ElementaryOS Jupiter > Luna > Freya

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: Elementary OS Jupiter ugašen, uskoro stiže Luna

Post Postao/la bertone »

aaa, u tom grmu leži zec :mrgreen: .. pametno iv@ne ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

calisto053 je napisao/la:To je velika stvar, cestitam! ;) :thumbs
Također, čestitke.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
onan.osvetnik

Post Postao/la onan.osvetnik »

Baš malo gledam usability ove inače lijepe i brze distribucije koja se toliko hvali svojim fokusom na HCI.

Super/Win tipka ne otvara aplikacije tj. slingshot. S obzirom da je to opće prihvaćena funkcionalnost/paradigma na drugim distribucijama, pa čak i na Windowsima, ovo je žešći HCI promašaj. Ne može se ni kreirati takav shortcut u tweak alatu.

Wingpanel natpisima i ikonama nedostaje pixel ili dva (iznad) za interakciju. Ako npr. mišem odemo na Applications ali skroz do ruba ekrana, pa kliknemo, slingshot se ne otvara. I Windowsi su davno imali sličan problem sa Start buttonom, pa je MS to popravio. Korisniku je puno lakše gurnuti miša do ruba ekrana, umjesto gađati wingpanel natpise.

Kad već toliko kopiraju Mac OS X, mogli su i "global menu" kopirati. Čak ga i Ubuntu ima, a značajno štedi vertikalni prostor kojeg uvijek fali na wide ekranima. Sukladno tome, i Plank bi po defaultu trebao biti lijevo (ili desno), a ne dolje.
Ah da, oni su i onako odlučili da bi elementary aplikacije morale sve menije preseliti u jedan jedini kotačić. :-D

Defaultna single click shema u Pantheon file manageru je blago rečeno UX katastrofa, ali su iz nepoznatog razloga jako tvrdoglavi po tom pitanju. Kažu otprilike "pa i na webu je single click shema". :-D Kao da ne žele veći broj korisnika njihove distribucije. Čak me ni Gnome3 nije toliko s nečime iziritirao...prestrašno.

Inače, Slingshot se zna randomly zaglaviti i ne želi se maknuti prilikom klika bilo gdje drugdje. Baš se mora kliknuti na "Applications" da bi ga se zatvorilo.

Kalendar nisam posebno gledao jer se ne sinkronizira s Google kalendarom, pa mi nije od neke koristi.
Midori i Geary su nažalost očajno bugoviti (a Midori mi se baš svidio ah...).

Ono što još moram isprobati je setup s dva (različita) monitora (trenutno testiram samo na svom laptopu). U beta2 mi je lijevi dio slingshota bježao na susjedni ekran, pa je to izgledalo prilično ružno itd...
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Bilo bi fora da ti napišeš svoju recenziju ove distribucije, imaš oko za detalje ;) a i drugačije iskustvo od onog koje je već opisano u objavljenoj recenziji. Razmisli o tome :D Zapravo bi trebao samo malo proširiti ovaj svoj post, dodati mu neki uvod i zaključak i to je to.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Abzeenth je napisao/la:...dodati mu neki uvod i zaključak i to je to.
... i koju slikicu. Svakako bi bilo dobro vidjeti više pogleda na istu stvar.
@onan.osvetnik, zaviri malo u naš [DRAFT] Sadržaj za objavu na portalu
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Abnormal

Post Postao/la Abnormal »

onan.osvetnik je napisao/la: Defaultna single click shema u Pantheon file manageru je blago rečeno UX katastrofa, ali su iz nepoznatog razloga jako tvrdoglavi po tom pitanju. Kažu otprilike "pa i na webu je single click shema". :-D Kao da ne žele veći broj korisnika njihove distribucije. Čak me ni Gnome3 nije toliko s nečime iziritirao...prestrašno.
Citat s njihove stranice koji govori o njihovom donošenju odluka umjesto korisnika.

"We know there are many traditional Linux users out there exclaiming that Linux is all about choices and we should make everything configurable because that’s freedom. But that isn’t why most of you are here in the first place. You’re here because we’ve been making choices for you. Lots of them. We always have and always will."
shicy

Post Postao/la shicy »

pa dobro i kažu. nisu ništa falili
Branimir
Kontakt:

Post Postao/la Branimir »

Zdipio sam si .deb-ove za Galu namijenjeni precise-nečem, i instalirao ih na Wheezy s XFCE. Baš lepo radi Gala i njen compositing, animacije i điđe baje...

Gala je fork Muttera il čega već? Što to nitko nije razvijao, pa baš dobro radi :)

Eto, sad sam anulirao jedan jedini razlog za isprobavanjem Lune...
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

onan.osvetnik je napisao/la: Super/Win tipka ne otvara aplikacije tj. slingshot. S obzirom da je to opće prihvaćena funkcionalnost/paradigma na drugim distribucijama, pa čak i na Windowsima, ovo je žešći HCI promašaj. Ne može se ni kreirati takav shortcut u tweak alatu.
U pravu si, ne otvara .. no to nije problem, problem je navika korisnika, odnosno manjak želje prihvatiti drugačiju mogućnost rada na malo drugačiji način .. tko ima volje malo učiti ili jednostavno promijeniti navike u korištenju može, tko ne želi, može koristi neki drugi DE koji ima opće prihvaćene funkcionalnosti i sve ok

