TOP TEMA: Ubuntu vijesti

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: TOP TEMA: Ubuntu vijesti

Post Postao/la JH-IM »

hrvooje je napisao/la:To su više manje priče za van. Iza svega unutri je bitka za novac. Mark je otužio Johnatana da je trošio novce netransparentno, a ovaj Canonicala da nisu raspoređivali donacije po želji zajednice. Nema tu crno bijelo, i su svi podjednako krivi, zavisi koga pitaš. Sjecam se i posta Martina Groesslina kad ga je Canonical pritiskao da radi stvari u kwinu po njihovom, iako mu oni nisu poslodavac.
Novac koji troši Kubuntu je kikiriki za ukupni novac koji troši Canonical za development i ne radi se uopće od Riddellu, on je tu nebitan, osoba na koju hinta Shuttleworth i sa kojom sam ja imao raspravu je taj Martin, dovoljno je pročitati njegove vlastite postove na Internetu da se vidi da se tu radi o osobnoj stvari.
A nije baš da su samo kde i gnome tu imaju zadnju riječ. Oni su sitni igrači. Intel je rekao odlucno ne miru i Canonicalu davno
https://arstechnica.com/information-tec ... o-own-way/
Podrška za Mir je prihvaćena u GTKu što znači da Gnome aplikacije ne bi imale nikakvih problema na Miru, QT aplikacije još manje imaju problema jer je QT bilo dosta lako patchirati da radi na Miru.

Intel je inicijalno odbio patcheve, ali na kraju bi opet prihvatio jer su Nvidia i AMD već pristali da Mir bude podržan njihovim driverima pogotovo zato što razlika u podršci nije toliko velika u odnosu na Wayland, sa obzirom da su Nvidia i AMD daleko veći igrači na području grafičkih kartica nego Intel oni bi jednostavno sa vremenom morali prihvatiti podršku za Mir, htjeli ne htjeli po sili tržišta i zahtjeva milijuna Ubuntu korisnika sa Intelovim grafičkim karticama. Kada te podrže Nvidia i AMD nema treće strane koja će ignorirati podršku, pa zvala se ta strana i Intel, jednostavno Ubuntu je prevelik da bi mogli ignorirati podršku. Kada si dovoljno velik na nekom tržištu, jednostavno te je nemoguće ignorirati sviđalo se to nekom ili ne i to je Canonical dobro znao da svi ovi koji su se mrštili na podršku za Mir bi je na kraju napravili, a njih zapravo i nije bilo puno, Intel je jedini koji se ozbiljnije mrštio, svi ostali bitni za funkcioniranje Mir display servera (Nvidia/AMD/GTK/SDL itd) su imali već podršku za Mir ili je to bilo u razvoju.

Čak i u teoriji da je Intel odbio patcheve i kada je Mir postao default, njihove drivere koji su otvoreni je izuzetno lako patchirati na Mir i to je Canonical mogao sam odraditi da je trebalo. Na kraju krajeva je to sve nebitno, jer Mir bi bio podržan, bitno je da proizvođači hardvera, ne softvera, nisu bili zainteresirani za Linux konvergenciju i tada je razvoj prestao imati smisla jer Unity 8 i Mir nisu osmišljeni da budu sami po sebi zamjena na desktopu nego dio šire priče, kada se ta priča pokazala neuspješnom u privlačenju tehnološke industrije i oni su izgubili smisao postojanja i daljnje trošenje novca na te projekte nije imalo više smisla.
Navodno je Canonical prošle godine izgubio 300M€ .
https://m.youtube.com/watch?v=SJQkK6pTVCI
Sa čime se drogiraju ti ljudi? 300 milijuna EUR je ogroman gubitak za puno veće kompanije od Canonicala, gubitak u 2016 godini je bio 3.3 milijuna GBP, Canonical godišnje ne okrene 300 milijuna EUR ukupno, a kamoli da može toliko izgubiti. I taj gubitak od 3.3 milijuna GBP pokazuje zapravo rast profita, Canonical je u neka druga vremena znao gubiti dvoznamenkaste brojeve milijuna dolara, zato i odbacuju razvoj koji se pokazao neisplativim i uložiti će u ono što raste, a priča se i da žele ulagače. Da gubitak od 300 milijuna EUR pface
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

