linux certifikati

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Marijek
Spol: M

Certifikati

Post Postao/la Marijek »

Bok,

S obzirom da sam na trećoj godini TVZ-a (studij Računarstva), htio bih si položiti neki od certifikata na Netakademiji koja je u sklopu fakulteta. To bih htio sad najesen jer kao student TVZ-a imam pravo na povoljniju cijenu tečaja.

Problem mi je to kaj se ne mogu odlučiti koji da certifikat položim, odnosno, koji će mi najviše koristiti.
U obzir mi dolaze Cisco-CCNA, Java i PHP.

Budući da sam neodlučan, zamolio bih savjet koje bi mi se najviše isplatilo, jer bi mi to trebalo predstavljati i nekakvu prednost pri zapošljavanju.

Sa svime od toga sam se već susreo u sklopu redovnih kolegija na faxu, tako da već znam osnove mreža(subnetiranje, osnovno konfiguriranje rutera...), kao i Javu i PHP; ovo bi mi samo bila nadogradnja/sistematizacija.

Cijene su približne, ali sam u mogućnosti izdvojiti samo za jedan certifikat.

U blagoj mi je prednosti cisco jer sam se time imao priliku najmanje baviti (od dva smjera Mreže i Programsko inženjerstvo studiram ovo drugo.).

Kaj vi velite?

Još jedna stvar: Zakaj je Linux na Algebri toliko skup (20k kn)? jer bih i njega htio u budućnosti položiti... :mrgreen:
per aspera ad astra iliti kroz gužvu do šanka...
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
Abzeenth
Site Admin

Re: Certifikati

Post Postao/la Abzeenth »

Marijek je napisao/la:Još jedna stvar: Zakaj je Linux na Algebri toliko skup (20k kn)? jer bih i njega htio u budućnosti položiti... :mrgreen:
Sve je u Algebri skupo jer si oni zamišljaju da su fancy rofl (a možda stvarno i vrijedi toliko, ne znam, no nekako sumnjam).
Imali smo već par tema o certifikatima:
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... certifikat
možda na njima pronađeš nešto korisno, ako ih već nisi pogledao. A sigurno će ti se javiti ekipa sa savjetima, samo treba pričekati da se probude :D
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

to je zapravo pitanje za tebe, polozi onaj koji pokriva podrucje sa kojim bi se zelio baviti u buducnosti.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Marijek

Post Postao/la Marijek »

glaskoncILLa je napisao/la:to je zapravo pitanje za tebe, polozi onaj koji pokriva podrucje sa kojim bi se zelio baviti u buducnosti.

U biti sve od toga pokriva područje kojim bi se htio baviti :D

Programiranjem bi se htio baviti, ali kak sad stvari stoje, velika je vjerojatnost da će mi biti potrebno i znanje iz područja mreža i mrežne opreme...
Abzeenth je napisao/la: Sve je u Algebri skupo jer si oni zamišljaju da su fancy rofl (a možda stvarno i vrijedi toliko, ne znam, no nekako sumnjam).
Imali smo već par tema o certifikatima:
možda na njima pronađeš nešto korisno, ako ih već nisi pogledao. A sigurno će ti se javiti ekipa sa savjetima, samo treba pričekati da se probude :D
Ovu temu o linux certifikatima ću detaljnije proučiti.

(ne znam kak su mi promakle ove teme, slobodno nek modovi mergaju ako je potrebno...)
per aspera ad astra iliti kroz gužvu do šanka...
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
glaskoncILLa

ha, ako se mislis baviti programiranjem nekakvih mreznih servisa, mozda je bolje da citas RFC-ove pojedinih trasportnih/kontrolnih protokola jer je to low level networking, CCNA to ovlas pokriva, a kao programeru ti zacijelo nece nista znaciti metrika pojedinih routing protokola (osim ako neces raditi kao programer u Ciscu :), ali tad je PHP ono sto ne zelis ).
naime, to sto imas CCNA ti vjerojatno nimalo nece pomoci da dobijes posao kao PHP/Java programer.
fakin

Re: linux certifikati

Post Postao/la fakin »

znam da je tema stara, ali ipak ću komentirati.

