Preporuka za laptop

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Abzeenth
Site Admin

Re: Preporuka za laptop

Post Postao/la Abzeenth »

Da, sad i mene zanima kako će to izgledati :D Pretpostavljam da ga neću baš ja morati rastavljati, a cura koja ga je kupila je manje-više noob, pa vjerojatno neće ni ona sama to raditi, a ne znam smijemo li ga uopće pokušati rastaviti dok je još novi i pod garancijom :hihi
shicy
Spol: M

Post Postao/la shicy »

moj stari ima quad-core u laptopu i dojma sam da je bolje imati dual-core više frekvencije nego quad sa manjom frekvencijom. da se razumijemo, moj izrijek je savršeno neznanstven i rezultat je isključivo mog zapažanja tijekom jutarnjeg ispijanja kave koje remeti očevo: "pi**u materinu šta je ovo go*no sporo je*a mu pas mater" :D
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Zašto bi ga trebalo rastavljati?

Klasični laptop, u njega mogu samo celeron procesori, a ne treba se ni pitati šta ćeš joj instalirati, ima lijepo da radi KDE.

Može se tu uložiti do ~170e za 8GB RAM-a, SSD i USB Optical Drive (HDD staviti namjesto....), ali eto da se zna šta se može.

Nisam ga ni uživo vidio već po specifikacijama, na drugi jedan laptop je celeron slabiji pa nije spor, a ne već ovaj.

Ako radi - dobar je.

Sretno i jednoj i drugoj ;)
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Hvala :D Mene je najviše zanimalo ima li kakvih problema s driverima na Linuxu, da se mogu pripremiti tj. unaprijed pronaći neka rješenja...ne želim da zapnemo pet sati pokušavajući instalirati Mint ili tako nešto pface Ali kako vidim, taj model nije baš popularan, našla sam samo da navodno ima nekih problema s touchpadom.

E, a kad sam već na ovoj temi, meni je za oko zapeo ovaj, čak razmišljam da si ga i kupim kad mi dođe sljedeća plaća, pa ga slobodno prokomentirajte ako želite :D Samo molim da mi ne predlažete ništa skuplje jer je već i ovaj "probio" limit budžeta koji sam postavila. :place

Idealno bi bio 17' ekran s Nvidia grafikom i terabajtom diska, a ovaj to sve ima plus 2 utora za RAM, tako da mi se ne da previše premišljati i već sam 90% odlučila da uzimam ovaj :D ali ako netko od vas upadne s genijalnim prijedlogom, možda se i predomislim :hihi E da, bonus bodove dobiva svaki predloženi model koji nije crne boje - dakle, ako je bijeli ili sivo-bijeli, ili sivi ili čak crveni, imat će prednost :ljubav
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Ako bi jeftinije onda bi ovo bilo dobro, ako ti ne smeta 500GB.

Ili ovaj?

Gledao sam šta se može jeftinije od ovog gore.
audiosl4ve

Post Postao/la audiosl4ve »

Abz taj ti ima low voltage proc, znaci stedljivi i5 proc. Naravno i dalje je to i5 sa odlicnim preformansama ali osjetno manjom frekvencijom rada te mozda da uzmes u obzir neki sa punokrvnim i5 procom tipa ovoga. Da li pucas na 15.6' ili bi neki 17' laptop? Ako pucas na 17' onda definitivno odi na fullHD rezu. Iako se sada i na 15.6' vec za male pare mogu naci neki odlicni laptopi: LINK. Sve u svemu imas puno boljih izbora za te novce. Samo reci na sto ciljas i naci cemo ti nesto vec :thmb-up
NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

Pozdrav. Dali ima netko iskustva sa OVIM laptopom. Služio bi za internet, multimediju i pokoju stariju igricu. Cijena mu je 2800 Kn.
Na drugim forumima se spominje da mu ekran nije nešto također da serija g5030 nema ventilatore u sebi. Ne znam dali se to odnosi i na ovaj laptop ili da budem konkretniji dali je to uopče toliko bitno za te novce. S obzirom da se ne razumijem ama baš ništa u laptope svaki savjet je dobro došao.

Pozz

P.S. Ako s netko pita :hihi, na njega bi išao Xubuntu :-D
Ok i što sad?
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Solidan, sličan takav sam imao prilike isprobati (AMD cpu), sasvim dobar.

Koliko vidim na neke forume, trebalo bi da ima Realtek mrežnu karticu (nije da neće raditi sa Broadcom...) pa bi to trebalo sve raditi.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ovo bi trebala biti recenzija, pa vidi kaj oni vele..
Inače, ako ti nije bitno da bude 15,6" ekran, a cijena je oko 3k kn, možda da baciš oko na ovaj 13,3" model, a više radnog prostora lako dobiješ spajanjem vanjskog monitora. I da, ovaj 13,3" se čisti mrak lagano (i nadograđuje, danas-sutra), skineš cijelu donju ploču koju drži par šarafa i dobiješ ovo: http://content.hwigroup.net/images/prod ... cf24mh.jpg :-D

Kaj se tiče procesorske snage ovog tvog, nekidan sam instalirao susjedovom susjedu (ne pitaj) Ubuntu na neki divlji laptop iz Peveca od sa Celeronom i GB RAM-a koji je koštao 1600 kn i lap radi sasvim pristojno, ne čuje se i nije čak ni ružan :hihi
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

Tu recenziju sam i gledao pa sam obratio pažnju na taj model. Cijenom je ulazio u limit od 2800 kn. Laptop je za moju kćer i ne bih htio da bude "mačak u vreći" a stvarno se u laptope ne razumijem.

Pozz
Ok i što sad?
Odgovori