openSUSE 13.2

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

holden
Spol: M

Re: openSUSE 13.2

Post Postao/la holden »

Sve je super, al' gde mi je infinality fontconfig :D ?
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
bluestree

Post Postao/la bluestree »

Bez ikakvih losih namjera , vratio bih se jos jednom na temu zypper up i zypper dup . Da ne pricam puno , ovo se desava nakon sto sam dodao packman repo's

slika

zypper up kaze nothing to do

zypper dup mijenja vendora na meni jako vaznim fajlovima ( dkms,bumblebee,bbswitch...) i downgroada iste

slika

kao rezultat imam broken nvidia-bumblebee . Snapper rulez btw. ili drugim rijecima never touch running system :zvizdi
People disagree with me. I just ignore them.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

kaj znači da se isti problemi imaju prijaviti - i riješiti ;)
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
bluestree

pa nisu problemi, nego user fault ;)
redundant

Post Postao/la redundant »

Orkh je napisao/la:pa nisu problemi, nego user fault ;)
It's not a bug, it's a feature
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Kako podesiti firewall i security setings?
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Max Bunker je napisao/la:Kako podesiti firewall i security setings?
To možeš u Yastu.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Pa tolko znam,,,hehhe...
Neznam koliko medusobno utječu postavke ako npr u security postavkama stavim kucna radna stanica, a nakon toga u firewall postavkama stavim vanjska zona.... Nakon toga kaj i gdje jos moram poklikati, odobriti,zabraniti...
redundant

Post Postao/la redundant »

uf problema sa instalacijom gruba...

ko za zlobu mi je grub bio instaliran na toj particiji koju sam njemu namjenio, a novi mi nije htio instalirati u MBR. Pa instalirao na root, grub rescue kaže unknown filesystem, pa neće nikao, pa parted magic grub doctor ne pomaže. Pa sa live cd instalirao grub na particiji gdje je je 13.1, ali on mi ne prepoznaje 13.2, pa ga ručno unosit u /etc/grub.d/40_custom, pa opet neće, pa se file ne zove initrd.img(...) kako mi sve upute kažu nego initrd-3.16.6-2-desktop...

Evo zakurblao sam ga sad nekako...
Zna li tko kako stoje stvari sa upadteom kernela, hoću li ga ponovno morat dodavat u grub...
bluestree

Max Bunker je napisao/la:Pa tolko znam,,,hehhe...
Neznam koliko medusobno utječu postavke ako npr u security postavkama stavim kucna radna stanica, a nakon toga u firewall postavkama stavim vanjska zona.... Nakon toga kaj i gdje jos moram poklikati, odobriti,zabraniti...
Ne zamjeri sto ne persiram , lakse m,i je na ti :bleh

U biti je vrlo jednostavno :-D, zavisi kolko si paranoja . Svakoj zoni moras dodijeliti netwerk kartu i odobriti servise . Imas 3 zone , ali tebe vjerovatno zanimaju samo interna i externa . DMZ je za servere za koje zelis da su dostupni sa interneta . Nemoj ocekivati da ti neko daje savjete koje bi koristio u "produkciji" jer to zavisi od okruzenja, servisa koje zelis voziti, hardware firewalla (koji je u tom slucaju obavezan itd) a onaj ko konfigurira firewall u produkciji mora znati sta radi i sam preuzeti odgovornost .

U kucnoj upotrebi ti je suse firewall vec out of the box uradjen, jedino sto moras sam uraditi je odobriti servise koje zelis koristiti. Znaci ,npr. ako zelis podatke sa NAS-a, ili drugog pc otvoris firewall i odobris Samba client. Sve ostalo uradi firewall sam po sebi , koji u SuSe u stvari nije nista drugo nego scripta koja za tebe pravi "rules" u iptables.
Odrzavanje zona moras sam po principu koji sam gore vec naveo. Najlakse ces testati ako recimo na laptopu eth0 (kabel) dodas u internu zonu , a wlan (wifi) u externu i tu experimentiraj . najvaznije je , kao sto sam vec rekao , ako zelis raditi sa zonama

Zona-->Netwerk karta-->Odobreni servisi
Odgovori