čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

rudar
Spol: M

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la rudar »

bertone je napisao/la:
rudar je napisao/la:Izvrsno! Eto, za početak popravi naslov i izbaci 'e' iz prednosti.
jbg, prsti ko ćevapi :)
:thmb-up

Misliš: vid kao sokolov :hihi
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Za servere rolling release i bleeding edge distre nisu baš bistra ideja upravo iz razloga koji su se naveli, a to je nestabilnost i dodatno problem konfiguracija. Isto ko što se konfiguracije znaju zeznuti kod upgradea sa verzije n nekog DE-a na verziju m, tako se zezne i gro drugih stvari (npr. baze). Nemreš dopustiti da se tako nešto dogodi.

Pitanje optimizacije nekog OS-a je pomalo nedefinirano, jer se postavlja pitanje "optimiziran za što?". Odgovor može biti svašta i neki su u praksi međusobno isključivi (tipa optimiziacija za sigurnost podataka narušava performanse sustava).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
audiosl4ve

Post Postao/la audiosl4ve »

shrike oprosti ali iz tvoga posta nemogu apsolutno nista shvatiti tj naslutiti neke prednosti odnosno mane Gentoo-a za kucnog korisnika.
rudar

Post Postao/la rudar »

audiosl4ve je napisao/la:shrike oprosti ali iz tvoga posta nemogu apsolutno nista shvatiti tj naslutiti neke prednosti odnosno mane Gentoo-a za kucnog korisnika.
Ne, Shrike je dobro odgovorio što se servera tiče. Mislim da je to načelno razjašnjeno. O kućnim korisnicima diskusija pak teče ovdje http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 08#p240808
korisničko_ime
Kontakt:

Post Postao/la korisničko_ime »

shrike je napisao/la:Za servere rolling release i bleeding edge distre nisu baš bistra ideja upravo iz razloga koji su se naveli, a to je nestabilnost i dodatno problem konfiguracija.
konfiguracija da
Stabilnost ne. Zapravo, koliko distibucija konfiguracija nudi toliko je i stabilan kao i optimiziran sustav. Logicno
shrike je napisao/la:Isto ko što se konfiguracije znaju zeznuti kod upgradea sa verzije n nekog DE-a na verziju m, tako se zezne i gro drugih stvari (npr. baze). Nemreš dopustiti da se tako nešto dogodi.
Tipično misljenje osobe koja nije koristila gentoo.
Nisi cuo nikad za use flag ?
To je portage "switch" kojim gradis softversku podrsku aplikacije. Pa ako si blesav i ne koristis open source tih aplikacija da ga podesis sebi, desit ce ti se to o cemu pricas, vjerojatno i gore od toga :-D
shrike je napisao/la:Pitanje optimizacije nekog OS-a je pomalo nedefinirano, jer se postavlja pitanje "optimiziran za što?". Odgovor može biti svašta i neki su u praksi međusobno isključivi (tipa optimiziacija za sigurnost podataka narušava performanse sustava).
Za sto ? Pa optimizacije osa za samog sebe i svega sto ce biti njegov dio. I kernela prije svega.
Ti na optimizaciju gledas sa krive strane.
Optimiziras drivere, zamisli kao da optimizras hardver, zatim optimiziras cijeli os po semi takvog kernela.
Security cijelog sustav je nista vise nego kernel driver, mozes imati user aplikacija za to ali sve ovise o tom drveru jer cijeli security land se svodi na njega i njegove postavke.
(ali se moze konfiuirati da bude optiziran security i dobre performanse sustava jel to je ipak open source)

Konfiguracija je problem gentoo da bude server s vremenske strane, ali svi serveri imaju problem da se apgrejtaju, gentoo ga nema.
Gentoo je server koji radi 20 godina ako treba zato jer je stabilniji od ostalih servera.
Upravo to sto postaju nestabilni je razlog zasto nakon par apgrejta moras formatirati server, gentoo ne moze postati nestabilan jer mu konfiguracija to ne dopusta.
Sad ko ce sto odabrati za server pitanje je osobnog ukusa
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Pa zar i u "čavrljanju"? :lulz
EDIT: malo ste skrenuli s teme. :lulz
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
shicy

Post Postao/la shicy »

konačno netko zahtijeva argumentiranost izrečenog
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Trolanja i glupe svađe po strani, Gentoo je jedna jedinstvena distra sa sposobnom zajednicom i stvarno obogaćuje svijet linuxa.
Kad ja imam neki problem, Arch, Ubuntu i Gentoo wikiji i forumi su mi prve stanice (uz LZS).
"Hodor bre foobar"
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

jurastublic je napisao/la:Trolanja i glupe svađe po strani, Gentoo je jedna jedinstvena distra sa sposobnom zajednicom i stvarno obogaćuje svijet linuxa.
Kad ja imam neki problem, Arch, Ubuntu i Gentoo wikiji i forumi su mi prve stanice (uz LZS).

Istina, gentoo ima solidni wiki i ja sam isto često tamo gledao stvari i onda radio isto na debiši. Problem je u tome što često dolaze gentoo korisnici koji ne da ne znaju, već su sve pohvatali krivo iz razno raznih razloga kao što se možeš sam uvjeriti. Pogledaj korisničko_ime na primjer; čovjek hvali gentoo no od kada je došao na lzs nije dao doslovno ni jedan jedini konkretni primjer već se samo vrluda u nedefinirane i neprovjerljive izjave. Fakat takva ekipa stvara jednu strašnu antireklamu oko gentoo zajednice.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
trzalica

Post Postao/la trzalica »

korisnicko_ime - mislim da stvarno nije u redu vrijeđati ostale kolege sa foruma. Ovo nije takva vrsta foruma gdje se takve stvari rade na dnevnoj bazi (a mislim da se niti ne toleriraju).
Općenito prepiranja oko neke distre su pomalo stupidna tako da mislim da je i ova vaša rasprava takva da nitko neće izvući nikakvu korist niti naučiti išta novoga iz svega toga. Ako korisnicko_ime misli da odlično poznaje gentoo (a možda i poznaje, nisam sudac da prosuđujem niti me se to tiče) pusti ga na miru shriike a ti korisnicko_ime smiri malo doživljaje i prestani vrijeđati ostale, to mi stvarno ide na živce. Nisam nigdje pročitao da je tebe shriike vrijeđao prema tome... "Filozofirati" i raspravljati je ok ali vrijeđati nekoga je baš jadno da jadnije ne može!
Odgovori