Tema za žicanje "lajkova" i raznih ne-Linux usluga
Moderator/ica: Moderatori/ce
- glaskoncILLa
Re: Tema za žicanje "lajkova" i raznih ne-Linux usluga
za to su vec potrebne teze droge, a apsint je pristojna curica.. 
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Shicy je napisao/la:možeš si vizualizirat i Isusa od 40 metara
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Vec sam spomenuo u nekom od ranijih postova slicne tematike, dok god nasi jezikoslovci ne nadju zajednicki jezik, nas jezik ostaje nakarada koja jest.
Eto, izdase nam jezikoslovci "novi" pravopis prilagodjen vremenu u kojem zivimo, tako da sada imamo super pojmove poput (zivjela nam transkripcija i transliteracija, fuj):
- atacment
- mejl
- fajl
- samit
- grinfild investicija
- biznis
Zar nije ovo oblik onoga cemu nas je Vuk Stefanovic Karadzic ucio, zasto onda ne koristimo Srpski/Srpsko-hrvatski jezik kao sluzbeni jezik nase zemlje umjesto ovoga sto nazivamo hrvatski jezik !?
Takodjer se odlucise nakon eonske rasprave da je ipak pravilnije pisati "necu" nego "ne cu", da nije "pogrjeska" vec "pogreska" ... itd.
Za mene je ovo sto rade najvisi oblik nepismenosti, kulminacija evolucijskog regresa naseg jezika.
Da ne nastavljam ovo mesarstvo, kako tudjih pojmova tako i naseg jezika, nadalje izlazem da osobno nikada necu koristiti domaci ekvivalent za rijec koju mogu napisati na stranom jeziku, a koja se univerzalno prihvaca u gotovo svakom jeziku na ovom planetu, bilo za poslovnu ili privatnu komunikaciju bilo kakvim medijem.
Eto, izdase nam jezikoslovci "novi" pravopis prilagodjen vremenu u kojem zivimo, tako da sada imamo super pojmove poput (zivjela nam transkripcija i transliteracija, fuj):
- atacment
- mejl
- fajl
- samit
- grinfild investicija
- biznis
Zar nije ovo oblik onoga cemu nas je Vuk Stefanovic Karadzic ucio, zasto onda ne koristimo Srpski/Srpsko-hrvatski jezik kao sluzbeni jezik nase zemlje umjesto ovoga sto nazivamo hrvatski jezik !?
Takodjer se odlucise nakon eonske rasprave da je ipak pravilnije pisati "necu" nego "ne cu", da nije "pogrjeska" vec "pogreska" ... itd.
Za mene je ovo sto rade najvisi oblik nepismenosti, kulminacija evolucijskog regresa naseg jezika.
Da ne nastavljam ovo mesarstvo, kako tudjih pojmova tako i naseg jezika, nadalje izlazem da osobno nikada necu koristiti domaci ekvivalent za rijec koju mogu napisati na stranom jeziku, a koja se univerzalno prihvaca u gotovo svakom jeziku na ovom planetu, bilo za poslovnu ili privatnu komunikaciju bilo kakvim medijem.
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
U čemu je ovdje problem:drade je napisao/la: - atacment
- mejl
- fajl
- samit
- grinfild investicija
- biznis
- atachment - privitak
- mejl - pošta (elektronička pošta!)
- fajl je datoteka i tu nema spomena
- biznis? Pa, riječ posao niti je nakaradna niti je nova... u čemu je problem??!
istina, postoje izrazi koji relativno čudno zvuče na hrvatskom tipa "kopiraj/zalijepi", ali slažem se sa Grofom da treba forsirati naše riječi (barem one koje ne zvuče nakaradno) 
Da, zapravo izvlačiti se na to da nešto čudno zvuči je samo stvar navike. Naravno ima riječi koje su nespretno prevedene, ali većina toga je OK. To što nama nešto zvuči dobro ili loše je ipak stvar subjektivizma!Shicy je napisao/la:istina, postoje izrazi koji relativno čudno zvuče na hrvatskom tipa "kopiraj/zalijepi", ali slažem se sa Grofom da treba forsirati naše riječi (barem one koje ne zvuče nakaradno)
Kako Nijemci lijepo sve prevode na svoj jezik. Kod njih tu nema dileme.
