[Diskusija] Da li je Linux postao kapitalistički OS?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: Windows 10 will be free for software pirates

Post Postao/la Max Bunker »

Ovakva pitanja bi stvarno zasluživala zasebnu temu jer da netko i hoće čitati o tome kako bi znao da se te teme nalaze pod ovim naslovom.

On topic : još nije sigurno kako ce pirati proći glede windowsa 10.

Off topic : povijest pripada prošlosti a danasnja realnost je da megakompanije poput intela i ibm ulupavaju stotine miliona dolara u razvoj linuxa ali ne zato da bi neko doma imao free os nego iz posve drugih razloga koji ulagacima donose zaradu. A os je samo nusproizvod cjele te igre... I sad kad vec filozofiramo jel linux ima kapitalisticka obilježja , neznam jel tvrdolinijasi open sourca to ulaganje megakompanija smatraju kapitalistickim ili misle da dionicari ne ocekuju zaradu od toga .... ?

Zakaj nema nekih extra popularnih win aplikacija na linuxu ? Zato kaj razvoj košta a kako je os u biti samo nusproizvod onda niko nije spreman ulupati pare u to pogotovo dok je ovako mali trzni udjel.

A ulagači u linux razvoj dobit beru negdje drugdje a ne u desktop operativnom sistemu. Od servera do gomile stvari koje nas okruzuju ...od rucnog sata do raznih letjelica... I zato mnoge stvari kaskaju i neprate trendove jer nema para za taj segment...

O alternativnim programima bolje da uopce nekrecemo jer mnogi nisu ni do koljena onim programima koje bi trebali nadomjestiti....

Aj bolje o ovoj filozofiji razglabati nego o mamićima ....

:-)
gagiD
Spol: M

Post Postao/la gagiD »

Max Bunker je napisao/la: Off topic : povijest pripada prošlosti a danasnja realnost je da megakompanije poput intela i ibm ulupavaju stotine miliona dolara u razvoj linuxa ali ne zato da bi neko doma imao free os nego iz posve drugih razloga koji ulagacima donose zaradu. A os je samo nusproizvod cjele te igre... I sad kad vec filozofiramo jel linux ima kapitalisticka obilježja , neznam jel tvrdolinijasi open sourca to ulaganje megakompanija smatraju kapitalistickim ili misle da dionicari ne ocekuju zaradu od toga .... ?
Bas ne znas :lulz

Kod licenciran GPL-om(ili slicnom licencom) se moze prodavati i nije nista "manje vrijedan" od onog za dzaba. Samo sto se u zajednicu nekako uvukla ideja da je jedino besplatan slobodan softver dobar.

P.S. Kompanije ulazu zato sto koriste taj softver, i njima je u interesu da bude bolji. A i samom projektu je u interesu da ima ulaganja. I zasto da ne ocekuju zaradu? Ne direktno naravno, zaradu imaju indirektno.
Max Bunker

O kompa...pozdrav... hehheeee

Jesi ti ono rekao da ces me ignorirati i ne polemizirati samnom ? Možda sam te i zamijenio sa nekim pa oprosti ak sam pogrijesio. Ako nisam pogrijesio onda nisi od rijeci... :-)

Aj malo se udubi kaj je ko napisal , a ne ovako pročitati par recenica i onda pljuckati tek tolko da se napada a pritom potpuno fulas ceo fudbal.... Tema je bila da li je i koliko linux iskapitaliziran a koliko je ostao na liniji fosa open sourca za dobrobit masa i sl.....

Edit...Jesi jesi..ti si taj kaj je u temi cavrljanje rekao da ces me ignorirati... Napravio ja i screenshot za arhivu... E pa kako nisi od riječi i mjenjas misljenje i stavove , neznam koliko diskusija s tobom ima smisla i ozbiljnosti a koliko je diskusija s tobom gubljenje vremena jer se ne drzis onog kaj si sam izjavio...

