Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

rudar
Spol: M

Re: Komercijalna Linux distribucija = savršeni Linux?

Post Postao/la rudar »

Dragi @Grof, razlika je između komercijalizacije neke distre i zatvaranja koda s jedne strane, i komercijalizacije rada njenih developera. Postoje već komercijalne i zatvorene distre kao SuSe i RedHat, koliko znam, a i Ubuntu je na istom putu. Tko želi, neka se njima bavi i uživa odgovarajuću potporu. Pretpostavljam da na njima "sve radi" i to "bez dodatnog prčkanja", ali nikad ih nisam koristio. I distre koje sam instalirao sebi i bliskim ljudima (Debian i LM) rade besprijekorno, bez ikakvih naknadnih intervencija (a tu su i novi programi; ne želim ni sanjati o usporedbi Win XP s Debianom, koji je daleko bolji).

Međutim, ukoliko se GNU/Linux do kraja komercijalizira, time ćemo presjeći granu na kojoj sjedimo i, još gore, lišiti se besplatne sirovine. Da, besplatne sirovine za rad, bez obzira je li taj rad samo učenje u školi ili na faksu, ili pak rad koji se onda drugome prodaje i donosi novac. Dok je kod otvoren, svatko ga može mijenjati kako želi. Ako se jednom zatvori, zbogom sve!

Nisam ušao u ovaj svijet da bih uštedio novaca (iako ga nema na bacanje). Ušao sam zbog ideja starog Stallmana i zbog Debianovog Manifesta. Bit GNU/Linuxa je sloboda. Svaki bug može se riješiti. Ti si za to izgubio volju i žao mi je, jer si puno napravio u GNU/Linuxu. Ali, ne gasi nadu onima koji će doći. Spes ultima moritur spametan
rudar

Post Postao/la rudar »

Grof je napisao/la:
Otvoreni format je ključ uspjeha. Jedini ključ uspjeha.

Većinu koja robuje predrasudama i neznanju može se JEDINO preokrenuti obaveznom upotrebom otvorenih formata i osobno ću se početi isključivo oko toga baviti i to će mi postati nekakva nova zvijezda vodilja prema otvorenom svijetu.
Svaka čast! Ovo podupirem. I uvelike se slaže s onim što sam ranije napisao.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ne gasim ja nadu nikome. Ako netko gubi nadu zbog mojih argumenata, onda već sada nema dovoljno nade i pouzdanja u sebe. ;)

Ja samo pokušavam ukazati na pravi bit problema i na ispravan put rješavanja tog problema.
Nemoj zaboraviti da iz ovih komercijalnih distri RHEL, SLES Linux FLOSS dobiva enormno puno. Isto tako dobiva od strane Canonicala. Također ne vjerujem da će Canonical ikada zatvoriti Ubnutu, on samo kopira RHEL i SLES model na nivo običnog korisnika (iako su SLES i RHEL zatvorene distre).

Bez plaćenog i dobro usmjerenog razvoja Linux desktopa, nećemo se pomaknuti s mrtve točke još 25 godina. ;)
Da bi došlo do plaćenog i dobro usmjerenog razvoja Linuxa treba mu dignuti popularnost i gurnuti ga u mainsream, a to bez aplikacija ne ide.
rudar

Post Postao/la rudar »

Grof je napisao/la:Ne gasim ja nadu nikome. Ako netko gubi nadu zbog mojih argumenata, onda već sada nema dovoljno nade i pouzdanja u sebe. ;)
Eh, svaki je početak težak i kad se netko prvi put registrira na forumu i eventualno riješi problem(čić) koji ga je doveo ovamo (a istina je da se većina korisnika ovog i drugih srodnih foruma registrira baš zato jer nisu samostalno znali riješiti problem), onda poželi postići s GNU/Linuxom nešto više. Pa čita (a to su rijetke ptice, nažalost), i onda pročita tvoje riječi i ubiju ga u pojam već na drugom koraku... :-D

Hej, teško je, jest. Ti si puno više zaokupljen GNU/Linuxom nego ja, proveo si godine boreći se s teškoćama, a i ja sam se oko nekih sitnica gnjavio mjesecima. Jesam. Izgubio sam vremena i truda. Ali dobro je što postoji. Koristi nam svima tako puno.

