To što spominješ bilo bi statički kompajlirano (i program i libsi u jednom izvršnom fajlu). Mislim da neće biti tako jer mnoge stvari nije moguće tako iskompajlirati. Vjerojatno će biti poput Chakrinih bundleova. Ili nešto slično kao pod Windowsima kad uz svaku instalaciju dobiješ potrebne dll-ove. Ne moraju biti statički kompajlirani već uz program dobiješ i dinamičke libse koje program koristi i učitava baš njih, a ne sistemske kao do sada. Uz svaki takav program išli bi i njegovi libsi, ali u nekom posebnom direktoriju sve skupa. Tako sam ja to shvatio, ali možda i griješim. I da, znači da bi bilo puno nepotrebnih duplikata koji bi tako zauzimali više mjesta na disku.Suko je napisao/la:Znači Ubuntu će najvjerojatnije imati binarne datoteke koje će imati svoje zavisnosti upakirane unutar datoteke?
TOP TEMA: Ubuntu vijesti
Moderator/ica: Moderatori/ce
- drone
- Moderator
Re: Ubuntu razvija vlastiti paketni format!
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
E to sam mislio. Thanks na pojašnjenju!
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Nikad ne mogu sve ovisnosti biti zadovoljene, jer onda bi paketi bili ISO-i cijelih sustava za virtualne mašine 
Recimo, sve grafičke aplikacije ovise o glibc-u i/ili o GUI toolkitovima (Gtk/Qt/Tk) koji pak ovise o Xorg bibliotekama itd. Dakle potrebno je podvući crtu tako da se pretpostavi što je minimalno instalirano na OS-u. Kod Windowsa je to lako jer nije tako modularan kao GNU/Linux. U Windowsima se točno zna što je "default" i koje biblioteke se mogu (minimalno) očekivati. Da bi Canonical uspio u tom istom planu mora standardizirati Ubuntu tako da se ne može dogoditi da je instaliran npr. drugi DE, ili drugi kernel, ili da nema GUI-a jer bi onda neki Ubuntu paket s aplikacijom trebao imati i Xorg i Unity u sebi
No mislim da nisu na to mislili, to bi bio veliki korak unazad jer paketni sustavi koje posjeduje većina distribucija miljama su ispred onoga što ima konkurencija (Win i OS X), barem ako govorimo o "defaultu".
Pretpostavljam da će ovo što Ubuntu priprema biti format za neke mini-aplikacije kao što su plasma widgeti, firefox/chrome pluginovi i sl. koji će se dodavati na Unity...
Recimo, sve grafičke aplikacije ovise o glibc-u i/ili o GUI toolkitovima (Gtk/Qt/Tk) koji pak ovise o Xorg bibliotekama itd. Dakle potrebno je podvući crtu tako da se pretpostavi što je minimalno instalirano na OS-u. Kod Windowsa je to lako jer nije tako modularan kao GNU/Linux. U Windowsima se točno zna što je "default" i koje biblioteke se mogu (minimalno) očekivati. Da bi Canonical uspio u tom istom planu mora standardizirati Ubuntu tako da se ne može dogoditi da je instaliran npr. drugi DE, ili drugi kernel, ili da nema GUI-a jer bi onda neki Ubuntu paket s aplikacijom trebao imati i Xorg i Unity u sebi
Pretpostavljam da će ovo što Ubuntu priprema biti format za neke mini-aplikacije kao što su plasma widgeti, firefox/chrome pluginovi i sl. koji će se dodavati na Unity...
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Ubuntu i ide u smjeru krute standardizacije, jer već sada podrazumjeva jedan jedini GUI, tu dolazi i Mir koji će biti standard na Ubuntuu, a to naravno sve asocira na to da će u budućnosti Canonical možda i iz svojih repoa izbaciti sve što nije po standardu ( Xorg, KDE...)
I da, ja sam shvatio da će novi "clickable" installer i formar raditi na načelu Chakrinih bundleova. Jer se tu spominje i instalacija u /home. Ne pitajte ne što o tome mislim, jer ne mislim ništa dobrog
I da, ja sam shvatio da će novi "clickable" installer i formar raditi na načelu Chakrinih bundleova. Jer se tu spominje i instalacija u /home. Ne pitajte ne što o tome mislim, jer ne mislim ništa dobrog
-
Lutherus
Joj pa kaj se sekirate. Ak nastave tim putem budu propali pa ih se za 5 godina nebude nitko više sječal.
A i konstantno nekaj laju i na kraju se ne napravi. 10.10 je trebal biti zadnji ubuntu sa xorgom već 11.04 je tzrebal imati wayland. Pa unity koj je zapravo shell za gnome 3 a ne desktop sučelje, Krpanje sigurnosne rupe je popravljeno na taj način da više nije otvoren port 22 već su ga digli na 44 ( jako inovativno
), android for mobile je cyanogenmod10 sa drugim lančerom i temom ( jako inovativno
baš je onak drugačiji nego android ) a mir za rad zahtjeva xorg i waylandove libove ( prava inovacija i odličan rad ).
Tako da poznavajuči njihov rad to bude radilo točno onak kak su i zamislili, nikak.
Kaj, budu propali i nestali pa se sve vraća u normalu.
