Gnome - kritika, bugovi, ostalo

Teme vezane za GNOME grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

glaskoncILLa

Re: Gnome - kritika, bugovi, ostalo

Post Postao/la glaskoncILLa »

jjj je napisao/la:
No ipak se nije teško složiti da je za onakvu operaciju moguće dobiti opipljive rezultate tj. izmjeriti vrijeme potrebno za obavljanje. Eh sad, kad to imamo na umu, teško mi je shvatiti zašto netko ne bi želio naučiti nešto novo, pogotovo kad mali napor može rezultirati velikim poboljšanjem. Oh well.
gle, ljudi to ne zele, da li je lakse nauciti 7-8 komandi sa raznim switchevima da bi otpakirao razne arhive plus pisanje patha u navodnicima ako imas razmake u imenu filea ili je lakse to otvoriti sa archive managerom?
vecini ljudi je lakse ovo prvo bez obzira na gubljenje u brzini.
one koje to zanima ili im treba nesto vise ce se potruditi i nauciti.

to je otprilike dilema kao zasto je nebo plavo, ne bi li bile vise smirujuce da je zeleno, odnosno to je tako i nece se promijeniti iako je nesto drugo bolje.. :)
mislim na to da se vidi kojim putem ide razvoj aplikacija/sucelja namijenjenih sirokim masama, a to je prvenstveno zbog odnosa ponude i potraznje.
a i sam se nekad lijen za terminal i klikam iako bez lazne skromnosti mogu reci da se solidno snalazim u terminalu.

pretpostavljam da ti nemas nikakav de? ako imas, i rest my case.. :D
jjj je napisao/la: Pa da, tako i mišljah ali onda usporedba gubi na snazi - kad bi koristio samo Metacity (erm, GNOME još uvijek koristi Metacity, right?), više bi mogao klikati u Fluxboxu. A u prvom slučaju, nakon što dodaš panel, razne widgete, launchere, barove, itd. - ponovno možeš dušu ispustiti klikajući :)
da, mogao bi, mogao bi i napraviti aliase na sve znakove na tipkovnici i napraviti environment varijable za sve pathove koje koristis i bio bi najbrzi, ali to je filozofija i zahtijeva puno rada i puno pamcenja, pricamo o nekom defaultnom stanju stvari.
plus ti widgeti i launchbarovi i djidje midje rijetko rade onak bas dobro.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
pingu

Post Postao/la pingu »

O čemu vas dvoje pričate, o Emacsu i Vimu ili o DE-u, s obzirom na količinu pamćenja naredbi, shortcuta i tipkanja? :D
jjj je napisao/la:Udobniji mogu prihvatiti, ali ne brži i lakši (primjer kao ilustracija - mislim da je lakše zapamtiti 'rm *ov*.jpg' nego li tražiti tisuću takvih među pet tisuća drugih i na svaki kliknuti, još pritom držeći Ctrl da zapamti prethodne....i onda još klikneš pogrešno, pa ispočetka...).

Fluxbox je WM, moguće ga je koristiti unutar GNOME-a?
Može Openbox, sawfish..., nešto je Gnome agilniji sa Openboxom umjesto Metacitya, Agility +10, Computer Whiz perk. :D

U KDE4 ne treba držati Ctrl kod multiple selecta. Kod hoveringa na ikonu file-a se pojavljuje plus znak, s nestrpljenjem očekujem odgovor Gnome-a. :D

Za čim manje klikanja a uz želju korištenja prozora je najpogodniji neki tiling wm, awesome, dwm, xmonad... Ali to je previše hardcore za moj ukus (fluxbox, pekwm, openbox je također hardcore), ali ima situacija gdje može dobro doći. Npr. mislim da bi Linusu Torvaldsu takav wm dobro došao.
jjj

Post Postao/la jjj »

glaskoncILLa je napisao/la:
gle, ljudi to ne zele, da li je lakse nauciti 7-8 komandi sa raznim switchevima da bi otpakirao razne arhive plus pisanje patha u navodnicima ako imas razmake u imenu filea ili je lakse to otvoriti sa archive managerom?
vecini ljudi je lakse ovo prvo bez obzira na gubljenje u brzini.
one koje to zanima ili im treba nesto vise ce se potruditi i nauciti.

to je otprilike dilema kao zasto je nebo plavo, ne bi li bile vise smirujuce da je zeleno, odnosno to je tako i nece se promijeniti iako je nesto drugo bolje.. :)
mislim na to da se vidi kojim putem ide razvoj aplikacija/sucelja namijenjenih sirokim masama, a to je prvenstveno zbog odnosa ponude i potraznje.
a i sam se nekad lijen za terminal i klikam iako bez lazne skromnosti mogu reci da se solidno snalazim u terminalu.
Dobar protuprimjer, ali ubacimo ga sada u onaj moj - sada imaš sto *.rar datoteka u direktoriju gdje imaš i miljon drugih pa ne možeš napraviti nešto kao "select all -> extract" - što je veće gubljenje vremena, sto puta kliknuti kopajući po direktoriju ili naučiti da otvoriš terminal i napišeš "7z x *.rar". Slično i masovno preimenovanje itd. - dakako, to se može i u GUI-u, ali poanta nije u tome se svi premjeste u terminal već u tome da mi otpor učenju nije sasvim jasna pojava. Mislim, rijetko tko odbije naučiti voziti bicikl samo zato što je navikao na hodanje (iako je to posve nepravedna usporedba, obzirom da mnogo preferiram hodanje GUI-u :p).
glaskoncILLa je napisao/la:
pretpostavljam da ti nemas nikakav de? ako imas, i rest my case.. :D
Openbox. Wouldn't trade it for the world (where world is other WMs :))
jjj