-
Lutherus
Čak neke Njemačke tvrtke, pogotovo one državne daju stimulanse i nagrade zaposlenicima koji koriste isključivo njemačke riječi. Dobar primjer je njihovo ministarstvo unutarnjih poslova. Inzistiraju da se govori Kappen Rechner a ne laptop. KAd netko kaže laptop ga krajnje ignoriraju dok u njihovom ministarstvu školstva i znanosti djelatnici koji pričaju Hochdeutsch i upotrebljavaju isključivo njemačke riječi i izraze dobivaju 300 € veću plaću-
Stvar je u tome sto su sve ove rijeci strane ali se ovdje vrsi transkripcija prema onome starome "Citaj kako pise, pisi kako govoris", diktumu koji se poistovjecuje s Vukom Stefanovicem Karadzicem (tj. nije njegova originalna, vec ju je izmislio "Johann Christoph Adelung"), tj. to je taj diktum koji je Vuk koristio kako bi izvrsio reformu svoga jezika (Sprskog).Grof je napisao/la:U čemu je ovdje problem:drade je napisao/la: - atacment
- mejl
- fajl
- samit
- grinfild investicija
- biznis
- atachment - privitak
- fajl je datoteka i tu nema spomena
- biznis? Pa, riječ posao niti je nakaradna niti je nova... u čemu je problem??!
Umjesto gore navedenih imamo mi i svoje rijeci:
- privitak
- elektronska posta
- datoteka
- posao
Cemu unakazavati jezik transkripcijom/transliteracijom (ponekad je to potrebno, ali ne bas u svakom jebenom slucaju) ?
Uskoro cemo transkriptirati i strana imena, npr.:
Majkl Djozef Djekson - koristim "dj" a ne "dz" namjerno zato jer zvuci vise pickasto, kako u zadnje vrijeme zvuci i nas jezik.
Dzermejn Dzekson - buraz gore navedenog
Dzenet Dzekson - seka gore nevedenog
Kvinsi Dzons
Stivi Vonder
Pol Makartni
Rej Carls
Frensis Ford Kopola
Dzorz V. B. Bus
Opra Vinfri
Pa imamo tu mnogo mjesta za igru:
Njujork Tajms
Volstrit zurnal
Vembli stadion
Idemo ubiti hrvatski jezik ! Mozda nasi jezikoslovci zele nazad u one godine kada se u skoli ucio Srpsko-hrvatski jezik.
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
- Abzeenth
- Site Admin
I sve ovo zbog moje ankete?!?
Kad sam stavljala link (poveznicu?) na anketu, nisam mislila da ću to požaliti

Kad sam stavljala link (poveznicu?) na anketu, nisam mislila da ću to požaliti
Privitak zvuči kao nešto iz Aliena, a pošta je ona zgrada u koju ideš po pisma i pakete (da, da, znam da nije samo, ali probaj ovako: "poslao sam ti jednu poštu" ili "moram poslati par pošti"....jednostavno ne...mogle bi biti poruke, tj. e-poruke, ali to je neprecizno, a i poruka se koristi za SMS, pa bi netko možda očekivao obavijest na mobitelu ako mu kažem da sam mu poslao poruku).- atachment - privitak
I dalje se uči, samo su promijenili ime. Sada je (samo) hrvatski, o kojem brinu kroatisti (a ne jugoslavisti).Idemo ubiti hrvatski jezik ! Mozda nasi jezikoslovci zele nazad u one godine kada se u skoli ucio Srpsko-hrvatski jezik.