1.u hrvatskoj je standard jako nizak
2.minimalna plaća bi trebala biti barem 6000 kn da svatko može živjeti.
3.imamo dobre fakultete, samo ljudi na krivi način uče i onda kukaju kako ništa nisu naučili, a opet s druge strane ta ista ekipa umjesto sa uči hoda po kafićima.
4.onaj tko nije zadovoljan u hrvatskoj uvijek može pokušati otići u inozemstvo raditi, ako je baja u svome poslu imat će dobrih ponuda.
5.kad na zapadu osoba diplomira nakon 2-3 godine vozi bmw, kod nas kroz 3 godine jedva da si svake godine priuštiš more.
6.realna plaća za inženjera sa 3 godine iskustva bi trebala biti barem 13000 kn s time da sam za to da se uvede kao što je vani da se dobije brutto plaća, od koje je radnik dužan platiti samo porez, a zdravstveno i mirovinsko da si plaća sam, jer ljudi i država nisu karitas.
7.certifikati se svakako isplate, znam neke strane firme za koje se može raditi od doma support, ali uvjet je jako dobro znanje engleskog, lova jako dobra.
fakin

Post Postao/la fakin »

1.u hrvatskoj je standard jako nizak
2.minimalna plaća bi trebala biti barem 6000 kn da svatko može živjeti.
3.imamo dobre fakultete, samo ljudi na krivi način uče i onda kukaju kako ništa nisu naučili, a opet s druge strane ta ista ekipa umjesto sa uči hoda po kafićima.
4.onaj tko nije zadovoljan u hrvatskoj uvijek može pokušati otići u inozemstvo raditi, ako je baja u svome poslu imat će dobrih ponuda.
5.kad na zapadu osoba diplomira nakon 2-3 godine vozi bmw, kod nas kroz 3 godine jedva da si svake godine priuštiš more.
6.realna plaća za inženjera sa 3 godine iskustva bi trebala biti barem 13000 kn s time da sam za to da se uvede kao što je vani da se dobije brutto plaća, od koje je radnik dužan platiti samo porez, a zdravstveno i mirovinsko da si plaća sam, jer ljudi i država nisu karitas.
7.certifikati se svakako isplate, znam neke strane firme za koje se može raditi od doma support, ali uvjet je jako dobro znanje engleskog, lova jako dobra.
smac69

Post Postao/la smac69 »

Marijek je napisao/la:
U biti sve od toga pokriva područje kojim bi se htio baviti :D
Teško da ćeš se moći baviti baš sa svim. Bar ne profesionalno. Problem je u tome što je teško vući sve te stvari istovremeno i opet biti odličan (dobar) u svemu. Moj savjet ti je da odabereš neku od tih grana (programiranje, networking, administracija ili što već) i da se maksimalno posvetiš tome. Naravno da će se od tebe kao IT profesionalca očekivati da poznaješ i ostalo. Govorim iz vlastitog iskustva. Jer kad bi se malo bavil s mrežama, malo bi programiral, malo se igral administratora, malo win malo linux... Na kraju dobiješ sve po malo, a onda je s takvim zanjem i iskustvom puno teže pronaći posao.
glaskoncILLa

zapravo su se u hrvatskoj su se tek u zadnje vrijeme poceli traziti specijalisti, ali jos uvijek bi vecina najradije zaposlila majstora za sve i to po mogucnosti za 3k kuna, odnosno cak i ako si odlican u svojoj grani, nacekati ces se da nadjes dobar posao.

e sad, definirajmo i odlican, ako IT crowd generalno podijelimo na sistemce, mrezase i programere, odlicni u svakoj grupi poznaju ili su dobri i u drugim grupama, recimo na ciscu postoji mogucnost skriptiranja, dapace, ponekad mozes zaobici bug sa skriptom, a sa druge strane, cisco sluzi kao prijenosnik podataka za nekakve servise koji se vrte na nekakvim serverima i kad nesto troubleshootas, vrlo je pozeljno imati nekakva inside znanja o tim servisima.
recimo ne radi dns zone transfer i ides se telnetati na 53 i spojis se, ali te odmah otkaci, tko je tu kriv, cisco ili server?
a i taj cisco se nekako nadzire, opet sa servera.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Ukratko: bilo koji certifikat, nije važno, ionako ćeš preslagivati keramičke pločice :D rofl
Odgovori