.......
Grof
Site Admin

Re: [Diskusija] Da li je Linux postao kapitalistički OS?

Post Postao/la Grof »

Tema podijeljena, pa sad tu lamantajte koliko vam drago na temu kapitalizma i Linuxa.

Ako baš hoćete moje mišljenje, onda stvari stoje ovako:
U Linux (kao kernel) i u dio sistemsko-aplikativnog FLOSS-a ulažu velike korporacije što novca, što rada na razvoju.
U Linux i FLOSS nešto novca i više rada ulažu entuzijasti, hobisti, studenti, odnosno svi mi ljubitelji FLOSS-a.

U konačnici imamo jednu sinergju, jedan hibridni koncept koji ima elemente kapitalizma i elemente slobodnjačke ideologije. Jedno i drugo dovodi do istog cilja - razvoja i rasta. Neki segmenti tog razvoja su bolje pokriveni, neki su slabije, no kako vrijeme teče, tako se sve više segmenata lagano popunjava s kvalitetnim FLOSS softverom.
Oni koji izvlače financijsku dobit s Linuxom u pravilu u njega i ulažu po kapitalističkom modelu s time da je taj ulog dostupan cjelokupnoj zajednici. Opet, s druge strane, ono što razvije zajednica, opet je dostupno svima. Dakle svi koriste, svi od njega imaju benefit, a svatko ulaže na način koji mu najviše odgovara i na koji ima od svega toga inidirektnu dobit (materijalnu i nematerijalnu).
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

meni i dalje nije jasno što je to kapitalistički os?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Max Bunker je napisao/la:
Off topic : povijest pripada prošlosti a danasnja realnost je da megakompanije poput intela i ibm ulupavaju stotine miliona dolara u razvoj linuxa ali ne zato da bi neko doma imao free os nego iz posve drugih razloga koji ulagacima donose zaradu. A os je samo nusproizvod cjele te igre... I sad kad vec filozofiramo jel linux ima kapitalisticka obilježja , neznam jel tvrdolinijasi open sourca to ulaganje megakompanija smatraju kapitalistickim ili misle da dionicari ne ocekuju zaradu od toga .... ?
Pitanje je pogrešno postavljeno, same open source licence omogućavaju da se na open source softveru i zaradi, putem podrške ili forkanja ili nečeg trećeg. Nitko u Linux zajednici nema problema sa tim, niti sa zaradom kompanija koje ulažu u Linux, one pridonose kodom koji je open source i od njega koristi imaju svi, od kompanija samih do bilo kojeg korisnika Linuxa, kao što je Grof spomenuo od toga odnosa svi imaju koristi, open source je tu ključan, dok god kompanije pridonose open source kodu nikom ne smeta da one zarađuju na tome.

Kompanije nisu dobrotvorna društva i normalno je da očekuju da zarade od svojeg ulaganja preko prodaje podrške ili nečeg trećeg, to im licence ne brane niti netko ima nešto protiv.

Da se kompanije povuku ne bi se dogodilo ništa osim nešto sporijeg razvoja Linuxa zbog manjeg broja full time developera. To je najbitnija činjenica svega, Linux postoji i postojati će sa i bez plaćenih developera velikih kompanija.
Zakaj nema nekih extra popularnih win aplikacija na linuxu ? Zato kaj razvoj košta a kako je os u biti samo nusproizvod onda niko nije spreman ulupati pare u to pogotovo dok je ovako mali trzni udjel.
Nema ih iz niza razloga od kojih mali tržišni udio je samo jedan dio, sada ću nabrojiti neke od njih:

1-Kompliciran za korištenje prosječnom dizajneru, arhitektu ili nekom trećem "profesionalcu". Mnogi od njih jedva znaju koristiti Windowse ili OSX, veći prodor Linuxa u mainstream je počeo tek dolaskom Ubuntua i sličnih koji su bili više user friendly ali i dan danas Linux nije user friendly za ljude sa premalo tehničke potkovanosti, osim ako nemaju jako jako puno volje a to većina nema, a osim volje po mogućnosti i nekog prijatelja koji poznaje Linux. Sve je super kada radi out of the box, ali čim nešto ne radi je veliki problem za ljude sa malo tehničkog znanja i sa malo volje.

