TOP TEMA: Linux Mint fan club

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: TOP TEMA: Linux Mint fan club

Post Postao/la Grof »

OK, ajd da ja probam srediti ovu zavrzlamu s custom tastaturama jer sam upravo jednu uspješno složio i prijavio u sistem (pod KDE-om, ali trebalo bi raditi i pod drugim DE-ovima.

1. Instalacija programa Keyboard Layout Editor (KLE)

Prvo treba doinstalirati neke programe:

Kod: Označi sve

sudo apt-get install python-pip git gucharmap python-lxml
Zatim povučemo program preko GIT-a:

$ git clone https://github.com/simos/keyboardlayouteditor.git
Pa onda sve skupa instaliramo:

$ cd keyboardlayouteditor/
$ sudo pip install http://www.antlr3.org/download/Python/antlr_python_runtime-3.1.2.tar.gz
$ wget http://www.antlr3.org/download/antlr-3.1.2.jar
$ java -classpath antlr-3.1.2.jar org.antlr.Tool *.g
I startaš ga s:

$ ./KeyboardLayoutEditor
Kako se koristi najbolje je pogledati ovdje, ali je full jednostavno

2. Editiranje keyboard layout datoteke i podešavanje sustava da sve to skupa proradi.

Nakon što si snimio novi keyboard layout, trebaš taj file otvoriti i "mergati" ga s originalnim "hr" fileom koji se nalazi u /usr/share/X11/xkb/symbols

Ovaj novi dodaj na kraj, kao u mom primjeru (prije ovog xkb_symbols "myhr" obavezno dodaj liniju partial alphanumeric_keys

...
partial alphanumeric_keys 
xkb_symbols "myhr"
{
	name[Group1] = "Croatian (My keyboard)";
	include "us(basic)"
	key <AD11> { [         zcaron,         Zcaron                                 ] }; // ž Ž 
	key <AD12> { [        dstroke,        Dstroke                                 ] }; // đ Đ 
};
Obrati pažnju na ovo "myhr" u xkb_symbols jer ćeš isto to morati dodati u još jednu datoteku.
Nakon što to snimiš, otvori ovu datoteku:
/usr/share/X11/xkb/rules/evdev.xml
potraži "Croatian" i na kraju sekcije dodaj (iza Croatian (US keyboard with Croatian letters)):

<variant>
          <configItem>
            <name>myhr</name>
            <description>Croatian (My Keyboard)</description>
          </configItem>
        </variant>
Snimi to i restartaj računalo.
Nakon toga bi trebao biti u mogućnosti izabrati tu novu customiziranu tastaturu.
Ako ti slučajno neće, probaj još dodatno izbrisati .xkm datoteke iz /var/lib/xkb direktorija.

Eto, ima posla ali može se ;)
Yeti
Spol: M

Post Postao/la Yeti »

Pretpostavljam da te ta slova muce jer prilikom pisanja gledas tastaturu i onda krivo napises jer prsti idu automatizmom na slovo... Ja bi recimo da ne mogu naci rjesenje uzeo tipkovnicu u ruke i izmjenio mjesta te 2 tipke na pravo mjesto, ne vjerujem da bi to bio toliki problem. :)

I da stvar bude bolja, kasnije nikad vise petljanja oko tog problema koji sad imas, a mozda ti zatreba jos koji puta...
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
oldman

Post Postao/la oldman »

Yeti, imam dual boot, OS Xa i Minta i onda zezenem OS X. Ovako bi radila na obje, ak sad kužiš stvar.
Grof, bacim se na posao pa ću probat složiti. Držite mi fige. :-D
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

oldman je napisao/la:Yeti, imam dual boot, OS Xa i Minta i onda zezenem OS X. Ovako bi radila na obje, ak sad kužiš stvar.
Grof, bacim se na posao pa ću probat složiti. Držite mi fige. :-D
Držim, ak kaj zapne budemo gurali dok ne prođe. :)
Kad pokreneš ovaj Layout Editor dobiti ćeš praznu tastaturu, pa moraš otvoriti neki postojeći layout. Ja sam prvo povukao naš "hr" layout, ali mi on nije pokazao znakove na tastaturi, pa sam uveo Američki "us" layout i ondasam po njemu prčkao (dodao dva naša znaka Ž i Đ na neka nova mjesta.
oldman

Post Postao/la oldman »

Dobar naputak si mi dao i našao sam u datoteci USR itd. izgled tastatura. Sad ima jedna kvaka, US hr leter ima y,z na mjestu ali nema šumnika šđžčć. U tom slučaju je manje posla u Croatian zamijeniti z,y nego u US šđžčć.
Pokušao sam ali nisam se mogao snaći i ubaciti tastaturu. Mošeš li malo pogurati, ili preko TeamV. ući , naravno ako imaš vremena i volje. Baš me zanima jel je Bertone uspio isprobati kod sebe.
oldman

Post Postao/la oldman »

Daklem, uspio sam napraviti izgled tipkovnice i valjda sam uspio prebaciti, ali dalje mi fali znanja. Ono "mergat" ali kako. Te dopisati komande za promjenu u simbole, jer je mapa samo za čitanje. Uglavnom mi zapravo treba uputa za pješke :-D ,
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

"Mergat" znači spojiti datoteke.
Dakle, otvoriš originalnu "hr" datoteku i otvoriš ovu datoteku koju si kreirao sa Layout Editorom. Copy/pejstaš ovu tvoju datoteku na kraj "hr" datoteke, a prije kopiranja dodaš partial alphanumeric_keys (kao u primjeru koji sam dao)
Naravno, da bi novu "hr" datoteku snimio, kao i za editiranje one evdev.xml datoteke trebaš root ovlasti jer prčkaš po sistemu.
Dakle te datoteke otvaraš s desnim klikom, pa Root Actions -> Open as Text. Daš mu lozinku i editiraš i snimaš kao root.

Ipak je sve ovo što želiš malo više od običnog korisničkog znanja, pa bi prethodno ipak trebao znati što su to "root" ovlasti i kako ih dobiti.

Nažalost nemam vremena "jahati" po Team Viewerima, pa ćeš ovo ipak morati odraditi sam. Ja ti eventualno mogu omoći oko sklapanja tih datoteka, samo mi ih moraš dostaviti. Radi se o tri datoteke u kojima treba interventirati. (tovj Layout snimljen iz Layout editora, originalna "hr" datoteke iz /usr/share/X11/xkb/symbols i evdev.xml iz /usr/share/X11/xkb/rules direktorija.
oldman

Post Postao/la oldman »

Nešto mi je jasnije, a root koristim kad sam siguran da ne ukucam nešto krivo. Probat ću sam to odraditi da se nešto i naučim. Javit ću kako ide. :-D
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

ako hočeš zamijeniti y i z, a pritom zadržati čćžšđ, onda u postavkama promijeni na treće u bosanskom, usa sa bosanskim slovima. ostale si pobriši i riješio si problem. usa sa hrvatskim slovima mijenja y,z, ali uklanja čćžšđ
oldman

Post Postao/la oldman »

@ tvp, hvala budem probao i to. Kod čarobiranja sa onim programom sam izgubio tipkovnice a ona koja je ostala je bila čisto US, tako da idem ponovno instalirati OS pa javim rezultat. :-D
Odgovori