JH-IM, vrlo je očito da ne simpatiziraš KDE, no bilo bi pošteno da barem provjeriš neke stvari prije nego ih napišeš, jer ovako ne ostavljaš baš najsjajniji dojam. Svi skupa zaboravljate da u svakoj priči postoje dvije strane, a ponekad i više njih. Očito postoje neki razlozi zašto su X ili Y odbili surađivati s Canonicalom.

Razumijem da će ljubiteljima Canonicala ti razlozi biti nemili, ali odbaciti ih a priori kao bezvrijedne nije odlika zrele argumentacije. Pogotovo ako uzmemo u obzir da Gnomeovo odbijanje suradnje nailazi na tvoje razumijevanje, dok KDE-ovo ne zbog...tvog osobnog sukoba s nekim developerom? Ironično, zar ne?

Nadalje, ovo nikako nije točno:
Znači jedna osoba je odlučila u ime KDEa i svih KDE korisnika što treba a što ne treba, maksimalno transparentno i u duhu "zajednice".
jer KDE ne funkcionira tako, i u zadnjih par dana su neki članovi zajednice istupili i objasnili o čemu se zapravo radi(lo). Ne znam je li ti uopće stalo do tih informacija, ali možda nekom drugom tko ovo čita jest.

Također, ovo nije točno
Plasma Mobile koji čak koristi elemente Ubuntu Toucha i Kubuntua za svoju bazu, štaviše koriste Ubuntu i kao bazu za KDE Neon.
Stari images Plasma Mobilea jesu koristili Ubuntu Touch, no danas je sustav drugačije posložen i uglavnom se oslanja na CM. Osim toga, pa što i ako koriste Kubuntu za bilo što? Bez KDE-a Kubuntu bi bio samo Ubuntu.

A ako već želiš govoriti o licemjerju, sjeti se da je Canonical i dalje u KDE-ovom Advisory Boardu, što im daje ne samo uvid u poslovanje i planirani razvoj projekta, već i određeni utjecaj na njegov smjer. Da nemaju nikakve koristi od toga i da stvaaaaarno toliko ne mogu smisliti KDE i njihove developere, misliš da bi i dalje surađivali na taj način, hm? :kava

Još mogu shvatiti zašto i dalje raspravljate o ovome iako je stvar gotova, i nijedan broj postova na forumu neće vratiti sve na staro. Ali ne mogu shvatiti zašto je nužno pljuvati po drugim projektima da bi se iznijelo bilo kakav argument. Kad to radite, niste ništa bolji od onih "s druge strane" koji pljuju po Unityju/Miru i "vesele se" što je projekt obustavljen.
Bunker

Post Postao/la Bunker »

Abzeenth je napisao/la:Još mogu shvatiti zašto i dalje raspravljate o ovome iako je stvar gotova, i nijedan broj postova na forumu neće vratiti sve na staro..
Možda neće vratiti na staro , ali može utjecati na neko buduće donošenje odluka. Ne naravno piskaranje na jednom forumu, ali forum po forum, društvena mreža po društvena mreža, pa možda u jednom trenutku glas javnost dopre i do onih koji vuku poteze...
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:JH-IM, vrlo je očito da ne simpatiziraš KDE, no bilo bi pošteno da barem provjeriš neke stvari prije nego ih napišeš, jer ovako ne ostavljaš baš najsjajniji dojam. Svi skupa zaboravljate da u svakoj priči postoje dvije strane, a ponekad i više njih. Očito postoje neki razlozi zašto su X ili Y odbili surađivati s Canonicalom.