2-Preveliki broj distribucija, packet managera i desktop environmenta, Linuxu kronično nedostaje konzistencije u iskustvu da bi privukao veći broj prosječnih korisnika.

3-Prečesti izlazak novih verzija što dovodi do čestih reinstalacija, LTS verzije to donekle popravljaju ali onda korisnik ima zastarjele programe.

4-Dependency hell, napisati i održavati neki veći komad softvera za Linux je veći posao nego na Windowsima ili OSXu.

Jednoga dana ako Linux dođe do konzistencije po ovim pitanjima, lake instalacije softvera, kontinuiteta u održavanju i slično tada će mu i dramatičnije narasti udio na desktopu. Do tada Linux je jednostavno prekompliciran za prosječnog Windows i OSX korisnika, zato ni nema previše profesionalnih aplikacija sa Windowsa na Linuxu.

Primjer 3d grafike pokazuje da je i obrnuto moguće kada je Linux najbolji izbor radi stabilnosti i skalabilnosti, tada platform of choice za grafiku za holivudske filmove nisu ni Windowsi ni OSX već Linux, tada ne smeta ni mali tržišni udio da Autodesk napravi Mayu za Linux na primjer.

Linux je zavladao superračunalima, mainframeovima i serverima jer je bio bolji od konkurencije ali korisnici Linuxa u tim uvjetima su profesionalci za koje nije prekompliciran, gdje god Linux ima prednost nad drugima tu je zavladao. Desktop je nešto sasvim drugo i tu Linux koči nekonzistentnost i fragmentiranost, tu nije zavladao jer ima više mana nego prednosti u odnosu na druge, gledano iz perspektive prosječnog korisnika. Kada ispravi te mane narasti će mu brzo udio i doći će onda i profesionalne aplikacije sa Windowsa. Linux mora još napredovati na desktopu da bi bio privlačan prosječnom korisniku.
A ulagači u linux razvoj dobit beru negdje drugdje a ne u desktop operativnom sistemu. Od servera do gomile stvari koje nas okruzuju ...od rucnog sata do raznih letjelica... I zato mnoge stvari kaskaju i neprate trendove jer nema para za taj segment...
To nije potpuno točno, prodaje se i podrška za desktop Linux, SLED i Ubuntu ponajviše.

Stvari kaskaju jer je dio ljudi u Linux zajednici izuzetno tvrdoglav i ne vole bilo kakve promjene i razne eksperimentalne ideje, novac i kompanije nemaju veze sa tim, zato i imamo toliko distribucija, init sustava, packet managera, desktop environmenta pa na dalje. Da se oni mogu dogovoriti oko nekoliko standarda desktop bi puno brže napredovao.

Koliko je samo bure podigao Unity kada se pojavio, a poslije njega Mir display server koji još i dan danas stvara nekima kontroverze. U novije vrijeme to je systemd. Svi sve hoće na neki svoj način, sve distribucije imaju neku svoju viziju, to je odlično što se tiče izbora ali jako loše u smislu konsolidiranja iskustva na Linuxu, dok takva fragmentacija i različita mišljenja oko bitnih stvari postoje desktop neće doživjeti neke nove prodore u mainstream.

