Rudarev komentar na pisanje drivera je ilustrativan primjer zašto je Linux nakon 25 g na 2% udjela, da pisanje drivera kada ti nešto ne radiGrof je napisao/la:
Teoretski možeš, no praktički - ne. Pisanje drivera iziskuje duboko poznavanje rada i hardvera i kernela. To mogu oni koji znaju low-level programiranje. Stoga, uzmi da u prosjeku ne možeš. Dapače, svaki korisnik ne može ni teoretski.
Teoretski možeš iskoristiti i windows driver reverse engineeringom. Odnosno, teoretski se može zaista svašta, pa mi je pomalo glupo pozivati se na snagu teorije.
Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Komercijalna Linux distribucija = savršeni Linux?
- jurastublic
- Spol: M
dajte, molim vas! Windowsi su kao zlatni! Jučer sam izgubio cijelu večer zbog drivera na win 7 64 bit. Asus, crni ekran na laptopu s novim ATI driverima.
Tražio po internetu kao majmun, istekla podrška, prebačeni u legacy, probao 4 inačice starijih i dalje ne radi osim hdmi. Na linuxu ista priča s vlasničkima kao na Win. S open source driverima radi. Na Win nažalost nema open source drivera.
Ljudi, OS je samo alat. Ako vam trebaju Windows alati i model poslovanja - koristite windowse (ili komercijalni BSD - tj. Apple OSX).
Ja Windowse koristim još od kada su bili samo tekstualna shell ljuska preko DOS-a i znam ih "u šarafe", ali već godinama mi je omjer korištenja preko 90% u korist linuxa. Zašto? Zato što mi tako odgovara! Nisam idealist već oportunist. I vidim korist u širenju open sourcea. I želim da ljudi znaju za prednosti kao i za mane, jer i mane i ograničenja su dio alata i moraju biti poznati. Normalno, svakome je drugačije ali nemojte raspredati nebuloze, kao, Windowsi su super - linux ništa ne valja. Pa nisam pao s kruške. To što ste si umislili da bi linux morao biti nešto što je u vašim glavama idealno a u stvari nema veze s stvarnošću, nije greška linuxa i open sourcea - greška je u nepodudaranju vaših modela u glavi sa stvarnošću.
fiju. rant over and out.
Tražio po internetu kao majmun, istekla podrška, prebačeni u legacy, probao 4 inačice starijih i dalje ne radi osim hdmi. Na linuxu ista priča s vlasničkima kao na Win. S open source driverima radi. Na Win nažalost nema open source drivera.
Ljudi, OS je samo alat. Ako vam trebaju Windows alati i model poslovanja - koristite windowse (ili komercijalni BSD - tj. Apple OSX).
Ja Windowse koristim još od kada su bili samo tekstualna shell ljuska preko DOS-a i znam ih "u šarafe", ali već godinama mi je omjer korištenja preko 90% u korist linuxa. Zašto? Zato što mi tako odgovara! Nisam idealist već oportunist. I vidim korist u širenju open sourcea. I želim da ljudi znaju za prednosti kao i za mane, jer i mane i ograničenja su dio alata i moraju biti poznati. Normalno, svakome je drugačije ali nemojte raspredati nebuloze, kao, Windowsi su super - linux ništa ne valja. Pa nisam pao s kruške. To što ste si umislili da bi linux morao biti nešto što je u vašim glavama idealno a u stvari nema veze s stvarnošću, nije greška linuxa i open sourcea - greška je u nepodudaranju vaših modela u glavi sa stvarnošću.
fiju. rant over and out.
Nitko nije tvrdio da su Windowsi savršeni, naprotiv oni imaju puno mana, a ovo što ti navodiš nije problem Windowsa nego AMDa jer sam imao Asus laptop sa Radeonom i imao sam isti problem i na Windowsima 7 i na Linuxu, crni ekran nakon instalacije AMDovog proprietary drivera. Možeš ili koristiti stari 13.4 driver koji je kod mene radio ili instalirati Windowse 8/8.1/10 jer mi je na njima radio tada najnoviji driver. Bug je prijavljen nebrojeno puta i AMD ga nije nikada popravio.jurastublic je napisao/la:dajte, molim vas! Windowsi su kao zlatni! Jučer sam izgubio cijelu večer zbog drivera na win 7 64 bit. Asus, crni ekran na laptopu s novim ATI driverima.
- jurastublic
- Spol: M
Znam za 13.4, hvala svejedno.JH-IM je napisao/la:Nitko nije tvrdio da su Windowsi savršeni, naprotiv oni imaju puno mana, a ovo što ti navodiš nije problem Windowsa nego AMDa
Ne, to je upravo problem Windowsa jer ne radi na Windowsima. Isto kao što je nedostatak Photoshopa, MSOfficea te nekih drivera problem linuxa. I to unatoč tome što su win komercijalni, imaju "profesionalnu podršku" itd, itd.