Razumijem da će ljubiteljima Canonicala ti razlozi biti nemili, ali odbaciti ih a priori kao bezvrijedne nije odlika zrele argumentacije. Pogotovo ako uzmemo u obzir da Gnomeovo odbijanje suradnje nailazi na tvoje razumijevanje, dok KDE-ovo ne zbog...tvog osobnog sukoba s nekim developerom? Ironično, zar ne?
Sa KDEom kao desktopom nemam nikakvih problema, naprotiv, sa dijelom KDEove politike imam iz više razloga. Stvar je u načinu odbijanja, RedHat odnosno Gnome je jasno rekao nas to ne zanima i ne želimo sudjelovati u tome i tako je i bilo. KDEovo odbijanje nije bilo tako "jednostavno" na što ću se osvrnuti u drugom citatu.
Nadalje, ovo nikako nije točno:
Znači jedna osoba je odlučila u ime KDEa i svih KDE korisnika što treba a što ne treba, maksimalno transparentno i u duhu "zajednice".
jer KDE ne funkcionira tako, i u zadnjih par dana su neki članovi zajednice istupili i objasnili o čemu se zapravo radi(lo). Ne znam je li ti uopće stalo do tih informacija, ali možda nekom drugom tko ovo čita jest.
In future I will certainly dismiss technologies for political reasons, because it's from Canonical and I do not care anymore whether Canonical succeeds or fails.
Izjava kompletno u duhu open sourcea. I kontradiktorna sa KDEovim poslije korištenjem Ubuntu Toucha, Kubuntua i Ubuntua u raznim projektima. Martin je bio glavni u javnosti koji je o tome govorio što implicira da je on imao i presudnu ulogu u odlučivanju.

Na moja izravna pitanja o tim stvarima debelo je izbjegavao dati izravne odgovore, ako je sve čisto i on nije glavni razlog odbijanja nema razloga da ne da izravne odgovore, a nije ih dao.
Također, ovo nije točno
Plasma Mobile koji čak koristi elemente Ubuntu Toucha i Kubuntua za svoju bazu, štaviše koriste Ubuntu i kao bazu za KDE Neon.
Stari images Plasma Mobilea jesu koristili Ubuntu Touch, no danas je sustav drugačije posložen i uglavnom se oslanja na CM. Osim toga, pa što i ako koriste Kubuntu za bilo što? Bez KDE-a Kubuntu bi bio samo Ubuntu.
Stvar je principa, ako odbijaš nešto, a odbijaš, iz političkih razloga, a istovremeno koristiš proizvode te firme koju si odbio iz političkih razloga onda ispadaš neprincipijelan, na jednom ne može jer nam se ne sviđa, na drugom može jer nam to treba pa odjednom više nemamo političke razloge da ne koristimo njihove proizvode. Da su principijelni koristili bi Debian, OpenSuse ili neku drugu distribuciju koju nije napravio zli Canonical (TM). Martina sam citirao gdje je izrijekom rekao da će odbiti Canonicalovu tehnologiju, a ipak se nastavilo koristiti Kubuntu i Ubuntu, čak i Ubuntu Touch koji je koristio "kontroverznu" tehnologiju. RedHat odnosno Gnome nema takvu dvostruku politiku.
A ako već želiš govoriti o licemjerju, sjeti se da je Canonical i dalje u KDE-ovom Advisory Boardu, što im daje ne samo uvid u poslovanje i planirani razvoj projekta, već i određeni utjecaj na njegov smjer. Da nemaju nikakve koristi od toga i da stvaaaaarno toliko ne mogu smisliti KDE i njihove developere, misliš da bi i dalje surađivali na taj način, hm? :kava
Ne znam gdje si ti u Markovom postu vidjela da je on optužio cijeli KDE i njegove developere za odbijanje, govorio je samo o jednoj osobi, mogu ga i citirati ako treba. Viši interesi uvijek prevladaju nad pojedincima, kada je Riddell napustio odnosno izbačen iz Kubuntua radi neplanskog trošenja novca, koliko se sjećam to je bio razlog, mnogi su govorili kako je to kraj Kubuntua ovo ono i desilo se jedno veliko ništa, Kubuntu je nastavio po starom. I btw Canonical je ušao u KDE Advisory Board debelo nakon KDEove (Martinove?) odluke, ne prije toga. Štaviše KDE je poslije uzeo Ubuntu kao bazu za KDE Neon. Netko će reći da i jedno i drugo znači da ni Canonical ni KDE ne drže neki grudge, da li je to tako ne znam, ali i dalje stojim pri svojem da odbiti iz političkih razloga na nečemu raditi sa firmom X, a istovremeno koristiti proizvode firme X nije baš najprincipijelnije pogotovo kada si sam izjavio da ćeš odbiti Canonicalovu tehnologiju iz političkih razloga.
Još mogu shvatiti zašto i dalje raspravljate o ovome iako je stvar gotova, i nijedan broj postova na forumu neće vratiti sve na staro. Ali ne mogu shvatiti zašto je nužno pljuvati po drugim projektima da bi se iznijelo bilo kakav argument. Kad to radite, niste ništa bolji od onih "s druge strane" koji pljuju po Unityju/Miru i "vesele se" što je projekt obustavljen.
Ne radi se o KDEu nego o jednoj osobi unutar KDEa koja je očito imala presudnu ulogu, a uspjela je poslije i sama sebi skočiti u usta. Sa zadnjom rečenicom se slažem, ali treba reći da nije ni "zajednica" bila KDEova ili neka druga bez grešaka, to je i cijela poanta ovoga, jer većina ljudi često zauzima automatski stranu "zajednice" iako ona nije baš uvijek 100% dosljedna a ni bez grešaka i Martinova izjava to ilustrira.
Abzeenth
Site Admin