Velika snaga Linuxa a to je različitost i sloboda pristupa se pretvara u njegovu slabost kada se radi o širenju desktopa, iskustvo je previše fragmentirano za prosječnog korisnika. Mnogi korisnici Windowsa i OSXa čim vide terminal odmah raspad sustava i neće oni to. Tu Linux zajednica može samo sebe "kriviti", nema to veze sa novcem i kompanijama, svatko vuče na svoju stranu i zato Linux desktop toliko sporo ulazi u mainstream. Linux ne kasni za trendovima, naprotiv imao je mnoge stvari prije ikoga, ali fali mu konzistencije da se može dobro ponuditi nekom prosječnom korisniku ili korisnici. Windowsi 10 na primjer su dobili virtualne desktope u 2015 g i to će reklamirati kao veliki feature a to Linux ima valjda već 20 godina pface
Max Bunker

Pa dragi moj kolega , slažem se sa većinom toga kaj si naveo. I kad se podvuce crta , nisu nasa misljenja niti toliko različita tamo negdje u dubokoj konacnici...

Samo ti imaš ovdje bolji rejting pa neke stvari ne zvuče provokativno iz tvog nastupa , a ja kada napišem da tolika fragmentiranost steti linuxu onda krene odmah alva ... A i mozda ja nisam za diplomaciju pa neznam to lijepo izreci.. :-)

Znaš da cijenim i postujem tvoje misljenje a i samo tvoje znanje dubina linuxa daleko daleko nadmasuje moje znanje... No u nekim stvarima mislimo drugacije i vec se dobro poznamo pa znam da nisi zlocest i da nema bespotrebnog kontriranja ....

Osobno mislim da bez velikih ulaganja bi linux brzo nestao sa scene. U danasnjim konstelacijama kako je sistem na nasoj planeti postavljen, nekako nevjerujem da išta može uspjeti samo lebdeci na valu ideologije ili zanosa. Može neko imati ogroman medicinski talent ali bez milijardi za labose i istrazivanja njegov talent nema okoliš di bi se pokazao u punom svjetlu. Moš bit super vozač al ak nije para iza tebe nema ti ko sklepati tvoju formulu jedan...

I da, odlično si rekao : tamo di je neko spreman masno platiti , vrlo brzo ce neka kompanija razviti vrhunski softver za linux. . I to tvoje misljenje se ne razlikuje od onih mojih stavova da nema dobrih aplikacija jer nije niko spreman ulupati para u nekaj a da to nemre posle unovčiti. . Ista stvar ali smo joj pristupili sa razlicitih strana , ti si opisao situaciju kad filmaši plate a ja sam opisivao situaciju koja je kad nema zainteresiranih investitora.

Canonical nowell i redhat zarađuju na linuxu , a ubuntu fedora i opensuse spadaju među najrasirenije gnu linux op sustave. Da maknes te distre i njihove forkove , jako jako malo bi toga ostalo na sceni. I kako sad da na osnovu takvog svjetla uopce pomislim da linux nije iskapitaliziran.....

Teoretski, i da razvoj spadne na same volontere i entuzijaste , pa valjda je svima jasno da to nebi bilo dugog vijeka , jer su silni milioni potrebni da bi kod sa ekrana nekog gurua bio pretocen u upotrebljivi operativni sustav koji ce doci do mog računala. .. Pa tek troskovi servera, pa azurnost krpanja uocenih ranjivosti.. .... i još cjeli niz infrastrukturnih problema koje bez para nemres riješiti. ...

Na mobu sam pa nevidim točno kako si napisao ali naveo si nesto u stilu da virtualni desktop je vec dugo u linuxu a windows to tek uvodi. Pa postojanje virtualnog desktopa nije pomoglo linuxu da preskoči onih svojih famoznih 2 % a niti je nepostojanje virtalnog desktopa na winsima srušilo njihov udio ispod 90 % ... I kakav bi sad mogli izvucizakljucak iz toga ? Pa meni pada napamet samo to da taj detalj neznaci bbaš nista onom najsirem krugu korisnika koji nikad nisu uopce trebali virtualni desktop za svoj svakodnevni rad ili zabavu...

