Rasprave o politici

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Linux i politika

Post Postao/la shrike »

4ndY je napisao/la: Te neke fore da ćeš se obogatiti i promijeniti svijet na velikoj skali dječji su snovi - svijet se može promijeniti tek kad se sve prestane vrtiti oko novca.
Dugujem svemiru, samome sebi i vlastitoj etici da barem pokušam. Svaki dan je sačinjen od trenutaka, a sati postaju čitavi životi. Jednoga dana, mene neće biti. No, trenutak ili dva prije nego nestanem zauvijek i budem zaboravljen od svih i svakoga, htio bih znati da sam, ako išta drugo, a ono barem dao sve od sebe da se oduprem struji socijalne inercije i opće entropije svemira. Htio bih znati da se relevantni dio mog života mjeri satima, a ne sekundama. Jer ako ne pokušam, tko će onda? Ti? Joža? Kada izgubiš rat u glavi, izgubio si ga u stvarnom životu i prije stvarnog poraza. Dok god pokušavaš živiš. Kada prestaneš, mrtav si.
Zato ću, iako su šanse minimalne, ja ipak ići protiv svemira.

Andy, nije problem u novcu. Novac je najobičniji komad klozet papira sa dogovorenom vrijednosti. Novac je ono što iz ljudi izvlači njihovu pravu osobu. Novac prikazuje drugima i nama samima ono što uistinu jesmo i od čega smo sačinjeni. Svu našu oholost, bahatost, aroganciju, mržnju i iluzije o vlastitoj veličini i važnosti u ovome svemiru. No kritiku nikada ne smiješ uzeti kao uvredu, već kao pomoć. Jer je neprijatelj taj koji te jača, upravo jer ti govori gdje si najslabiji. Govori ti i mnogo o sebi samome. Istina iznad svega i ičega.

PS
Zanimljivo kako se ja nisam nika k**** sa time na koji faks idem, već su to uvijek drugi meni predbacivali. Čisto stoga da budemo na čistom, iskreno me zaboli za FER, PMF, FFZG, ili Uni ZG kao takav.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

shrike je napisao/la: Dugujem svemiru, samome sebi i vlastitoj etici da barem pokušam. Svaki dan je sačinjen od trenutaka, a sati postaju čitavi životi. Jednoga dana, mene neće biti. No, trenutak ili dva prije nego nestanem zauvijek i budem zaboravljen od svih i svakoga, htio bih znati da sam, ako išta drugo, a ono barem dao sve od sebe da se oduprem struji socijalne inercije i opće entropije svemira. Htio bih znati da se relevantni dio mog života mjeri satima, a ne sekundama. Jer ako ne pokušam, tko će onda? Ti? Joža? Kada izgubiš rat u glavi, izgubio si ga u stvarnom životu i prije stvarnog poraza. Dok god pokušavaš živiš. Kada prestaneš, mrtav si.
Zato ću, iako su šanse minimalne, ja ipak ići protiv svemira.

Andy, nije problem u novcu. Novac je najobičniji komad klozet papira sa dogovorenom vrijednosti. Novac je ono što iz ljudi izvlači njihovu pravu osobu. Novac prikazuje drugima i nama samima ono što uistinu jesmo i od čega smo sačinjeni. Svu našu oholost, bahatost, aroganciju, mržnju i iluzije o vlastitoj veličini i važnosti u ovome svemiru. No kritiku nikada ne smiješ uzeti kao uvredu, već kao pomoć. Jer je neprijatelj taj koji te jača, upravo jer ti govori gdje si najslabiji. Govori ti i mnogo o sebi samome. Istina iznad svega i ičega.

