Linux mint 14 mate - nakon godinu dana upotrebe
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Linux mint 14 mate - nakon godinu dana upotrebe
upravo tako. clonezilla glavu čuva, a nekad i živce
Abzeenth je napisao/la: Za razliku od System Restorea, Clonezilla je kod mene besprijekorno obavila posao. Na LZS portalu je objavljen opsežan i vrlo koristan tutorijal za korištenje Clonezille.
System restore na win može sačuvati glavu. Ne znam kako to da toliko često nije uspjelo, ali meni uglavnom je.
Istina, ne uvijek - ali uglavnom je. I u pravilu je bilo *neusporedivo* brže od vraćanja clonezilla image-a.
Clonezilla je odličan alat, pouzdana je, i ne mogu se sjetiti da me jednom iznevjerila. Ali Clonezilla i user-friendly
pristup baš i ne idu jedno s drugim. Izrada "ubaci stick i zaboravi" pristup je moguća, iako ju nisam nikad radio,
ali nije baš trivijalna.
Masa ljudi odustane od Clonezille nakon što prvi put "osjete" sučelje i prođu sve korake, a neki odustanu kad ju prvi put vide.
Jer prvo, dok vide koja je prava particija u moru njima kriptičnih naziva, koju moraju mountati, a s koje se radi image, onda dok skuže da treba stisnuti space u pravom trenutku da bi se na pravom mjestu pojavila zvjezdica...
Ako se to usporedi s alatom kod kojega je sve pregledno, jasno i svedeno na par koraka, onda se brzo shvati zašto
Clonezilla - barem ovakva kakva je sad - vjerojatno nikad neće biti jako popularna među širom populacijom.
Ispolirani UI tu vjerojatno može čuda napraviti.
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
-
Max Bunker
@goran
Clonezilu nisam nikad koristio, a sa ovim vašim mišljenjem glede sistem restorea se potpunosti slažem.
Godinama koristim oba sistema, i na windowsima me funkcija povrata sistema mnogo puta vadila iz problema. Točku vraćanja sam ručno radio prije svake nadogradnje sistema ili prije instalacije novog softwera, i izrada točke vraćanja traje dvadesetak sekundi na prosječnom hardweru. Izrada točke vraćanja se često i sama automatizirano izrađuje. Kada nešto krene po zlu, ulazak u safe mod i povratak na zdravu točku je prosječno trajao 2-4 minute. I uvjek mi je odradio posao. Te točke vraćanja sam znači kreirao par puta mjesečno. Izradu imagea cjele sistemske particije sam radio akronisom, i to samo po čistoj instalaciji windowsa i sveg pratećeg softwera i drajvera, a izrada imagea i povrata je znala potrajati i po dva sata za particiju veličine oko 40 GB. I samo par puta u životu mi je takva slika particije zatrebala, i to nakon crknuća HDD ili nakon katastrofalnih grešaka uzrokovanih mojim neznanjem.
Korisničke podatke tako i tako držim uduplano na dva vanjska HDD pa oporavak sistema nema utjecaja na to, bar u mom slučaju.
U zadnjih par godina kako intenzivnije koristim linux, nikad nisam osjećao potrebu da napravim image sistemske particije. Tako i tako sam svakih otprilike pola godine instaliravao nove verzije distribucija koje sam tada koristio, a sama instalacija je bila brza ( pola sata) i odmah su tu bili svi drajveri i sav prateći softwer za prvu ruku, a instalacija je bila oko 5 GB.
Ali bilo je situacija kada bi brzopotezni povrat sistema dušu dao. Najčešće sam ja bio kriv, na način da sam išao istraživati programe iz repozitorija pa kad oni nebi radili iz prve onda bih ja išao po net tutorijalima izvršavati konzola-script-lib popravke i svojom velikom stručnošću sam jako brzo doveo tada sistem do stanja neupotrebljivosti, a daljnje net upute su navodile da prilikom pokretanja trebam brisati i dodavati linije teksta ili xorgove pa mi daleko jednostavnije bilo instalirati novi linux jer u taj zbrljani više nebih nikad imao povjerenje da li je sve ispravno i dela kako treba čak i da ga uspijem osposobiti. Bilo je i sutuacija da se nakon obične nadogradnje sistema zaglavi u log ekranu ili nakon pokretanja, a net upute su navodile alt plus f2 pa neke naredbe, ali meni ni tipkovnica tada nije htela raditi pa mi je isto bilo brže instalirati novi linux.