Ovo je bespredmetna, jalova razmjena mišljenja: što god da napišemo ovdje, opći se trend neće promijeniti (niti ćeš ti ubrzati komercijalizaciju GNU/Linuxa, niti ću je ja posve zaustaviti). No, glavu gore, budimo optimisti i ne dajmo do kraja to što imamo :thmbs-up

Ne odbacujmo u korist komercijalizacije i objedinjavanja svih distri jednu plemenitu ideju, koja je ipak donijela puno više koristi, nego štete. Živio, dragi @Grofe :thmb-up
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Rasprava nikada ne bi trebala biti jalova. Rasprava i služi tome da se ponekad izresetiraju stavovi oko nekih stvari.
Manjkavost rasprave prelalzi u zabijanje glave u pijesak.

Hoću ti na neki način reći da je Libre Office za sve puno bitniji od Linuxa za sve. I zapravo bi bilo zdravije korisnike "navlačiti" na FLOSS softver kao što je Libre Office, Inkscape, GIMP nego ih odmah zatrpati Linuxom. To hoću reći.

Usput, ako korisnici Linuxa baš trebaju MS Office, ne znam koliko znate da postoji besplatni MS Office online i radi prilično dobro u browserima. Čisto ako nekome treba MS Office pod Linuxom. I da, može snimati datoteke u ODF format.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

rudar je napisao/la:Svaki bug može se riješiti. Ti si za to izgubio volju i žao mi je, jer si puno napravio u GNU/Linuxu. Ali, ne gasi nadu onima koji će doći. Spes ultima moritur spametan
Reci to mojem priključku za slušalice na laptopu :zvizdi Promjena hrpe distribucija, kernela, verzija Alse, prčkanje po "pinovima" u raznim programima nije riješilo problem ni najmanje, prijavio sam problem na kernel bug tracker i dobio sam ravno nula odgovora. Ovo je ilustrativan primjer da to što si rekao nije točno. Već skoro godinu dana to tako stoji. Na sreću imam line-out izlaz na laptopu preko kojega mogu spojiti slušalice i on radi, ali inače one ne rade odnosno Linux ne prepoznaje da su spojene i pušta zvuk i dalje preko zvučnika. Osnovna funkcionalnost kao slušalice jednostavno NE RADI i pitanje je kada će proraditi.
branac88

Post Postao/la branac88 »

Grof je napisao/la:Korisnika i to u većini, jer treba kritična masa, treba prvo naviknuti da sve sprema u ODF formate, a tamo gdje nema ODF formata treba ih napraviti i standardizirati. Problem je već tu u tome što bi za to trebala postajati neka krovna organizacija koja će to propisati kao direktivu svim državama.
Za EU je to Vijeće na prijedlog Komisije. S obzirom da bi trebalo lobirati (čitaj: podmazati) kako bi direktiva tj. uredba (ne mora se implementirati u nac. zakonodavstvo) prošla. E, sad...za lobiranje ili ti trebaju pare, ili bi interes morao biti takav da ni korporacije (npr. Microsoft) ne bi mogle više utjecati.
Kako to postići? Pa možda baš sa forsiranjem sustava na računalima, što privatnim a što državnim(/lokalnim)... Iako sam mišljenja da će prije ili poslije penđeri otfrljiti iz EU, a razloga je mnogo (sigurnosni, ekonomski,...).
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Ovaj cijeli rant/rasprava mi prije svega djeluje dosta nezahvalno, ispada da je sav trud i rad FLOSS developera uzalud ako nije usmjeren prema tom jednom "savršenom" cilju. Ne može se cijeli ekosustav preokrenuti preko noći i postati to nešto idealno, komercijalno, kakvo već.

To je krasna ideja i možda iz perspektive korisnika izgleda fantastično, ali ne vidim kako bi se to postiglo u stvarnosti. Zahtijevalo bi potpunu kooperaciju svih (ili većine) projekata, što već i u teoriji zvuči nemoguće, jer oni već sada imaju (manje ili više) opravdane razloge zašto rade svatko na svom projektu, a ne svi zajedno na jednoj stvari.

