Linux i Windows na istom PC-u

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
JohnDoe
Spol: M

Re: Linux i Windows na istom PC-u

Post Postao/la JohnDoe »

bertone je napisao/la:Evo, dopunio sam prethodni post smjernicama ;)
Ovo je poucno i iscrpno. Tenkjuverimac :)
Samo da te jos pitam u koji rang bi mogao svrstati ThinkPad Edge E545 koji sad imam?
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

JohnDoe je napisao/la: Ovo je poucno i iscrpno. Tenkjuverimac :)
Samo da te jos pitam u koji rang bi mogao svrstati ThinkPad Edge E545 koji sad imam?
Joj kako nezahvalno pitanje :-D

Edge serija laptopa je zamišljena kao jeftinija ulaznica u svijet Lenovo laptopa i namijenjena je za kućne korisnike, studente/učenike i nezahtjevne ili financijski slabije potkovane poslovne korisnike.

Edge je prvo išao sa Intel procesorima (te serije su imale zadnji broj "0" dok je srednji broj označavao seriju, a prvi veličinu ekrana. Nakon početnih Intel serija, AMD je napravio relativno dobre A-8 i A-10 procesore (APU) koji su imali lošije procesorske performanse, ali bolje grafičke (od Intela) pa je Lenovo osmislio još malo jeftinju izvedbu sa AMD APU procesorima i te se verzije Edge serije razlikuju od Intela tako da imaju zadnji broj "5" u nazivu (srednji i prvi imaju istu funkciju).

Međutim, da ne ispadne da je Lenovo bio zločest, korisnicima su i u Edge seriji ponudili relativno dobre tipkovnice sa trackpointom ali bez mogućnosti pozadinskog osvjetljenja, relativno dobre touchpade, mogućnost ugradnje WWAN modema i još hrpu sitnica na koje prosječan kupac i ne obraća pažnju, no mogu biti vrlo korisne, isto tako ponudio je korisnicima lagano čišćenje i pristup komponentama uz ipak ograničenu nadogradnju u kućnoj režiji.

Ono gdje je uštedio i to se vidi i osjeti u odnosu na T, W ili P seriju je rollcage (magnezijski okvir unutar kućišta i poklopca zaslona), priključak za dock, kvaliteta plastike, kvaliteta LCD zaslona i slabije rezolucije ekrana, veću težinu, ugrađivali su se sporiji diskovi i sl. Isto tako, Edge serija je imala i malo slabiju podršku sa Lenovo alatima za održavanje zdravlja hardvera i softvera.

U odnosu pak na konkurenciju iz HP-a, Dell-a, Asusa ili nekog drugog proizvođača, Lenovo je sa Edge serijom ipak donosio malo veću kvalitetu i robusnost za otprilike istu cijenu u tom nekom srednjem razredu u to vrijeme kad je napravljen.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JohnDoe

Post Postao/la JohnDoe »

Hvala puno na iscrpnom odgovoru.
Evo sto sam otprilike odlucio napraviti.
Sutra uzmam ssd ($80)koji ide umjesto hdd i njega ide Win10. Caddy sam upravo narucio ($20) i kad stigne idem po jos jedan ssd ($80) na kojeg ide Linux.
Ako sve budem uspio sloziti i ako bude radilo kako treba, kupit cu novu bateriju za Acer ($50)i sloziti taj Acer sa Win10 a drugi dinosaur od Acer-a vec dobro radi s Linuxom. I, kako si predlozio, oba Acer-a bi pokusao prodati a za sto bi mogao dobiti cca $300 tako da bi u konacnici i moglo biti isplativo.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Sebi (još jedan bolesnik) je u veljači ove godine napravio mali osvrt što je od rabljenih ThinkPada prema njegovom mišljenju isplativo kupiti u 2020. godini, a recimo da se u 80% stvari slažem s njime pa ako imaš vremena ubiti 23 minute...

