čavrljanje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Kr1stian

Re: čavrljanje

Post Postao/la Kr1stian »

retsam je napisao/la:
max360se je napisao/la:@retsam
To je iz '42. iz doba NDH, ne znam da li takav pravopis je danas priznat. To ce ti Abz znat rec.
Nije, to znam i ja :) , današnji pravopis je mješavina morfoložkog i fonetskog, taj iz NDH(nije pravopis već Klaićev priručnik za koriensko pisanje) nije u podpunosti dosljedan jer i dalje koristi negaciju odvojenu od glagola i Vukove padeže (izbačeni stari množinski padeži).

U vezi prevođenja anglo-saksonskih rieči iz IT područja na hrvatski mislim da je bolje koristiti engleske termine u izvornom obliku nego koristiti deskriptivne oblike (software - softver), a najbolji izbor pronaći adekvatnu zamjenu na hrvatskom (web stranica - mrežopis, net - međumrežje).
Ma svo to "prihvaćanje" ovisi o tome koliko smo neku riječ, koja sada dobiva "našu" verziju, dugo koristili.
Kada bi sada za sve termine u IT-u napravili hrvatske prijevode te ih počeli "forsirati" od osnovne škole onda bi tim generacijama to bilo nešto potpuno normalno.

Evo jedan primjer koji nije vezan uz IT. Moja baka govori "lična karta", "pasoš", "hiljada". To je utjecaj "naših susjeda". Ja govorim "osobna iskaznica", "putovnica", "tisuću". Meni je to nešto potpuno normalno jer sam te riječi koristio od kad sam krenuo u školu ( 90'te ).

Najgore mi je kada ljudi počnu pljuvati po nekim novim riječima i nazivati ih glupima te radije prihvaćaju tuđice jer zvuče "normalnije". Neš' ti objašnjenja :D.

Međutim da se planira ( ako sam dobro čuo) uvođenje informatike već od nižih razreda osnovne škole, nadam se da će se baš tamo forsirati hrvatski izrazi.
“Somewhere, something incredible is waiting to be known.” ~Dr. Carl Sagan
max360se
Spol: M

Post Postao/la max360se »

Govorim osobna, pasoš/putovnica kako kad, ugl. pasoš, tisuću i hiljada isto tako. U zadnje vrijeme sve više koristim hiljada.
Nedao ne spominji Njegovo ime uzlaud da se počnu forsirati Hrvatske riječi u informatici. Djeca će postati kreteni.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

max360se je napisao/la:Govorim osobna, pasoš/putovnica kako kad, ugl. pasoš, tisuću i hiljada isto tako. U zadnje vrijeme sve više koristim hiljada.
Nedao ne spominji Njegovo ime uzlaud da se počnu forsirati Hrvatske riječi u informatici. Djeca će postati kreteni.
Kad smo već kod hrvatskih riječi, zašto hiljada, a ne tisuća? :roll:
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
max360se

nemam pojma, valjda utjecaj drugih u okolini
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Nedavno popizdil na jednog lika iz Zadra koj konstatno prigovara o silovanju književnog jezika a isti nikad ne priča ništa osim svog brđanskog a gramatika i pravopis ali i hrvatska povijest su mu jednako bliski pojmovi ko bakis sa placa nuklearna fizika :-|
shicy

Post Postao/la shicy »

takvih je bezobrazno puno :D
ili kad ti studentica hrvatskog jezika kaže: "Nije mi jasno šta ja tu faljivan" ...ono...boli
retsam

Post Postao/la retsam »

Zanimljiva mi je ova uzporedba uporabe jezika u 19. i 20. stoljeću kao primjer razvoja:

polovica 19. st: topničtvo, iztaknut, liep, vrieme, ženah(koristili ahavci - vjerojatno se nije čitalo), medju nami, zemljami, nemože, neću
vukovci: topništvo, istaknut, lijep, vrijeme, žena, među nama, zemljama, ne može, ne ću
1. Jugoslavija: artiljerija, istaknut, lijep, vrijeme, žena, među nama, zemljama, ne može, ne ću
NDH: topničtvo, iztaknut, liep, vrieme, žena, među nama, zemljama, ne može, ne ću
2. Jugoslavija: kao i prva
RH: topništvo, istaknut, lijep, vrijeme, žena, među nama, zemljama, ne može, neću

@Lutherus pa hrvatski jezik i je silovan, ali ne samo književni već i svi dijalekti - problem je i centralizam hrvatskog jezika koji se ograničava samo na normirani, što nikako nebaštini hrvatsku književnu poviest, problem je što se i stvara novi dijalekt među (kvazi)urbanom populacijom "anglokajkavski" čime se i zatire i dijalekt.
Abzeenth je napisao/la:koji žele biti kul i drugačiji od drugih u svom pismenom izričaju na internetima rofl
Ne mogu riečima izreči koliko mi je zabavno pisati korienskim :D :D
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
max360se

u to stvaranje anglokajkavskog me jako živcira.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Ljudi, ošli ste svi više-manje u krasni sa tim silovanjem hr jezika! :D rofl
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
max360se

Kuliču a kako ti pišeš, govoriš i ćitaš?
Zaključano