Tema za žicanje "lajkova" i raznih ne-Linux usluga

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Abzeenth
Site Admin

Re: Tema za žicanje "lajkova" i raznih ne-Linux usluga

Post Postao/la Abzeenth »

retsum je napisao/la:Mene zanima koji je pravopis trenutačno u službenoj upotrebi u školstvu, državnoj upravi(takvo nešto postoji, zar ne :? ). Možda će abzeenth znati odgovor na pitanje jer bi baš htio malo pogledati rješenja u novom pravopisu.
Koliko ja znam, ne postoji jedan "službeni" pravopis koji svi moraju koristiti, već tri "glavna" - BFM (Babić-Finka-Moguš), Anić-Silić i Pravopis Matice Hrvatske (Badurina-Marković-Mićanović) pa ljudi biraju između njih. Po kojim kriterijima, ne znam. Znam da je BFM poprilično konzervativan i preskriptivistički nastrojen, dok je ovaj Matičin "najmoderniji" i ima malo relaksiraniji pristup jeziku... MZOŠ ima svoju "preporuku" pravopisa za korištenje u školama, ali ne znam koliko se profesori toga pridržavaju, jer to je ipak samo preporuka, a nije obveza. Bila je peticija za uvođenje jedinstvenog pravopisa...http://www.index.hr/vijesti/clanak/prof ... 56234.aspx prije dvije godine, i ne znam što je na kraju s tim bilo. Vjerojatno ništa, jer i dalje imamo ova tri nabrojana plus još možda koji, manje poznat i manje kontroverzan pravopis. Pomalo je jadno da uspijevamo i od jezičnih promjena i sastavljanja pravopisa napraviti skandale i kontroverze i u sve umiješati politiku i "sramotnu" povijest; u očaju zaslijepljeni idejom da se mora pobjeći i udaljiti od svega što zvuči ili izgleda "srpski" ne vidimo u kakav kaos nam se jezik pretvara. :cry:
retsam
Spol: M

Post Postao/la retsam »

Evo, čuo sam se sa sestričnom koja radi kao profesorica hrvatskog u OŠ i kaže da je osnovni plan i program baziran na BFM, tj. njegovoj novijoj varijaciji Hrvatski školski pravopis, što po njenim riječima i nije loše.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
drade

Post Postao/la drade »

Zrnojed !
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Poanta jezika je komunikacija.
Kak bi preveli coalescing ili CUDA warp ili commit (za git npr.), a da druga strana od prve bez razmisljanja zna o cemu se prica?
Memorija je spremnik u nekim ferovskim knjigama ...

O novim stvarima prvo citas negdje na netu, pa ako te zanima kupis knjigu koja je opet na engleskom. Onda za par
godina kupis knjigu na hrvatskom (ako si mazohist) i uz put si prevodis na eng. kak citas. Uzas.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Knjige o npr. programiranju čitam isključivo na engleskom. Bio sam prije nekih 7-8 godina kupio domaću Demistificirani C++ i nikako mi nije legla. Kupio sam i jednu na srpskom, prijevod s engleskog. Ta mi je čak i bolja bila jer su klase, a ne razredi, i nizovi, a ne polja, što mi je nekako lakše sjedalo, ali i s njom sam imao problema pri čitanju i stalnog run-time :) prevođenja u glavi.
Isto tako OS mi je na engleskom, pogubim se skroz kad mi dođe neki komp za popravak s hrvatskim OS-om.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ja isto imam OS na engleskom i mrzim kad naletim na neku hrvatsku instalaciju.
Sve je pomijesano pa moram prevoditi na engleski da shvatim gdje je sto.
meema
Spol: Ž
Kontakt:

Pomoc oko uredivanja slike

Post Postao/la meema »

ima li netko ovdje voljan pomoci mi urediti jednu sliku? ;) ;)

znaci...
ovo je original slika:
slika

a ovo sam ja kao pokusavala malo u gimpu (bezuspjesno) urediti kak zelim :D
slika

uglavnom, htjela bih da od ove original slike, dobim zutog striceka, tako da je zuto ovo unutro i ovaj vanjski rub, a ovo da ostane crno... htjela bih u ovu boju: fac205 , to je ta zuta sa druge slike, a ta oznaka je iz gimpa...

jel bi mi tko znao/mogao/htio to napraviti? nadam se da se kuzi kaj ocu ;) ja sam pokusavala ali ovaj vanjski rub kad popunim, uvijek mi zafarba cijelu sliku pa ne znam dalje :(
uglavnom, htjela bih si to isprintati na majicu ;) ;) znam da nije neka kvaliteta, ali nema veze, nece ionako biti velika slika pa nije bed :P
... I'm not weird, I'm limited edition ... :hepihepi
drade

Re: Pomoc oko uredivanja slike

Post Postao/la drade »

Dubioza Kolektiv ?
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Znaci, zuti stricek i zuti bijeli rub.
A crno ostaje.
Oces pozadinu oko striceka bijelo, crno ili prozirno?
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Žuto-crni
slika
Žuto-prozirni
slika
Odgovori