moja iskustva s ubuntuom

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

simke
Kontakt:

Re: moja iskustva s ubuntuom

Post Postao/la simke »

par pitanja u vezi aliasa.

kako napisat alias za komandi da mogu u terminalu nastvit tu komandu bez razmaka.
npr
alias pS="sudo pacman -S" i sa da mi primi u terminal pSyu.
imam i taj alias, al ovo samo primjer.

i da mogu pisat u sredini. npr alias za /etc/rc.d/nesto start, a da ja mogu napisat
"alias"hal naprimjer, i on starta hal.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

simke je napisao/la:par pitanja u vezi aliasa.

kako napisat alias za komandi da mogu u terminalu nastvit tu komandu bez razmaka.
npr
alias pS="sudo pacman -S" i sa da mi primi u terminal pSyu.
imam i taj alias, al ovo samo primjer.

i da mogu pisat u sredini. npr alias za /etc/rc.d/nesto start, a da ja mogu napisat
"alias"hal naprimjer, i on starta hal.
Sumnjam da je alias tako moćan, ali sve to možeš riješiti s običnom bash skriptom s jednim argumentom i staviš je u /usr/local/bin ;-)

Kod: Označi sve

#!/bin/bash
/etc/rc.d/$1 start
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

narode....nije li ova tema otišla u off topic :?
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

Grof je napisao/la:narode....nije li ova tema otišla u off topic :?
sad si se sjetio, a kad ste razglabali o kde o ostalim of topicima nikom nis.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Bolje da je završila offtopicom nego da smo ušli u flejm :mrgreen:

Probat ću podjelit temu.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

iv@n je napisao/la:Bolje da je završila offtopicom nego da smo ušli u flejm :mrgreen:

Probat ću podjelit temu.
Ili promjeniti ime teme u "Razgovor o Linuxu". Iako je generički, ali šta se može kad smo offtopičari :mrgreen:
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Evo nešto on topic:

Jučer sam updateao kubuntu 8.10 na 9.04. Sviđa mi se novi KDE 4.2, no kubuntaši su opet nemarni. Recimo sljedeća sitnica: upalim kubuntu i nema mreže, nego moram prvo dodati network manager plasmoid da bih mogao se spojiti. Istina da to nije teško, ali kaj nisu mogli napraviti da se taj plasmoid po defaultu postavi na panel?

Nadalje, smeta me kernel 2.6.28 zbog njegovog buga koji onemogućuje brz rad sqlite-a, a novi amarok sad više ne može koristiti mysql bazu (svaki put kad pokušam importati staru bazu od amaroka 1.4, skrši se). Također se amarok voli kršiti, ali to će popraviti, u to ne sumnjam...

Sve u svemu, nakon verzije 7.10, ovo je prva ubuntu distribucija koja mi nije nešto pokvarila na kompjutoru (8.04 mi je spalil matičnu, na 8.10 je riknula grafika ispočetka (popravljeno s updateima i ručnim konfiguriranjem), a KDE 4.1 nije imal podršku za bluetooth (isto djelomično popravljeno s updateima). Zasad koristim jauntya nekih 2 h i zasad još ništa nije puklo, tako da mogu slobodno reći da je to jedna od boljih ubuntu distribucija.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Eto još jedan Linuxov problem.

Svaka distra bi trebala biti sve bolja, a ne jedna dobra, duga ne, pa dvije ok, pa neke opet ne...

na tome bi se trebalo proraditi, nije neka Linux reklama ;)
retsam

Post Postao/la retsam »

DoDo je napisao/la:Evo nešto on topic:

Nadalje, smeta me kernel 2.6.28 zbog njegovog buga koji onemogućuje brz rad sqlite-a, a novi amarok sad više ne može koristiti mysql bazu (svaki put kad pokušam importati staru bazu od amaroka 1.4, skrši se). Također se amarok voli kršiti, ali to će popraviti, u to ne sumnjam...
Skini noviji kernel naime 2.6.29.3 radi sasvim ok(bar meni u gnome) probao sam i 2.6.30rc5 gdje nikako nisam mogao natjerati internet da radi.

P.S. kernel paketi su .deb tako da nemoraš kompajlirati a, mislim da ih možeš naći i u synpticu. kava
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
DoDo

Post Postao/la DoDo »

retsum je napisao/la: Skini noviji kernel naime 2.6.29.3 radi sasvim ok(bar meni u gnome) probao sam i 2.6.30rc5 gdje nikako nisam mogao natjerati internet da radi.
Ovo računalo ima tendenciju da se skrši svaki put kad stavim nekaj kaj nije defaultno, tak da budem ga sad pustil tak kak je. (Osim toga, komp je sestrin, a linux je gore po njezinoj volji, ja na njemu ionako koristim samo windowse...) Ionak je u planu dodavanje podrške za mysql u amarok 2 (to mi je jako zgodno - ne moram imati dvije baze s muzikom (za sebe i za sestru), nego je shareana).

Btw., evo upravo mi se je dogodila prva čudna stvar u kubuntuu. Upalio sam printer i on je izrazio izrazitu želju da odmah nešto ispiše, iako nisam pokrenuo nikakvo printanje. Dam mu na volju i uguram papir, kad ono, ispiše mi poruku "EPSON-CTRLEPSON-CTRL" i papir na pola ostane zaglavljen. Srećom za takve slučaje postoji posebna tipka na printeru koja odmah izbacuje papir van. Moguće da je samo neka usputna greška, a moguće da sam konačno našao nešto kaj mi je jaunty pokvario :D . Vidjet ću hoće li se to ponavljati...
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Odgovori