https://www.youtube.com/watch?v=x-c-_A4AdSw

Usput, ovo je jedan od razloga zašto su mi ThinkPadi prirasli srcu, moj prvi ThinkPad, prvi kojeg sam potpuno rastavio i sastavio i prvi na kojemu sam radio hardverski upgrade,... i naravno da radi i dan danas, a samo mu je 16 godina na leđima :-D

slika slika slika slika
slika slika slika slika
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Oftopic: Moram i ja (novooboljeli :lulz ) pohvaliti ThinkPad. Ponosan sam vlasnik T530 i preporodio se od kad ga imam.
Ontopic: Leži na njemu Arch ko saliven, a bome i Windowsi.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
JohnDoe

Post Postao/la JohnDoe »

bertone je napisao/la:Sebi (još jedan bolesnik) je u veljači ove godine napravio mali osvrt što je od rabljenih ThinkPada prema njegovom mišljenju isplativo kupiti u 2020. godini, a recimo da se u 80% stvari slažem s njime pa ako imaš vremena ubiti 23 minute...
Hvala puno. Ubio 23 min :) Poucan video.
Btw. kupio prvi ssd https://www.bestbuy.ca/en-ca/product/se ... 3/14415818 i ugradio ga, instalirao Win10 i danas ocekujem dostavu caddy pa idem po drugi ssd.
Pitanje: ako stavim isti ssd u caddy (jer je dobra cijena) bude li problema kod bootanja? Hoce li se system stiltati kod bootanja ili bi trebao prepoznati OS bez obzira sto su potpuno ista dva ssd-a unutra?
Da izbjegnem kupovanje istog imam jos dvije prihvatljive opcije:
Samsung : https://www.bestbuy.ca/en-ca/product/sa ... m/12370881
WD : https://www.bestbuy.ca/en-ca/product/we ... e/10906159
Cijena je priblizno ista ali ta dva su sata III i negdje sam naisao na info da to moze biti problem obzirom na staro racunalo.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Možeš imati sve identične diskove samo moraš paziti kod instalacije gdje što instaliraš. Možda je bolje disk s Windowsima izvaditi van, na njegovo mjesto staviti novi disk za Linux i odraditi instalaciju pa onda ili ponovno zamijeniti diskove ili disk s Windowsima staviti u caddy.
Nakon toga provjeriš je li disk sa Linuxom prvi u redu za boot, digneš Linux, napraviš update GRUBA, restartaš laptop, kod ponovnog dizanja u GRUB-u odabereš Windowse, uđeš u njih i isključiš fastboot i to je to.

Što se tiče generacije SATA sučelja, novija je unazad kompatibilna tako da si mogao uzeti sve diskove SATA 3 i radili bi bez problema, ono gdje vidim problem je samo 120 GB jer će ti samo Windowsi pojesti skoro 30-ak GB, a gdje su još aplikacije i podaci. Kod Linuxa je stvar bolja jer ti prosječno postavljen OS sa 10-15 dodatnih aplikacija ne pojede više od 6-7 GB pa root može biti 25-30 GB a ostatak ide za home, sa 8 GB RAM-a swap ne trebaš.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JohnDoe

Post Postao/la JohnDoe »

