Kako popraviti linux particiju (piše da je raw)?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Nikola
Spol: M

Re: Kako popraviti linux particiju (piše da je raw)?

Post Postao/la Nikola »

Hvala. Mislio sa da će i desetka to isto napraviti, pa sam zato odabrao automatsku instalaciju, a onda nisam imao toliko vremena i živaca da pratim instaliranje.

Snimit ću 11 jedan drugi dan, kada budem opušteniji, dok se odmorim od ovoga.
Prvo ću obrisati lin particiju iz win, jer mi je onda jednostavnije za instalirati.
Kada sam čitao o linux particijama prije dosta vremena i računao koliko će koja biti
(to je par godina stara literatura), onda sam pročitao da particija za ram treba biti dvostruka veličina rama (to je vjerojatno swap), a ostatak za fedoru. Vidim da se dosta toga promijenilo na bolje.
Jel možda ext4 stabilniji od 3?
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

i Nikola svakako se malo pozabavi s linuxom fino stavis u dual boot s winsima dok se nepriviknes i uzivancija :D

winse je dobro imat samo za igre ;)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nikola je napisao/la:Hvala. Mislio sa da će i desetka to isto napraviti, pa sam zato odabrao automatsku instalaciju, a onda nisam imao toliko vremena i živaca da pratim instaliranje.

Snimit ću 11 jedan drugi dan, kada budem opušteniji, dok se odmorim od ovoga.
Prvo ću obrisati lin particiju iz win, jer mi je onda jednostavnije za instalirati.
Kada sam čitao o linux particijama prije dosta vremena i računao koliko će koja biti
(to je par godina stara literatura), onda sam pročitao da particija za ram treba biti dvostruka veličina rama (to je vjerojatno swap), a ostatak za fedoru. Vidim da se dosta toga promijenilo na bolje.
Jel možda ext4 stabilniji od 3?
Za Swap bi ti teoretski bilo dosta i 512 MB. Ionako se uz današnje veličine RAM-a Swap skoro niti ne koristi. Al, s obzirom na veličinu današnjih diskova obično ljudi stave 1 GB. Ne treba dvostruko od količine RAM-a. To je prije bilo.
A što se tiče odnosa ext3 i ext4, navodno prosječan korisnik neće niti primjetiti razliku kod korištenja. Iako neki kažu da je brži. Tako da je tebi vjerojatno svejedno. Boot je ostao u ext3, jer je u Grub-u (programu koji upravlja bootanjem) podrška za ext4 još eksperimentalna. A, ostatak Fedore je ext4.
Zato mala zbrka kod instalacije Fedore 11.
Inače, dobra ideja da se malo ohladiš od računala, pa nakon toga da kreneš u instalaciju. :)
Nikola

Post Postao/la Nikola »

Ja sam koristio win većinom za programiranje (jako kratko vrijeme za obradu slika, muzike i videa).
Nisam onaj tip koji voli puno igrati igre (pogotovo nove), a nekako mi starije bolje izgledaju od ovih novih, a drugi me čudno gledaju kada vide da igram igru staru preko 5 godina. Kada razmislim, pa u zadnjih nekoliko mjeseci nisam ni pipnuo nijednu igru...

Kada sam fedoru počeo koristiti jako mi se svidjela. Iznenadila me njena jednostavnost.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

a tko bi meni neukom objasnio kako je on dobio lvm particiju i kako se to zbootalo in the first place buduci da nema odvojenu boot? :)

iako, poslije sam malo istrazivao, izgleda da se sa grubom 2 zboota i sa lvm-a..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

glaskoncILLa je napisao/la:a tko bi meni neukom objasnio kako je on dobio lvm particiju i kako se to zbootalo in the first place buduci da nema odvojenu boot? :)

iako, poslije sam malo istrazivao, izgleda da se sa grubom 2 zboota i sa lvm-a..
Pa, sumnam da se to baš tako desilo...

Naime Fedora za LVM koristi jednu fizičku disk particiju (npr. /dev/sda2). Na njoj složi logičku LVM grupu u kojoj se nalaze logički datotečni sustavi /home, /swap /root (/).

Drugu particiju ostavi kao uninitialised enity i na nju (dakle /dev/sda1 npr.) složi /boot FS.

Kako je /boot van LVM-a GRUB lako zboota s nje kernel i initrd, koji dalje bootaju sistem sa LVM-a.

Iskreno, ne vjerujem da se samo tako može GRUB podići direktno iz LVM grupe.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Nikola je napisao/la:Ja sam koristio win većinom za programiranje (jako kratko vrijeme za obradu slika, muzike i videa).

Kada sam fedoru počeo koristiti jako mi se svidjela. Iznenadila me njena jednostavnost.
Ako si više tip koji radi konkretne stvari na kompu, onda ćeš relativno lako naći programe koji ti trebaju pod Linuxom. Čak češ se i iznenaditi koliko kvalitetnih naslova ovdje ima...

Fedora je dobra i kvalitetna distra, ali obično prati zadnju riječ tehnike iz otvorenog svijeta, pa neke firme koje rade npr. zatvorene drivere za grafičke, malo teže prate trend i kasnije izdaju potrebne drivere. No sve u svemu, meni se pokazala izuzetno stabilnom i kvalitetnom.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

Grof je napisao/la: Pa, sumnam da se to baš tako desilo...

Naime Fedora za LVM koristi jednu fizičku disk particiju (npr. /dev/sda2). Na njoj složi logičku LVM grupu u kojoj se nalaze logički datotečni sustavi /home, /swap /root (/).
Drugu particiju ostavi kao uninitialised enity i na nju (dakle /dev/sda1 npr.) složi /boot FS.
o tome i pricam, ako pogledas njegov fdisk -l , there is no /boot. :)
pa se covjek zapita kako se to ikad zbootalo, da ne kazem kako se lvm upce stvorio po duhu svetom.. :)

Grof je napisao/la:
Kako je /boot van LVM-a GRUB lako zboota s nje kernel i initrd, koji dalje bootaju sistem sa LVM-a.

Iskreno, ne vjerujem da se samo tako može GRUB podići direktno iz LVM grupe.
to sam i ja dosad mislio, ali sam se zanteresirao i nasao sam neki manual za debian koji kaze da moze ( http://jim.studt.net/depository/index.p ... oot-in-lvm ) , pa sam se zapitao da li su se u fedori potrudili i to stavili u defaultnu instalaciju.
mislim, vjerovatno nisu, ali eto..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Hmm, doduše moguće je /boot strpati na LVM, ali onda trebaš imati Stage 1.5 image za podizanje sa LVM-a.

Sigurno se da napraviti takav image, kao što se može i za RAID
Odgovori