Rasprave o politici
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Linux i politika
Neznam zašto ali nisi shvatila o čemu pričam. Ne pričam o klasnoj podjeli društva.Abzeenth je napisao/la:I što ti to govori, odnosno što time želiš reći?
Društvo, bilo koje i bilo kakvo, je uvijek i oduvijek podijeljeno, bile to kaste, klase ili kako to već želiš nazvati.
Društveni interesi su lijepa ideja, ali rekla bih samo to - ideja, možda čak i iluzija.
Govorim o nemogućnosti konsenzusa u društvu oko zajedničkih interesa i zajedničkih akcija ako se ti interesi ne sprovode u dijelo od ljudi koji su izabrani da to učine.
Društveni interesi su između ostalog (infrastruktura, energetika, javno zdravstvo) itd.
Tako da stvarno ne razumijem ovaj tvoj dio da su "Društveni interesi ideja - iluzija"
Nadam se da ti je sad jasnije o čemu pričam jer ako nije ne znam koliko ima smisla da nastavimo ovu debatu.
Moje spominjanje studenata si bezveze uzela k srcu.
Oni su spomenuti samo u kontekstu da oslikaju kako je društvo podjeljeno, kako gubi snagu, kako od drveta ne vidi šumu kako nedostaje solidarnosti u društvu.
Recimo solidarnosti studenata sa borbom za radnička prava ili mirovinsku reformu.
Od ovog ostalog izdvojio bi samo tvoj početak iz kojeg se razvija ostali dio tvog emotivnog odgovora i genaraliziranja, kako si i sama ustvrdila.
"Kako uopće očekivati da će ljude biti briga za druge"
Moraš imati vjeru u nešto u nekakve vrijednosti jer u protivnom ništa nema smisla i sve je beznadno.
Kao što i proizlazi nažalost iz ostatka tvog komentara i pitanja koja postavljaš.
Jer alternative je da svaki uzme sjekiru u ruke i izađe na ulicu pa nek jači preživi.
Naravno to nije tako i ljude je briga jedne o drugima.
Zanimljivo mi je još i to što tvoj pogled na svijet u sebi ne skriva nikakvu nadu i želju nego beznađe i prepuštanje stanju kakvo je.
Žao mi je to, volio bi vidjeti u mladom studentu, studentici više prkosa optimizma, nade, želje i vjere da je promjena moguća.
Nadam se da nije tako. Okrivit ću vrijeme.
Južina je kiša pada....
Ubi me, ja sam vječni optimist
- Abzeenth
- Site Admin
A ja ne znam zašto ti misliš da nisam shvatila o čemu pričaš.
Nisam meteoropat, pa ne bih okrivila vrijeme
Nadalje, fokus nije bio na klasnoj podjeli društva kao takvoj; to je bio samo primjer jedne od mogućih podjela društva. Nemogućnost zajedničke akcije o kojoj govoriš rezultat je podjele odnosno nejednakosti u društvu. Primijeti da si to i sam rekao u postu koji sam citirala.
Na dio o studentima sam se osvrnula naprosto jer trenutno pripadam toj grupaciji; da sam u nekoj drugoj od spomenutih, komentirala bih nju i stanje u njoj. Reći da sam to "uzela k srcu" je malo pretjerano; naime, to je jedino o čemu actually mogu nešto reći iz iskustva, ne mogu baš govoriti o stanju radnika kad nisam i sama radnik.
Vjerujem da je promjena moguća za mene osobno, i vidim nadu u emigraciji. Što se tiče stanja u državi, nemam volje puno seruckati o tome, ali da, ne smatram da će se išta značajno poboljšati u narednih, recimo, deset godina. Čak i ako se uđe u EU, o čemu svi sanjaju...jasno, bit će tu benefita, ali sumnjam da će oni uspjeti izliječiti hrvatski narod od mentalitetne bolesti koja je jedan od glavnih uzroka postojećem stanju.
Nisam meteoropat, pa ne bih okrivila vrijeme
Nadalje, fokus nije bio na klasnoj podjeli društva kao takvoj; to je bio samo primjer jedne od mogućih podjela društva. Nemogućnost zajedničke akcije o kojoj govoriš rezultat je podjele odnosno nejednakosti u društvu. Primijeti da si to i sam rekao u postu koji sam citirala.
Na dio o studentima sam se osvrnula naprosto jer trenutno pripadam toj grupaciji; da sam u nekoj drugoj od spomenutih, komentirala bih nju i stanje u njoj. Reći da sam to "uzela k srcu" je malo pretjerano; naime, to je jedino o čemu actually mogu nešto reći iz iskustva, ne mogu baš govoriti o stanju radnika kad nisam i sama radnik.