bertone je napisao/la: Nakon toga provjeriš je li disk sa Linuxom prvi u redu za boot, digneš Linux, napraviš update GRUBA, restartaš laptop, kod ponovnog dizanja u GRUB-u odabereš Windowse, uđeš u njih i isključiš fastboot i to je to.
E to me je zanimalo. Ako sam dobro shvatio imam dvije opcije:
1. GRUB je predpostavljam nesto kao Bios kod Windoswsa? Mogu i u biosu (puno mi je poznatiji) naci sifru/kod ssd-a na kojem su Win, onda u caddy staviti drugi ssd, opet u biosu podesiti boot sa usb-a (jer imam Linux iso na usb-u) i instalirati Linux na novi ssd. Vratiti se u bios i podesiti da se boota ... odakle? Sad budu 2 operativna sistema. Da li to bios automatski prepozna ili ...?
2. Izvaditi ssd sa Windowsima, ubaciti novi ssd i instalirati Linux pa u caddy staviti prvi ssd na kojem su vec Windowsi.
Vise manje mi je sve relativno poznato kako napraviti jedino me te postavke u biosu/grubu bune.
Btw. prvi ssd koji sam kupio je 500GB. Seagate Barracuda 120 500GB Sata Internal Solid State Drive. Mislim kupiti isti takav sutra vjerovatno.
Upravo mi je dostavljen caddy. Kako je danas kod mene neradni dan, pa nemam gdje kupiti drugi ssd, idem pokusati staviti u caddy stari hdd.
Bunker

Post Postao/la Bunker »

@john doe

BIOS je komad softvera koji se nalazi uskladišten ( instaliran ) na matičnu ploču. BIOS je naziv za stare verzije a novije verzije se zovu UEFI. To je softver koji je neovisan o operativnom sistemu i može raditi sam za sebe bez instaliranog operativnog sistema.

Windows i Linux (nebumo cjepidlačili jer mu tek tada nebu nikaj jasno ) su operativni sistemi, dakle isto komadi softvera, i uskladišteni ( instalirani ) su na hard disku ili USB memorijskom stiku.

Operativni sistem i uefi su nužni preduvjeti da bi pokrenuo aplikacije. Aplikacija je ono glavno jer u njoj radiš ( browser, playeri, gimp, libreoffice...) . Aplikacija je isto komad softvera koji može biti napisan za Windowse ili za Linux, a instalira se unutar operativnog sistema, znači na hard disk ili USB stik.

Postoje standardi, međunarodno dogovoreni protokoli i pravila, koji omogućuju međusobnu kompatibilnost proizvoda od raznih proizvođača. Ti standardi definiraju datotečni sustav ( fat, ntfs, ext,... ) , definiraju kaj i kako bu se vršila suradnja UEFA-i i operativnog sistema, kaj uefi uopće prepoznaje na hard disku, itd itd...

Moraš ipak prvo te osnove savladati, inače ti nebu jasni svrha i način rada gruba, loadera, secureboota, fastboota itd itd...

To kaj ti želiš se zove dual boot. Dva operativna sistema mogu biti na dva diska ili na istom disku. Možeš imati jedan pokretač u kojem ćeš birati koji operativni sistem ćeš pokrenuti i onda taj pokretač je smješten na jednom od ta dva diska. Taj pokretač može biti grub, no može biti i boot loadera windowsa10. Uefi prepoznaje i inicijalizira i grub i loadera windowsa10.

Ajmo reći da ti je to prva moguća situacija: imaš dva operativna sistema na dva diska i jedan pokretač na jednom od ta dva diska. Taj pokretač može biti grub ili win loader. Oba diska su trajno uštekana. Naravno, sve to može biti i na jednom disku, znači oba sistema i pokretač. Windows 10 kod upgradea zna izazvati nestanak Linuxa iz svog loadera, ili pregazi grub ( ako koristiš grub kao pokretač ) i tada to moraš ručno popravljati, cca 2 puta godišnje...

Druga mogućnost je da imaš dva diska, na svakom je zasebni operativni sustav ( win10 i Linux bazirani os ) sa svojim pokretačem, loaderom. E tada su to dva u potpunosti odvojena sustava, ali bi za takvu postavku imao uvjek dodatne igrarije u uefiu ili sa hardverskom sklopkom da bi odabrao koji sistem ćeš pokrenuti...

Moraš malo pročitati o tim osnovama inače bu te to sve bunilo. Uefi vidi i prepoznaje samo određene datotečni sustave, prilikom instalacije sistema i loadera se patricijama dodjeljuju nekakve "zastavice" koje imaju svoju ulogu, uefi ima točno specificirana očekivanja i ako ona nisu ispunjena sistem se nebu pokrenuo, itd itd...
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ne, GRUB nije isto što i BIOS (novija računala imaju UEFI).