E bome u tim situacijama neki brzi alat koji me u minutu dve tri vraća u ispravno stanje bi bio više nego dobrodošao.
Općenito problem upotrebe alata za izradu imagea sistemske particije vidim i u tome što bi te slike trebalo više puta raditi, jer koja mi svrha od slike stare dve godine pa da još sate i sate izgubim dok sve dovedem u stanje ažurnosti, novih softwera,mrežnih podešenja,novog hardwera.....
Kako su operativni sistemi sve sličniji po funkcijama i upotrebljivosti, nije daleko dan kada bu se takva funkcija pojavila u nekoj distri a onda i u svima ostalima. OS-evi se i pišu radi onih 99% prosječnih korisnika ( u smislu prodaje) a ne radi onih 1% guru-frik ekipe kojima takav alat netreba. Svi nekaj zabrljamo, prije ili posle, i u očima onih 99% prosječnih korisnika takva funkcija je hvaljena i često upotrebljavama ( na stotine ljudi znam kojima je to lakše nego nakon svake deinstalacije igrice ili nekvalitetnog softwera ići temeljito čistiti operativni sustav ) tako da već bu neko takvu ili sličnu funkciju uvalio u neki mate,cimet,unity,debian,suse,furu,buru........
Clonezilu nisam nikad koristio, a sa ovim vašim mišljenjem glede sistem restorea se potpunosti slažem.
Godinama koristim oba sistema, i na windowsima me funkcija povrata sistema mnogo puta vadila iz problema. Točku vraćanja sam ručno radio prije svake nadogradnje sistema ili prije instalacije novog softwera, i izrada točke vraćanja traje dvadesetak sekundi na prosječnom hardweru. Izrada točke vraćanja se često i sama automatizirano izrađuje. Kada nešto krene po zlu, ulazak u safe mod i povratak na zdravu točku je prosječno trajao 2-4 minute. I uvjek mi je odradio posao. Te točke vraćanja sam znači kreirao par puta mjesečno. Izradu imagea cjele sistemske particije sam radio akronisom, i to samo po čistoj instalaciji windowsa i sveg pratećeg softwera i drajvera, a izrada imagea i povrata je znala potrajati i po dva sata za particiju veličine oko 40 GB. I samo par puta u životu mi je takva slika particije zatrebala, i to nakon crknuća HDD ili nakon katastrofalnih grešaka uzrokovanih mojim neznanjem.
Korisničke podatke tako i tako držim uduplano na dva vanjska HDD pa oporavak sistema nema utjecaja na to, bar u mom slučaju.
U zadnjih par godina kako intenzivnije koristim linux, nikad nisam osjećao potrebu da napravim image sistemske particije. Tako i tako sam svakih otprilike pola godine instaliravao nove verzije distribucija koje sam tada koristio, a sama instalacija je bila brza ( pola sata) i odmah su tu bili svi drajveri i sav prateći softwer za prvu ruku, a instalacija je bila oko 5 GB.
Ali bilo je situacija kada bi brzopotezni povrat sistema dušu dao. Najčešće sam ja bio kriv, na način da sam išao istraživati programe iz repozitorija pa kad oni nebi radili iz prve onda bih ja išao po net tutorijalima izvršavati konzola-script-lib popravke i svojom velikom stručnošću sam jako brzo doveo tada sistem do stanja neupotrebljivosti, a daljnje net upute su navodile da prilikom pokretanja trebam brisati i dodavati linije teksta ili xorgove pa mi daleko jednostavnije bilo instalirati novi linux jer u taj zbrljani više nebih nikad imao povjerenje da li je sve ispravno i dela kako treba čak i da ga uspijem osposobiti. Bilo je i sutuacija da se nakon obične nadogradnje sistema zaglavi u log ekranu ili nakon pokretanja, a net upute su navodile alt plus f2 pa neke naredbe, ali meni ni tipkovnica tada nije htela raditi pa mi je isto bilo brže instalirati novi linux.
E bome u tim situacijama neki brzi alat koji me u minutu dve tri vraća u ispravno stanje bi bio više nego dobrodošao.