.. i to je prednost linux distribucija i različitih desktop okružja, ima ih dovoljno da svatko nađe nešto za sebe .. reći da je izostanak funkcionalnosti S/W tipke teški fail je gledanje na eOS unutar zadanih i naučenih okvira (jednom riječju, navike) te upućuje na razmišljanje o želji da i linux distribucije budu unificirane, a što se protivi svima načelima slobode koju nam linux daje ..

onan.osvetnik je napisao/la: Wingpanel natpisima i ikonama nedostaje pixel ili dva (iznad) za interakciju. Ako npr. mišem odemo na Applications ali skroz do ruba ekrana, pa kliknemo, slingshot se ne otvara. I Windowsi su davno imali sličan problem sa Start buttonom, pa je MS to popravio. Korisniku je puno lakše gurnuti miša do ruba ekrana, umjesto gađati wingpanel natpise.
Opet razmišljanje iz navike iz koje proizlazi da je potrebno gađati i kliknuti na Applications da bi dobili izbornik .. ja recimo uopće nemam potrebu gađati natpise .. podesio sam si "hot corners" da odlaskom u gornji lijevi kut ekrana (bez potrebe za klikom) otvaram/zatvaram izbornik Applications .. brže i jednostavnije (i jedan klik manje :) ) .. no to nije naučena i uobičajena radnja pa sam morao otvoriti um i prilagođavati ga drugačijem načinu rada jedno .. pa 2 minute ;)

onan.osvetnik je napisao/la: Kad već toliko kopiraju Mac OS X, mogli su i "global menu" kopirati. Čak ga i Ubuntu ima, a značajno štedi vertikalni prostor kojeg uvijek fali na wide ekranima. Sukladno tome, i Plank bi po defaultu trebao biti lijevo (ili desno), a ne dolje.
Ah da, oni su i onako odlučili da bi elementary aplikacije morale sve menije preseliti u jedan jedini kotačić. :-D
Tu se slažem da su "global menu" mogli kompletno premjestiti u Wingpanel i da bi time dobili malo više prostora po vertikali .. možda isprave u dogledno vrijeme .. ako ne prije onda kod Isisa.

Plank je za mene upravo tamo gdje treba biti .. a instalacijum eTweak alata možeš ga pomicati kamo želiš prema tome .. :kava

onan.osvetnik je napisao/la: Defaultna single click shema u Pantheon file manageru je blago rečeno UX katastrofa, ali su iz nepoznatog razloga jako tvrdoglavi po tom pitanju. Kažu otprilike "pa i na webu je single click shema". :-D Kao da ne žele veći broj korisnika njihove distribucije. Čak me ni Gnome3 nije toliko s nečime iziritirao...prestrašno.
Opet se vraćamo na razmišljanje da svaki DE mora biti unificiran .. e pa ne mora, dva tri dana me zbunjivao single click, onda sam se prilagodio i nakon što sam nakon mjesec-dva korištenja single clicka u eTweaku za probu isključio tu mogućnost, shvatio da sam sporiji s uobičajenim i do tada "opće naviknutim" načinom double clicka pa sam ga vratio na single .. no opet ponavljam, sto ljudi, sto čudi ..

onan.osvetnik je napisao/la: Inače, Slingshot se zna randomly zaglaviti i ne želi se maknuti prilikom klika bilo gdje drugdje. Baš se mora kliknuti na "Applications" da bi ga se zatvorilo.
I ovo je istina, i meni je zaglavio jedno 4-5 puta u pola godine korištenja eOS-a, bug samo takav kojeg nikako da isprave .. strašno :facepalmx2

onan.osvetnik je napisao/la: Kalendar nisam posebno gledao jer se ne sinkronizira s Google kalendarom, pa mi nije od neke koristi.
Midori i Geary su nažalost očajno bugoviti (a Midori mi se baš svidio ah...).
Za ovo namam što reći jer niti jedan od dva navedena programa ne koristim pa nemam pojma da li rade ili ne ..

onan.osvetnik je napisao/la: Ono što još moram isprobati je setup s dva (različita) monitora (trenutno testiram samo na svom laptopu). U beta2 mi je lijevi dio slingshota bježao na susjedni ekran, pa je to izgledalo prilično ružno itd...
To i mene zanima pa slobodno napiši kako je prošlo, možeš i ovdje i na naslovnici pod komentar kako bi se s tvojim iskustvom u radu sa dva monitora upoznalo više ljudi ;)

PS. I nevezano na post, zanimljiv izbor nicka (ne ulazeći sad u pretpostavke da li je temeljen na biblijskom, katoličkom ili nekom drugom tumačenju) .. no mogao si nas sve počastiti pričom o njemu u ovoj temi ili barem u temi novi korisnici - upoznavanje.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Evo još jedna mala zanimljivost, danas sam na brzinu sklepao jedan malo stariji PC (AMD X2 5000 BE, 4 GB DDR2, 400 GB HDD i ATI HD 3470) .. e pa zanimljivo je to da mi je eOS ponudio instalaciju AMD drivera za grafiku (i uredno ih instalirao :) ) dok Ubuntu/Mint nisu htjeli ni čuti za vlasničke drivere za tu grafičku.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"