Možda je rješenje neka "treća" strana, npr. Microsoft, koji će napraviti svoj komercijalni Linux. Takav projekt bi krenuo iz sasvim drugačijeg temelja i sa potpuno drugačijim ciljevima i strategijama od onih na kojima počiva postojeći Linux ekosustav. Sjećate li se uopće zašto je Linus napisao kernel? "Just for fun.". Eventualno netko tko već ima dobre temelje za to, npr. Canonical, pa se može kretati u tom smjeru.

Ali očekivati da će se cijela Linux/FLOSS zajednica iz temelja preokrenuti i orijentirati na komercijalizaciju je, uz oproštenje, suludo. A možda je još veći problem ideja da bi to tako trebalo/moralo biti, jer je to jedini i najbolji način da se "uspije".

Osobno nemam nikakav problem s tom potencijalnom komercijalnom distrom, ili čak više njih, sve dok se ne događa monopol, odnosno dok ona ne postaje jedino što možemo ili "smijemo" koristiti. Sve dok imam izbor koristiti nešto drugo, ustvari. Oni koji žele koristiti komercijalnu distribuciju sa svim njenim obećavanim i zamišljenim blagodatima - pokretanje svih mogućih aplikacija - neka ju koriste, ako se ikad pojavi. Dapače, meni će biti drago zbog njih.

Ono što mi nije drago je ova nota nametanja vlastitih "definicija" kao jedinih ispravnih u Grofovim postovima. Zašto je tako teško prihvatiti da su drugim ljudima jako važne neke stvari koje možda vama osobno nisu? Ako ja mogu shvatiti da je ljudima jako bitno što se Photoshop ne može pokrenuti na Linuxu, zašto vi ne možete prihvatiti da je meni važna sloboda i otvorenost softvera?

Invalidacija tuđih stavova izjavama poput "bez mambo-đambo priče o otvorenosti, to je u ovom trenutku potpuno nebitno" izolira i zatvara raspravu svima onima kojima su te "priče", vidi čuda, zapravo bitne. Možda u vašim krugovima nema takvih ljudi, pa je zato teško zamisliti da oni postoje u nekom većem broju. Međutim, u FLOSS zajednicama širom svijeta postoje gomile ljudi kojima je iznimno stalo do toga da je sustav otvoren i da poštuje slobode korisnika - nekima je to među glavnim razlozima zašto su uopće odlučili koristiti takav softver.

Ima li sad uopće smisla odgovarati na pitanja o dobrom OS-u, ako će moja i njoj slične "definicije" unaprijed biti odbačene kao nebitne? Svrha operativnog sustava za mene je da radi ono što ja želim/trebam raditi na računalu. Nije li tako svima?

Dobar operativni sustav za mene je onaj koji radi ono što ja želim onako kako ja želim, onaj koji mi ne ubacuje reklame u file manager ili me prisiljava da napravim upgrade ako ga ja sad ne želim napraviti, onaj koji mi nudi mogućnost da promijenim komponente koje se ne ponašaju kako ja želim.

A ja čak nisam ni developer ni geek ni napredni korisnik. Primjeri koji mi padaju na pamet su banalne stvari poput DE-a. Zašto je onda moja ideja svrhe OS-a manje bitna od neke druge? Osim toga, kako različite ideje o korištenju OS-a točno uzrokuju da se izgubi njegova "bit i svrha postojanja"? Zašto ne mogu postojati različite ideje istovremeno, ili čak - revolucionarno! - različite vrste korisnika s različitim potrebama koji će ipak svi moći koristiti taj OS?

Što se tiče fraze "Linux za sve", možda ju ne shvaćamo jednako. Meni to znači da Linux može biti za sve, tj. ima potencijala, a konkretno ovaj forum/zajednica bi trebala služiti da se to pokaže primjerima, odnosno da se ostvari taj potencijal kod onih koji su za Linux zainteresirani. Ne bih to tumačila kao da Linux jest po defaultu za sve, jer očito postoje (a prije ih je bilo još i više) brojni problemi i prepreke u usvajanju tj. korištenju Linuxa. Ako bi taj komercijalni Linux projekt riješio taj problem i postao "Linux za sve" po defaultu, vjerujem da nitko ne bi bio sretniji od korisnika, a i od svih onih koji bi zarađivali na tom projektu.