Općenito problem upotrebe alata za izradu imagea sistemske particije vidim i u tome što bi te slike trebalo više puta raditi, jer koja mi svrha od slike stare dve godine pa da još sate i sate izgubim dok sve dovedem u stanje ažurnosti, novih softwera,mrežnih podešenja,novog hardwera.....
Kako su operativni sistemi sve sličniji po funkcijama i upotrebljivosti, nije daleko dan kada bu se takva funkcija pojavila u nekoj distri a onda i u svima ostalima. OS-evi se i pišu radi onih 99% prosječnih korisnika ( u smislu prodaje) a ne radi onih 1% guru-frik ekipe kojima takav alat netreba. Svi nekaj zabrljamo, prije ili posle, i u očima onih 99% prosječnih korisnika takva funkcija je hvaljena i često upotrebljavama ( na stotine ljudi znam kojima je to lakše nego nakon svake deinstalacije igrice ili nekvalitetnog softwera ići temeljito čistiti operativni sustav ) tako da već bu neko takvu ili sličnu funkciju uvalio u neki mate,cimet,unity,debian,suse,furu,buru........
- Abzeenth
- Site Admin
Sumnjam da će takva funkcija biti implementirana baš u sam DE. 
-
Max Bunker
@abzeenth
A ako se ipak pojavi, vodiš nas sve na vopi, vredi ?
A ako se ipak pojavi, vodiš nas sve na vopi, vredi ?
Pametno.tex.vileer je napisao/la: Korisničke podatke tako i tako držim uduplano na dva vanjska HDD pa oporavak sistema nema utjecaja na to, bar u mom slučaju.
Ja mislim da problem nije u neznanju, nego u tome što treba *previše* toga znati da se stvar popravi kada se jednom zbrlja.tex.vileer je napisao/la: Ali bilo je situacija kada bi brzopotezni povrat sistema dušu dao. Najčešće sam ja bio kriv, na način da sam išao istraživati programe iz repozitorija pa kad oni nebi radili iz prve onda bih ja išao po net tutorijalima izvršavati konzola-script-lib popravke i svojom velikom stručnošću sam jako brzo doveo tada sistem do stanja neupotrebljivosti, a daljnje net upute su navodile da prilikom pokretanja trebam brisati i dodavati linije teksta ili xorgove pa mi daleko jednostavnije bilo instalirati novi linux jer u taj zbrljani više nebih nikad imao povjerenje da li je sve ispravno i dela kako treba čak i da ga uspijem osposobiti. Bilo je i sutuacija da se nakon obične nadogradnje sistema zaglavi u log ekranu ili nakon pokretanja, a net upute su navodile alt plus f2 pa neke naredbe, ali meni ni tipkovnica tada nije htela raditi pa mi je isto bilo brže instalirati novi linux.
Bez poznavanja paketa, dependency-ja, razumijevanja onoga što paket manager kaže, i na kraju specifičnosti pojedinog paket managera korisnik nema puno šanse. Jednostavno - previše je krivih puteva.
Meni je ne tako davno automatski update donio između ostalog i novi kernel i potpuno skršenu grafiku...
do te mjere skršenu da sam mislio da mi je otišao monitor. EDIT (Da ne bude zabune, ovo mi se dogodilo na Ubuntuu, ne na Mintu
Pa da. Image je super stvar recimo kad treba klonirati instalaciju na više identičnih konfiguracija.tex.vileer je napisao/la: Općenito problem upotrebe alata za izradu imagea sistemske particije vidim i u tome što bi te slike trebalo više puta raditi, jer koja mi svrha od slike stare dve godine pa da još sate i sate izgubim dok sve dovedem u stanje ažurnosti, novih softwera,mrežnih podešenja,novog hardwera.....
Ili kod kompjutera kod kojih je u startu jedna puno manja particija odvojena za sistem, a svi bitni
podaci/mailovi su na drugoj. Ali u praksi uglavnom nije tako. I ako treba prvo napraviti novu particiju,
ili resize postojećih, onda je prije toga uvijek najsigurnije prvo napraviti image cijelog harda,
a to s malo većim količinama podataka traje i traje...
Navodno Yum (paket manager na Fedori i distribucijama koje koriste RPM) ima nekakav rollback/history/što već.tex.vileer je napisao/la: tako da već bu neko takvu ili sličnu funkciju uvalio u neki mate,cimet,unity,debian,suse,furu,buru........
Ali ne koristim, pa ne znam detalje.
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.