Da li je Linux za sve?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Archer

Re: Da li je Linux za sve?

Post Postao/la Archer »

Zamislite da postoji toliko hardware arhitektura (koju koristi približno jednak broj korisnika) kakav bi to haos bio i kako bi se sporo razvijao hardware development,znači što bi bilo na jednoj arhitekturi na drugoj nebi bilo... E sada zamislite to sa Linux-ima koliko distribucija ima i na koliko se strana ljudstva i resursa troše zarad otvorenosti... Tako da sada imamo mainstream x86 arhitekturu gde je sve kompatibilno sa svakim pc računarom na svetu i sve lepo radi. kada bi linux krenuo samo malo u tom smeru gde bi mu bio kraj ;)
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

I di je tu problem?Di je problem velikog broja Linux distribucija?
Dal svaka od njih ima drugačije alate?Dal svaka od njih ima druge naredbe u terminalu?
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

odin je napisao/la:Nemislim u tm smislu.Mislim na idiot proof/frendly.
Ne mora niti može biti takav...ne može sustav biti toliko friendly koliko korisnici mogu biti idioti rofl
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

A gle, Abs, pitam čisto zato jer stvarno imam dojam da kad ljudi govore o Linuxu koj je za sve da zapravo misle na idiot frendly riješenje koje je uz sve i vrlo frendly ali i da u pozadini ima 10ero ljudi koji će svaki puta popraviti sustav kad nešto smrduljiš.
Archer

Post Postao/la Archer »

Problem je u tome što jedan te isti posao se odradi nekoliko puta godišnje, koji uradi više ljudi nego što bi trebalo, no dobro neću više polemisati...
charuga
Spol: m

Post Postao/la charuga »

au ko u osinje gnjezdo :o
moje misljenje je da linux je za sve ali nije u redu da ga se toliko uzdize a ostale os-ove ponizava jer je linux kao puno napredniji.
svaki operativni sustav je onoliko dobar koliko sluzi nekom korisniku , sluzi , znaci ne da se mora biti za monitorom pola dana da bi nesto proradilo.
zasto je lose da sve radi bez nekih dodatnih podesavanja ?kupis auto i onda sta ? sjednes brate i vozis :D isto tako je i sa racunalima , kupis i uzivas u njemu.
e sad , uvijek ima mazohista ali to je mali broj u % ;)

linux je za sve ali nisu svi za linux i to je to .
sve ostalo je preseravanje http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 886#p55886
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

charuga je napisao/la: ali nije u redu da ga se toliko uzdize a ostale os-ove ponizava jer je linux kao puno napredniji.
:?: tko uzdiže Linux a ostale ponižava, o čemu ti? :zbunj
ujodarko
Spol: M

Post Postao/la ujodarko »

charuga je napisao/la:...linux je za sve ali nisu svi za linux...
Ovo je srž srži :thumbs2

Nisu svi za Linux jer su ili naučeni na Win pa su ljeni učiniti promjenu ili, možda njihov komp ne može raditi s Linuxom pa se muče i namuče pa odustanu... Neki samo zbog neke igrice imaju Win...
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Možda bismo trebali "idiot proof/friendly" izbaciti iz rasprave jer je jasno da takav sustav ne postoji. Ni sikira to nije :)

Iako nisam stručnjak za linux, možda sam postao "competent GNU/Linux user" (https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_Linux). Nije mi problem održavati LFS (super brz sustav) koji sam napravio još 2006. na P1 166MHz stroju kojeg koristim kao mali kućni serverčić / torrent stroj (malo troši). Također, nije mi bio problem instalirati Debian 6 na tom stroju i igrati se s njim nekoliko dana. Uopće mi ne smeta što postoji ogroman broj distribucija. Meni je to zabavno i ja volim Linux.

Ali, nije o tome ovdje riječ. Ono što nedostaje je jedna desktop distribucija koja jednostavno radi bez previše gnjavaže. Jedna koja se neće skršiti nakon updatea nekog paketa, drivere i hardver da ne spominjem. Jednostavnost i brzina instalacije kod mnogih distribucija odavno više nije problem. Čak ni user-friendliness nije problem jer ako korisnik ne može naučiti koristiti bilo koji moderni DE, onda bolje da se okani ćorava posla.

Problem je što nakon instalacije slijedi žongliranje. Nedostaje jedna distribucija koju ću bez strepnje da ću izgubiti cijeli dan moći instalirati poznaniku, sestrični, punici i reći: sad si mirna. Ili koju ću nekom naprednijem windows korisniku moći preporučiti, bez da se blamiram i poslije slušam kako ima problema s banalnim stvarima kojih pod win nije imao. Lako za mene i moje strojeve, to ću riješiti ako imam volje i vremena.

Ne, Debian nije to. Nije ni Ubuntu, ni Arch, ni Mint... Trenutno ne postoji takva distribucija. Postoje pojedine distribucije koje jednostavno prorade savršeno s određenim hardverom. Ali nema kontinuiteta. Mint koji je prije dvije godine na istom stroju radio savršeno, s novom verzijom više ni X-e ne podiže jer je nestao driver ili što već. Tu prestaje svaka zabava. Koga briga što nije kriv Mint nego Ubuntu, Torvalds ili netko deseti?

Ponavljam, treba krenuti od početka, od kernela, pa onda lijepo dalje. Kako je Apple napravio? Naravno, zajednica nema mogućnosti za to, ni materijalnih, a pogotovo ne organizacijskih. Ljudi izgleda postanu efikasni samo kad im se stvori hijerarhijski ustroj i kad gazda kaže treba to i to.

Zato se slažem kad Grof kaže da navija za Canonical i Google. Ne radi se tu o nekoj velikoj ljubavi niti naivnosti nego o prepoznavanju šanse da linux postane za sve. Možemo se samo nadati da će ovi napraviti ono što treba. Možda im i napisati pokoji mail, nikad se ne zna... možda netko obrati pažnju.
Archer

Post Postao/la Archer »

Što se tiče Googla on gleda svoj interes (Android platforma) i on će iskoristiti do kraja Linux i prilagoditi ga sebi, kada bi Google imao neki interes da pravi na Linux desktop distribuciju on bi se sigurno i tu ubacio ali pošto izgleda da nema nekog velikog interesa ni ne zaleće se, a ne verujem da će skoro i pokušati... A što se Canonicala tiče ubiše ga inovacije Unity, iduće izdanje će biti sa Waylandom videt ćemo na šta će sve to izaći...
Odgovori