PS
Zanimljivo kako se ja nisam nika k**** sa time na koji faks idem, već su to uvijek drugi meni predbacivali. Čisto stoga da budemo na čistom, iskreno me zaboli za FER, PMF, FFZG, ili Uni ZG kao takav.
Ajde, pa nećemo sad prijeći na patetiku. Ne znam gdje si ti iščitao moj stav da se ja zalažem za pasivnost i neku melanokoliju? Ja uvelike cijenim aktivizam i borbu za "bolji svijet"^TM, čemu pokušavam i sam doprinjeti, ali katkad treba svoje djelovanje i ambicije staviti u realne okvire da bi se nešto moglo postići. Usput, entropija nema veze s time (barem ne na ovoj skali) ;)

Ako želiš učiniti ikakav pomak, moraš biti svjestan da ne možeš sam, već samo i isključivo uz pomoć drugih, a da bi te drugi saslušali i pomogli obično moraš smanjiti ego i poštivati okolinu. (Možeš eventualno i kupiti druge, ako imaš para, da te slušaju i rade po tvom, ali želi li itko takvo uređenje društvenih odnosa?) Tek tada postoji šansa da napraviš neki pomak, još samo ostaje pitanje da li će to biti pomak u pravom smjeru (ali to u startu nitko ne može reći). Ukoliko nastaviš u svom starom stilu, bit će to samo "tresla se brda, rodio se miš" :zvizdi

Da je novac, kao što ti misliš, "komad papira", "dogovorena vrijednost" za rad/dobra, ne bi bilo problema, no novac je danas samo sredstvo manipulacije i moći i već dosta dugo nema svoj ekvivalent u ljudskom radu (vidi Marx: Kapital). No da se sad ne ponavljam, to je tema za neku opširniju raspravu i jednu drugu priliku ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

4ndY je napisao/la: Ako želiš učiniti ikakav pomak, moraš biti svjestan da ne možeš sam, već samo i isključivo uz pomoć drugih, a da bi te drugi saslušali i pomogli obično moraš smanjiti ego i poštivati okolinu.
Apsolutno. Ali ja nisam nikada niti kanio išta napraviti sam osim djela koji uključuje potrebna financijska sredstva. Sve ostalo je posao drugih ljudi. Slava me ne zanima, a pogotovo ne neke ljudske relacije i humani resursi. Što se mog ega tiče, ne mogu ga niti želim smanjiti, niti vidim zašto je to potrebno. Ja zasigurno neću biti ikakav front-end iza išta, niti će mene itko slijediti, niti to želim ili očekujem.
4ndY je napisao/la: Tek tada postoji šansa da napraviš neki pomak, još samo ostaje pitanje da li će to biti pomak u pravom smjeru (ali to u startu nitko ne može reći).
To je problem sam za sebe, a koji možda i ima riješenje. Ako bi postojalo, bilo bi to fenomenalno.
4ndY je napisao/la: Ukoliko nastaviš u svom starom stilu, bit će to samo "tresla se brda, rodio se miš" :zvizdi
Sveta istina. Ništa se ne dogodi dok nešto ne počneš raditi. Mogu ti s toga reći da dosadašnje pripreme idu jako dobro i prva pare bi se mogle počet slijevat negdje oko početka drugog semestra. Nakon toga će proći još najmanje godinu dana do ikakvog početka ikakvih akcija na ikakvoj skali.
4ndY je napisao/la: Da je novac, kao što ti misliš, "komad papira", "dogovorena vrijednost" za rad/dobra, ne bi bilo problema,
Pa zapravo i je. Nekada (u vrijeme pisanja Kapitala) novac je bio zapravo pismena potvrda da iza svake funte, dolara, što već, stoji određeni broj grama zlata. Danas je novac doslovno dogovorena vrijednost koja se mijenja ovisno o tome kako se koji dan trgovalo kojim parom na FOREX-u (koji usput nije prevara već jako rizično trgovanje valutama sa dnevnim prometom od oko 3 trilijuna dolara) i koliko je novih $$$ isprintano od strane državne banke. Novac već dugo nema ikakvu podršku u bilo čemu (sada se opet počelo pisati da bi se uveo zlatni standard i tako).
4ndY je napisao/la: no novac je danas samo sredstvo manipulacije i moći i već dosta dugo nema svoj ekvivalent u ljudskom radu (vidi Marx: Kapital). No da se sad ne ponavljam, to je tema za neku opširniju raspravu i jednu drugu priliku ;)
Nešto uvijek mora služiti svrhu novca. Pitanje je samo kako je definirana vrijednost toga.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Odustajem od tebe, izgleda da si ti kapitalist u duši i da ne možeš pojmiti svijet na drugačiji način, a kamo li da općenito možeš razmišljati "outside the box" :nee

