KDE Frameworks 5 & Plasma 5

Teme vezane za KDE grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

stefan
Moderator
Spol: M

Re: KDE Frameworks 5 & Plasma 5

Post Postao/la stefan »

zole052 je napisao/la:
SuSe je napisao/la:Ne bih se vratio više na KDE4... ;)
Ima jos bugova, crash kada se gasi komp, povremeno, većina widgeta koje sam koristio, na KDE4, još nisu pristupačni za plasmu, prije svega za vrijeme... Ostalo je sasvim OK. Eto, volio bih vidjeti kako će voziti sistem ova Plasma 5.4 i onaj novi louncher...
zasto se ne bi vratio? ja sam ga koristio par mjeseci i nisam vidio nikakvu prednost za obicnog korisnika osim jako rijetkih bugova? sta je bolje u petici da te privuklo?
Slažem se, ja sam se vratio na četvorku...
Ali razlika (u kvaliteti) nije tako strašna.. 5 ipak ugodnije izgleda (uz malo privikavanje) i ima nešto bugova (ne pretjerano, bar na openSUSE-u).
Sitnice su presudile da vratim KDE 4. Isprobao sam 5.3, sa 5.4 razlika je vjerojatno još i manje...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Sve je stvar ličnog ukusa, neko još voli KDE3...
Meni izgleda modernije, ušmankanije, od logovanja pa nadalje... Thema mi je ljepša. 5.4, koji je upravo instaliran, ide ka istom,dobrom, pravcu, šminkanje (još je ljepše) i daljnim poboljšanjima. System tray, čini mi se da je, dobio dodatne funkcije lakšeg uređivanja. Vidjet ću da li i dalje živi crash prilikom gašenja.
kk
Kontakt:

Post Postao/la kk »

Prvi DE koji sam na Linđi koristio je KDE3 (Slackware :)), isprobao sam sve moguće ostale, pa sam jedno vrijeme koristio awesome i onda godinama dwm.

Kad je došao Steam na Linux, nije dobro radio na tiling WM pa sam instalirao KDE da mogu testirati/igrati.

Nedavno sam probao KDE 5, vratio sam se na 4 jer je 5 pun bugova, recimo meni je compositing off u X-u, KDE 4 radi samo bez efekata (ono što želim), kada se KDE 5 starta bude crn ekran ako je compositing off.

Svaka vražja nova verzija KDE prvo godinama ima hrpu bugova, relativno kratko vrijeme je OK i onda upgrade i dev team skroz odbaci prijašnju verziju koja je u tom trenutnku odlična. Isto vrijedi za GNOME.

Ti iz KDE tima mi nisu jasni, svaki puta kada rade bump verzije koriste novu verziju Qt-a, umjesto da stariju verziju portaju na novi API, pa ako baš žele mjenjati DE i izmišljati toplu vodu bar će imati više iskustva sa novim API-ijem. Isto vrijedi za GNOME.

Onda njihovo besmisleno dodavanje glupih stvari, pa čupanje van kada se pokaže da je katastrofalno (semantic desktop itd.). Možda vrijedi za gnome?!

Onda njihova opsjednutost da svaka hebena apliakcija mora imati svoju qt+kdelibs verziju, pa papani troše resurse da pišu office, browsere, image viewere i ostale gluposti koje su oduvjek i zauvjek inferiornije od standalone riješenja; dok je DE pun bugova i fali tona GUI frontenda za razne sistemske aplikacije/postavke, ne oni moraju da naprave svoj text editor, office i browser jer to baš fali na Linđi. Slučnu stvar radi i GNOME oni uzmu gtk+gnomelib, pišu stvari koje nitko neće koristiti, a kada imaju par aplikacija koje su stvaro ekstra, ako želiš da ju koristis moras povuć par depa više, iako je moguće i kde i gnome app napisati koristeći samo QT ili samo GT, bez fucking GNOME/KDE libova!!!!

Onda hrpa stvari koja se mora instalirati iako se ne koristi, na Gentoo imam minimal KDE install, nemožeš se nikako riješiti đubreta od kwalleta, activities, notifications, widgete itd. Isto vrijedi za GNOME.

Mislio sam da će KDE 5 bar neke stvari promjeniti, ali sve je ostalo isto, nije samo KDE nego i GNOME, pa i ostali, samo izmišljaju toplu vodu, troše resurse na duple poslove ili hypove, izađe nova verzije Gtk/Qt sve se baca u smeće i kreću iz početka.

Na Linđi ima odličnih WMova, dwm, awesome, i3 itd., kwin je odličan WM ispod haube KDE-a; ali čim se počne raditi ono okolo, DE, sve ode kvragu, nema desktopa na Linđi dok se DE devovi ne skinu s droga.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

KDE je najfleksibilniji i vjerovatno ukupno najmoćniji desktop na Linuxu, ali voli dependencyje i softver koji iritira korisnike kao KWallet i razni desktop searchevi koji često gutaju puno resursa. Ukupno je i najbugovitiji od svih desktopa po mojem iskustvu, probao sam nedavno KDE 5 na Kubuntuu i Antergosu i na oba je bilo povremenih crasheva aplikacija, KDE 4 je vjerovatno sada ispoliran i bolja opcija od 5, mislim da prebrzo izbacuju nove verzije, KDE 5 svako toliko ima novu verziju sa hrpom novih stvari, a kada se tako brzo izbacuje softver veća je mogućnost za bugove.
rudar

Post Postao/la rudar »

kk je napisao/la:nema desktopa na Linđi dok se DE devovi ne skinu s droga.
Ovo bi mogao postati razmjerno popularan citat... :hihi
zole052

Post Postao/la zole052 »

jel plasma5 ili nije :)
slika
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
SuSe

Post Postao/la SuSe »

:thmb-up
zole052 je napisao/la:jel plasma5 ili nije :)
slika
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Primeras impresiones Plasma 5.x
https://www.youtube.com/watch?t=84&v=j9SrgUCcmvg
zole052

Post Postao/la zole052 »

SuSe je napisao/la:Primeras impresiones Plasma 5.x
a istina... novi kde je stvarno wow u vezi dizajna i mogucnosti ma svega... uopce ne shvacam zasto bi netko koristio ista drugo ;)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
blast beat

Post Postao/la blast beat »

zole052 je napisao/la:
SuSe je napisao/la:Primeras impresiones Plasma 5.x
a istina... novi kde je stvarno wow u vezi dizajna i mogucnosti ma svega... uopce ne shvacam zasto bi netko koristio ista drugo ;)
Recimo mi koji volimo određene KDE4 widgete (oficijalne) a kojih još nema u izdanju za novu plazmu, kao i ove muke sa programima koji koriste stari tray sistem te se ne prikazuju tray ikone kako treba ili se uopšte ne prikažu. Za ostalo imam samo pohvale :)
Odgovori