Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

jurastublic
Spol: M

Re: Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Post Postao/la jurastublic »

Ako vam ne pašu linuxi pređite na windowse. It's only logical. :bleh
Šalu malo na stranu, kako vidim, ni vas par raspravljača ne možete složiti kako konkretno treba izgledati takva distra. Ali konkretno, jer vražić je u detaljima.
Kada bi je jedan od vas složio, opet ostalima nešto ne bi odgovaralo, u pravom linuxaškom duhu (jer takvi i jeste :lulz ).
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

jurastublic je napisao/la: Kada bi je jedan od vas složio, opet ostalima nešto ne bi odgovaralo, u pravom linuxaškom duhu (jer takvi i jeste :lulz ).
Da, točno to. U tome i je problem, to je ono što sam više puta rekao: linux u svojoj prirodi je nekompatibilan sa vizijom dedoimede, ne može biti i nikada neće biti.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la: Da, točno to. U tome i je problem, to je ono što sam više puta rekao: linux u svojoj prirodi je nekompatibilan sa vizijom dedoimede, ne može biti i nikada neće biti.
Vrijeme će pokazati. Mislim da nisi u pravu.
Također, što se tiče proboja prema državi i školstvu, tu treba imati volju to fizički odrađivati. Nažalost, u doba dok sam i ja bio aktivan na ovom forumu volje je još nešto i bilo, no čini mi se da je danas slika puno gora. Od priče na forumu neće se ništa konkretno pomaknuti.
Ja sam imao neke ideje koje su bile odbačene kao izdajničke i neprimjerene (plaćeno prevođenje KDE-a na HR i plaćeni oglasi kojima bi se pokušalo doprijeti do običnih ljudi). No na spomen komercijalne djelatnosti unutar Linux zajednice bilo mi je jasno rečeno da moje ideje nisu dobrodošle u FOSS svijet. Rekao sam, OK, ne uklapam se više sa svojim načinom razmišljanja i to me je samo još više gurnulo da odem. Otišao sam, pronašao sam novu ljubav u modernim društvenim igrama, sa istomišljenicima osnovao udrugu i danas lijepo radimo i privlačimo nove igrače u ovaj "alternativni" igraći svijet.

Eto, tako vam je bilo sa mnom, postao sam pasivni gledatelj jadnog stanja FOSS-a u Hrvata. Koliko vidim po službenim stranicama HULK-a, stanje je tamo još gore. Sve skupa postalo je samo sebi svrha.
iStop

Re: Komercijalna Linux distribucija = savršeni Linux?

Post Postao/la iStop »

JH-IM je napisao/la: Ovo je u biti dvosjekli mač, KDE jest najmoćniji Linux desktop ukupno, ali je i najsličniji Windowsima što je kod privlačenja novih korisnika dvosjekli mač, kod nekih je to prednost, ali kod mnogih je to i mana jer ako se prebacuju na nešto novo onda žele i novu paradigmu korištenja desktopa odnosno ne žele isto iskustvo kao sa Windowsima. Trebalo bi prikazati nekoliko moderno izgledajućih desktopa kao KDE, Unity i Gnome tako da se sa tim i demonstrira fleksibilnost Linuxa.
Upravo tako, ljudi prelaze s Windowsa na Linux jer žele nešto novo, drugačije. Da žele nekakvu kopiju Windowsa, onda bi i ostali na Windowsima.
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
iStop

Post Postao/la iStop »