No ajde, nećemo širiti temu van okvira ovog sustava. Možda sam nešto krivo zaključio, ali ostaje činjenica da je tebi svaka druga "bogatstvo", "novac", "opaki plan", "plan za obogatiti", "pun para" ... a o samom sadržaju niti posljedicama (osim da ćeš imati para) ništa nisi rekao - stoga s pravom mogu sumnjati u tvoje "motive" i sve me jako podsjeća na neke prodavače magle (što je i u ovom sustavu dosta loša karakterizacija).

Ako već ne želiš ništa reći, već tu svoju ideju želiš držati u tajnosti - to je ok. Ali ovakav pristup gdje se hvališ kako imaš super-uber-tajnu ideju s kojom ćeš se obogatiti (samo što nisi) - zbilja ispadaš kao idiot, iako, možda, to i nisi... No to će procijeniti drugi forumaši.

p.s. još mi ostaje samo nada da se zahebavaš :mrgreen:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
jjj

Post Postao/la jjj »

shrike je napisao/la: Nešto uvijek mora služiti svrhu novca. Pitanje je samo kako je definirana vrijednost toga.
Obrnuto.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

jjj je napisao/la:
shrike je napisao/la: Nešto uvijek mora služiti svrhu novca. Pitanje je samo kako je definirana vrijednost toga.
Obrnuto.
Pa čuj, možeš ne imati "novac" i imati direktnu robnu razmjenu, ali to nije praktično. Zato i je uveden koncept "novca", ali prije kao i danas se postavlja pitanje kako je vrijednost definirana? Da li jedna kuna znači toliko i toliko sati rada radnika u željezari? Ili gram zlata? Možda kroz BDP države koja ga izdaje?
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

4ndY je napisao/la:Odustajem od tebe, izgleda da si ti kapitalist u duši i da ne možeš pojmiti svijet na drugačiji način, a kamo li da općenito možeš razmišljati "outside the box" :nee
Ni približno da sam kapitalist. Moj pojam svijeta je drugačiji od tvojeg i nema veze sa kapitalom, samo što ja to nisam nikada rekao pa ti ne možeš a ne projecirati svoje strahove na mene.
Uoči kako je komunizam propao, a da je Kapital pisan u doba kada je svijet, industrija, novac i sve bilo potpuno drugačije. U kojem stoljeću živiš? 19?
4ndY je napisao/la:No ajde, nećemo širiti temu van okvira ovog sustava. Možda sam nešto krivo zaključio, ali ostaje činjenica da je tebi svaka druga "bogatstvo", "novac", "opaki plan", "plan za obogatiti", "pun para" ...
Ne, svak iput kada smo imali ovaj razgovor, nisam ga ja započeo već isključivo ti. Ja pričam o zelenima i to da je loša energetska politika, a ti mi kao odgovor daš napad na moju osobu i optužbe da se želim obogatiti na nečemu o čemu nemam pojma. Isto ko i prošli put, ja pitam koliko bi čovjek bio voljan platiti rad i ti opet počneš sa svojim kenjažama.
4ndY je napisao/la: a o samom sadržaju niti posljedicama (osim da ćeš imati para) ništa nisi rekao - stoga s pravom mogu sumnjati u tvoje "motive" i sve me jako podsjeća na neke prodavače magle (što je i u ovom sustavu dosta loša karakterizacija).
Nisam rekao namjerno. Za to postoji više razloga, ali u konačnici ti ne češ nikada imati ništa od toga. Čemu se onda uzrujavati oko svega toga onda?
4ndY je napisao/la: Ako već ne želiš ništa reći, već tu svoju ideju želiš držati u tajnosti - to je ok. Ali ovakav pristup gdje se hvališ kako imaš super-uber-tajnu ideju s kojom ćeš se obogatiti (samo što nisi) - zbilja ispadaš kao idiot, iako, možda, to i nisi... No to će procijeniti drugi forumaši.
p.s. još mi ostaje samo nada da se zahebavaš :mrgreen:
Lol. Ne, hvalim se samo tebi sa time jer tebe to toliko neopisivo, bezrazložno i suludo razljučuje. Da ovako ne reagiraš ja ne bi to nikada više ni spomenuo. Svaki put ti se toliko počneš nervirati, zvati me imenima, idiotom, budalom, kapitalistom, bezosjećajnim gadom sumnjivih motiva, itd. Kao što rekoh, prava je ironija to što ti uvijek započinjenš ove diskusije a ne ja. Svrha svega ovoga ja samo vidjeti dokle češ doći. Koja je konačna granica? Moram li se pojaviti sa cigarom od 5000 € koju ću zapaliti sa novčanicom od 100€? (inače, to je kurčenje, a ne ovo za što ti mene optužuješ) Hmmmm.

