TOP TEMA: Linux Mint fan club

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: TOP TEMA: Linux Mint fan club

Post Postao/la JH-IM »

Fugu je napisao/la:Da se nadovežem na prethodno i usput nešto pitam.
Na kćerinom desktop pc-u s HD3200 integriranom grafikom za sada nisam primjetio značajnije grijanje. Velim za sada. Defaultni opensource driveri rade uredno, ali samo ako je u pogonu jedan monitor. Uključivanje drugog, koji je različite rezolucije, gasi glavni monitor, a na dodatnom se pokazuje slika neispravne rezolucije. Čitam nešto da je linux podrška za tu Ati grafičku stala negdje 2013. godine, pa me to probudilo iz nvidia idile na mom računalu.
Ima li kakvih preporuka za HD3200 integriranu na Gigabyte MBO pod Mintom 17.1 KDE, da cura može koristiti oba monitora?
Već mi pada napamet kupnja dodatne, nvidia pcie grafičke (taman onakve kakvu sam poklonio kolegi pred koju godinu pface ).
Možda radi sa proprietary driverima, oni uglavnom imaju bolju multimonitor podršku.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

JH-IM je napisao/la:Možda radi sa proprietary driverima, oni uglavnom imaju bolju multimonitor podršku.
Na stranici proizvođača nudi se verzija od prije točno 2 godine, podržana do Kernela 3.4, a sad je čini mi se, 3,13 ili tu negdje?

Da citiram:
"AMD Catalyst™ 13.1 Proprietary Linux x86 Display Driver, 1/21/2013,
Description: Automated installer and Display Drivers for Xorg 6.9 to Xserver 1.12 and Kernel version up to 3.4

The display driver requires POSIX shared memory to be enabled on the system.
Kernal Sources package is no longer required if Kernel Header package is installed.
32-Bit packages must be installed for 64-Bit Linux drivers to install or work."

Zapravo me zanima ima li itko ovu karticu i koristi li taj driver ili sličnu kombinaciju, te je li cijeli postupak uopće priporučljiv i izvediv s obzirom na potrebno kemijanje s verzijama kernela?
Da li to uopće može raditi na novom Mintu?
Where there is a gui there's a way.
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

@Fugu
Fugu je napisao/la:Defaultni opensource driveri rade uredno, ali samo ako je u pogonu jedan monitor. Uključivanje drugog, koji je različite rezolucije, gasi glavni monitor, a na dodatnom se pokazuje slika neispravne rezolucije.
Jesi li podešavao u System Settings →Display and Monitor?
Slične teme nema osim možda ove http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 31&t=10494 , ali to nije to :pogled_dolje
______
Nemam ništa od toga pa da napišem što pametno, a i izbjegavam AMD i Linux distre :hihi , ali ako ništa ne pomogne:
... da cura može koristiti oba monitora?
Već mi pada napamet kupnja dodatne, nvidia pcie grafičke
eto joj pravi poklon za rođendan ako je u skorije vrijeme.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Hvala Vision, sjećam se teme.
Da, rođendan joj je pred vratima, ali mislim da joj baš nova grafulja ne kotira visoko na listi želja :zvizdi
Nema veze, taj sekundarni monitor (sa tv tunerom), koristi stvarno vrlo rijetko, više je to moja želja da se upregne taj komad neiskorištenog hardwarea.
Vjerojatno zbog puno truda uloženog u izradu šmensi-fensi nosača koji ide iz stropa sa skrivenim napajanjem, antenom, home made frkanim hdmi-kabelom i ostalim, da ne nabrajam i svoga konja hvalim.

Već je veliki plus što me tražila neku Linux distru nakon cca godine bez Linuxa. Oduševila se KDE-om i širokim mogućnostima prilagodbe, a Mint sam joj predložio zbog podržanosti i jednostavne instalacije programa. A imam ga i na glavnom računalu kao sekundarnu distru.
bikerbj

Post Postao/la bikerbj »

koristi li tko mint 17.1 kde.....zanima me koja verzija kde-a je gore....kod mene je 4.13.2 a ovdje
kaže da je 4.14.... :hmm
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ja koristim. Na 17.1 se meni uredno vrti KDE 4.14.2
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Da, Mint 17.1 - 4.14.2
Za usporedbu OpSuse 13.2 - 4.14.4

Jedina razlika koju vidim (osim vrlo različitih defaultnih postavki kde-a među tim distrama) je što na Mintovom KDE-u nije sređen onaj donji desni kut Dolphin prozora gdje piše raspoloživi prostor. Ne vidi se broj, izlazi izvan prozorčića.
bikerbj

Post Postao/la bikerbj »

pa zašto je onda kod mene 4.13 a instalirano sa iso slike sa nijhove stranice i 17.1 je....ima li tko ideju gdje i šta da gledam....
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Fugu je napisao/la: Jedina razlika koju vidim (osim vrlo različitih defaultnih postavki kde-a među tim distrama) je što na Mintovom KDE-u nije sređen onaj donji desni kut Dolphin prozora gdje piše raspoloživi prostor. Ne vidi se broj, izlazi izvan prozorčića.
Ovo je bilo prijavljeno kao bug i mislim da je čak pisalo u release notesima da je ispravljeno :hmm
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

bikerbj je napisao/la:pa zašto je onda kod mene 4.13 a instalirano sa iso slike sa nijhove stranice i 17.1 je....ima li tko ideju gdje i šta da gledam....
Ako te to baš jako muči, možeš dodati kubuntu-backports repozitorij i iz njega povući upgrade na KDE 4.14.x.

https://launchpad.net/~kubuntu-ppa/+arc ... /backports

Meni to radi čak i na prastarom Mintu 13 (da, da, znam... pface ), baš sam prije par dana nadogradila na 4.14.2.

EDIT: zapravo ne bi uopće trebao dodavati ništa, pa vidim da je i u službenom Rebecca repozitoriju dostupna novija verzija KDE-a...

http://packages.linuxmint.com/list.php?release=Rebecca

:zabrinut
Odgovori