čavrljanje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: čavrljanje

Post Postao/la shrike »

Taman danas opušteno, većina testova automatizirana i samo moram paziti da nešto ne eksplodira ili vjerojatnije pregrije, pa evo i duljeg posta. :-D
nicky je napisao/la: Pa svatko tko zna misliti, zna i gdje može naći rješenje za svoj problem. Mislim da je to i najbitnije što te mogu naučit na faksu.
Badava tebi znanje koje neznaš primjenit.
Ne vidim neki problem u takvom načinu razmišljanja. Sve dok bez znanja nemreš položit ispit, ja happy.
Upravo u tome i je problem, što ljudi NE ZNAJU primijeniti ni znanje koje dobiju.. Ne kažem da znati razmišljati nije bitno, ali ne može biti jedini faktor, a to trenutno jest. Kada diplomiraš, dekan kaže da oni ne podučavaju činjenice jer je to besmisleno, već kako misliti. Više manje jedino na balkanu je prihvatljivo da se na faksu ne uče činjenice i da je sve što trebaš znati je "misliti". Ako je uistinu tako, zašto nije moguće u bilo kojem trenu uzeti ispit iz "znanja razmišljanja" i dobiti diplomu? Zato jer to očito nije dovoljno. Kod nas se više manje svugdje uče stvari na pamet, stvari koje se uče su često ekstremno zastarjele i još sve skupa na kraju moraš to izrecitirati TOČNO onako kako je to baš tvoj profesor rekao, a ne onaj iz druge smjene (doživio gro puta).

Ljudi izađu iz faksa i nemaju pojma o tome kako raditi svoj posao, mene uključujući. Što sam ja i ostali radili na faksu ako imamo funkcionalni ekvivalent znanja i razumijevanja bolje informiranog srednjoškolca iz strukovne srednje škole? I to u idealnom slučaju?
Dapače, jako puno ljudi ne zna ni razmišljati (što je navodno cilj). Evo primjera, i to arheprimjera što ne valja sa sustavom, a koji se susreće često: kolega se sa fizike zaposlio u stanovitoj firmi (nećemo sada kojoj) u kojoj je osnovna obuka 2 godine za rad (jep, godine).
Tip dobije zadatak koji treba riješiti, ali konkretni iz stvarnosti (kao i ostali iz njegovog tima). Kada su ovi drugi predočili svoje rješenje tip je to sve popljuvao jer nije matematički točno, tj. oni nisu dali rješenje koje obuhvaća SVE odgovore, već samo set koji se njih tiče. To je legitimno kada si na satu matematike, ali u stvarnosti je nebitno imati set rješenja koji idu doslovno u beskonačnost jer se to u stvarnosti neće nikada dogoditi. Nije potrebna ni preciznost do u beskonačnost jer to nije moguće fizički napraviti (čak je teško raditi i na tipa 3-4 decimalu, a kamoli beskonačno). Problem je što kolega to nikako ne razumije. Njemu jednostavno nije jasno da u stvarnosti odgovor tipa 22/7 nije potreban, već je dovoljno 3.14 jer bi i 3.14152678 bilo upravo komično skupo za napraviti (ako bi uopće bilo i moguće), a kamoli da je 22/7 jedino prihvatljivo i "točno" rješenje. Dok drugima treba 10 minuta da riješe problem, on se muči satima tražeći egzaktne odgovore i inzisitrajući na rješavanju bez kalkulatora. Trebali su mu mjeseci da shvati da neće doći neki "glavni inženjer" i dati svima otkaze jer su koristili 3.14 umjesto 22/7 i jer nisu rješavali stvari ručno već su koristili, gasp, računala za pomoć. Čovjek se nije nikada maknuo iz akademskog svijeta.
On, kao i ekstremna većina iziđu sa univerziteta obučeni samo za to da eventualno prenesu svoje znanje, i sa nula sposobnosti stvarne primjene ili razumijevanja svoje struke. Zgodno, ha? I to nije ekstrem, već tipični način razmišljanja većine ljudi.