JH-IM je napisao/la:
"In future I will certainly dismiss technologies for political reasons, because it's from Canonical and I do not care anymore whether Canonical succeeds or fails."

Izjava kompletno u duhu open sourcea. I kontradiktorna sa KDEovim poslije korištenjem Ubuntu Toucha, Kubuntua i Ubuntua u raznim projektima.
Zapravo, ako želiš inzistirati na tehnikalijama, ta izjava jest u duhu open sourcea. Sjeti se Stallmana i svih tehnologija koje on odbija koristiti upravo iz političkih razloga.
Martin je bio glavni u javnosti koji je o tome govorio što implicira da je on imao i presudnu ulogu u odlučivanju.
Ne, on nikako nije bio glavni u odlučivanju - to može biti samo pretpostavka, ali ne i činjenica. U razvojnom procesu KDE-a nikad ne odlučuje samo jedna osoba. To što Martin ima blog na kojem piskara svašta je njegova stvar. Stotine drugih KDE developera nemaju blogove i ne govore javno ni o čemu; implicira li to da je njihova uloga u procesu nebitna? Svašta.

Slično se navodi i A. Seigo kojem pripisuju istu stvar - "on je bio glavni, on je to odlučio" - pa hajde neka se prvo svi dogovore tko je zapravo bio glavni, da možemo imati jednog "krivca". A kad smo već kod toga, zašto uopće mora postojati neki "krivac", čemu to blame-game natezanje? Nejasno mi je, pogotovo kad dolazi od ljudi koji nemaju nikakve veze s projektom.
Da su principijelni koristili bi Debian, OpenSuse ili neku drugu distribuciju koju nije napravio zli Canonical (TM). Martina sam citirao gdje je izrijekom rekao da će odbiti Canonicalovu tehnologiju, a ipak se nastavilo koristiti Kubuntu i Ubuntu, čak i Ubuntu Touch koji je koristio "kontroverznu" tehnologiju. RedHat odnosno Gnome nema takvu dvostruku politiku.
Da, a pogodi zašto se nastavilo koristiti? Zato što Martin kao jedna osoba NIJE i ne predstavlja cijeli KDE. Zato što jedna osoba ne odlučuje o svemu i može on misliti šta hoće, ali projekt ide dalje s onim što većina smatra da je potrebno. Zar je to tako teško shvatiti?
Ne znam gdje si ti u Markovom postu vidjela da je on optužio cijeli KDE i njegove developere za odbijanje, govorio je samo o jednoj osobi, mogu ga i citirati ako treba. Viši interesi uvijek prevladaju nad pojedincima (...)
Ja sam odgovarala na tvoj post, a ne na njegov. Ti si u svom postu govorio o licemjerju vrteći se u krug opet oko te iste priče s Martinom. I opet se i dalje vrtiš, ponašajući se kao da sve ikad što je došlo iz KDE-a dolazi od Martina, iako si sam upravo gore napisao "viši interesi uvijek prevladaju nad pojedincima" pface Znači li to da u to vjeruješ samo kad ti odgovara, pa jesi li onda i ti isto neprincipijelan?