2012 je microsoft uveo windows trgovinu koja je skoro pa pandan linux repozitorijima sa aplikacijama spremnim jednim klikom za instalaciju i posle im je update automatski.. I do danas ima u toj trgovini skoro pa svih aplikacija koje se uobicajeno koriste , no statistike pokazuju da se korisnici jos uvjek radije odlucuju da npr dropbox ili skype rađe sami downloadaju i ručno instaliraju nego da idu u tu trgovinu i jednim klikom to odrade. Time želim reci da neka pravila nisu univerzalno prihvatljiva i primjenjiva. . Navika je grda stvar :-)

......
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Opet ovo. pface
Pobogu.

Ista rasprava na koliko ono različitih tema?, samo zamotana u različite "celofane", odnosno imena.

Žalosno da se forum koji je počeo kao mjesto okupljanja i međusobnog pomaganja Linux korisnika polako pretvara u mjesto beskonačnog prežvakavanja teme "komercijalizacije" i "monetizacije" Linuxa kao Jedinog Pravog Puta, uz naravno, neizostavne vječne usporedbe Linuxa i Windowsa.

OK, kužim, ljudima je zanimljivo o tome raspravljati. Znam da nitko mene "ne tjera" da to čitam, ali i dalje mogu izreći mišljenje o svemu tome, i to da sam razočarana jer ispadne da su ovo jedine stvari o kojima uopće raspravljamo na forumu.

Podsjetit ću samo da je od ovog prošlo već mjesec dana, a nikakvih pomaka u međuvremenu nije bilo. Ili barem izvještaji o njima nisu javno podijeljeni s ostatkom foruma. Šteta, da kvalitetne ideje za konkretan doprinos zajednici propadaju u korist ispraznim blebetanjima o uvijek istim stvarima.
shicy

Post Postao/la shicy »

je*eš tjedan bez ovakve rasprave :D
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:Opet ovo. pface
Pobogu.

Ista rasprava na koliko ono različitih tema?, samo zamotana u različite "celofane", odnosno imena.

Žalosno da se forum koji je počeo kao mjesto okupljanja i međusobnog pomaganja Linux korisnika polako pretvara u mjesto beskonačnog prežvakavanja teme "komercijalizacije" i "monetizacije" Linuxa kao Jedinog Pravog Puta, uz naravno, neizostavne vječne usporedbe Linuxa i Windowsa.

OK, kužim, ljudima je zanimljivo o tome raspravljati. Znam da nitko mene "ne tjera" da to čitam, ali i dalje mogu izreći mišljenje o svemu tome, i to da sam razočarana jer ispadne da su ovo jedine stvari o kojima uopće raspravljamo na forumu.

Podsjetit ću samo da je od ovog prošlo već mjesec dana, a nikakvih pomaka u međuvremenu nije bilo. Ili barem izvještaji o njima nisu javno podijeljeni s ostatkom foruma. Šteta, da kvalitetne ideje za konkretan doprinos zajednici propadaju u korist ispraznim blebetanjima o uvijek istim stvarima.
I nije baš, zato sam i napisao poduži post kao svoj konačni osvrt i ne planiram više komentirati ovakve teme jer smatram da su prelijevanje iz šupljeg u prazno. Ali čini mi se da forumu u zadnje vrijeme manjka malo entuzijazma jer i neke potencijalno bitne vijesti prolaze bez ikakvih komentara.

Primjer-ovdje ima dosta korisnika Ubuntua i njegovih *buntu verzija kao i Minta i sličnih forkova, ali gotovo da nitko ne komentira vijesti koje postam u vezi velikih stvari koje se pripremaju u Ubuntuu, tek danas je Max Bunker pitao kako će se Mir i Snappy odraziti na forkove, kao da nikog ne zanimaju te promjene i kako će se to potencijalno odraziti na njihovu omiljenu distribuciju baziranu na Ubuntuu, Linux općenito ili nešto treće, ili ne čitaju teme gdje ja postam te vijesti :hihi
Zaključano