Evo dodatno: jednom sam prilikom dao prijedlog da se programi za državnu službu napišu kao set diplomskih i završnih radova. Znaš koji je odgovor bio od strane profesora? Studenti to nisu u stanju napraviti (mislim da ste i na ovom forumu slično rekli). Drugim riječima, prosječni student koji piše diplomski rad (dakle, kada je svo znanje i svi predmeti gotovi), nije u stanju napisati funkcionalni komad softvera. To je POTPUNO neprihvatljivo.
Iz moje struke, dobrih 70% ne zna da možeš više manje svaki motor pretvoriti u generator. Kada sam to jednom prilikom demonstrirao sa onim motoričima iz igrački, likovi su imali debatu kako je to uopće moguće. Na jednom natjecanju ljudi sa 3, 4 i 5 godine raznih smjerova energetike nisu imali POJMA o osnovnim elementima motora ili magnetske indukcije. Tren kada te lik pita da li će se na zavojnici inducirati napon ako u blizini rotira magnet je bilo neprocjenjivi humor (dok nisam skužio da pita ozbiljno). To bi kao trebalo biti prihvatljivo jer oni znaju "razmišljati"?
tinche je napisao/la:Shrike, ovo fakat nije bilo u redu. Ima učitelja kao i drugih ljudi koji su zaposleni, a ne rade svoj posao. Razlika je u samo u tome što su svi su pozvani komentirati rad nastavnika, po mogoćnosti na što gori način. Ti ćeš biti zaposlen u jednoj tvrtki gdje tvoj rad neće biti validiran od strane noobova, nećeš završiti u novinama zbog bedastog i minornog razloga, ali eto učitelj hoće. A da ne spominjemo roditelje, pedagoge i ostalu ekipu... Voljela bih da se ne ide u generalizaciju, a ni linčevanje svih učitelja zato što neki nisu u stanju odraditi svoj posao. (a to ljudi neprestano rade)
Prvo i osnovno, ispričavam se ako sam te uvrijedio. Ipak, čim ne smiješ nekoga kritizirati je loše, a učiteljica koja je prozvana je prozvana strane drugog učitelja i to kompletno legitimno. Čovjek je kompletno legitimno primijetio da prof. informatike ne zna što su ssd-ovi. Očito, bilo je nula dodatnog obrazovanja od diplome i to u struci koja se ultra brzo razvija. To je prihvatljivo koliko i to da energetičar ne zna ponašanje rotirajućeg magneta u blizini zavojnice. Žao mi je, kritizirat ću i jedne i druge, a ako misliš da je to neopravdano, molim te konkretno obrazloženje zašto je ok da prof. informatike ne zna što je ssd ili energetičar kako radi magnetska indukcija.

Također, ovdje komentiramo i druge struke i ismijavamo ih kada to zaslužuju, a druge struke i JESU kritizirane na regularnoj bazi (recimo ja sam ovao što sam gore rekao više puta ponovio na ovom forumu, a to je iz moje struke). Također, nje bilo linčovanja svih učitelja, pogotovo ne jer sam ekstra spomenuo ekipu koja je postala učiteljem jer je to htjela, a ne jer je morala. Nadalje, uopće ne vidim zašto se ne bi osvrnulo na porazne razultate Zagrebačkog sveučilišta koje sada više nije ni u top 500 na svijetu? Ili činjenicu da se državna matura morala reducirati na prolaznost od 20% kako se ne bi svi blamirali? Ili činjenicu da ljudi izlaze iz škola sa golemim rupama u znanju i bez stvarnih vještina rada na poslu? Ne znam, možda ti misliš da je naše stanje edukacije fenomenalno, ali s obzirom na rezultate meni se čini da imamo ozbiljne probleme.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Ničim izazvan
Napisao roman
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Vl@do je napisao/la:Ničim izazvan
Napisao roman
Zapravo, iskreno, od one scene sa magnetima i indukcijom ozbiljno razmišljam o smislu i metodologiji edukacije(bilo je još par pitanja te kategorije, ali previše stručno no ipak ultra bazično da ih sada ponavljam tu). Kako su ti tipovi završili prvi semestar mi je i dalje misteriji.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Za ne povjerovati, ali do danas tri dana nitko nije ništa napisao u čavrljanju :hmm
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shicy

