Prvi DE koji sam na Linđi koristio je KDE3 (Slackware

), isprobao sam sve moguće ostale, pa sam jedno vrijeme koristio awesome i onda godinama dwm.
Kad je došao Steam na Linux, nije dobro radio na tiling WM pa sam instalirao KDE da mogu testirati/igrati.
Nedavno sam probao KDE 5, vratio sam se na 4 jer je 5 pun bugova, recimo meni je compositing off u X-u, KDE 4 radi samo bez efekata (ono što želim), kada se KDE 5 starta bude crn ekran ako je compositing off.
Svaka vražja nova verzija KDE prvo godinama ima hrpu bugova, relativno kratko vrijeme je OK i onda upgrade i dev team skroz odbaci prijašnju verziju koja je u tom trenutnku odlična. Isto vrijedi za GNOME.
Ti iz KDE tima mi nisu jasni, svaki puta kada rade bump verzije koriste novu verziju Qt-a, umjesto da stariju verziju portaju na novi API, pa ako baš žele mjenjati DE i izmišljati toplu vodu bar će imati više iskustva sa novim API-ijem. Isto vrijedi za GNOME.
Onda njihovo besmisleno dodavanje glupih stvari, pa čupanje van kada se pokaže da je katastrofalno (semantic desktop itd.). Možda vrijedi za gnome?!
Onda njihova opsjednutost da svaka hebena apliakcija mora imati svoju qt+kdelibs verziju, pa papani troše resurse da pišu office, browsere, image viewere i ostale gluposti koje su oduvjek i zauvjek inferiornije od standalone riješenja; dok je DE pun bugova i fali tona GUI frontenda za razne sistemske aplikacije/postavke, ne oni moraju da naprave svoj text editor, office i browser jer to baš fali na Linđi. Slučnu stvar radi i GNOME oni uzmu gtk+gnomelib, pišu stvari koje nitko neće koristiti, a kada imaju par aplikacija koje su stvaro ekstra, ako želiš da ju koristis moras povuć par depa više, iako je moguće i kde i gnome app napisati koristeći samo QT ili samo GT, bez fucking GNOME/KDE libova!!!!
Onda hrpa stvari koja se mora instalirati iako se ne koristi, na Gentoo imam minimal KDE install, nemožeš se nikako riješiti đubreta od kwalleta, activities, notifications, widgete itd. Isto vrijedi za GNOME.
Mislio sam da će KDE 5 bar neke stvari promjeniti, ali sve je ostalo isto, nije samo KDE nego i GNOME, pa i ostali, samo izmišljaju toplu vodu, troše resurse na duple poslove ili hypove, izađe nova verzije Gtk/Qt sve se baca u smeće i kreću iz početka.
Na Linđi ima odličnih WMova, dwm, awesome, i3 itd., kwin je odličan WM ispod haube KDE-a; ali čim se počne raditi ono okolo, DE, sve ode kvragu, nema desktopa na Linđi dok se DE devovi ne skinu s droga.