Vjerujem da je promjena moguća za mene osobno, i vidim nadu u emigraciji. Što se tiče stanja u državi, nemam volje puno seruckati o tome, ali da, ne smatram da će se išta značajno poboljšati u narednih, recimo, deset godina. Čak i ako se uđe u EU, o čemu svi sanjaju...jasno, bit će tu benefita, ali sumnjam da će oni uspjeti izliječiti hrvatski narod od mentalitetne bolesti koja je jedan od glavnih uzroka postojećem stanju.
Zeleni ignoriraju detalje, a tu je zapravo srž problema. Na faksu imamo detaljno upravo o tim stvarima.csx je napisao/la:mmda.. kao profesorima treba sve vjerovati
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Mislim da je veliki problem oko toga koji je društveni i ekonomski sustav najbolji. Mislim da smo eksperimentalno utvrdili da je sve do sada loše. Ja sam i dalje za AI koja vlada državom.madone je napisao/la: Govorim o nemogućnosti konsenzusa u društvu oko zajedničkih interesa i zajedničkih akcija ako se ti interesi ne sprovode u dijelo od ljudi koji su izabrani da to učine.
Društveni interesi su između ostalog (infrastruktura, energetika, javno zdravstvo) itd.
Tako da stvarno ne razumijem ovaj tvoj dio da su "Društveni interesi ideja - iluzija"
Tako treba! Andy, uči od madonea.madone je napisao/la: Ubi me, ja sam vječni optimist
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Shrike, ne možeš mi stavljati riječi u usta koje nikad nisam rekao. Dobro znam da se današnje ljudske potrebe za energijom ne mogu namiriti iz obnovljivih izvora energije i da cijeli svijet obućemo u solarne panele (koji su usput vrlo ekološki štetni i to prvenstveno zbog baterija koje često s njima ide u paketu
) i postavimo vjetroelektrane na svako brdo, stoviše uopće nema diskusije da su nuklearke trenutno najbolji izvor energije (što je jedan od razloga s praktične strane da su Francuzi do nedavno imali najkraći radni tjedan u EU ~35 sati <- jeftina struja zbog NE kojih je Francuska puna), ali opet, to mi ne daje za pravo da sve druge stavove neargumentirano popljujem.
Najlakše upasti u diskusiju s visoka i reći da je to sve sranje (s argumentom: na mom faksu (pogodite kojem) rekli su mi drugačije). Objasni onda čovjeku zašto je u krivu - barem toliko zaslužuje kao stalni i aktivni kolega s foruma ili nemoj ulaziti u raspravu - to je jedan od doprinosa koje možeš učiniti
A jednom prilikom ću ti uživo objasniti zašto je novac najveći uzrok problema u svijetu - i samim pokušajem "popravljanja" stvari novcem, samo ćeš pogoršati stvari. Te neke fore da ćeš se obogatiti i promijeniti svijet na velikoj skali dječji su snovi - svijet se može promijeniti tek kad se sve prestane vrtiti oko novca.
Gdje ja to glorificiram siromaštvo? Ako kažem da je izuzetno glupo živjeti u kući od 6100 kvadrata ne kažem da se treba živjeti od kruha i vode na prosjačkom štapu. Kad spominjem novac u negativnom kontekstu, ne spominjem novac kao praktičnu stvar s kojom razmjenjujemo dobra i rad, već kao glavni pokretač potrošačkog društva i današnji novac već odavno ne predstavlja ekvivalent s dobrima i radom (dovoljno je pogledati što se radi na burzama).
Što se tiče tehnokracije - do sada nisam primjetio da znanje povlači etiku i moral, koja je po meni puno bitnija za vođenje države od znanja i vještina, dapače često se zgrožavam kako vrlo obrazovani ljudi rade amoralne stvari. Tehnokracija ima svojih prednosti, ali u takvom pristupu problemima fali cijeli niz drugih aspekata koji se u tom procesu jednostavno zanemaruju (u ostalom, teško može odgovoriti što je to za čovjeka i društvo "dobro" i "napredak").