Dakle, i linux i win imaju prednosti i mana i dobro se nadopunjuju. Meni osobno ne treba još jedna kopija windowsa naziva "komerc-linux". Jer windowse već imam. Kad bi danas nestalo ovog današnjeg linuxa i ostao samo komercijalni linux, svijet bi izgubio puno puno više nego što bi dobio.
Ne tvrdimo i ne silujemo nikoga da osobno koristi komercijalni linux, nego tvrdimo kako bi FOSS zajednici dobrodošla bar jedna komercijalna linux desktop distra, pa da ta komercijala fino uvede reda u dio razvoja i pumpa u FOSS korisne stvari kao što ovi vendori pumpaju u server linux.
Komercijalni Linux bi imao prednosti OSXa kao sigurnost u odnosu na Windowse, a za razliku od njega radio bi na bilo kojem računalu, nešto kao OSX za mase. Ne bi bio niti može biti kopija Windowsa jer se radi o totalno drukčijoj arhitekturi, prije može biti "kopija" OSXa po nekakvom osnovnom konceptu. Bilo bi itekako interesa za njega, puno ljudi koristi Windowse jer mora, a ne sviđa im se njihova nesigurnost i nepouzdanost, znaju se nekada sami raspasti, a o virusima i malwareu da ne pričam. Mnogima od njih je Linux nedovoljno opskrbljen sa proprietary softverom ili prekompliciran, Appleov hardver preskup da zamijene Windowse OSXom, a i Appleov hardver je i dobrano limitiran mogućnostima nadogradnje, a često ni konfiguracije nisu nešto spektakularno. Komercijalni Linux bi bio idealno rješenje za takve korisnike, a ima ih puno.jurastublic je napisao/la: Znam za 13.4, hvala svejedno.
Ne, to je upravo problem Windowsa jer ne radi na Windowsima. Isto kao što je nedostatak Photoshopa, MSOfficea te nekih drivera problem linuxa. I to unatoč tome što su win komercijalni, imaju "profesionalnu podršku" itd, itd.
Dakle, i linux i win imaju prednosti i mana i dobro se nadopunjuju. Meni osobno ne treba još jedna kopija windowsa naziva "komerc-linux". Jer windowse već imam. Kad bi danas nestalo ovog današnjeg linuxa i ostao samo komercijalni linux, svijet bi izgubio puno puno više nego što bi dobio.
Nitko ne spominje nestanak današnjeg Linuxa niti je to moguće da nestane uz sve "proizvođače", ali komercijalna Linux distribucija bi poboljšala hardversku podršku i dostupnost komercijalnog softvera za one koji ga trebaju, od postojanja komercijalne distribucije bi svi imali koristi i ljudi koji je žele koristiti i oni koji koriste nekomercijalni Linux, jer bi i on profitirao sa boljim driverima, većom dostupnosti softvera itd.
Koliko je Linux kao takav profitirao od pojave Ubuntua kada je preko njega Linux ušao na desktope na koje prije ne bi nikada ušao? A Ubuntu je nekomercijalna distribucija, ali sa financijskom pozadinom i progurao se od novog igrača do najveće distribucije i proširio Linux kada nikada prije, a preko toga je došla i bolja hardverska podrška jer je Linux napokon izašao iz "podruma" i postao operativni sustav za kojega nisu više čuli samo geekovi, Linux je dobio prisutnost u širim masama korisnika i to se reflektiralo pozitivno na Linux na više načina. Komercijalna distribucija bi to pogurala korak dalje.
Oprostite na neznanju,ali zar nije red hetov RHEL komercijalna distra,a opet nisu riješeni svi ti problemi?
I RHEL i SLES su komercijalne distre, ali nisu namijenjene uobičajenim desktop korisnicima, pa te firme niti ne ulažu u razvoj nama bitnih sustava kao što su periferija, zvuk, wifi i slične stvari.barbaivo je napisao/la:Oprostite na neznanju,ali zar nije red hetov RHEL komercijalna distra,a opet nisu riješeni svi ti problemi?
Daleko od toga da Ubuntu nije utjecao pozitivno na razvoj linuxa i skok s 1 na 2% udjela, ali nije jedini ni isključivi čimbenik. Podsjetio bih da se unazad 5 godina dogodilo previše špijunskih gluposti koji se tiču privatnosti a koje su rezultirale zanimanjem za alternative penđerima i jabučicama. Iz glave sada izvlačim, mislim da sam pročitao da se pojam "linux" u tražilici na području Poljske povećao za 200% nakon ne znam više koje afere (Snowden? Wikileaks?...).JH-IM je napisao/la:Koliko je Linux kao takav profitirao od pojave Ubuntua kada je preko njega Linux ušao na desktope na koje prije ne bi nikada ušao? A Ubuntu je nekomercijalna distribucija, ali sa financijskom pozadinom i progurao se od novog igrača do najveće distribucije i proširio Linux kada nikada prije, a preko toga je došla i bolja hardverska podrška jer je Linux napokon izašao iz "podruma" i postao operativni sustav za kojega nisu više čuli samo geekovi, Linux je dobio prisutnost u širim masama korisnika i to se reflektiralo pozitivno na Linux na više načina. Komercijalna distribucija bi to pogurala korak dalje.