A i konstantno nekaj laju i na kraju se ne napravi. 10.10 je trebal biti zadnji ubuntu sa xorgom već 11.04 je tzrebal imati wayland. Pa unity koj je zapravo shell za gnome 3 a ne desktop sučelje, Krpanje sigurnosne rupe je popravljeno na taj način da više nije otvoren port 22 već su ga digli na 44 ( jako inovativno
Tako da poznavajuči njihov rad to bude radilo točno onak kak su i zamislili, nikak.
Off Topic:
Mislim da ću se vratiti pisanju svog bloga... i to kao kronikama onoga što me okružuje. Čisto da ne zaboravim kakve sam stavove imao i što sam jednom rekao.
Nekad sam pisao moLinux blog, a sada mislim širiti na sve što me okružuje, smeta i veseli.... mogući naziv: Kronike jednog Pingvina... možda će ma koja duša i pročitati tu i tamo
Mislim da ću se vratiti pisanju svog bloga... i to kao kronikama onoga što me okružuje. Čisto da ne zaboravim kakve sam stavove imao i što sam jednom rekao.
Nekad sam pisao moLinux blog, a sada mislim širiti na sve što me okružuje, smeta i veseli.... mogući naziv: Kronike jednog Pingvina... možda će ma koja duša i pročitati tu i tamo
O la la...vidi vidi pa zar je to splasnuo entuzijazam za - so called - najbolji linux - ubuntu.
Sad se već priča da će propast, e da vidim iz postova da je tu nekome došlo iz guz*** u glavu
zašto su windowsi vrlo dobar OS, ehhh da zat sam ja u jednom od postova rekao da sam
poprilično razočaran linuxom( ajde de nisam totalno.- SliTaz mi je još uvjek na jednom starom kompu
kojeg povremeno upalim)
Sad se već priča da će propast, e da vidim iz postova da je tu nekome došlo iz guz*** u glavu
zašto su windowsi vrlo dobar OS, ehhh da zat sam ja u jednom od postova rekao da sam
poprilično razočaran linuxom( ajde de nisam totalno.- SliTaz mi je još uvjek na jednom starom kompu
kojeg povremeno upalim)
I am the one and only....
- drone
- Moderator
Na ovom forumu priča se svašta, a postoje različita mišljenja. Pogledaj npr. nedavne teme o tvom najdražem OS-u:
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 24&t=10320
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... =1&t=10407
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 50#p180241

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 24&t=10320
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... =1&t=10407
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 50#p180241
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2010-... Arch
2010-... Arch
Niš od toga...Cijela ideja je jako loša, a za cannonical nije ni malo simplified.
Preveliki je tozalogaj za njih, nema im tko to sve napraviti...Možda si MS, Appple i google mogu priuštiti da im par sto developera radi na nekom projektu sa neizvjesnim ishodom, ali ne i firma kojoj je u 10 godina vrh developmenta bilo promjena boja na gnome 3.
Bacaju bombe, pa možda se netko zakači...
Preveliki je tozalogaj za njih, nema im tko to sve napraviti...Možda si MS, Appple i google mogu priuštiti da im par sto developera radi na nekom projektu sa neizvjesnim ishodom, ali ne i firma kojoj je u 10 godina vrh developmenta bilo promjena boja na gnome 3.
Bacaju bombe, pa možda se netko zakači...
- drone
- Moderator
To i govorim. Uopće se ne uzbuđujem oko Ubuntua. Nikome ne želim nesreću osim ako nije đubre. Za Canonical ćemo još vidjeti. Ne smeta me ni malo ako idu nekim svojim putem. Mogu razumjeti potrebu da neke stvari imaju pod kontrolom i da ne ovise o hirovima sa strane, dok god rezultati tih njihovih pothvata budu slobodni i otvoreni. U suprotnom, bilo bi pozitivno da propadnu, ali ne želim im propast samo zato što imaju neke svoje ideje koje se ne sviđaju zajednici.Lutherus je napisao/la:Joj pa kaj se sekirate. Ak nastave tim putem budu propali pa ih se za 5 godina nebude nitko više sječal.
A i konstantno nekaj laju i na kraju se ne napravi. 10.10 je trebal biti zadnji ubuntu sa xorgom već 11.04 je tzrebal imati wayland. Pa unity koj je zapravo shell za gnome 3 a ne desktop sučelje, Krpanje sigurnosne rupe je popravljeno na taj način da više nije otvoren port 22 već su ga digli na 44 ( jako inovativno), android for mobile je cyanogenmod10 sa drugim lančerom i temom ( jako inovativno
baš je onak drugačiji nego android ) a mir za rad zahtjeva xorg i waylandove libove ( prava inovacija i odličan rad ).
Čak i kad bi postali novi Apple ne vidim kako bi to utjecalo na mene. Možda i bi, ali ja to jednostavno ne vidim. Mogu zamišljati nekakve isključive ugovore s recimo Valveom, nVidiom i sl. od kojih bi samo Ubuntu imao koristi. Međutim, sumnjam da će išta od toga uroditi plodom. Koliko vidim nemaju dovoljno snage i resursa. Najavili su velike projekte, ali to je, slažem se, prevelik zalogaj za njih. Od Mira, nadalje. Vidjet ćemo jer još je sve skupa samo priča.
2010-... Arch
2010-... Arch