Što se tiče promicanja i standardizacije otvorenih formata, ta putanja ima smisla i već postoje inicijative koje se time bave, npr. FSFE dosta aktivno radi na tim stvarima. Ako želimo da se nešto promijeni, možda im se možemo pridružiti i pomoći im?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Da, vidi, slažem se da je sloboda softvera bitna. Zapravo iznimno bitna, ali prezentirati je okolini kroz Linux je pogrešno i neučinkovito, što se zapravo već i pokazalo.

Da danas otvaram portal i forum sigurno se ne bi u svom imenu imao Linux, jer već time se ograničavamo na samo operativni sustav koji je korisniku kojeg želiš privući u FLOSS svijet i objasniti mu važnost i značenje FLOSS-a zapravo najmanje bitan i najmanje će kroz njega nešto naučiti. (Zato jer prosječan korisnik nema pojma kako i zašto operativni sustav funkcionira. Njemu je bitno da funkcionira. Uvijek i zauvijek).
S druge strane, da se ovaj portal bavi općenito FLOSS aplikacijama, pa i Linuxom, te da postoje odvojeni podofrumi Libre Office, GIMP, Inkscape i sl. Te da se i naša zajednica već na početku više potrudila oko prezentiranja FLOSS aplikacija, a manje oko samog Linuxa efekt bi po meni bio veći u korist FLOSS zajednice, jer bi privukli i onu go,ilu ljudi koji će ostati na Windowsima, ali će tamo koristiti FLOSS aplikacije (kao što ih ja koristim na poslu).
Na taj način bi veća količina ljudi spoznala značenje slobodnog softvera, istog i koristila, te na neki način stvarala kritičnu masu ljudi koji bi polagano, ali sve glasnije tražili i od države i obrazovnog sustava rad u takvim aplikacijama i otvorene formate.

Međutim, problem nastaje u tome što bi trebalo i fizički raditi, slagati radionice, prezentirati rad tih aplikacija i sve to raditi pod HROpen udrugom. Nažalost, ne vidim neki entuzijazam po tom pitanju, no to je jedan od zornijih načina što i kako raditi.
HULK je nekada nešto i radio po tom pitanju, no sve skupa je utihlo. Nema svježe krvi i svježih entuzijasta koji zaista žele nešto pokrenuti. Tako bi trebali raditi oni kojima je stalo do FLOSS promicanja. Opet naglašavam, kroz aplikacije i kroz formate. Linux je tu najmanje bitan (čak može prouzročiti i kontraefekt kad ne radi sve glatko) po pitanju širenja FLOSS ideja.
rudar

Post Postao/la rudar »

JH-IM je napisao/la:
rudar je napisao/la:Svaki bug može se riješiti. Ti si za to izgubio volju i žao mi je, jer si puno napravio u GNU/Linuxu. Ali, ne gasi nadu onima koji će doći. Spes ultima moritur spametan
Reci to mojem priključku za slušalice na laptopu :zvizdi Promjena hrpe distribucija, kernela, verzija Alse, prčkanje po "pinovima" u raznim programima nije riješilo problem ni najmanje, prijavio sam problem na kernel bug tracker i dobio sam ravno nula odgovora. Ovo je ilustrativan primjer da to što si rekao nije točno. Već skoro godinu dana to tako stoji. Na sreću imam line-out izlaz na laptopu preko kojega mogu spojiti slušalice i on radi, ali inače one ne rade odnosno Linux ne prepoznaje da su spojene i pušta zvuk i dalje preko zvučnika. Osnovna funkcionalnost kao slušalice jednostavno NE RADI i pitanje je kada će proraditi.
Glavno je da, ovako ili onako, možeš slušati. I time je i zadovoljena "osnovna funkcionalnost kao slušalice." Ništa drugo. A što proizvođači hardvera nisu dali odgovarajući program otvorenog koda koji bi to pokrenuo, krivica je njihova. Nije krivica GNU/Linux developera što nisu napisali baš taj program koji nedostaje.

Snalazimo se kako znamo, na to smo primorani, sloboda ima svoju cijenu! Meni se, recimo, sviđa kako izgleda KDE i Plazma. Ali dosta je nestabilna i zbunjuje me, nije mi intuitivna. Ne želim gubiti vrijeme slažući je po nekim svojim potrebama, kao što sam odustao i od Xfce-a, ali me zato "neugledni" Mate služi savršeno. Sve ima svoju cijenu: u novcu, ili u vremenu i energiji. Želim birati sam.
Odgovori