Post Postao/la shicy »

ma to ti je zato šta shrike, otkako je počea radit, ima previše slobodnog vremena pa se bavi... :lulz
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ili drugim riječima, shrike je masivni kontributor :D Jok, ja mislim da je čavrljanje utihnulo zbog veće aktivnosti IRC-a.
shicy

Post Postao/la shicy »

lako moguće. izlaprdamo se na ircu i onda više nemaš šta ovde pisat..
calisto053
Moderator

Re: Odg: čavrljanje

Post Postao/la calisto053 »

shrike je napisao/la:Ipak, čim ne smiješ nekoga kritizirati je loše, a učiteljica koja je prozvana je prozvana strane drugog učitelja i to kompletno legitimno. Čovjek je kompletno legitimno primijetio da prof. informatike ne zna što su ssd-ovi. Očito, bilo je nula dodatnog obrazovanja od diplome i to u struci koja se ultra brzo razvija.
Isprike na nejavljanju. U mom je poslu sve na rubu eksplozije i kolapsa, pa stalno moram biti aktivan. Skripte za automatizaciju su rijetke. ;)
Ono maloprije je bio live update s posla. Radi se o mladoj, oku ugodnoj, kolegici od cca 26-27 godina i 3 godine staza. Predaje matematiku, informatiku i jos par strucnih predmeta u samnom u srednjoj strukovnoj skoli, dakle nije ona ista koju sam ranije spminjao iz osnovne skole.
Oboje smo kolege strucnjaci na svojim podrucjima, o njoj mislim sve najbolje kao o korektnoj kolegici o dobroj osobi. Krajnje je nekorektno i drsko petljati se u tudje podrucje (mi humanisti i drustvenjaci smo tomu jako skloni).
Medjutim, potpuno razumijem zasto se shrike ljuti. S obje kolegice informaticarke sam dovoljno puta razgovarao da bih shvatio da nemaju blagog pojma o hardveru, softveru ili najobicnijem administriranju (ne odrzavanju!) web stranice. Uredjenje skolske web stranice za njih predstavlja nepremostiv problem unatoc mojoj pomoci i savjetima. Neka iskusni medju vama pgledaju bilo koju stranicu osnovnih ili srednjih skola i vidjet ce da u sve iste. Radi se o sabloni koju je dao Carnet (ne znam ni tocno sto je to) i upravo ju treba tako uredjivati - kao sablonu.
Njima je za posao sasvim dovoljno poducavanje Worda - klikni 'vamo, klikni 'namo. Prakticno rjesavanje problema (dovest kabel od interneta u drugu prostoriju, prespajanje kablova na serveru, instalacija printera, popravak racunala) i olaksavanje rada (kloniranje diska, programi za backup, tweakanje OS-a) su vec problemi za prave informaticke strucnjake. Mni je neugodno kad kolegica otvoreno prizna da ne zna ili nije cula, pa zovu mene da nesto sredim. Tako na kraju ja na*em.
Ocito je danas postalo normalno da informaticar ne zna sto je SSD, a inzenjer ne zna princip rada zavojnice. Kad se samo sjetim da sam da sam zbog vlastite "nedovoljne strucnosti" pune 2 godine sjetio na burzi, a uskoro cu i opet.
Isprike svima, morao sam se ispuhati.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Calisto, potpuno te razumijem. Svakodnevno se ovakve stvari događaju u svim strukama. Zbog toga mi je žao kao psu što nisam u Shrikeovim godinama otišao barem do Gratza.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

:pc-vesel

Civilizacija V

pface

A čime se vi bavite?
Those who stand for nothing fall for anything.
Zaključano