No ovako bi mogli pisati sate i sate i ne bi prošli ni 0.01% te problematike, stoga se ja povlačim iz ovako opsežnih rasprava i idem "nekaj delati"
p.s. usupt ti se ispričavam na mojim "oštrim" postovima s kojim sam ti djelomično želio pokazati kakav nastup imaš pa preporučam da ti učiniš "analogno"

Najlakše upasti u diskusiju s visoka i reći da je to sve sranje (s argumentom: na mom faksu (pogodite kojem) rekli su mi drugačije). Objasni onda čovjeku zašto je u krivu - barem toliko zaslužuje kao stalni i aktivni kolega s foruma ili nemoj ulaziti u raspravu - to je jedan od doprinosa koje možeš učiniti
A jednom prilikom ću ti uživo objasniti zašto je novac najveći uzrok problema u svijetu - i samim pokušajem "popravljanja" stvari novcem, samo ćeš pogoršati stvari. Te neke fore da ćeš se obogatiti i promijeniti svijet na velikoj skali dječji su snovi - svijet se može promijeniti tek kad se sve prestane vrtiti oko novca.
O kakvom dnu mi pričamo? Tko je na dnu?To što ti živiš u svijetu gdje se ne može uzdići od dna, u kojem se glorificira siromaštvo i sotonizira novac je tvoj problem.
Gdje ja to glorificiram siromaštvo? Ako kažem da je izuzetno glupo živjeti u kući od 6100 kvadrata ne kažem da se treba živjeti od kruha i vode na prosjačkom štapu. Kad spominjem novac u negativnom kontekstu, ne spominjem novac kao praktičnu stvar s kojom razmjenjujemo dobra i rad, već kao glavni pokretač potrošačkog društva i današnji novac već odavno ne predstavlja ekvivalent s dobrima i radom (dovoljno je pogledati što se radi na burzama).
Što se tiče tehnokracije - do sada nisam primjetio da znanje povlači etiku i moral, koja je po meni puno bitnija za vođenje države od znanja i vještina, dapače često se zgrožavam kako vrlo obrazovani ljudi rade amoralne stvari. Tehnokracija ima svojih prednosti, ali u takvom pristupu problemima fali cijeli niz drugih aspekata koji se u tom procesu jednostavno zanemaruju (u ostalom, teško može odgovoriti što je to za čovjeka i društvo "dobro" i "napredak").
No ovako bi mogli pisati sate i sate i ne bi prošli ni 0.01% te problematike, stoga se ja povlačim iz ovako opsežnih rasprava i idem "nekaj delati"
p.s. usupt ti se ispričavam na mojim "oštrim" postovima s kojim sam ti djelomično želio pokazati kakav nastup imaš pa preporučam da ti učiniš "analogno"
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Da se vratimo na temu:
Rusija razvija svoju vlastitu Linux distribuciju
U mom slobodnom prijevodu:
Da li bi se naša "vlada" trebala ugledati na njih i razvijati sličan dugoročni plan?
Hrvatska Linux distribucija sponzorirana od države?
Pritisak Hrvatske države na proizvođače hardvera da razviju drivere za Linux, ili ništa od kupovanja hardvera za državnu upravu?
Eto, sad već bulaznim.
Utopijaaaa...
Al, Rusi to rade. Putinu ovo nije smiješno.
Jaci bi vjerojatno bilo smiješno kad bi razumijela uopće o čemu je riječ?
Rusija razvija svoju vlastitu Linux distribuciju
U mom slobodnom prijevodu:
Što mislite, da li takav jedan OS koji sponzorira država veličine i moći poput Rusije može napraviti konkurenciju Windowsima koje financira i razvija kompanija jačine osrednje države?Rusija je na potezu da smanji ovisnost o Američkoj tehnologiji.
Njihova vlada je najavila plan da razviju operativni sustav koji će sponzorirati država.
Odmak od Windowsa će značiti uštede na novcu i povećanu digitalnu sigurnost.
Ovaj i slični potezi pokazuju da se Europa i Azija uvelike trude da smanje dominaciju SAD-a u tehnologiji.
Posljednje godine pokazuju velik pomak prema Slobodnom softvareu u Europi i Aziji, kao i povećanu aktivnost Europske i Kineske svemirske agencije.
Da li bi se naša "vlada" trebala ugledati na njih i razvijati sličan dugoročni plan?
Hrvatska Linux distribucija sponzorirana od države?
Pritisak Hrvatske države na proizvođače hardvera da razviju drivere za Linux, ili ništa od kupovanja hardvera za državnu upravu?
Eto, sad već bulaznim.
Utopijaaaa...
Al, Rusi to rade. Putinu ovo nije smiješno.
Jaci bi vjerojatno bilo smiješno kad bi razumijela uopće o čemu je riječ?
- glaskoncILLa
pa zapravo to i nije tolika utopija ako pricamo o rusiji, hrvatska je premalo trziste da bi mogla nesto uvjetovati..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..