Sad i iz ovog zadnjeg citata
Ne radi se o KDEu nego o jednoj osobi unutar KDEa koja je očito imala presudnu ulogu, a uspjela je poslije i sama sebi skočiti u usta.
shvaćam da nema smisla nastavljati dalje raspravu jer ti imaš problem s tim likom i što god ja ili bilo tko napiše neće imati veze, sve dok ti se on valjda osobno ne ispriča. Jedina šteta u svemu je što širiš FUD, a izgleda i da pomalo uživaš u tome.

Da, nijedna zajednica/kompanija/osoba nije bezgrešna, uključujući i Canonical, ali za njihove propuste uvijek nekako nađemo opravdanje, zar ne? KDE je imao svakakvih loših i bedastih odluka, ali ovo što ti radiš je neinformirano, tvrdoglavo i dosta maliciozno.
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

Mark je isto svojevrsni troll. Svojevremeno je optužio KDE da radi patcheve za Windows, a ne žele za Mir.
http://blog.martin-graesslin.com/blog/2 ... tea-party/

Slijepo vjerovat jednoj strani, a optuživati drugu je djetinjasto. Milijuni su u igri, a resursi ograničeni pa svatko pokušava gurati svoje. Naivno je vjerovati da je drugačije, poput nekih političkih/vjerskih razloga. Jedini razlog je vrijeme/novac.

Što se tiče Ubunta, ne vidim zašto se ne bih radovao što će osnažiti GNOME. Kamo sreće da su to napravili prije 6 godina.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:
Zapravo, ako želiš inzistirati na tehnikalijama, ta izjava jest u duhu open sourcea. Sjeti se Stallmana i svih tehnologija koje on odbija koristiti upravo iz političkih razloga.
Je li ti to ozbiljno navodiš Stallmana kao primjer ekvivalentan ovome? Čovjeka koji ne može pogledati Netflix, mislim da se radilo o Netflixu, seriju kod druge osobe jer sve uključeno u tu seriju i njezino gledanje je proprietary. Stallman je fanatik i gotovo nitko ne slijedi njegov fanatizam, jer ljudi žele pogledati film, poslušati mp3, odigrati neku igru itd, a za to sve koriste proprietary softver/codece/drivere. O tome da svi koriste mobitele sa gomilom proprietary tehnologije da ne pričam, nije problem njegov fanatizam, to je njegova osobna stvar, ali tko uopće se ponaša kao on? Šačica ljudi oko njega? Čak i oni koji koriste FSF approved distribucije moraju ponekada poslušati mp3 ili koristiti Android ili iOS i eto ih opet u proprietary svijetu. Njegove ideje nisu realne za 99.9% korisnika koji jednostavno moraju koristiti proprietary softver ponekad, niti je KDE i blizu takvog open source fanatizma. Da se KDE ravna prema njegovim open source idealima ne bi koristili QT koji nema najidealniju licencu, da poslije su napraviti KDE Free QT Foundation u slučaju problema sa QTom, ali Stallman bi smatrao korištenje QTa lošim, o korištenju non free distribucija koje ne odobrava FSF da ne pričam.
Ne, on nikako nije bio glavni u odlučivanju - to može biti samo pretpostavka, ali ne i činjenica. U razvojnom procesu KDE-a nikad ne odlučuje samo jedna osoba. To što Martin ima blog na kojem piskara svašta je njegova stvar. Stotine drugih KDE developera nemaju blogove i ne govore javno ni o čemu; implicira li to da je njihova uloga u procesu nebitna? Svašta.