Post Postao/la jjj »

pingu je napisao/la:O čemu vas dvoje pričate, o Emacsu i Vimu ili o DE-u, s obzirom na količinu pamćenja naredbi, shortcuta i tipkanja? :D
Mislim da oba editora imaju GUI :p Što me podsjeća, možda bi trebalo otvoriti anketu i pitati obitavatelje foruma za tu preferencu od životne važnosti - tekst editor.
pingu je napisao/la: Može Openbox, sawfish..., nešto je Gnome agilniji sa Openboxom umjesto Metacitya, Agility +10, Computer Whiz perk. :D
Mislim da je to bila prva velika katastrofa koju doživjeh koristeći Linux - zamijenih Metacity Openboxom i GNOME-u se više nije dizalo :p
pingu je napisao/la: U KDE4 ne treba držati Ctrl kod multiple selecta. Kod hoveringa na ikonu file-a se pojavljuje plus znak, s nestrpljenjem očekujem odgovor Gnome-a. :D
Hm...hoće li se dakle korisnici KDE-a prilagoditi čemu god padne na um developerima ili će zahtijevati etabliranu paradigmu natrag?
pingu je napisao/la: Za čim manje klikanja a uz želju korištenja prozora je najpogodniji neki tiling wm, awesome, dwm, xmonad... Ali to je previše hardcore za moj ukus (fluxbox, pekwm, openbox je također hardcore), ali ima situacija gdje može dobro doći. Npr. mislim da bi Linusu Torvaldsu takav wm dobro došao.
Openbox ftw :) (makar nakon nedavnog iskustva s DWM-om modelirah neke shortcute u OB-u po uzoru, a i instalirah PyTyle - još da su i ogromni monitori jednako lako dobavljivi... :p)

Možda bi mu trebalo predložiti, siguran sam da neće dugo izdržati s GNOME-om :p
glaskoncILLa

jjj je napisao/la:
Dobar protuprimjer, ali ubacimo ga sada u onaj moj - sada imaš sto *.rar datoteka u direktoriju gdje imaš i miljon drugih pa ne možeš napraviti nešto kao "select all -> extract" - što je veće gubljenje vremena, sto puta kliknuti kopajući po direktoriju ili naučiti da otvoriš terminal i napišeš "7z x *.rar". Slično i masovno preimenovanje itd. - dakako, to se može i u GUI-u, ali poanta nije u tome se svi premjeste u terminal već u tome da mi otpor učenju nije sasvim jasna pojava. Mislim, rijetko tko odbije naučiti voziti bicikl samo zato što je navikao na hodanje (iako je to posve nepravedna usporedba, obzirom da mnogo preferiram hodanje GUI-u :p).
ti si skroz u pravu i ja uopce ne tvrdim suprotno, tvrdim da vecina ljudi nema 100 rar datoteka, a i da ih ima, vjerovatno bi klikali..

inace, novi zajeb sa gnomeom;
Sep 28 20:20:40 kucica-slobodica kernel: [93742.300444] nautilus[2230]: segfault at bf644ffc ip b77cd63c sp bf645000 error 6 in libglib-2.0.so.0.2000.5[b776b000+b5000]
upravo sam ga otkrio. :D
jjj je napisao/la:
Mislim da je to bila prva velika katastrofa koju doživjeh koristeći Linux - zamijenih Metacity Openboxom i GNOME-u se više nije dizalo :p
prica se o nekim plavim tableticama koje pomazu u tom slucaju.. :)
pingu

Post Postao/la pingu »

ziko je napisao/la:neznam dal je bilo, nisam cito cijelu temu :oops:
da kad panel nije na expand, onda ima one crte sa strane koje nemogu postat prozirne ili se uklopit u temu
Kritika broj 2, ne podržava full transparency.
glaskoncILLa je napisao/la: ti si skroz u pravu i ja uopce ne tvrdim suprotno, tvrdim da vecina ljudi nema 100 rar datoteka, a i da ih ima, vjerovatno bi klikali..
Obadvoje ste u pravu. Ali treba znati kada primjeniti GUI a kada terminal, to jest znati odabrati pravi način za određenu operaciju gdje bi bilo brže. Danas se preko rapidsharea dijele datoteke rascpjekane u RAR-u, a večina archive managera ih bez problema extracta.
glaskoncILLa je napisao/la:inace, novi zajeb sa gnomeom;
Sep 28 20:20:40 kucica-slobodica kernel: [93742.300444] nautilus[2230]: segfault at bf644ffc ip b77cd63c sp bf645000 error 6 in libglib-2.0.so.0.2000.5[b776b000+b5000]