Kao što kaže korisnik jurastublic: "Nisam idealist već oportunist." Što je i sukus cijele rasprave. Komercijalna linux distribucija nikako ne zadovoljava idealiste (ako sam dobro shvatio, tu bi uvrstili Stallmana i njemu sl.), a previše je partikularnih interesa da bi zadovoljilo sve pragmatične korisnike. Prevedeno, odgovor na pitanje koje je postavljeno u nazivu teme jest: "Komercijalna linux distribucija ne može biti savršen linux."
Ono što mi se nikako ne sviđa jest činjenica da je zagovaranje komercijalnog linuxa i pljucačina po nekomercijalnom prešla ovu temu. Jučer sam popodne otvorio forum da vidim nove postove, od 3 nova posta, 1 je bio u ovoj temi (što je ok), a 2 su od korisnika Grofa bila pljucanje zato što eto nešto ne štima u nekoj distri (mislim da je bila tema Linux Mint fan club) i da bi sve riješila komercijalna distra.
Mislim...da se više energije uložilo u stvaranje te "savršene" komercijalne distre umjesto u zagovaranje iste, možda se već moglo skupiti više para od Bill Gatesa i pokojnog Steve Poslića zajedno...
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
99% boli ona stvar za privatnost, zato i imaju Facebook i surfaju logirani na Facebook, mobitele sa milijardu permissiona na 100 aplikacija i sve ostalo. Većinu jednostavno nije briga i ne žele se odreći udobnog korištenja svega i svačega da bi imali nekakvu kao privatnost, na kraju krajeva većina ljudi ni nema što sakrivati, oni koji imaju ni ne koriste Facebook, smartphoneove i ostalo, takvima nije ni trebao Snowden da im kaže da je to big no no za koristiti.branac88 je napisao/la: Daleko od toga da Ubuntu nije utjecao pozitivno na razvoj linuxa i skok s 1 na 2% udjela, ali nije jedini ni isključivi čimbenik. Podsjetio bih da se unazad 5 godina dogodilo previše špijunskih gluposti koji se tiču privatnosti a koje su rezultirale zanimanjem za alternative penđerima i jabučicama. Iz glave sada izvlačim, mislim da sam pročitao da se pojam "linux" u tražilici na području Poljske povećao za 200% nakon ne znam više koje afere (Snowden? Wikileaks?...).
Ljudi jednostavno slegnu ramenima i nastave koristiti popularne Internet servise i mobilne aplikacije kao da se ništa nije dogodilo. Broj korisnika svega toga samo raste, a ne da pada što ilustrira da ljude u prosjeku uopće nije briga. Šačica koja se zabrinula za svoju privatnost je možda potražila Linux i izbrisala Facebook i slične servise, ali takvih je jako malo. I nakon svih Snowdenovih objava i afera nema nikakvog egzodusa na Linux. Ni alternativni smartphoneovi kao Sailfish OS i Ubuntu Touch nisu privukli neku veliku pozornost. Ogromnu većinu jednostavno nije briga, prvenstveno zato što i nemaju što za sakriti.
Stallmanu su i postojeće distribucije previše komercijalne jer dozvoljavaju korištenje proprietary drivera, codeca i sličnog tako da Stallmanu postojanje komercijalne Linux distribucije ne bi bilo ništa novo. Ime teme je malo pogrešno postavljeno, nitko ne tvrdi da je komercijalni Linux savršenstvo Linuxa kao takvog nego da je komercijalni Linux nešto što bi bilo dobro da postoji. Trebalo bi ovu temu preimenovati u "Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?" i to bi bilo daleko prikladnije.Kao što kaže korisnik jurastublic: "Nisam idealist već oportunist." Što je i sukus cijele rasprave. Komercijalna linux distribucija nikako ne zadovoljava idealiste (ako sam dobro shvatio, tu bi uvrstili Stallmana i njemu sl.), a previše je partikularnih interesa da bi zadovoljilo sve pragmatične korisnike. Prevedeno, odgovor na pitanje koje je postavljeno u nazivu teme jest: "Komercijalna linux distribucija ne može biti savršen linux."
Nisam doživljavao Grofove postove kao pljuvanje, čovjek ima problema i iskazao je malo svoju frustraciju sa njima, ni prvi ni zadnji.****
Ono što mi se nikako ne sviđa jest činjenica da je zagovaranje komercijalnog linuxa i pljucačina po nekomercijalnom prešla ovu temu. Jučer sam popodne otvorio forum da vidim nove postove, od 3 nova posta, 1 je bio u ovoj temi (što je ok), a 2 su od korisnika Grofa bila pljucanje zato što eto nešto ne štima u nekoj distri (mislim da je bila tema Linux Mint fan club) i da bi sve riješila komercijalna distra.
Mislim...da se više energije uložilo u stvaranje te "savršene" komercijalne distre umjesto u zagovaranje iste, možda se već moglo skupiti više para od Bill Gatesa i pokojnog Steve Poslića zajedno...