debili kojima je zli gates napunio mozak sa glupostima ili ti windowsi ipak imaju neke prednosti nad linuxom kao roba siroke potrosnje?

2) da li su svi ti ljudi krivi zato sto nisu it-evci i ne znaju kako podesiti debiana? trebamo li svi biti itevci, tko ce onda voziti tramvaje ili graditi zgrade?

3) da li je taj zli gates bas toliko zao zato sto nesto prodaje? mi svi to radimo svaki dan, razlika je jedino sto je gates po financijskih pokazateljima daleko uspjesniji od svih nas. treba li ga zato osudjivati? tko ikoga sili da kupi windowse, svatko moze kupiti ili maca ili instalirati linux ili nesto trece?

4) iz osobne perspektive, sta mene briga da li ti koristis windowse, koliko zaradjujes, da li si zidov ili crnac i sto si jucer jeo za rucak? ono sto se mene tice je ono sto ja koristim, a ako mi kod tebe nesto ne pase, nitko me ne sili da se druzim s tobom.. cemu onda sveti rat, ljudi imaju izbor, ocigledno je sto su izabrali i mislim da je to iz sasvim realnih razloga..

live and let live

debian na freebsd kernelu izlazi sa slijedecim stable releasom, vjerovatno negdje krajem proljeca ili pocetkom ljeta slijedece godine, onda cu probati.
microbot
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la microbot »

M$ kao high end rješenje ruga_se

Baš sam prije neki dan imao delo ; na 30 identičnih mašina instalirati windows xp sa svim potrebnim softwerom i driverima i naštiman , tako da kada se računalo resetira da sve automatski prodela!
Njihov admin mi je predložio da instaliravam backup po backup i to da bi trajalo nekih 4 h ako delamo zajedno , na kraju sam ga stero u materinu i složio sam po uzoru na Solaris neku vrstu JumpStart servera preko koje sam pointaliravao windows preko mreže , sve automatizirano i bezbolno i pogodi delo se napravilo u roku 20 min kava

A što se tiče MS rješenja kojim nema ekvilalenata --> e pa ima ih ali se i oni plaćaju i to masno
glaskoncILLa

tako je, na svijetu postoji barem 200-300 inacica active directorya.. :)

za ostale stvari, tako je postoji, ali su takodjer komercijalne, to sve kaze.. i napravljene su da rade sa windows klijentima. :)
Odgovori