BIOS (UEFI) je low-level softver (firmware) trajno upisan (može se nadograditi ako proizvođač hardvera izda noviju poboljšanu verziju ili se može napraviti downgrade ili čak staviti modificirani ako korisnik zna) u pripadajući čip na matičnoj ploči i on se učitava/pokreće čim se računalo pokrene (prije OS-a). Njegova zadaća je pokretanje hardverskih komponenti računala (diskovi, miš, tipkovnica, hladnjak i dr.) i provjera je li sve ispravno. U njemu korisnik može odrediti rad nekih dijelova računala (kod modificiranog jako puno) pa između ostalog i koji će uređaj biti prvi za pokretanje OS-a.

GRUB ili bootloader je zapis na disku instaliran od korisnika prilikom instalacije OS-a i on određuje redoslijed podizanja OS-a ako ih je više.

Znači, korisnik treba prilikom pokretanja računala ući u BIOS/UEFI (najčešće tipkom Esc, F2, F10, F12 ili Delete - za to pogledaš manual ili napikavaš dok ne pogodiš), nakon toga ući u dio gdje su postavke za boot uređaja i u njemu poslagati redoslijed uređaja za učitavanje OS-a (npr. CD/DVD, USB, USB-HDD, SATA1, SATA2 ili kako već piše u pojedinom biosu). Nakon toga spremiš postavke (najčešće sa F10) i nakon restarta (koji je automatski) BIOS/UEFI će pokušati podići sistem sa prvog uređaja, ako ga nema sa drugog i tako dalje.

Inače za opciju boot uređaja i ne moraš ulaziti i mijenjati bilo što u BIOS-u/UEFI.u jer obično nekom Fn tipkom (na Lenovu je u 99% slučajeva F12) uključivanja računala možeš zaustaviti proces paljenja i dobiti grafički prikaz uređaja dostupnih za bootanje pa samo strelicama odabereš koji hoćeš i potvrdiš izbor enterom.

GRUB (Grand Unified Bootloader) je bootloader (softver) koji se pokreće sa diska (nakon što ga je BIOS/UEFI detektirao) i koji kaže koji će se OS prvi učitati ako ih je više, ako je jedan ne pita ništa već preskoči taj korak, podigne OS do log-on sreena ili direktno u OS (kako si je korisnik podesio/zaštitio račun). I Windowsi imaju svoj bootloader koji ima istu funkciju kao i GRUB.

EDIT:
Dok sam pisao post, bunker ti je pojasnio većinu stvari, ali se s jednim ne slažem, odnosno da u startu moraš znati sve i kako radi i zašto (malo je zakomplicirao na kraju) :-D

Pojednostavljeno:
  • 1. na SSD-u imaš već Windowse - izvadi taj disk van (prije isključi fast boot u Windowsima)
    2. stavi na njegovo mjesto (za sad) hdd kojeg već imaš i ako na njemu nemaš nikakve butne podatke instaliraj na njega Linux koji želiš
    3. kad si gotov sa instalacijom Linuxa, ugasi laptop i napravi kako hoćeš.: SSD natrag u laptop ili SSD u caddy pa caddy u laptop ili HDD u caddy - znači nebitno za sada.
    4. pokreni laptop, otvori BIOS/UEFI i postavi da prvi uređaj za boot bude HHD, spremi
    5. kad se digne Linux, otvori terminal, napravi update GRUB-a i restartaj laptop
    6. kad se GRUB učita imati ćeš izbor koji OS želiš pokrenuti (Linux na vrhu, Windows na dnu popisa, ako ništa ne napraviš za 10 sekundi se automatski podiže Linux
... i to je to, kako i što radi proučavaj kasnije ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"