Hočeš istinu? Razlog zašto nikada ne kažem što je to što planiram uraditi je taj što nisi inherentno sposoban to shvatiti ili prihvatiti kao funkcionirajući model. Zašto, ne znam. No bilo gdje van ex jugoslavije to nije nikakav problem niti išta spektakularno, no ovdje je to u glavama ljudi suludo.
Upravo zato je ovo jako zgodno. Osim što te eksponencijalno razljućuje pa imam dr. House zabavu, mogu i naučiti nešto o tebi. Recimo, kada normalna osoba zna da nešto postoji ili se dogodilo, no nema dovoljno informacija o tome ili išta, počinje projecirati sebe i svoje misli na to nešto. Tako recimo, teoretičari zavjera vide zavjeru u svemu, duboki vjernici vide boga u svemu, a komunisti vide prljavi kapitalizam u svemu. Što god da ti misliš o meni, je projekcija tebe samoga na mene. Kako si se sviđaš?

BTW
Nije ti možda ikada palo na pamet da možda ne želim javno objavljivati svoje poslovne planove? Da li ti je ikada palo na pamet da ne vršiš ovako agresivne razgovore i ad hominem napade da bi možda, ali samo možda imali puno kvalitetniju diskusiju? Smiri se, popij koju tabletu i reagiraj normalno. Ako već želiš reći da sam popljuvao zelene bez objašnjenja, onda tako reci javno ili na PM i korigirat ću se, a ne mene ići instantno napadat sa nekim svojim bulažnjenjima o fuziji i kapitalizmu.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

shrike je napisao/la: Za to postoji više razloga, ali u konačnici ti ne češ nikada imati ništa od toga. Čemu se onda uzrujavati oko svega toga onda?
ali ja hocu, shirke mi je obecao poziciju voditelja it-a u svojoj korporaciji i barem 30k place plus sluzbeni auto, tajnica svedjanka i tako te neke povlastice.
i molim da ga se ne napada jer je svaki napad na shrikea i napad na moju buducnost. :)
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

SMIRITE
TENZIJE
spametan :peace
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

glaskoncILLa je napisao/la:
ali ja hocu, shirke mi je obecao poziciju voditelja it-a u svojoj korporaciji i barem 30k place plus sluzbeni auto, tajnica svedjanka i tako te neke povlastice.
i molim da ga se ne napada jer je svaki napad na shrikea i napad na moju buducnost. :)
OK, tajnica Šveđanka je kritični faktor. Make love, not war. Mislim, ko se želi tući ako ima zgodnu tajnicu u susjednoj sobi? Možemo iz toga razviti čitavu socijalnu teoriju: "Globalnim seksom do mira."
Zaključano