Smola je napisao/la:abnettaa je napisao/la: ...
Kao i svaka priprostija muzika (dakle, osim klasične, Pink Floyda i Mr. Bunglea

), ograničen si stilom. Ako ti se sviđa melodični metal, ne vidim razloga da ti se ne sviđa i više "groovy" verzija poput thrasha, nu ili deatha. Ako te smeta growlanje, to je znak da te ne zanima toliko muzika koliko lagane note koje proizvode ove "pevaljke" simfo i goth bendova. To je meni ravno slušanju Rozge (iako nema ništa lošeg u tome).
ko je reko da mi se ne svidja, s alternative metalom sam krenuo jer mi je prvi poi abecedi u kolekciji, a buduci niko nije sudjelovao u temi morao sam....
najbolji metal su mi death i thrash, s tim da death vecinom melodic, rijetko koji hc bend....zatim nu metal i na kraju alternative i symphonic, groove i doom,,, ostali mi nisu bas nesto..
carcass je dobar btw, i suffocation nisu losi
jinjer dobro growla... slicno ko one dvije iz arch enemy.... ko je reko da to ne valja.... to je komercijalno growlanje... nije onaj tip hardcore death growla sta ne valja nist, nit razumijes jednu rijec, monotonija... tipa behemoth - pjevac je katastrofa
carcass i jinjer su melodic death, suffocation technical death, sve je to dobro osim brutal death, on ne valja nist vise manje, na to sam mislio. podjsetio me link sto je neko dao, onaj nas bend isto tip pjeva lose...
black metal je isto dobar, darkthrone, dissection, emperor, satyricon, samo su su malo bolesni svi vise manje....... (kog briga sta pjevaju dok dobro zvuce)
(5:38 - ...

)

inace, black metal je cesto i pogresno shvacen, on se razvio devedesetih iz thrash metala i extreme metal bendova tipa bathory, hellhamer... razvili su ga bendovi mayhem, darkthrone i emperor i upocetku je to bio tezi underground, ni jedna kuca nije htijela izdavati takve albume...
pogresno se mijesa black metal sa sotonizmom, iako su mnogi rani clanovi bili pripadnici raznih sekta. Filozofija black metala nije sotonizam vec paganizam - predkrscanska duhovnost vezana sa dobrim i losim entitetima iz astralnog svijeta, nikakva religija. Samo su mnogi bendovi duboko usli u to pa palili crkve i radili kojesta ali ne, oni nisu bili sotonisti samo su mrzili religiju.
a budimo realni, smisleniji i duhovniji je paganizam od katolicizma.... ali opet nije za zajebavat se i ulazit u to jer astralni svijet postoji, bolje ga ne dirat, ne u ovo doba... da smo u 12 st, da, tad su ljudi znali kako sigurno ulazit u kontakt s tim svijetom ali upravo crkva je kao religija unistila svu duhovnost u covjeku i sva ta znanja.... zato su je psiho-pojedinci iz pomenute kategorije i palili..

sta ce drugo ? sve sto je covjek ikad znao, crkva je spalila.... danas znamo sve a ne znamo nist. Sve to ista grupa ljudi radi od davnina, treba covjeka kontolirat, preko religija, obrazovanja, medija.... ne mozes duhovnog covjeka imat pod kontrolom ali zombija mozes, zato imamo isusa, gravitaciju, a psihodelici su ilegalni.... ali nije tema, o tome mozemo u temi "svijet lazi"
Black metal karakterizira jednostavna svirka izrazito lose (namjerno) produkcije sa namjerno ruznim bojama vokala... ali nekad se to ukomponira da stvari imaju neki "feel" sto ih cini dobrima....
black metal je baziran na nordijskoj mitologiji koja je dosta slicna nasoj slavenskoj mitologiji, koju je takodjer crkva unistila i dan danas ju znanost prekriva lazima... stari slaveni nisu doselili tu u 7st kako kaze povijest, postoje dokazi da su sumerani i vede uzeli mnoga znanja od starih slavena koji nastanjuju ovaj prostor vise tisuca godina. Mitologija im je vrlo zanimljiva i duhovno vezana za prirodu ovog svijeta kao i astralnog svijeta i citao sam nekoliko prijevoda, tocno se vidi da je velik dio stvari izbacen i izmanipuliran, jedan autor kaze jedno, drugi drugo a logika kaze da je nesto trece.... a ko je to i prevodio nego neki tamo papin levat u vatikanu ?
nordijska mitologija je vrlo slicna nasoj, samo njihova opisuje vise negativnih entiteta nego nasa... djeluju ko da vuku iste korijene od nekud, ko ce znati kad je cijeli svijet izlagan i pre-lagan iz godine u godinu tisucama puta. jedino sto mozemo znati je - da je sve laz i da smo vjestacki zombiji spram duhovnih ljudi sto su nekad zivjeli.