Ja dosada nijednom nisam imao takvih prikaza greški kod Gnomea, ne sjećam se, ali mi se znao nekada zblesirati. A na KDE 4 (4.3.1) zna mi se ponekad pojavljivati KDE krash handler, ni KDE 3.5.x nije bio imun na to.
jjj je napisao/la:Hm...hoće li se dakle korisnici KDE-a prilagoditi čemu god padne na um developerima ili će zahtijevati etabliranu paradigmu natrag?
Koliko se meni čini, KDE vodi računa o zahtjevima svojih korisnika. Gnome vodi svoju filozofiju o pojednostavljivanju, human interfacea (Gnome HIG).
jjj je napisao/la:Openbox ftw :) (makar nakon nedavnog iskustva s DWM-om modelirah neke shortcute u OB-u po uzoru, a i instalirah PyTyle - još da su i ogromni monitori jednako lako dobavljivi... :p)
Brz je Openbox. Ali mana svih stacked window managera je da se moram hrvati sa ona tri osnovna gumba na prozoru, minimize, maximize,close. I još često moram alt-tabati ako imam puno otvorenih prozora. Tu dobro priskaču tabing mogućnosti Fluxboxa i PekWM-a, koje nema Openbox. A manja mana Openboxa (kako za koga) je da ne podržava teme sa zaobljenim rubovima, valjda se zato zove Openbox. :D
glaskoncILLa

pingu je napisao/la:
Obadvoje ste u pravu. Ali treba znati kada primjeniti GUI a kada terminal, to jest znati odabrati pravi način za određenu operaciju gdje bi bilo brže. Danas se preko rapidsharea dijele datoteke rascpjekane u RAR-u, a večina archive managera ih bez problema extracta.
terminal je u 95% slucajeva mocnije i brze rjesenje, neki realan razlog gdje bi de dobio bodove je da zelis prebaciti hrpu slika, ali ne sve i onda po previewu odredis koje idu, a koje ne i tako neki slicni slucajevi.
usput, terminal je i daleko opasnije rjesenje, znam lika koji je izbrisao pola kante sa krivom zvjezdicom, sam sam jednom zbrisao sve iz var-a, a frend je izbrisao kompletan var, tak da ono, treba biti oprezan..
pingu je napisao/la:
glaskoncILLa je napisao/la:inace, novi zajeb sa gnomeom;

Ja dosada nijednom nisam imao takvih prikaza greški kod Gnomea, ne sjećam se, ali mi se znao nekada zblesirati. A na KDE 4 (4.3.1) zna mi se ponekad pojavljivati KDE krash handler, ni KDE 3.5.x nije bio imun na to.
ma dobro, ja sam na debian testingu, relativno nedavno je stigao i novi kernel, a kod squeeza su takva veselja vrlo uobicajena, lenny je bio daleko zahvalniji dok je bio testing..
cak ni update nije rjesio problem iako je libglib bio unutra.. anyway, zasad no more opening folders with many files for me, bar dok ne dodje sretni update. srecom pa imam terminal. :D
Soul_Sample
Spol: M

Post Postao/la Soul_Sample »

jjj je napisao/la:
Dobar protuprimjer, ali ubacimo ga sada u onaj moj - sada imaš sto *.rar datoteka u direktoriju gdje imaš i miljon drugih pa ne možeš napraviti nešto kao "select all -> extract"
na stranu terminal, obožavam terminal, ali svaki imalo pametni file manager može arrangeat fajlove po ekstenziji pa nema puno klikanja jer su svi za redom.
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
jjj

Post Postao/la jjj »

Soul_Sample je napisao/la:
jjj je napisao/la:
Dobar protuprimjer, ali ubacimo ga sada u onaj moj - sada imaš sto *.rar datoteka u direktoriju gdje imaš i miljon drugih pa ne možeš napraviti nešto kao "select all -> extract"
na stranu terminal, obožavam terminal, ali svaki imalo pametni file manager može arrangeat fajlove po ekstenziji pa nema puno klikanja jer su svi za redom.
Rekoh već da su mnoge od stvari za koje preferiram terminal moguće i u GUI-u, no radi se o lakoći/brzini (jer ne očekujem da bi se svi složili da je brže nužno i lakše) i fleksibilnosti. Iako, ekstenzije manje znače ovdje no u Windowsima.
glaskoncILLa

o tome je nedavno bila rasprava na drugom forumu i slazem se da je sa gledista operativnog sustava, a pogotovo ako koristis gui vecinom bolje da os zna odrediti file type bez obzira na ekstenziju, ali uzmimo primjer da imas bashushu koja se zove nesto i gledas ju u terminalu, nemas pojma da li ju mozes otvoriti sa perl nesto, bash nesto ili vim nesto ili bla..

tako da je generalno svim svojim fileovima stavljam ekstenzije u ime cisto radi lakseg snalazenja.

takodjer, neke aplikacije koje se vrte na lindji su ovisne o ekstenzijama i tu se razilaze sa os-om..
Odgovori