Slično se navodi i A. Seigo kojem pripisuju istu stvar - "on je bio glavni, on je to odlučio" - pa hajde neka se prvo svi dogovore tko je zapravo bio glavni, da možemo imati jednog "krivca". A kad smo već kod toga, zašto uopće mora postojati neki "krivac", čemu to blame-game natezanje? Nejasno mi je, pogotovo kad dolazi od ljudi koji nemaju nikakve veze s projektom.

Da, a pogodi zašto se nastavilo koristiti? Zato što Martin kao jedna osoba NIJE i ne predstavlja cijeli KDE. Zato što jedna osoba ne odlučuje o svemu i može on misliti šta hoće, ali projekt ide dalje s onim što većina smatra da je potrebno. Zar je to tako teško shvatiti?
Sve je to moglo biti elegantno riješeno da je KDE dao službenu izjavu kao grupa, koliko ja znam nije, ovako je prepušteno da 1-2 osobe svojim postovima na Internetu daju sliku ne samo meni nego mnogima, o tome kako KDE razmišlja, da si pročitala komentare po raznim Linux portalima vidjela bi da ja nisam jedini koji smatra da je Martin jedan od najodgovornijih, ako ne i glavni, i ne ne koriste svi Ubuntu. Neočitovati se službeno o nečem što izaziva kontroverze, a njegovo piskaranje je izazvalo kontroverze, je pomalo neodgovorno, samo jedna izjava "ovo je odluka koju je donio cijeli KDE bla bla bla" bi riješila odmah sve vrste nedoumica u vezi ovoga, ako su je dali ja je nisam vidio.
Ja sam odgovarala na tvoj post, a ne na njegov. Ti si u svom postu govorio o licemjerju vrteći se u krug opet oko te iste priče s Martinom. I opet se i dalje vrtiš, ponašajući se kao da sve ikad što je došlo iz KDE-a dolazi od Martina, iako si sam upravo gore napisao "viši interesi uvijek prevladaju nad pojedincima" pface Znači li to da u to vjeruješ samo kad ti odgovara, pa jesi li onda i ti isto neprincipijelan?
Ja ne sporim da viši interesi prevladaju, to sam sam napisao, ali Martin jest neprincipijelan zbog čega sam ga i citirao. Da li je po tebi Martin neprincipijelan nakon one izjave, a nastavlja koristiti Ubuntu tehnologiju? Ne govorim sada o KDEu kao cjelini, nego o njemu samom.
Sad i iz ovog zadnjeg citata

shvaćam da nema smisla nastavljati dalje raspravu jer ti imaš problem s tim likom i što god ja ili bilo tko napiše neće imati veze, sve dok ti se on valjda osobno ne ispriča. Jedina šteta u svemu je što širiš FUD, a izgleda i da pomalo uživaš u tome.

Da, nijedna zajednica/kompanija/osoba nije bezgrešna, uključujući i Canonical, ali za njihove propuste uvijek nekako nađemo opravdanje, zar ne? KDE je imao svakakvih loših i bedastih odluka, ali ovo što ti radiš je neinformirano, tvrdoglavo i dosta maliciozno.
Ja ne sporim da je Canonical radio grešaka i nemam problema to priznati, ali dio ljudi ima problema priznati da je "zajednica" isto tako radila greške, ti jesi u tom boldanom rekla da je i ona odnosno KDE radila greške i to je ok, da svi tako rade bilo bi puno manje prepucavanja po Linux portalima, ali većina ne prizna, ikada, uvijek je kriva druga strana, očito za dosta ljudi postoje svete krave u open sourceu koje se ne smije kritizirati.

