Ubuntu 8.04 prvi koraci :)

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
beetleman
Kontakt:

Re: Ubuntu 8.04 prvi koraci :)

Post Postao/la beetleman »

Sto se tice sinhronizacije sa windows mobile smartphoneom, nisam uspio nasao sam ovaj clanak http://www.pocketpcmag.com/cms/blogs/27 ... _and_ubunt

ali nije pomoglo..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Fontovi?

Gle problem je u tome što Tahoma font ne možeš naći nigdje nego ga moraš prebaciti iz Windowsa direktno jer je pod copyrightom. Stoga, jednostavno preseli preko Nautilusa, kojeg otvaraš ovako:

Kod: Označi sve

sudo nautilus
sve fontove iz Windows Fonts foldera u /usr/share/fonts/truetype folder.
Nakon toga skineš onu datoeku s linka koji sam ti dao (fontconfig.tbz) otvoriš dvoklikom, pa ti se otvara Ark (ko WinZip program) pa iz njega dragneš to prvo na Desktop, pa sa Desktopa u folder /etc/fonts

Nakon toga odeš na 3.korak opisan na onom linku i podesiš Tahoma fontove veličinu 8, restartaš X-server (CTRL+ALT+BACKSPACE) i to je to. Mora raditi jer meni radi već po stoti put.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

beetleman je napisao/la:Sto se tice sinhronizacije sa windows mobile smartphoneom, nisam uspio nasao sam ovaj clanak http://www.pocketpcmag.com/cms/blogs/27 ... _and_ubunt

ali nije pomoglo..
Odi u Synaptic i stavi u Search multysync, te zatim iz liste odaberi slijedeće:
multisync (NE multisync0.90!)
libmultisync-plugin-all
synce-multisync-plugin

Nakon toga poigraj se sa multisync programom.
beetleman
Kontakt:

Hvala probat cu to kod kuce, cini mi se da bi moglo upalit :)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

beetleman je napisao/la:Hvala probat cu to kod kuce, cini mi se da bi moglo upalit :)
Trebalo bi, ja sam pokušao spojiti svoj K770i SE mobitel preko bluetootha, no nije prošlo. Prepoznao je bluetooth vezu, ali nije se uspio spojiti...
No, CE uređaj bi trebao ići..
beetleman
Kontakt:

Fontovi rijeseni samo jos ne znam kako podesiti Firefox i Thunedrbird da imaju isto takve fontove :)

Sto se tice synca, ne radi, jednostavno se nece spojit, spajam ga USB-om, probat cu bluetoothom.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

beetleman je napisao/la:Fontovi rijeseni samo jos ne znam kako podesiti Firefox i Thunedrbird da imaju isto takve fontove :)

Sto se tice synca, ne radi, jednostavno se nece spojit, spajam ga USB-om, probat cu bluetoothom.
multisync je zastarjela aplikacija koja se više ne razvija. Prestalo se na njoj raditi još 2004.

Pokušaj sa Kmobiletools, a skini sa ovog linka.
Ovaj alat se nalazi i u novoj verziji Kubuntua 8.10 koja izlazi za mjesec dana...
beetleman
Kontakt:

Instalirao sam, ali ne nalazi mi mobitel. Ocito je moj HTC Wizard prekompliciran :)

Jos pitanja :), zasto mi se svaki put pri novom paljenju racunala resetira konfiguracija tipkovnice? odnosno podesio sam Croatia default, i kad resetiram racunalo, i dalje je Croatia default ali bez hrvatskih znakova, pa je moram maknuti i opet dodati.

jos jedno pitanje, koji player za divx/xvid filmove preporucate? nesto da je ucinkovito kao BS player.

I jos jedna stvar koja stoji, a to je slika racunala na TV-u, i dalje je losa i crno/bijela , ne znam uopce gdje to podesiti.

hvala!
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

beetleman je napisao/la:jos jedno pitanje, koji player za divx/xvid filmove preporucate? nesto da je ucinkovito kao BS player.
SMPlayer :thumbs
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Markec
Spol: M

Post Postao/la Markec »

iv@n je napisao/la:
beetleman je napisao/la:jos jedno pitanje, koji player za divx/xvid filmove preporucate? nesto da je ucinkovito kao BS player.
SMPlayer :thumbs
za za xvid ili divx koristim totem, nekako mi je najbolji, Ako budeš imao problema s titlovima da nemaš znakove š, č ć itd podesi prikaz titlova na Central european i odaberi windows 1250

Na drugom mjesto za gledanje filmova odabrao bih kaffeine, on prikazuje dobro naše znakove ali problem je u tome sto on ne prilagođuje titlove veličini prozora. Recimo ako imate fullscreen onda podesite veća slova, ako smanjite prozor onda će ta slova biti ogromna.

Totem ti dolazi uz ubuntu samo se drugacije zove na izborniku (preglednik filmova) Nije ni loš smplayer, koristi koji ti odgovara, o okusima se ne raspravlja :)
Odgovori