Ma svo to "prihvaćanje" ovisi o tome koliko smo neku riječ, koja sada dobiva "našu" verziju, dugo koristili.retsam je napisao/la:Nije, to znam i jamax360se je napisao/la:@retsam
To je iz '42. iz doba NDH, ne znam da li takav pravopis je danas priznat. To ce ti Abz znat rec., današnji pravopis je mješavina morfoložkog i fonetskog, taj iz NDH(nije pravopis već Klaićev priručnik za koriensko pisanje) nije u podpunosti dosljedan jer i dalje koristi negaciju odvojenu od glagola i Vukove padeže (izbačeni stari množinski padeži).
U vezi prevođenja anglo-saksonskih rieči iz IT područja na hrvatski mislim da je bolje koristiti engleske termine u izvornom obliku nego koristiti deskriptivne oblike (software - softver), a najbolji izbor pronaći adekvatnu zamjenu na hrvatskom (web stranica - mrežopis, net - međumrežje).
Kada bi sada za sve termine u IT-u napravili hrvatske prijevode te ih počeli "forsirati" od osnovne škole onda bi tim generacijama to bilo nešto potpuno normalno.
Evo jedan primjer koji nije vezan uz IT. Moja baka govori "lična karta", "pasoš", "hiljada". To je utjecaj "naših susjeda". Ja govorim "osobna iskaznica", "putovnica", "tisuću". Meni je to nešto potpuno normalno jer sam te riječi koristio od kad sam krenuo u školu ( 90'te ).
Najgore mi je kada ljudi počnu pljuvati po nekim novim riječima i nazivati ih glupima te radije prihvaćaju tuđice jer zvuče "normalnije". Neš' ti objašnjenja
Međutim da se planira ( ako sam dobro čuo) uvođenje informatike već od nižih razreda osnovne škole, nadam se da će se baš tamo forsirati hrvatski izrazi.