Iako si se ogradila i rekla da je i KDE radio greške na kraju i ti nisi izdržala na kraju da me ne optužiš za 1-širenje FUDa, 2-uživanje u širenju istoga i 3-da imam maliciozne namjere. Geez što bi rekli Amerikanci potrošio sam 4 g na ovom forumu i preko 2000 postova da bi dobio priliku za širenje FUDa i maliciozne namjere iako to mogu na bilo kojem comment sectionu na svakom Linux portalu, mogu čak otvoriti i anti-Linux blog, site, Youtube kanal ili nešto treće. Može mi netko reći da sam neinformiran iz njihove perspektive, tvrdoglav, ali da uživam u širenju FUDa i da sam maliciozan što je previše je previše.
Bunker

Post Postao/la Bunker »

JH-IM je napisao/la:... Može mi netko reći da sam neinformiran iz njihove perspektive, tvrdoglav, ali da uživam u širenju FUDa i da sam maliciozan što je previše je previše.
Druže, relax. Dugo si u ovim vodama i zasigurno si i dosada upoznao hirovitost i prevrtljivost zajednice , i to je nešto što je sastavni dio ovog folklora ( vjeruj meni, okusih to stoput na vlastitoj koži ). Nevjerujem da je kolegica imala namjeru da te povrijedi ili uvrijedi , već sam skloniji vjerovati da se samo u brzini pisanja nespretno izrazila pa je ispalo tako kako je ispalo. Bar ih ja nemam razloga braniti , no sa godinama dolazi i nekakva smirenost i mudrost pa čovjek lakše pređe preko nekih negativnosti i fokusira se samo na bitno i pozitivno.

Ubuntu ima svoje garantirano mjesto u povijesti linuxa i to više nitko nikakvim laprdanjem nemože promijeniti. Do pojave ubunta, linuxom kao operativnim sistemom ( zanemarite sad formalnosti oko naziva ) su se zaista bavili rijetki geekovi i developeri tog istog sustava. Tek je pojavom ubunta linux postao kao os pristupačniji širim masama za svakodnevno korištenje. Čak je probijena i oem barijera pa se ubuntu počeo pojavljivati i na dell računalima (ok, i opensuse je tu nešto čačkao, ali u rangu statističke pogreške ).

Griješe svi , u bilo kojoj industriji ili grani privrede , no na greškama se uči i tu nebi trebalo biti nekakve velike govorancije oko svega toga. Osobno misli da se kod ovakvih situacija ( nagli zaokret, odustajanje od nečega što se godinama najavljivalo kao stvar koja će napokon sve postaviti na pravo mjesto ) najviše može izgubiti vjerodostojnost i povjerenje , a što opet zna biti katastrofalno u poslovnim vodama jer dionice i tržišta reagiraju vrlo plaho i na najmanji znak problema ili nestabilnosti. No, kako bude bit će, sve su to milioneri i snašli bu se oni i bez nas a i mi se bumo snašli sa njima kao i bez njih...

:thmb-up
Bunker

Post Postao/la Bunker »

hrvooje je napisao/la:Jedini razlog je vrijeme/novac....
E moj druže.... Svi koji neshvate tu činjenicu imaju problem sami sa sobom a posredno imaju problem i sa svima nama ostalima tj mi sa njima ... :thmb-up
Abzeenth
Site Admin

Kao što rekoh, ne planiram više nastavljati ovu raspravu jer je prestala doprinositi ičemu i sad se samo prepucavamo.

JH-IM, nadam se da ćeš kad-tad, baš kao što ti "drug" Bunker savjetuje, doseći tu razinu "smirenosti i mudrosti" da ćeš moći shvatiti da različitim ljudima iste stvari različito izgledaju.

Kao što su tebi npr. ti Martinovi postupci toliko strašno izgledali da nisi mogao izdržati a da ga ne nazoveš "special snowflakeom" iako čovjek godinama doprinosi KDE-u, tako su meni tvoje izjave ovdje izgledale kao zlobno i namjerno širenje netočnih informacija, iako imaš tisuće postova na forumu. Eto, vrlo jednostavno - imamo različite perspektive. To što netko ima različitu perspektivu od tebe ne znači da mrzi tebe ili ima nešto protiv tebe osobno.
Odgovori