a mozda i jesu kodeci... nemam pojma pitaj google ili cekaj nekog drugogzole052 je napisao/la:ma sve ti je default, znaci ok, samo ukljuci onaj canonical partners repo, tu ti je neki dodatni vlasnicki software koji ne mogu imati u sluzbenim repozitorijima...
Ubuntu 14.04
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Ubuntu 14.04
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
-
Max Bunker
Dobro. Hvala na preporuci.
Inače, prva iskustva sa ovom verzijom su mi odlična ( zadnjih par godina manje više je bio mint , sa povremenim exprimentima na drugim distrama i brzim povratkom na mint ) . Sve, ali baš sve, dela od prve, i u par dana niti jedne jedine greškice ili errora. Puno je novosti pa polako hvatam konce. Jel mi treba uopće onaj ubuntu tweak i unity tweak ? Vidim i novosti u obliku unity webapp ..... Malo me to podsjeća na one windows 8 metro ( modern ) aplikacije.....
Inače, prva iskustva sa ovom verzijom su mi odlična ( zadnjih par godina manje više je bio mint , sa povremenim exprimentima na drugim distrama i brzim povratkom na mint ) . Sve, ali baš sve, dela od prve, i u par dana niti jedne jedine greškice ili errora. Puno je novosti pa polako hvatam konce. Jel mi treba uopće onaj ubuntu tweak i unity tweak ? Vidim i novosti u obliku unity webapp ..... Malo me to podsjeća na one windows 8 metro ( modern ) aplikacije.....
Stavi si još ufw firewall:
sudo ufw enable
Ako trebaš dijeljenje foldera preko Sambe na lokalnom networku dodaj:
sudo ufw allow from 192.168.1.0/24 to any app Samba
Ubuntu Tweak ti ne treba. Unity Tweak Tool instaliraj ako želiš dodatno podešavati Unity.
sudo ufw enable
Ako trebaš dijeljenje foldera preko Sambe na lokalnom networku dodaj:
sudo ufw allow from 192.168.1.0/24 to any app Samba
Ubuntu Tweak ti ne treba. Unity Tweak Tool instaliraj ako želiš dodatno podešavati Unity.
-
Max Bunker
Ok. Stavio sam gufw, jer se ne snalazim u konzoli, pa koristim gui alate. Možda bi promjenio boju sistemske trake, one gornje, jer je sivo crna i odudara od ostatka ekrana. Vidim da vise nejdu ikone samo tako na desktop...
Iz Unity Tweak Toola možeš podesiti taskbar i ostalo. Ikone na desktop mislim također.
Imam pitanje za ubuntaše.
Da li se na taj launcher/dock na lijevoj strani može postaviti šortkat prema nekoj recimo često korištenoj mapi.
Dakle, klik na ikonu (po mogućnosti proizvoljno odabranu) i mapa se odmah otvara, bez ikakvih podmenija i podpitanja?
Znači klik - bum, otvoreno. Kao što koristim na sva 3 svoja OS-a uz pomoć IconOnlytaskmanagera u kombinaciji s lijevim panelom, odnosno s Rocketdockom na oonoom OS-u.

Da li se na taj launcher/dock na lijevoj strani može postaviti šortkat prema nekoj recimo često korištenoj mapi.
Dakle, klik na ikonu (po mogućnosti proizvoljno odabranu) i mapa se odmah otvara, bez ikakvih podmenija i podpitanja?
Znači klik - bum, otvoreno. Kao što koristim na sva 3 svoja OS-a uz pomoć IconOnlytaskmanagera u kombinaciji s lijevim panelom, odnosno s Rocketdockom na oonoom OS-u.
Where there is a gui there's a way.
- blast beat
- Spol: M
Ja mislim da ne može, ali nisam 100% siguran. Ja bukmarkujem lokacije koje mi trebaju pa onda ih sa desnim klikom na ikonu dobijem, ali vidim da tebi treba baš direktno.
I ja isto tako, sve foldere koji mi trebaju bookmarkam u Nautilusu i onda su dostupni na desni klik na Nautilusovoj ikoni, po mojem mišljenju to je elegantno i ne pretrpa launcher, direktno i ja mislim da nije moguće, vjerovatno je ovo sa desnim klikom i osmišljeno kao zamjena za to.blast beat je napisao/la:Ja mislim da ne može, ali nisam 100% siguran. Ja bukmarkujem lokacije koje mi trebaju pa onda ih sa desnim klikom na ikonu dobijem, ali vidim da tebi treba baš direktno.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Re: Odg: Ubuntu 14.04
Zna li tko na kojoj lokaciji Nautilus sprema svoje bookmarke? U Mateu (Caja) je to u ~/.gtk-bookmarks, dok da Cinnamonu to ne mogu nigdje naci. Pitam radi backupa; stari Cajini mi ne rade u Nautilusu.JH-IM je napisao/la:sve foldere koji mi trebaju bookmarkam u Nautilusu
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.