Cooleech je napisao/la: DE-ovi poput Gnomea (da ne spominjem Unity) su očajni za rad, pogotovo pridošlicama na Linux. :pogled_dolje
Možda informatičarima, ostalima ne. Ja sam elektroničar po struci, a i po zanimanju, i za mene je Ubunutu Gnome savršen: sve što postoji u njemu mi je daleko svega jedan ili dva klika. Mislim da bi se ta jednostavnost dopala većini običnih korisnika.
Cooleech je napisao/la:Ako se već želi pokazati "flexibilnost Linuxa", onda je to definitivno kroz DE koji im je najbliži Windowsima. Ako zanemarimo druga dva navedena, onda uz KDE još dobro stoje i Xfce te LXDE/LXQt. U tim DE-ovima se vidi ISTINSKA flexibilnost dok Gnome (pogotovo Unity) nudi "my way or the highway" način rada. :kava
Radim u javnom poduzeću, pa što se tiče fleksibilnosti... Ako nekim čudom dođe do masovnog prelaska na Linux u držanim tijelima i javnim poduzećima, niti jedan korisnik neće moći sam podešavati Linux nego će IT odjel svim zaposlenicima instalirati sve identično, a da nešto izmijeniš trebat ćeš napisati gomilu e-mailova IT odjelu.

Što se tiče korisnika koji individualno pređu na Linux... Prije nekoliko mjeseci, netko je na forum primijetio kako u KDE-u i opcije imaju svoje opcije: dati nekom tko je tek došao na Linux da se zapliće u raznorazna podešavanja, ne čini mi se dobrom idejom.
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

iStop je napisao/la: Upravo tako, ljudi prelaze s Windowsa na Linux jer žele nešto novo, drugačije. Da žele nekakvu kopiju Windowsa, onda bi i ostali na Windowsima.
Govorimo o nevolonterskom prelasku koji bi vodila država, a subjekti bi bili ljudi koji rade po raznim državnim uredima kojima je dovoljno promijeniti pozadinu iz zelene u plavu da više ništa ne znaju i da se maksimalno zbune. Promjena iz win explorera u gnome3 bi bio kaos epskih proporcija.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

shrike je napisao/la:shrike
Promjena iz win explorera u gnome3 bi bio kaos epskih proporcija.
:thmb-up

Fala Bogu, bar ja znam iz iskustva što ljudi žele i traže.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

shrike je napisao/la:
Govorimo o nevolonterskom prelasku koji bi vodila država, a subjekti bi bili ljudi koji rade po raznim državnim uredima kojima je dovoljno promijeniti pozadinu iz zelene u plavu da više ništa ne znaju i da se maksimalno zbune. Promjena iz win explorera u gnome3 bi bio kaos epskih proporcija.
Za institucije se slažem da treba što bliže Windowsima, za privlačenje običnih korisnika ne. A što se tiče Windows-like desktopa na tome rade Ubuntu Kylin developeri.

slika

Windows 7 klon, mislim da bi se uredski Windowsi korisnici relativno lako snašli na tome.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Baš si sada nešto razmišljam i čini mi se da bi BSD za ovaj plan bio bitno bolja opcija. Oni imaju standardnu bazu (što linux nema), drže kompatibilnost drivera puno, puno dulje i sistem je navodno stabilnije napravljen. Istina, dosta bi se moralo investirati u drivere koji opako manjkaju (zadnji put mi ni žičana mreža nije radila i imaju točno nula podrške za amd).
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:Baš si sada nešto razmišljam i čini mi se da bi BSD za ovaj plan bio bitno bolja opcija. Oni imaju standardnu bazu (što linux nema), drže kompatibilnost drivera puno, puno dulje i sistem je navodno stabilnije napravljen. Istina, dosta bi se moralo investirati u drivere koji opako manjkaju (zadnji put mi ni žičana mreža nije radila i imaju točno nula podrške za amd).
Ovime što si sada rekao, zapravo si rekao cijeli problem FOSS-a. "Morali bi", "Moralo bi se", "Ako bi netko", uglavnom problem je FOSS-a te slobodne volje "Ako netko učini - učini". Bez plana i programa, bez potrebne odluke i organizacije prioriteta, bez svega onoga što bi eto jedna ili divije komercijalne distre učinile.

U FOSS-u je sve prepušteno slobodnoj volji. Nitko nad ničim ne snosi pravu odgovornost, a to se bez komercijalizacije jednog Linuxovog dijela neće popraviti.
Odgovori